Ticket geboekt naar Canada? Dan is het nu tijd om je verdere reisdocumenten voor Canada in orde te gaan maken. Ik krijg veel vragen over de geldigheid van het paspoort en het visum voor Canada. Hoe lang moet je paspoort voor Canada nou exact geldig zijn, heb je een eTA voor Canada nodig en hoe moet je een eTA voor Canada aanvragen? Lees snel verder voor alle tips & tricks.

Laatste update: 16 november 2021

Geschatte leestijd: 6 minuten


Geldigheid paspoort voor Canada

Eén van de meest gestelde vragen is hoe lang je paspoort nog geldig moet zijn voor een bezoek aan Canada. Veel mensen denken dat het paspoort nog 3 of zelfs 6 maanden geldig dient te zijn. Dat is niet zo. Helaas werken veel reisorganisaties ook nog mee aan dit misverstand en verklaren ze zonder blikken of blozen dat je paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn na je vertrek uit Canada.

De regel is als volgt: voor een (toeristisch) bezoek aan Canada dien je te beschikken over een paspoort dat geldig is gedurende je verblijf in Canada. Je dient naast je paspoort in ieder geval te beschikken over een geldig retourticket met daarin een bevestigde datum van terugreis. Een ID-kaart is niet geldig voor een reis naar Canada.

girl in canoe on lake in canada
Photo: Roberto Nickson, Unsplash

eTA voor Canada nu ook verplicht

Sinds 2016 is een Electronic Travel Authorization (eTA) voor Canada verplicht. Dit is een reistoestemming, (en dus géén visum!) dat je zelf online dient aan te vragen. De eTA is elektronisch gekoppeld aan je paspoort. Bij vertrek op Schiphol kan men dus al aan de hand van je paspoortnummer checken of je over een eTA beschikt. Heb je het niet geregeld, dan wordt de reservering van de vlucht geannuleerd.

Ben je eenmaal in het bezit van het eTA, dan blijft dit 5 jaar geldig, tenzij je paspoort eerder verloopt. Zodra je paspoort eerder is verlopen en je wilt weer naar Canada, dan moet je op het nieuwe paspoort ook een nieuwe eTA aanvragen.

bicycle, maple leaf,
Foto: Ali Tawfiq, Unsplash

eTA Canada alléén voor luchtreizigers

Arriveer je in Canada over land vanuit de Verenigde Staten, dan heb je géén eTA nodig. Dat kan het geval zijn, als je bijvoorbeeld vliegtickets naar de Verenigde Staten hebt gekocht en met een huurauto, per schip of per trein Canada binnen komt. Een iconische grensovergang is die bij de Niagara Falls: de ene helft van de watervallen bevindt zich op Amerikaans grondgebied en de andere helft in Canada. Een brug over de Niagara River vormt de grens tussen de USA en Canada.

Vlucht via een Canadese luchthaven

Heb je een vliegticket gekocht waarbij je via een Canadese luchthaven naar een derde bestemming reist, dan is een eTA voor Canada wél verplicht. Air Canada heeft vaak voordelige tickets naar steden in de Verenigde Staten waarbij je in Toronto moet overstappen. Hoewel je feitelijk niet Canada binnenkomt, zal men tóch vragen om een eTA.

Als je via Canada naar de Verenigde Staten vliegt, dan heb je naast je eTA voor Canada tevens een ESTA (elektronische reistoestemming) voor de Verenigde Staten nodig.

bridge over river, aerial view, canada
Foto: Lee Robinson, Unsplash

eTA Zelf aanvragen

Hoe ga je te werk om het eTA voor Canada aan te vragen? De meest rechtstreekse manier is via de website van de Canadese immigratie. Daarbij heb je het volgende nodig:

  • Een geldig paspoort (zie hier boven; óók voor kinderen en babies)
  • Een geldig e-mailadres
  • Een creditcard om de vergoeding van CAD 7 (niet restitueerbaar) mee te betalen

Het is van belang dat je het formulier binnen niet al te lange tijd compleet invult en direct daarna de transactie doet met je credit card. Gaat er te veel tijd overheen, dan wordt de ingevoerde informatie gewist en moet je weer op nieuw beginnen. Verder moet je zorgvuldig te werk gaan en essentiële gegevens zoals je paspoortnummer, etc. exact overnemen. Een veelgemaakte fout is dat in plaats van de 0 (nul) de hoofdletter O wordt ingevuld. Nederlandse paspoorten kennen niet de hoofdletter O. Niet doen dus. Heb je alles goed afgerond, dan ontvang je per mail een bevestiging met daarin je eTA nummer. Deze bevestiging kan je uitprinten en meenemen, maar is niet persé noodzakelijk. Je paspoort is online immers al gekoppeld aan het visum.

passport stamp canada

eTA Met assistentie

Klinkt toch nog wat omslachtig allemaal? Of heb je geen credit card? Voor een klein bedrag extra kan je ook je eTA via de site van etacanada-aanvragen.nl regelen. Het principe is eenvoudig: je vult de benodigde gegevens in op een Nederlands formulier met duidelijke toelichting. Dat gebeurt in vier eenvoudige stappen. Vervolgens rond je de aanvraag af door een bedrag van 17 euro per paspoort te voldoen. Voor dat bedrag ontvang je binnen 72 uur je eTA, word je tijdens het aanvraagproces begeleid en zorgt een team van ervaren medewerkers dat elke aanvraag handmatig wordt nagekeken op de juiste invulling van de gegevens. Bovendien hoef je niet met je creditcardgegevens online te gaan, maar kan je ook betalen met iDeal, Bancontact/Mister Cash of eMaestro. Dit alles via een beveiligde verbinding. Op de site vind je ook een zeer uitgebreide FAQ-lijst.

Het filmpje hieronder legt nog eens duidelijk uit hoe een eTA aanvraag werkt:


Prijsvergelijking eTA Canada

Die 17 euro is volgens mij een prima deal voor een eTA-aanvraag waarbij je ook nog eens zonder creditcard de hele transactie kan afronden. Reisbureaus rekenen doorgaans 25 euro en een grote visumorganisatie zoals CIBT vraagt maar liefst 58,97 euro per aanvraag!

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van E-Visa Application Services.

Disclaimer Alle informatie uit dit artikel is gebaseerd op de situatie voor houders van een Nederlands paspoort. Heb je een andere nationaliteit of reis je op een ander paspoort? Check dan specifiek de regels voor jouw situatie.

Heb jij zelf ervaringen met het aanvragen van een eTA voor Canada? Ik hoor graag ook jouw verhaal. En als je nog meer tips of aanbevelingen hebt, zou ik het op prijs stellen als je ze in de reacties hieronder kunt delen! Heel erg bedankt!