Na het fiasco met de (overigens foeilelijke) Fyra-treinen die de Randstad met Antwerpen en Brussel zouden verbinden was de Belgische hoofdstad voor korte tijd vrij beroerd bereikbaar. Want weg waren ineens ook die goeie ouwe intercity treinen die getrouw ieder uur vanuit Amsterdam CS richting België vertrokken en waarin je ter hoogte van Den Haag een lekkere koffie kon bestellen bij de kar van de catering. En toen kort daarna de Fyra het faliekant liet afweten viel er een enorm gat tussen Amsterdam en Brussel.

Gelukkig is sinds december 2014 nu de oude intercitytrein tussen Amsterdam en Brussel weer in ere hersteld onder de naam Intercity Brussel. Gewoon weer ieder uur vanaf Centraal Station, 16 keer per dag in elke richting.

De andere mogelijkheid om vlot in Brussel te geraken is en blijft de Thalys, die Parijs als eindbestemming heeft en van het HSL netwerk gebruik maakt. Voor beide treinen valt wat te zeggen en welke je kiest hangt af van de tijd die je hebt en van je portemonnee. De Thalys is een stuk sneller, maar is niet altijd duurder. Ik zal dat hieronder uitleggen.

intercity brussel

Hoe lang duurt mijn reis naar Brussel?

De Intercity Brussel neemt z’n tijd en rijdt nog over het traditionele netwerk. Vanuit Amsterdam duurt de reis 3 uur en 23 minuten en vanuit Rotterdam 2 uur en 10 minuten. De Thalys raast in 1 uur en 50 minuten naar Brussel en vanuit Rotterdam in 1uur en 10 minuten.

brussels airport

Nu ook direct bereikbaar: Luchthaven Zaventem

Heb je een super voordelig vliegticket gescoord naar je vakantiebestemming vanaf Brussel? Dan hoef je niet meer eerst naar Brussel Centraal door te reizen en vervolgens met een aparte trein terug naar de luchthaven. De Intercity Brussel stopt nu op de luchthaven nog voordat de trein Brussel bereikt. Dat scheelt zo 50 minuten reistijd.

Thalys niet altijd duurder!

thalys

Er is een verschil waarop de prijzen van de Thalys en de Intercity Brussel worden berekend. De Intercity kent een vast palet aan tarieven (waaronder een dagretour, een weekendretour en jongerentickets) en heb je een NS kortingskaart, dan heb je op het Nederlandse traject korting. De prijzen van de Thalys komen tot stand door een flexibel prijssysteem: hoe eerder je boekt (vanaf 3 maanden voor vertrek), hoe voordeliger je reis.

Zo kan je al een Thalys ticket kopen vanaf € 29 per enkele reis, maar dit zelfde ticket kan net zo goed € 109 kosten, als de trein haast volgeboekt is. De Intercity Brussel heeft een aantal vaste tarieven: altijd € 42 voor een enkele reis zonder korting, €32 met korting en €17 als je vrij reizen in Nederland hebt. Retour is het dubbele van een enkele reis, maar er zijn voordeligere dagretours en weekendretours.

Tip voor Valentijnsdag: Brussel voor €49 retour, 2 personen!

Deze actie loopt nog tot en met zondag 15 februari. Je kan reizen van 12 februari tot en met 1 maart, maar je moet dan wel na 9 uur vertrekken. Lijkt me niet zo’n probleem, want je start de dag natuurlijk met ontbijt in bed. Het maakt niet uit waar vandaan je vertrekt, want je kaartje is geldig vanaf elk station in Nederland. Enige voorwaarde is dat je uiterlijk 3 dagen voor vertrek geboekt hebt. Plaatsreservering is niet nodig. Overigens hoef je niet persé naar Brussel, maar het kaartje is ook geldig voor Antwerpen, Mechelen of Gent.

brussel