Wedden dat je gelijk aan Griekenland dacht toen je de titel las? Want ben jij ook niet ooit, rood verbrand van een veerboot afgestapt? Rugzak aan rugzak zoekend door de steegjes van het zoveelste eiland dat op os eindigt, naar het goedkoopste pensionnetje? Kan best, want eilandhoppen is wel zo’n beetje uitgevonden in Griekenland. Daar varen vanuit elke haven dagelijks boten naar alle windstreken, naar eilanden waarvan je het bestaan nooit hebt geweten. Maar ook naar eilanden met klinkende namen zoals Santorini of Rhodos. Om je te inspireren nu een kort lijstje met archipels waar je ook heerlijk eilandjes kan afvinken. En dan laat ik Griekenland bij deze gelegenheid maar even varen, want waar moet je beginnen?

1. Eilandhoppen Kroatië

eiland met vuurtoren, kroatië

De Adriatische kust van Kroatië wordt opgesierd door een waar lint van redelijk langwerpige eilanden, dat begint bij Rijeka en eindigt ergens bij Dubrovnik. De meeste eilanden zijn prima bereikbaar met veerdiensten vanuit het vaste land en sommige eilanden liggen zo dicht bij de kust dat ze verbonden zijn met het vaste land door een brug, zoals Krk (spreek uit als kurk) of Pag, het Kroatische antwoord op Ibiza. Zit je niet op die drukte te wachten, huur dan je privé-eiland met vuurtoren af. Ja heus, ook dat kan in Kroatië.

eilandhoppen kroatië, van eiland naar eiland met een blue cruise

Je kan met je auto op de ferry tussen de verschillende eilanden reizen of via het vaste land. Een andere manier om van eiland naar eiland te reizen is het boeken van een Blue Cruise, waarbij je in één of twee weken op een traditioneel houten zeilschip een aantrekkelijke route langs de Kroatische kust vaart met daarin ruim de tijd om aan land te gaan op de verschillende eilanden, maar ook in afgelegen baaien, bij grotten of in nationale parken.

2. Eilandhoppen Florida Keys

eilandhoppen florida

Met Florida zijn we ineens in de Verenigde Staten aanbeland. Het autoland bij uitstek en waarom zou je je auto op de boot zetten als je ook een brug kan bouwen? Zo zullen de Amerikanen wel geredeneerd hebben toen ze aan het begin van de 20e eeuw eerst een spoorlijn aanlegden van Miami tot Key West en later, toen deze door een orkaan vernietigd werd, hier een autoweg van maakten. En zo kon je vanaf de jaren 50 ineens met je auto in één stuk doorrijden via eilanden als Key Largo en Islamorada naar het verste eiland, Key West. Een hele serie zeelandbruggen achter elkaar, zeg maar. Niets mooiers dan met je eigen huurauto de rit over bruggen en eilanden te maken tot aan het eindpunt, Key West.

overseas highway, van eiland naar eiland, Florida

Van Key West is bekend dat het dichterbij Cuba ligt dan bij Miami. Ben je eenmaal op Key West dan ben je tevens op het zuidelijkste puntje van het vasteland van de USA.  De Florida Keys, dat is eilandhoppen the easy way en er komt geen boot aan te pas. Nou ja, bijna niet, want eigenlijk is Key West niet het laatste eiland. De Dry Tortugas liggen nog zo’n 67 mijl westelijker dan Key West en zijn inmiddels uitgeroepen tot nationaal park. En daar moet je dan ook echt met de boot naar toe. Wat overigens niet moeilijk te organiseren is vanuit Key West.

autohuur USA

3. Koh hoppen in Thailand en verder

strand bij krabi, thailand, van eiland naar eiland

In Thailand vind je globaal drie regio’s waar je eilandje kunt hoppen. Zeg maar koh hoppen want koh is het Thaise woord voor eiland. De overzichtelijkste groep eilanden vind je in het zuidelijke deel van de Golf van Thailand. Daar liggen Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao netjes op een rij. Dan heb je aan de andere kant van de “slurf” van Zuid-Thailand nog de Andamaanse Zee, met daarin mega-eiland (mega qua bezoekersaantallen) Phuket. Dit eiland is de noordelijkste van een hele groep eilanden langs de Thaise westkust die overgaat in een groep Maleisische eilanden, waaronder Langkawi, die je voor het gemak ook wel mee kan rekenen bij dit enorm gevarieerde eilandhop-gebied.

hangmat op strand in thailand, eilandhoppen

In deze regio kom je ook weer bootladingen met backpackers (én flashpackers) tegen die van eiland naar eiland trekken. Dagdromend van dat ene nog nooit ontdekte strandje. En wie heeft niet de film “The Beach” gezien (ik vond het boek spannender).

Maar zoek je een nog redelijk niet zo ontdekt eilandhop gebied, reis dan af naar het oosten van Thailand richting Cambodjaanse grens. Start op het eiland Koh Chang en werk je al hoppend verder naar het zuid oosten toe. Het laatste Thaise eiland is Koh Kut (excusez-le-mot). Voor de echte ontdekkingsreiziger begint het dan pas. Want voor de kust van Cambodja lonken er een paar eilanden die in de toekomst ongetwijfeld verder ontwikkeld zullen worden. Nu nog niet, dus zeg niet dat je het van mij hebt: Koh Rong is een pareltje in een oester die nog maar op een kiertje open staat.

En omdat ik me niet zou laten weerhouden door landsgrenzen, mag het allerlaatste eiland van deze reeks niet onvermeld blijven: Phú Quốc. Maar dan zijn we inmiddels al wel in Vietnam aanbeland.

azoren eilandhoppen

4. Wadhoppen

Je hoeft natuurlijk niet helemaal naar tropische oorden af te reizen om je met eilandhoppen bezig te houden. Onze eigen Waddeneilanden liggen om de hoek en met een beetje puzzelen kan je in de zomer rechtstreeks oversteken tussen Texel en Vlieland en tussen Vlieland en Terschelling.

veerboot naar schiermonnikoog
De veerboot vaart buiten het seizoen zo’n vijf maal per dag op en neer naar Lauwersoog.

Verder oostwaarts zijn er op dit moment geen regelmatige verbindingen. Tot 2019 kon je wel een zeiltocht met overnachting boeken met de Eilandhopper, maar op moment van schrijven is het nog niet bekend of die nog tochten gaat aanbieden tussen Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Blijf in ieder geval ook de site van het VVV van Ameland in de gaten houden.