TravelKees

ESTA aanvragen Verenigde Staten: hoe doe je dat zelf?

Iedereen weet inmiddels dat om de Verenigde Staten binnen te komen, een ESTA aanvragen een noodzaak is. Maar wat is een ESTA eigenlijk, wanneer heb je het nodig en vul je het ESTA formulier wel goed in? En is er ook een makkelijkere manier om het te regelen? Als reisagent heb ik talloze klanten begeleid bij het aanvragen van hun ESTA en hieronder beantwoord ik de meest gestelde vragen.

esta

Wat is een ESTA formulier?

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: een ESTA is géén visum. Een visum voor de Verenigde Staten is een document dat je bij het consulaat dient aan te vragen. Er zijn echter een aantal landen, die gevrijwaard zijn voor een visum. Waaronder Nederland. Wij nemen deel aan het Visa Waver Program. Hierdoor hoeven wij geen visum aan te vragen via het consulaat, maar kunnen we voor toeristische doeleinden voor een periode van maximaal 90 dagen de Verenigde Staten bezoeken. Alles wat we nodig hebben is een geldig paspoort en het ESTA, oftewel Electronic System for Travel Authorization. Het doel van dit systeem is om elke bezoeker reeds voor aankomst in de Verenigde Staten te screenen.

Het Visa Waiver Program bestaat sinds 1986 en begin 2009 is de elektronische check van de persoonsgegevens ingevoerd.

 

Iedereen een ESTA?

Ja en nee. Een ESTA is alleen verplicht voor passagiers die de Verenigde Staten per vliegtuig of schip binnenkomen. Heb je dus bijvoorbeeld een vliegticket naar Canada gekocht en rijd je met je huurauto bij Niagara de grens met Amerika over, dan is een paspoort voldoende. Wel is het zo, dat sinds 2016 Canada een soortgelijke procedure kent, de eTA.

esta statue of liberty new york

Oók bij een overstap!

Reis je naar een ander land, terwijl je alleen maar een overstap maakt op een Amerikaanse luchthaven, dien je evengoed een ESTA aan te vragen. Ook al kom je formeel het land niet binnen. Veel mensen weten dit niet wanneer ze online een ticket kopen naar bijvoorbeeld Mexico of het Caraïbisch gebied. Je komt dan niet verder dan de check-in.

 

Wanneer krijg je geen ESTA?

Je kan geen ESTA aanvragen als je een paspoort hebt dat niet toebehoort aan één van de landen die aan het Visa Waiver Programma deelnemen. Nederland en de meeste EU-landen behoren in ieder geval tot deze lijst. Ben je echter onlangs in Irak, Iran, Soedan, Lybië, Jemen, Somalië of Syrië geweest, dan kan je geen ESTA aanvragen, of zal je aanvraag worden afgewezen. In plaats daarvan dien je een normaal visum aan te vragen.

Tevens kan je geen ESTA krijgen voor een verblijf in Amerika van langer dan 90 dagen. Daarvoor dien je weer een apart visum aan te vragen.

 

Tenzing Travel - Amerika

 

Hoe ga ik aan de slag met de aanvraag?

Er zijn twee manieren om je ESTA te regelen. Een makkelijke en moeilijke manier. Beide manieren kosten geld. De makkelijke manier kost je iets meer, maar kost je minder tijd. De moeilijke manier kost best wat tijd als je het niet eerder hebt gedaan maar je bespaart een paar eurootjes.

esta california number plate

ESTA – de moeilijke manier in 6 stappen

Kies je voor de officiële manier om je ESTA aan te vragen, dan ga je naar de website van de US Customs and Border Protection. Houd je paspoort alvast bij de hand! Rechts bovenin kan je desgewenst de Engels taal omzetten naar Nederlands, of een andere taal die je beter ligt. Vervolgens loop je de volgende stappen door:

1. Kies voor Individuele Aanvraag; kies 2x voor “ja” bij verklaringen waarmee je akkoord moet gaan.

2. Informatie van de aanvrager invoeren: hier komen al je persoonlijke gegevens te staan; schrik niet, je wordt het hemd van het lijf gevraagd, inclusief gegevens van je ouders en je werkgever.

3. Hier vul je ondermeer reisinformatie in, naam en adres van je hotel (ga je op een rondreis, dan geef je alleen de gegevens van het eerste hotel), of van een eventuele contactpersoon in Amerika die je gaat bezoeken.

4. Een vragenlijst waarin je moet bevestigen dat je niet aan bepaalde ziektes lijdt en dat je geen crimineel verleden hebt.

5. Verificatie van alle gegevens. Je krijgt nu alle gegevens te zien die je hebt ingevuld en loopt deze nog eens goed door. Eén fout in een paspoortnummer of geboortedatum en je kan de toegang geweigerd worden.

6. De betaling. Er staat nu een ESTA-aanvraag voor je klaar met een daarbijbehorend nummer. De kosten bedragen $14 en je hebt een week de tijd om dat bedrag online per creditcard te voldoen. Noteer in alle gevallen het aanvraagnummer of maak een printscreen van de pagina.

esta mount rushmore

Betaald – en dan?

Nadat je betaald hebt is het wachten geblazen. In de meeste gevallen wordt het ESTA al binnen een minuut of 10 verleend. Heel soms gaat er tot een dag overheen, maar officieel mogen ze er 72 uur over doen. Maak een print van je ESTA, maar in de praktijk zal daar op de luchthavens niet naar gevraagd worden. Bij de incheck krijgt de luchtvaartmaatschappij automatisch een melding dat je ESTA is geregeld. En tenslotte, vergeet niet in je agenda te zetten wanneer het gaat verlopen.

esta yosemite

ESTA – de makkelijke manier

De eenvoudige manier is om je ESTA aan te laten vragen via een reisbureau of een visumdienst die alle bovenstaande stappen sterk vereenvoudigd heeft voor je. Dat heeft een aantal voordelen:

 • Het neemt veel minder tijd in beslag (ca. 5 minuten per aanvraag)
 • Elke aanvraag wordt nog eens handmatig nagekeken
 • Je hoeft niet perse met een creditcard te betalen maar kan ook per bank, iDeal of Mister Cash.

Voor deze extra service betaal je een fee: 29,95 euro, maar dat is dan al wel inclusief de kosten van het ESTA. Kijk echter uit op welke site je dit gaat doen. Er zijn sites die bedragen tot $125 vragen voor exact hetzelfde. Om nog maar niet te spreken van sites die alleen je betaling innen en vervolgens niets meer laten horen. Ik heb dat allemaal al eens gezien. Een betrouwbare visumdienst voor je ESTA is e-visums.nl, een organisatie waar ik eigenlijk het meeste mee werk. In dit korte filmpje leggen ze uit hoe ze werken, en anders kan je ook op hun FAQ kijken.

Tenslotte nog wat tips:

 • Heb je een dure naam? Zitten er bijvoorbeeld leestekens in je naam? Zoals Müller of Eugénie? Kijk dan op de digitale strook onderaan je paspoort hoe je naam in de computer staat (achter de haakjes: <<<<)
 • Komt er een 0 (nul) of O (hoofdletter o) in je paspoort voor? Weet zeker dat je het goede invult. Nederlandse paspoorten kennen in ieder geval niet meer de letter O, dus zie je een rondje, dan is het een nul.
 • Op Schiphol en je ESTA vergeten? Living on the edge, he? In Vertrekhal 3 staat een zuil waar je het ESTA alsnog kan aanvragen.
 • Bewaar de gegevens van je ESTA goed; het is twee jaar geldig en een reeds toegekend ESTA kan je online oproepen met het nummer dat je ontving bij de aanvraag.
 • Een ESTA is geen garantie dat je ook daadwerkelijk wordt toegelaten tot de Verenigde Staten: deze beslissing wordt door de douane-beamte op de Amerikaanse luchthaven genomen.

 

Dit artikel is mede tot stand gekomen in samenwerking met e-visums.nl

autohuur USABooking.com

10 gedachtes aan “ESTA aanvragen Verenigde Staten: hoe doe je dat zelf?

 1. Pingback: Denver, vertrekpunt voor de Rockies - wat kan je er doen? - TravelKees

 2. Pingback: Autoroute: de Trail Ridge Road door het Rocky Mountain National Park - TravelKees

 3. Pingback: Road trip vol verrassingen door Nebraska - TravelKees

 4. Pingback: Wyoming: waar het Wilde Westen begint - TravelKees

 5. Pingback: Yellowstone: wat een natuurgeweld - TravelKees

 6. Pingback: Grand Teton National Park, het outdoor eldorado - TravelKees

 7. Pingback: Las Vegas: een heel andere planeet - TravelKees

 8. Pingback: Los Angeles per camper: zijn we er toch weer ingetuind... - TravelKees

 9. Pingback: Arches National Park en wat je nog meer kan doen bij Moab - TravelKees

 10. Pingback: Salt Lake City, het heiligdom van de mormonen - TravelKees

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.