TravelKees

Top 3 eilandhoppen: niet alleen voor hippies

Wedden dat je gelijk aan Griekenland dacht toen je de titel las? Want ben jij ook niet ooit, rood verbrand van een veerboot afgestapt? Rugzak aan rugzak zoekend door de steegjes van het zoveelste eiland dat op “-os” eindigt, naar het goedkoopste pensionnetje? Dat verbaast me niks, want volgens mij is het eilandhoppen wel zo’n beetje in Griekenland uitgevonden. Daar varen vanuit elke haven dagelijks boten naar alle windstreken, naar eilanden waarvan je het bestaan nooit hebt geweten maar ook naar eilanden met klinkende namen zoals Santorini of Rhodos. Het maken van routes langs de verschillende eilanden zou tot een lijst van onuitputtelijke combinaties leiden. Vandaag een kort lijstje met eilandengroepen waar het óók ultiem eilandhoppen is. En dan laat ik Griekenland bij deze gelegenheid maar even varen, want waar moet je beginnen?

eilandhoppen

1. Eilandhoppen Kroatië

eilandhoppen kroatiëDe Adriatische kust van Kroatië wordt opgesierd door een waar lint van redelijk langwerpige eilanden, dat begint bij Rijeka en eindigt ergens bij Dubrovnik. De meeste eilanden zijn prima bereikbaar met veerdiensten vanuit het vaste land en sommige eilanden liggen zo dicht bij de kust dat ze verbonden zijn met het vaste land door een brug, zoals Krk (spreek uit als kurk) of Pag, het Kroatische antwoord op Ibiza. Zit je niet op die drukte te wachten, huur dan je privé-eiland met vuurtoren af. Ja heus, ook dat kan in Kroatië.

 

eilandhoppen kroatiëJe kan met je auto op de ferry tussen de verschillende eilanden reizen of via het vaste land. Een andere manier om van eiland naar eiland te reizen is het boeken van een Blue Cruise, waarbij je in één of twee weken op een traditioneel houten zeilschip een aantrekkelijke route langs de Kroatische kust vaart met daarin ruim de tijd om aan land te gaan op de verschillende eilanden, maar ook in afgelegen baaien, bij grotten of in nationale parken.

 

 

eilandhoppen florida

2. Eilandhoppen Florida Keys

Met Florida zijn we ineens in de Verenigde Staten aanbeland. Het autoland bij uitstek en waarom zou je je auto op de boot zetten als je ook een brug kan bouwen? Zo zullen de Amerikanen wel geredeneerd hebben toen ze aan het begin van de 20e eeuw eerst een spoorlijn aanlegden van Miami tot Key West en later, toen deze door een orkaan vernietigd werd, hier een autoweg van maakten. En zo kon je vanaf de jaren 50 ineens met je auto in één stuk doorrijden via eilanden als Key Largo en Islamorada naar het verste eiland, Key West. Een hele serie zeelandbruggen achter elkaar, zeg maar. Niets mooiers dan met je eigen huurauto de rit over bruggen en eilanden te maken tot aan het eindpunt, Key West.

overseas highway

Van Key West is bekend dat het dichterbij Cuba ligt dan bij Miami. Ben je eenmaal op Key West dan ben je tevens op het zuidelijkste puntje van het vasteland van de USA.  De Florida Keys, dat is eilandhoppen the easy way en er komt geen boot aan te pas. Nou ja, bijna niet, want eigenlijk is Key West niet het laatste eiland. De Dry Tortugas liggen nog zo’n 67 mijl westelijker dan Key West en zijn inmiddels uitgeroepen tot nationaal park. En daar moet je dan ook echt met de boot naar toe. Wat overigens niet moeilijk te organiseren is vanuit Key West.

autohuur USA

 

 

krabi-beach

3. Koh hoppen in Thailand and beyond…

In Thailand vind je globaal drie regio’s waar je eilandje kunt hoppen. Zeg maar koh hoppen want koh is het Thaise woord voor eiland. De overzichtelijkste groep eilanden vind je in het zuidelijke deel van de Golf van Thailand. Daar liggen Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao netjes op een rij. Dan heb je aan de andere kant van de “slurf” van Zuid-Thailand nog de Andamaanse Zee, met daarin mega-eiland (mega qua bezoekersaantallen) Phuket. Dit eiland is de noordelijkste van een hele groep eilanden langs de Thaise westkust die overgaat in een groep Maleisische eilanden, waaronder Langkawi, die je voor het gemak ook wel mee kan rekenen bij dit enorm gevarieerde eilandhop-gebied.

eilandhoppen thailandIn deze regio kom je ook weer bootladingen met backpackers (én flashpackers*) tegen die van eiland naar eiland trekken. Dagdromend van dat ene nog nooit ontdekte strandje. En wie heeft niet de film “The Beach” gezien (ik vond het boek spannender).

Maar zoek je een nog redelijk niet zo ontdekt eilandhop gebied, reis dan af naar het oosten van Thailand richting Cambodjaanse grens. Start op het eiland Koh Chang en werk je al hoppend verder naar het zuid oosten toe. Het laatste Thaise eiland is Koh Kut (excusez-le-mot). Voor de echte ontdekkingsreiziger begint het dan pas. Want voor de kust van Cambodja lonken er een paar eilanden die in de toekomst ongetwijfeld verder ontwikkeld zullen worden. Nu nog niet, dus zeg niet dat je het van mij hebt: Koh Rong is een pareltje in een oester die nog maar op een kiertje open staat.

En omdat ik me niet zou laten weerhouden door landsgrenzen, mag het allerlaatste eiland van deze reeks niet onvermeld blijven: Phú Quốc. Maar dan zijn we inmiddels al wel in Vietnam aanbeland.

*te herkennen aan een iPad voor hun hoofd

 

 

 

 

 

 

 

5 gedachtes aan “Top 3 eilandhoppen: niet alleen voor hippies

 1. Pingback: Aruba: meer dan alleen maar stranden -

 2. Steve Brown

  Hello,

  I represent the official tourist guide for Koh Rong Island in Cambodia – Endorsed by the Cambodia Hotel Association.

  Please could you update the links on this page (keyword ‘Koh Rong’)

  To our official website:

  https://visitkohrong.com/

  You currently link to http://www.kohrongisland.org/ which is a very well-known spam website and is not, contrary to their claims, the official website for Koh Rong.

  We would also be very grateful if you could link to us in any future articles.

  Thank you in advance for your help,

  All the very best,

  Steve

 3. Pingback: Aruba: meer dan alleen maar stranden - TravelKees

 4. Pingback: Skopelos en Skiathos: eilandhoppen in de luwte - TravelKees

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.