Wedden dat je gelijk aan Griekenland dacht toen je de titel las? Misschien ben jij als backpacker ook wel eens rood verbrand van een veerboot afgestapt. Rugzak aan rugzak zoekend door de steegjes van het zoveelste eiland dat op -os eindigt, naar het goedkoopste pensionnetje? Kan best, want eilandhoppen is wel zo’n beetje uitgevonden in Griekenland. Daar varen vanuit elke haven dagelijks boten naar alle windstreken, naar eilanden waarvan je het bestaan nooit hebt geweten. Maar ook naar eilanden met klinkende namen zoals Santorini, Paros of Rhodos. Om je te inspireren nu een kort lijstje met archipels waar je ook heerlijk eilandjes kan afvinken. En dan laat ik Griekenland bij deze gelegenheid maar even varen, want waar moet je beginnen?

Photo by Atilla Taskiran on Unsplash

Laatste update: 29 april 2021

1. Eilandhoppen Kroatië

vuurtoren eiland Kroatië, eilandhoppen
Kroatië telt een groot aantal eilanden met daarop vuurtorens. Sommige daarvan zijn te huur als vakantiewoning. Foto: Wolfhowl on Foter.com / CC BY-NC

De Adriatische kust van Kroatië wordt opgesierd door een waar lint van redelijk langwerpige eilanden, dat begint bij Rijeka en eindigt ergens bij Dubrovnik. De meeste eilanden zijn prima bereikbaar met veerdiensten vanuit het vaste land en sommige eilanden liggen zo dicht bij de kust dat ze verbonden zijn met het vaste land door een brug, zoals Krk (spreek uit als kurk) of Pag, het Kroatische antwoord op Ibiza. Zit je niet op die drukte te wachten, huur dan je privé-eiland met vuurtoren af. Ja heus, ook dat kan in Kroatië.

gulet kroatië
Met een gulet als deze kan je trips van een week of langer langs de Kroatische eilanden maken. Foto: sailn1 on Foter.com / CC BY

Je kan met je auto op de ferry tussen de verschillende eilanden reizen of via het vaste land. Een andere manier om van eiland naar eiland te reizen is het boeken van een Blue Cruise, waarbij je in één of twee weken op een traditioneel houten zeilschip een aantrekkelijke route langs de Kroatische kust vaart met daarin ruim de tijd om aan land te gaan op de verschillende eilanden, maar ook in afgelegen baaien, bij grotten of in nationale parken.

split


2. Eilandhoppen Florida Keys

wegwijzer key west
Vanuit Key West, het verste eiland van de Florida Keys is Havana dichterbij dan Miami.

Met Florida zijn we ineens in de Verenigde Staten aanbeland. Het autoland bij uitstek en waarom zou je je auto op de boot zetten als je ook een brug kan bouwen? Zo zullen de Amerikanen wel geredeneerd hebben toen ze aan het begin van de 20e eeuw eerst een spoorlijn aanlegden van Miami tot Key West en later, toen deze door een orkaan vernietigd werd, hier een autoweg van maakten. En zo kon je vanaf de jaren 50 ineens met je auto in één stuk doorrijden via eilanden als Key Largo en Islamorada naar het verste eiland, Key West.

Een hele serie zeelandbruggen achter elkaar, zeg maar. Niets mooiers dan met je eigen huurauto de rit over bruggen en eilanden te maken tot aan het eindpunt, Key West.

brug florida keys
De Florida Keys zijn door bruggen als een snoer van een ketting met elkaar verbonden. Foto: Claudio Kirner via Pixabay


Van Key West is bekend dat het dichterbij Cuba ligt dan bij Miami. Ben je eenmaal op Key West dan ben je tevens op het zuidelijkste puntje van het vasteland van de USA.  De Florida Keys, dat is eilandhoppen the easy way en er komt geen boot aan te pas. Nou ja, bijna niet, want eigenlijk is Key West niet het laatste eiland. De Dry Tortugas liggen nog zo’n 67 mijl westelijker dan Key West en zijn inmiddels uitgeroepen tot nationaal park. En daar moet je dan ook echt met de boot naar toe. Een dagtocht met een catamaran naar de Dry Tortugas is dan ook zo geregeld.

Een ander lekker arrangement is een driedaagse Key Westreis met wijnproeverij en zeiltocht. Met nog tijd genoeg om Key West relaxt op de fiets te verkennen.

autohuur USA

3. Koh hoppen in Thailand en verder

eilandhoppen in thailand, zee met eilanden
In Zuid-Thailand heb je ideale omstandigheden voor een eilandhopvakantie. Foto: Erik Karits via Pixabay

In Thailand vind je globaal drie regio’s waar je eilandje kunt hoppen. Zeg maar koh hoppen want koh is het Thaise woord voor eiland. De overzichtelijkste groep eilanden vind je in het zuidelijke deel van de Golf van Thailand. Daar liggen Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao netjes op een rij. Stuk voor stuk prima voor een (lange) strandvakantie, maar je kan ook eilandhoppen tussen Koh Samui en Ko Phangan en als je wilt eindig je op Koh Tao.

Dan heb je aan de andere kant van de “slurf” van Zuid-Thailand nog de Andamaanse Zee, met daarin mega-eiland (mega qua bezoekersaantallen) Phuket. Dit eiland is de noordelijkste van een hele groep eilanden langs de Thaise westkust die overgaat in een groep Maleisische eilanden, waaronder Langkawi, die je voor het gemak ook wel mee kan rekenen bij dit enorm gevarieerde eilandhop-gebied.

hangmat op strand in thailand
Chillen op Koh Phangan. Foto: Atilla Taskiran on Unsplash

In deze regio kom je ook weer bootladingen met backpackers (én flashpackers) tegen die van eiland naar eiland trekken. Dagdromend van dat ene nog nooit ontdekte strandje. Wie de film The Beach heeft gezien weet waar ik het over heb (ik vond het boek spannender).

Maar zoek je een nog redelijk niet zo ontdekt eilandhop gebied, reis dan af naar het oosten van Thailand richting Cambodjaanse grens. Start op het eiland Koh Chang en werk je al hoppend verder naar het zuid oosten toe. Het laatste Thaise eiland is Koh Kood. Voor de echte ontdekkingsreiziger begint het dan pas. Want voor de kust van Cambodja lonken er een paar eilanden die in de toekomst ongetwijfeld verder ontwikkeld zullen worden. Nu nog niet, dus zeg niet dat je het van mij hebt: Koh Rong is een pareltje in een oester die nog maar op een kiertje open staat.

En omdat ik me niet zou laten weerhouden door landsgrenzen, mag het allerlaatste eiland van deze reeks niet onvermeld blijven: Phú Quốc. Maar dan zijn we inmiddels al wel in Vietnam aanbeland.


4. Wadhoppen

Je hoeft natuurlijk niet helemaal naar tropische oorden af te reizen om je met eilandhoppen bezig te houden. Onze eigen Waddeneilanden liggen om de hoek en met een beetje puzzelen kan je in de zomer rechtstreeks oversteken tussen Texel en Vlieland en tussen Vlieland en Terschelling.

veerboot naar schiermonnikoog, eilandhoppen
De veerboot vaart buiten het seizoen zo’n vijf maal per dag op en neer naar Lauwersoog.

Verder oostwaarts zijn er op dit moment geen regelmatige verbindingen. Tot 2019 kon je wel een zeiltocht met overnachting boeken met de Eilandhopper, maar op moment van schrijven is het nog niet bekend of die nog tochten gaat aanbieden tussen Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Blijf in ieder geval ook de site van het VVV van Ameland in de gaten houden.


azoren eilandhoppen