TravelKees

Op transport met EasyJet

Er bestaat geen groter contrast dan te vertrekken vanuit een overcrowded Luton (de budget luchthaven van Londen) en de aankomst op het opgeruimde Keflavik, de ultramoderne luchthaven van Reykjavik. Luton kraakt in al zijn voegen, zoveel is wel duidelijk.

Veevervoer

Vertrekkende passagiers worden met duizenden tegelijk als vee bij elkaar gedreven in een enorme hal, waar er met gestresste routine wordt gecontroleerd of je al je flesjes en tubes wel keurig in plastic sealbags hebt verpakt.

De veiligheidsbeambten zijn nog net niet onbeleefd (want dit is jolly good England, he), maar om nou te zeggen dat ze vriendelijk proberen te doen dat kan nu ook weer niet gezegd worden. Onze koffers worden eruit gepikt en ja hoor, alles mag overhoop gehaald worden zonder dat ze het weer netjes terugstoppen.

 

luton airport

De gekte op de luchthaven van Luton

Op Schiphol geen gedoe

De achterliggende reden is mij helemaal duidelijk: alles er aan doen om te voorkomen dat terroristen de kans krijgen een aanslag op een vliegtuig te plegen. Maar dan wordt er op verschillende luchthavens in Europa wel heel anders geanticipeerd op dit potentiële gevaar. Want hoe anders was de avond daarvoor ons vertrek vanaf Schiphol naar Luton: een keurig rijtje voor de veiligheidscontroles, geen gedoe met plastic zakjes en zeker geen intimiderende vragen.

easyjet

In Luton laat EasyJet je gewoon buiten in de regen in de rij staan tot je vliegtuig klaar is voor vertrek.

Opgefokt gedrag

Reizen heeft soms nog wel iets nostalgisch, maar wat een verademing is het rond te lopen op luchthavens als Schiphol en Keflavik, en wat slaagt Luton er toch goed in om elke reiziger zich als een stuk vee behandeld te laten voelen. Zo vlak voor 4 mei drong zich niet geheel toevallig een vergelijking met een ander soort transport uit een recent verleden  aan mij op. Mensen van EasyJet, kijk ook eens naar luchthavens buiten de UK, richt je thuisbasis eens wat klantvriendelijker in en geef mensen de ruimte. Want als je na zo’n behandeling ook nog eens met z’n honderddertigen in zo’n ijzeren stang wordt geduwd, dan is het opgefokte gedrag van sommige passagiers best goed te verklaren.

 

keflavik airport security

Security tijdens spitsuur op Keflavik airport: zo kan het dus ook.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.