Oeps het is alweer bijna zover: Valentijnsdag zit er aan te komen. Tijd dus om je partner te verrassen met een romantisch tripje. Vaak krijg ik de vraag of ik nog wat anders weet dan voor de hand liggende bestemmingen als Parijs, Brugge of Venetië. En natuurlijk weet ik dan altijd nog wel wat. De volgende tips heb ik op een speciale manier ontfutseld aan mensen die ooit hun huwelijksreis hebben geboekt bij mij. Ik vraag dan namelijk altijd waar ze elkaar gevraagd hebben. Nou, dat is bijvoorbeeld op de plekken die ik hier met je ga delen. Drie originele ideeën voor Valentijn reisjes.

Foto: Louise Burton on Unsplash

Laatste update: 28 december 2022

Estimated reading time: 5 minuten


1. Valentijn reisje naar Mallorca in de winter

Ik hoor je denken, Mallorca, wat moet ik op zo’n massale strandbestemming op een reisje voor Valentijn? Maar vergis je niet: in februari heb je het eiland haast voor je zelf, de toeristen zijn er nog niet. Toen ik ooit voor mijn werk op Mallorca was, ontmoette ik een hostess van een Nederlandse reisorganisatie en die vond januari en februari de fijnste maanden. Temperaturen rond de 15 graden, okay geen strandweer dus. Maar helemaal prima voor een verkwikkende bergwandeling bijvoorbeeld.

Mallorca heeft namelijk een prachtige bergketen met uitzichten die tot over het hele eiland reiken. Ook is het eiland zeer geschikt voor een road trip met je huurauto.


En als je afwisseling zoekt, de hoofdstad Palma de Mallorca heeft met zijn jachthaven én ook zijn eigen Ramblas en kathedraal wel iets weg van Barcelona. Prima voor een citytrip van een lang weekend dus.

En tenslotte gaf de hostess mij nog de tip om juist in de maand februari naar Mallorca te gaan vanwege het bloeiseizoen van de amandelbomen. De bloesem van de amandelbomen betoveren het landschap dan met een wit tot lichtroze zweem van bloemen. Het zal je niet verbazen waar zij door haar partner ten huwelijk is gevraagd.

Verblijf samen met je lief in een mooie finca in het binnenland en je valentijns reisje naar Mallorca is compleet, zelfs in de winter.

amandelbomen in bloei, mallorca
Amandelbomen in bloei op Mallorca in de winter. Photo by @Blende_9 on Foter

2. Narrowboating in Britain

In wandeltempo door het golvende Engelse landschap, maar dan op het water. Lekker onthaasten, tijd voor elkaar maar vooral ook met elkaar. Samen ben je schipper van zo’n klassieke Engelse narrowboat. Ik vond dit direct al helemaal leuk toen ik het voor het eerst deed. Tijdens het sturen geniet je van het pastorale Britse plattelandsleven dat zich om je heen ontvouwt.

Dit is een valentijns reisje dat jullie allebei nog lang bij zal blijven. Net op het moment dat je trek begint te krijgen doemt er zo’n typische Engels pub op langs het kanaal met picknickbanken in de tuin. Of je meert aan onder een treurwilg aan de rand van een weiland, waar je met de spullen uit je koelkast een heerlijke picknick bereidt. Want je narrowboat is eigenlijk gewoon een camper op het water, alles heb je bij je.

Het varen van zo’n boot is snel aangeleerd en de taakverdeling is niet moeilijk. De een zit op de achterplecht met het roer in de hand, de ander navigeert en bedient de sluizen (want daar kom je er wel wat van tegen. Je moet wel een beetje op elkaar ingespeeld zijn, dat moge duidelijk zijn. Maar dan is dit ook gelijk de ultieme relatietest.

Met een narrowboat heb je je eigen ‘camper’ op het water. Foto: animal@unternet

3. Giverny: met je Valentijn dobberen op de Seine

Oké, een valentijn reisje naar Parijs zouden we skippen, dat had je zelf ook al bedacht. Maar mocht je daar dan toch samen zijn aanbeland, dan is het slechts een korte treinreis naar het plaatsje Giverny. Dat ligt net voorbij een dromerig bocht aan de Seine.

En misschien zegt het je wat meer als ik zeg dat het de werk -en woonplaats was van Claude Monet was, de beroemde impressionistische schilder. En die had een fijne neus voor romantische tafereeltjes: vijvers vol met lelies, treurwilgen en bruggetjes. Dit alles in lenteachtige kleuren en geschilderd in en rond Giverny aan het eind van de 19e eeuw.

De tuinen waar Monet zijn schilderijen maakte bestaan nog steeds en kunnen jullie bezoeken. Je kan er samen heerlijk rondwandelen en wegdromen. Of je huurt ook zo’n roeibootje om te varen op de Seine. Een mooie plek ook voor die ene vraag.

Van de tuinen in Giverny zou iedereen een schilderij willen maken Foto: Nicolas DEBRAY via Pixabay

vogezen travelkees