Iedereen weet inmiddels dat om de Verenigde Staten binnen te komen, een ESTA aanvragen een noodzaak is. Maar wat is een ESTA eigenlijk? Is een ESTA het zelfde als een visum voor Amerika? Wanneer heb je het nodig en vul je het ESTA formulier wel goed in? Als je het niet uitbesteedt aan een dure visumsite, dan kan je het zelf gratis* doen als je mijn stappenplan gebruikt.

*buiten de normale visumkosten

Geschatte leestijd: 8 minuten

Laatste update: 7 juni 2023


Wat is een ESTA formulier?

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: een ESTA is géén visum voor Amerika. Een visum voor de Verenigde Staten is een document dat je bij het consulaat dient aan te vragen. Er zijn echter een aantal landen, die gevrijwaard zijn voor een visum. Waaronder Nederland. Wij nemen deel aan het Visa Waver Program. Hierdoor hoeven wij geen visum aan te vragen via het consulaat, maar kunnen we voor toeristische doeleinden voor een periode van maximaal 90 dagen de Verenigde Staten bezoeken. Alles wat we nodig hebben is een geldig paspoort en het ESTA, oftewel Electronic System for Travel Authorization. Het doel van dit systeem is om elke bezoeker reeds voor aankomst in de Verenigde Staten te screenen.

Het Visa Waiver Program bestaat sinds 1986 en begin 2009 is de elektronische check van de persoonsgegevens ingevoerd.

Iedereen een ESTA voor de USA?

Ja en nee. Een ESTA is alleen verplicht voor passagiers die de Verenigde Staten per vliegtuig of schip binnenkomen. Heb je dus bijvoorbeeld een vliegticket naar Canada gekocht en rijd je met je huurauto bij Niagara de grens met Amerika over, dan is een paspoort voldoende. Wel is het zo, dat sinds 2016 Canada een soortgelijke procedure kent, de eTA.

Devils Tower, Wyoming
Devil’s Tower is een populair uitje voor veel Amerikaanse schoolkinderen.

Oók bij een overstap!

Reis je naar een heel ander land, maar je maakt wél een overstap op een Amerikaanse luchthaven, dan dien je evengoed een ESTA voor de USA aan te vragen. Ook al kom je formeel Amerika niet binnen. Veel mensen weten dit niet wanneer ze online een ticket kopen naar bijvoorbeeld Mexico of het Caraïbisch gebied. Je komt dan niet verder dan de check-in op Schiphol.

Wanneer krijg je geen ESTA?

Je kan geen ESTA voor de USA aanvragen als je een paspoort hebt dat niet toebehoort aan één van de landen die aan het Visa Waiver Programma deelnemen. Nederland en de meeste EU-landen behoren in ieder geval tot deze lijst. Ben je echter onlangs in Irak, Iran, Soedan, Lybië, Jemen, Somalië of Syrië geweest, dan kan je geen ESTA aanvragen, of zal je aanvraag worden afgewezen. In plaats daarvan dien je een normaal visum aan te vragen. En let op: inmiddels staat Cuba ook op deze lijst van landen waar je niet mag zijn geweest (na 1 januari 2021) om in aanmerking voor een ESTA te komen.

Tevens kan je geen ESTA krijgen voor een verblijf in Amerika van langer dan 90 dagen. Daarvoor dien je sowieso een visum aan te vragen.

Krijg je om wat voor reden dan ook je ESTA niet voor elkaar? Verschijnt er een melding Travel Not Authorized in je scherm? Dan rest je alleen nog de mogelijkheid om je te wenden tot de Ambassade van de Verenigde Staten in Wassenaar.


esta california number plate

ESTA – in 6 stappen

Om je ESTA aan te vragen, ga je naar de website van de US Customs and Border Protection. Dit kan in theorie tot enkele dagen voor vertrek. Maar ik raad je aan om het te regelen nog voordat je je tickets boekt. Mocht het ESTA om wat voor reden dan ook niet lukken, dan heb je nog tijd om dingen recht te zetten of je toegang tot de Verenigde Staten op een andere manier te regelen.

Houd je paspoort alvast bij de hand! Rechts bovenin kan je desgewenst de Engels taal omzetten naar Nederlands. Vervolgens loop je de volgende stappen door:

Stap 1. Kies voor Individuele Aanvraag; kies 2x voor “ja” bij verklaringen waarmee je akkoord moet gaan.

Stap 2. Informatie van de aanvrager invoeren: sinds 29 november 2022 moet je dit niet meer zelf invullen, maar eerst een scan van je paspoort uploaden. Ga je toch handmatig de velden invullen, dan wordt je ESTA sowieso afgekeurd. Dus: paspoort uploaden en dan pas verder! Vervolgens zie je dat de site automatisch de gegevens uit je paspoort heeft ingevuld. Maar pas op! Controleer deze gegevens altijd nog even handmatig. Want regelmatig komen er fouten voor bij het inlezen. En uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van de correcte gegevens.

Stap 3. Hier vul je ondermeer reisinformatie in, naam en adres van je hotel (ga je op een rondreis, dan geef je alleen de gegevens van het eerste hotel), of van een eventuele contactpersoon in Amerika die je gaat bezoeken.

Stap 4. Een vragenlijst waarin je onder meer moet bevestigen dat je niet aan bepaalde ziektes lijdt en dat je geen crimineel verleden hebt.

Stap 5. Verificatie van alle gegevens. Je krijgt nu alle gegevens te zien die je hebt ingevuld en loopt deze nog eens goed door. Eén fout in een paspoortnummer of geboortedatum en je kan de toegang geweigerd worden.

Stap 6. De betaling. Er staat nu een ESTA-aanvraag voor je klaar met een daarbijbehorend nummer. De kosten bedragen $21 en je hebt een week de tijd om dat bedrag online per creditcard of PayPal te voldoen. Noteer in alle gevallen het aanvraagnummer of maak een printscreen van de pagina.

Mount Rushmore, Black Hills

Nieuw: nu ook ESTA aanvragen via mobiele app

Sinds 2023 is het ook mogelijk om op je telefoon of tablet via de ESTA Mobile je ESTA aan te vragen. De app is te downloaden vanuit de App store of Android Play store en is beschikbaar in het Nederlands.

Betaald – en dan?

Nadat je betaald hebt is het wachten geblazen. Tot voor kort werd het ESTA al binnen een minuut of tien verleend. Maar tegenwoordig kan het tot zeker 72 uur duren. Maak een print van je ESTA, maar in de praktijk zal daar op de luchthavens niet naar gevraagd worden. Bij de incheck krijgt de luchtvaartmaatschappij automatisch een melding dat je ESTA is geregeld. En tenslotte, vergeet niet in je agenda te zetten wanneer het gaat verlopen. Ga je binnen de geldigheid van je ESTA nóg een keer naar de Verenigde Staten, en je behoudt het zelfde paspoort, dan hoef je niet opnieuw een ESTA voor de USA aan te vragen.

monument valley, zonsopkomst, sunrise

Tenslotte nog wat tips:

  • Heb je een dure naam? Zitten er bijvoorbeeld leestekens in je naam? Zoals Müller of Eugénie? ESTA kent geen leestekens. Kijk dan op de digitale strook onderaan je paspoort hoe je naam in de computer staat (achter de haakjes: <<<<)
  • Komt er een 0 (nul) of O (hoofdletter o) in je paspoort voor? Weet zeker dat je het goede invult. Nederlandse paspoorten kennen in ieder geval niet meer de letter O, dus zie je een rondje, dan is het een nul.
  • Bewaar de gegevens van je ESTA goed; het is twee jaar geldig en een reeds toegekend ESTA kan je online oproepen met het nummer dat je ontving bij de aanvraag.
autohuur USA