TravelKees

Nieuwe reisgids Zuid-Afrika van De Jong Intra Vakanties

Een paar dagen geleden viel hij op de mat in ons reisbureau: het eerste exemplaar van de nieuwe Zuid-Afrika reisgids van De Jong Intra Vakanties. Met daarin het vernieuwde aanbod voor 2015 tot 2017; we kunnen dus even vooruit. Ik ken reisorganisatie De Jong Intra Vakanties al heel lang, nog uit de tijd dat ze alleen nog maar bekend waren van de busreisjes naar Oostenrijk. Dát doen ze ook nog steeds, maar lang niet meer alleen dat. Al een hele tijd brengt De Jong Intra een heel aantrekkelijk Zuid-Afrika programma op demarkt met daarin reizen voor iedereen. En daarmee bedoel ik niet alleen voor de aanhangers van groepsreizen, maar ook als je individueel door het land wilt trekken, vind je in deze gids alles wat je nodig hebt. Ik leid je even kort door het aanbod, maar eerst iets meer over het land zelf.

nieuwe reisgids Zuid-Afrika

wat en hoe?

Vergis je vooral niet in de oppervlakte van het land: het is Frankrijk en Spanje bij elkaar. Dat wetende, besef je al snel dat je dit land niet in één reis gezien kan hebben. Grofweg de belangrijkste attracties vind je in de West-Kaap (Kaapstad en wijde omgeving) en in het oosten tussen het Krugerpark en Durban. Heb je 3 weken vakantie, dan red je het gewoon niet om met de auto beide delen van het land goed te zien en ook nog de lange reis tussen oost en west af te leggen (met onderweg ook weer voldoende mooie plekken). Met een efficiënt georganiseerde groepsreis kan je zo’n schema nog wel klaarspelen, maar ga je zelf rijden zul je keuzes moeten maken.

groepsreizen

zuid afrika reisnieuwsIn het programma van De Jong Intra vind je 5 groepsreizen, variërend van 12 tot 22 dagen. Er is keuze uit meerdere routes en duidelijk te zien is dat er routes zijn voor first timers, maar ook routes voor mensen die voor een tweede of derde keer het land bezoeken. Ga je voor het eerst naar Zuid-Afrika en je wilt op een groepsreis mee en een zo compleet mogelijk beeld krijgen, dan is mijn tip om De Grote Trek van 22 dagen te boeken. Met deze reis trek je in gestaag tempo van Johannesburg, via Kruger, Swaziland en Zululand, naar de West-Kaap. Voor de “gevorderde” Zuid-Afrikaganger kan ik Op Pad in Zuid-Afrika van harte aanbevelen. Niet alleen vanwege de interessante route via de de Kalahari en de Grote Karoo woestijnen, maar ook omdat deze reis zal worden begeleid door de bekendste reisleider van het land, Kassie de Waal, al sinds 1988 een begrip.

individuele reizen

zuid afrika reisnieuwsDat een groepsreis altijd net niet gaat als jij vakantie hebt, dat vind ik dan toch wel een nadeel. Gelukkig gaan er dagelijks vliegtuigen naar Zuid-Afrika en kan je op elk vliegveld een auto oppikken. En als je die van te voren hebt gereserveerd, dan ben niet alleen voordeliger uit, maar hoef je ook niet na 12 uur vliegen van balie naar balie te lopen om prijzen te vergelijken of, erger nog, te horen dat de meeste auto’s al verhuurd zijn.

Nu heeft De Jong Intra al een aantal, zeg maar, voorgefabriceerde autoreizen opgenomen in haar programma. Die duren een kleine 2 weken tot 3 en een halve week. De opzet van deze reizen is in de meeste gevallen zo, dat alle essentiële onderdelen van je reis geregeld zijn (vluchten, huurauto en overnachtingsadressen), maar dat je verder zelf je dagindeling bepaalt. Veel gemak, zodat je niet tijdens je reis nog veel tijd kwijt bent met van alles te regelen voor de volgende nacht.

Dat Zuid-Afrika een bestemming bij uitstek is voor gezinnen, bewijst wel de Family Fun Zuid-Afrika reis, waarin optimaal rekening is gehouden met zowel grote als kleine kinderen.

je eigen rondreis brouwen

zuid-afrika reisnieuwsStaat de reis die je zoekt niet tussen de 10 self-drives die De Jong Intra heeft ontworpen? Dan vind je in het tweede deel van de reisgids alle ingrediënten om zelf voor touroperator te gaan spelen onder het kopje “Zuid-Afrika op maat”. Hierin vind je hotels in alle prijsklassen en in alle belangrijke trekpleisters waarlangs je je eigen route kan trekken. Dit is het deel van de gids waar je ook ontdekt wat voor een aantrekkelijke vormen van logies het land kent: de mooist gelegen guest houses, game reserves, lodges en B&B’s vind je hierin terug. Sommigen daarvan zien er zo aantrekkelijk uit, dat je er wel een hele week zou willen verblijven. En dat kan, want  het ontwerpen van je eigen reis kent vrij weinig beperkingen, behalve in de inhoud van je portemonnee.

wat laatste tips

De laatste pagina’s van de reisgids geven je tenslotte nog antwoord op veel gestelde vragen, zoals aan welke kant van de weg er wordt gereden (het antwoord vind je overigens op de foto hierboven), of je vaccinaties nodig hebt, het tijdsverschil met Nederland (dat er nagenoeg niet is), maar ook een handige klimaattabel. Om te ontdekken dat het in Kaapstad ‘s zomers (maar in de Afrikaanse winter) slechts 17 graden is. Maar in Durban toch al weer 22 graden. Dat zijn dingen die ook helpen je eigen rondreis samen te stellen. En blijf je met vragen zitten? Of wil je tips uit de eerste hand? Ik ken het land van drie eerdere reizen; je mag altijd vrijblijvend contact opnemen met me, al is het alleen maar om even te sparren. Mail me hier of hier.

nieuwe reisgids zuid-afrika

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.