Het was nog nooit zo eenvoudig om zelf je visum voor Vietnam te regelen. Dat komt omdat er sinds begin 2018 het nieuwe e-visum voor Vietnam beschikbaar is gekomen voor o.a. toeristen met de Nederlandse nationaliteit. Hoewel het nieuwe e-visum voor Vietnam vrij eenvoudig te regelen lijkt, zijn er toch nog wel wat haken en ogen. Daar kwam ik tot schade en schande achter toen bij vertrek uit Vietnam enkele visa van gezinsleden toch niet in orde bleken te zijn. Wat had ik fout gedaan, wat waren de gevolgen en hoe doe jij het straks beter dan ik? Lees snel verder.

Drie soorten visa voor Vietnam

Allereerst is het goed om te weten dat, afhankelijk van de lengte van je verblijf en het doel van je bezoek er meerdere soorten visa in omloop zijn.

1. Vietnam visa bij de ambassade

De duurste variant, die je persoonlijk of per post bij de ambassade in Den Haag kan aanvragen. Daarvoor heb je het volgende nodig:

  • Een ingevuld visumformulier in Word of pdf.
  • Een geldig paspoort, in ieder geval geldig tot 6 maanden na je verblijf
  • Geld voor het visum in contanten, momenteel €60.

Als je het visum voor Vietnam per post aanvraagt, stuur je ook een aan je zelf geadresseerde en gefrankeerde retourenveloppe mee. Het versturen doe je uiteraard aangetekend, heen en terug en liefst verzekerd. De consulaire afdeling van de ambassade van Vietnam is geopend op maandag, woensdag en vrijdag, van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. Check deze dagen en tijden altijd voordat je naar de ambassade toe gaat!  Hier vind je meer informatie over het aanvragen van het visum voor Vietnam bij de ambassade.

Dit hele proces kan je ook uitbesteden aan een visumbureau zoals CIBT of bij de ANWB. Voor hun service betaal je wel een behoorlijk bedrag extra: €88 tot €178 afhankelijk van het aantal dagen dat ze er over doen om je visum in orde te laten maken. Daar komen dan ook nog de portokosten bij om je paspoort op te sturen. LET OP! Het komt voor dat post zoekraakt. In dat geval is post.nl slechts voor een klein bedrag aansprakelijk te stellen.

bootje in hoi an

 

2. Visum voor Vietnam on arrival

Dit was tot voor kort het meest gebruikte visum voor Vietnam. Een vrij simpel principe in twee stappen.

1. Je geeft vooraf al je gegevens door via een eenvoudig Nederlandstalig online formulier, in ruil waarvoor je een letter of approval ontvangt. Hier betaal je een fee voor, meestal iets van 20 euro. Het bedrag is afhankelijk van de geldigheidsduur en het aantal entries. Dat betaal je gewoon in euro’s veilig met iDeal of Bancontact. Zo’n letter of approval kan je online regelen via een visumbureau. Bij je reisbureau is zo’n verklaring soms gratis, als je daar ook een tour in Vietnam boekt.

2. Na een paar dagen ontvang je via de mail de letter of approval. Deze print je uit en neem je mee naar Vietnam. De letter of approval lever je in bij aankomst. Je betaalt ter plaatse de stamp fee van USD 25 en je ontvangt een paginagrote sticker in je paspoort met daarop het visum.

Er zijn vier soorten visa on arrival: 1 maand single entry, 1 maand multiple entries, 3 maanden single entry en 3 maanden multiple entries. Echter, je kan het visum on arrival alleen gebruiken als je per vliegtuig arriveert in Hanoi, Danang of Saigon. De verwachting is, dat dit visum niet al te lang meer zal bestaan.

sapa, sapa trekking, trekking, vietnam, wandelen
Met onze gids Mu wandelen we van het ene hoogtepunt naar het andere.

3. Het nieuwe e-visum voor Vietnam

Dit is meest recente versie van het visum, waarvoor je verder geen letter of approval nodig hebt. Dat kan in principe via de site van de Vietnamese immigratiedienst. Maar let op! Op dit moment is dat geen veilige internetverbinding en betaling kan uitsluitend met creditcard. Bovendien is het in te vullen formulier niet heel erg duidelijk, en een foutje is zo gemaakt. Voordeel is dat je alleen de netto visumkosten van USD 25 betaalt en je hebt geen verdere kosten. Maar daar staat tegenover dat de procedure vrij ondoorzichtig is. Het nieuwe e-visum voor Vietnam is maximaal 30 dagen geldig. Voordeel is dat er in totaal 28 luchthavens, zeehavens en grensposten overland zijn waarmee je met dit visum Vietnam kan binnenkomen.

Ik heb zelf de afgelopen zomer via deze weg voor mijn gezin vijf visa aangevraagd en het duurde uiteindelijk een paar dagen voordat de visa binnen begonnen te druppelen. Eerst twee, toen een paar dagen niets. Uiteindelijk kreeg ik het laatste visum pas een week na aanvraag binnen om voor mij onduidelijke redenen.

visa vietnam visum

Ongeldig visum, wat nu?

Erger werd het pas, toen pas bij het vertrek uit Vietnam van twee van onze kinderen het visum een dag te kort geldig was. Stom natuurlijk, ik had zelf een fout gemaakt bij het invullen van de uitreisdatum op het formulier. Maar toch, één klein typefoutje kan grote gevolgen hebben. Ons hing een onvrijwillige verlenging van ons verblijf boven het hoofd, inclusief het kopen van nieuwe tickets en een fikse boete vanwege een ongeldig visum. Hoe dat afliep is weer een heel ander verhaal. En die kleine typefout was toch deels te danken aan het wat onhandige in het Engels vertaalde formulier van de website.

E-visum via een visumbureau

Als je zelf overweegt om via deze methode je visum aan te vragen, dan adviseer ik je daar ruim de tijd voor te nemen en je niet te laten afleiden door wat dan ook. En bovenal: ruim op tijd voor het begin van je reis mee beginnen. Bij voorkeur tussen drie en vier weken voor vertrek. Wil je niet in de zelfde valkuilen lopen als ik deed, laat dan je e-visum door een visumbureau verzorgen. Er is een heel scala aan e-visa beschikbaar, met een geldigheid van het e-visum voor Vietnam van 30 tot zelfs 365 dagen. Hier loopt je visumaanvraag via een betrouwbare Nederlandse website, worden al je gegevens nog een keer nagelopen en kan je veilig online betalen met iDeal. De kosten zijn 39,95 euro all-in. Prima te doen dus.

Tenzing Travel - Vietnam

Heb je zelf ervaringen met het aanvragen van een visum voor Vietnam en wil je die delen? Scroll dan helemaal naar beneden voor het contactformulier.

Informatiefilmpje

Lan Ha Bay,
Panorama’s over de Lan Ha Bay vanaf Cannon Fort Hill.

Dit artikel is mede tot stand gekomen door samenwerking met e-visums.nl.