Zodra je, waar dan ook in Spanje, een parador binnenloopt, word je ondergedompeld in de geschiedenis van de streek. Paradores, dat zijn luxe staatshotels in Spanje, die altijd op een bijzondere locatie en/of in een historisch gebouw gelegen zijn. Dat kan een klooster, een kasteel of een haciënda zijn. Ondanks de ouderdom van veel paradores mag je overal hedendaags comfort verwachten. Spanje telt momenteel 97 paradores, verspreid over het hele land. Voor mij is er geen mooiere manier om het land te ontdekken dan het reizen langs de paradores in Spanje. Hier lees je hoe je dat regelt.

Foto bij titel: Stian Olsen on Foter.com / CC BY-NC

Estimated reading time: 11 minuten

Laatste update: 24 december 2022


De belangrijkste vragen over reizen langs paradores

Wat betekent ‘parador’?

‘Parador’ komt van het Spaanse woord parar wat ‘stop’ of ‘(ver)blijf’ betekent. De gedachte achter het verblijf in een parador is om historische panden voor het publiek te openen zodat men met de winst van het hotel deze prachtige gebouwen kunnen behouden. Paradores bestaan al sinds de jaren 20 van de vorige eeuw.logo van pardores

Kan je eten in een parador?

In elke parador kan je ontbijt bijboeken. En in de meeste gevallen kan je er ook ’s avonds eten. Veel paradors staan ook in hun eigen omgeving bekend om hun uitstekende keuken.maaltijd in parador, reizen langs paradors

Waar liggen de paradors?

Je vindt paradors in heel Spanje. Zelfs tot aan het allerkleinste Canarische Eiland (El Hierro) en in de Spaanse enclave-steden in Marokko (Ceuta en Melilla). En er is er zels eentje in Portugal (Casa da Ínsua).

Hoe boek je een parador?

Dat kan via de officiële website, maar check ook regelmatig aanbiedingen van touroperators, die georganiseerde paradores reizen aanbieden. Lees verder mijn stappenplan om te boeken.

Wat kost een overnachting in een parador?

De overnachtingsprijs in een parador hangt af van het seizoen, de locatie en de mate van populariteit van een parador. Je kan een kamer boeken met of zonder ontbijt. Maar je kan ook kiezen voor halfpension (ontbijt en diner). Reken gemiddeld op een overnachtingsprijs van 150 euro per kamer. Maar er zijn ook veel kortingen: bijvoorbeeld voor ‘jongeren’ (tot 30 jaar!) en korting voor ‘ouderen’ (vanaf 55 jaar).

parador van cuenca, langs paradors reizen
De parador van Cuenca (Afbeelding van Ana Jimenez via Pixabay)

Stappenplan Paradores zelf boeken

Je kan via de officiële website van de Paradores zelf je verblijf boeken, maar daarvoor heb je wel een creditcard nodig. Gebruik mijn stappenplan om een parador te boeken en het kan niet mis gaan.

 1. Ga naar de officiële Spaanse website van de Paradores

  De website is https://www.parador.es/en voor de Engelstalige versie. Rechtsboven kan je vervolgens nog switchen naar Spaans, Duits of Frans. Er is geen Nederlandstalige versie.

 2. Selecteer je parador

  Als je nog niet weet welke parador je wilt boeken, gebruik dan de kaart om uit te vinden waar een parador zich bevindt en hoe die er uit ziet.

  kaart van spanje met paradoresparador op kaart van spanje

 3. Bekijk de parador van je keuze

  Als je op de naam van de parador of op de foto klikt ga je naar de omschrijving met prijzen. Als je op de rode knop ‘reserva’ klikt, ga je direct boeken. We gaan eerst kijken naar de informatie over de parador en komen op een nieuwe pagina met veel informatie en foto’s en een filmpje. Recht in je scherm een kalender met daarop de beschikbaarheid. Daaronder kan je een aanklikken of je in aanmerking komt voor korting. Als je dat doet, zie je in het scherm op welke data er leeftijdskorting (55+ of <30) wordt gegeven.

  paradores boekingspagina

 4. Selecteer je parador met behulp van de selectiebalk

  Weet je al precies in welke parador je wilt verblijven, zoek deze er dan bij via de selectiebalk en selecteer:
  1. Naam van de parador
  2. Datum aankomst en datum vertrek
  3. Aantal volwassenen en kinderen
  4. Aantal kamers
  Deze zoekbalk krijg je ook te zien als je eerst vanuit de kaart een parador hebt uitgezocht en je wilt gaan boeken; alleen dan is alles al ingevuld en ga je direct naar de volgende stap door.

  selectiebalk paradores

 5. Kies je kamer en de verzorging

  Op het volgende scherm kan je gaan bepalen welk kamertype en welke verzorging je wilt boeken:
  1. Kies het kamertype
  2. Hier kan je nog steeds doorgeven of je in aanmerking komt voor leeftijdskorting
  3. Hier toont de site het laagst beschikbare tarief; verder kan je selecteren welke maaltijden je bij wilt boeken.
  4. Hier wordt nog een andere mogelijkheid geboden. In dit geval een speciale aanbieding inclusief ontbijt.

  paradores boekingsscherm

 6. Bevestig je boeking

  In het laatste scherm bevestig je de boeking met je persoonlijke gegevens en je doet de betaling via je creditcard. Check goed de boekingsvoorwaarden. In dit geval boeken we voor de ‘parador rate’. Een reservering met dit tarief kan je tot 2 dagen voor aankomst zonder kosten annuleren of wijzigen. In de vorige stap zie je ook een speciale aanbieding. Let op, want het is een ‘non refundable rate’. Annuleer je dat, dan ben je je geld kwijt.


  paradores - bevestigingsscherm

Paradores reizen op Youtube

Ik geef direct toe dat het filmpje misschien wat gedateerd overkomt, maar duur niet al te lang en in 2m2s tijd krijg je een hele mooie impressie van de veelzijdigheid van het reizen langs paradores.

https://youtu.be/kZmD65WlNSA

Tips voor reizen langs paradores in Spanje

Heb je ook zin gekregen om een reis langs paradores in Spanje te gaan maken? Lees dan de tips voor het organiseren van je reis hieronder.

1. Vervoer tussen de paradores

Omdat paradores vaak nogal wat excentriek gelegen zijn, is het openbaar vervoer geen goede optie om een rondreis langs paradores te maken. Je hebt een auto nodig. Dat kan je eigen auto zijn; veel mensen doen dat nog steeds en zeker als je de tijd hebt is Spanje over de weg prima bereikbaar, behalve in de weekends van de zomervakantie. Als je met het vliegtuig reist, kan je op elke luchthaven een auto huren in Spanje.

Spanje autohuur

2. Vervoer naar Spanje

Indien je niet met de auto naar Spanje reist, dan heb je keus uit een hele rits aan reismogelijkheden.

Goedkoopst én groen is de Flixbus, waarmee je in een etmaal met één overstap van Amsterdam naar Barcelona reist. Een enkeltje gaat, als je op tijd boekt, weg voor zo’n 45 tot 50 euro.

Luchthavenbus 728x90

Ook de trein naar Barcelona bijvoorbeeld is een milieuvriendelijke manier om te reizen. En ook super comfortabel. Dankzij het TGV-netwerk kan je, als je ’s ochtends vertrekt, de zelfde avond nog in Barcelona aankomen. De kosten kunnen best oplopen als je laat boekt en zijn ook nog eens afhankelijk van welke route je kiest. Ik heb een enkele reis gezien voor 94 euro bij 3 maanden vooruit boeken, maar als je impulsief binnen een paar dagen wilt vertrekken, kan je zo 280 euro voor een enkele reis kwijt zijn.

Er is een hele serie Spaanse luchthavens met directe verbindingen vanuit Schiphol, Eindhoven en andere vliegvelden. Veel luchtvaartmaatschappijen, inclusief chartermaatschappijen, vechten om passagiers, dus vliegtarieven zijn vaak laag en er is ook nog wel eens een voordelige last-minute te scoren.


3. Duurzaamheid in paradores

In 2019 zijn alle paradores begonnen met het uitbannen van wegwerp plastic, zodat de paradores niet meer mee draaien in de keten die plastic afval voortbrengt. Water is niet meer in plastic flesjes te koop, maar er staan overal waterkraantjes om je eigen flesje bij te vullen. Ook plastic glazen en rietjes zijn vervangen voor alternatieven. Meer maatregelen zullen in de nabije toekomst volgen.

4. Pakketreizen naar paradores

Ik vond de volgende georganiseerde paradores reizen, waarbij je deels of geheel in paradores overnacht:

 1. Paradores & Ambiance in Andalusië – een 8-daagse fly & drive reis langs Malaga, Granada, Cordoba en Ronda. Waarvan 3x een nacht in een parador en de rest in luxe hotels.
 2. Parador van Cardona (Catalonië) – ga met de trein of vliegtuig naar Barcelona, huur een auto en verblijf in dit Middeleeuwse kasteel, diep in de binnenlanden van Catalonië, waar maar weinig toeristen komen.
 3. Parador van La Gomera (Canarische Eilanden) – toegegeven, het is even reizen. Eerst met het vliegtuig naar Tenerife en vervolgens met de ferry naar La Gomera. Maar dan zit je wel in de nummer één van alle paradors. Oh ja, en bezuinig niet op de toeslag voor een kamer met zeezicht.
 4. Rondreis Paradores Noord Spanje – 7 dagen door het totaal onbekende noorden van Spanje door ondermeer de Rioja streek en langs Pamplona, waar je elke dag ontwaakt in een parador. Combinatie met een stedentrip Santander of Bilbao?
parador van cardona
De parador van Cardona in Catalonië (Photo by BennBeck on Foter.com / CC BY-NC-ND)
parador van la gomera, reizen langs paradors
De parador van La Gomera ligt hoog boven op een klif. Op de achtergrond zie je het eiland Tenerife.

5. Meer lezen over Spanje

Over Spanje heb ik nog wat andere artikelen gepubliceerd:


TIPS VAN TRAVELKEES
– Denk ook eens aan een citytrip en verblijf dan in een parador zoals in Cadiz, Cordoba of Segovia.
– Bijna alle Canarische Eilanden beschikken over een parador, dus ontsnap aan de gekte van de kust, stuur je huurauto door de sierra van Gran Canaria en overnacht in de Parador de Cruz de Tejeda.