Elke stad van enig kaliber heeft tegenwoordig een eigen City Card waarmee je gratis openbaar vervoer geniet. Plus gratis toegang tot een aantal musea en andere attracties. En als je er niet gratis in mag, dan krijg je wel korting. En zo kent Barcelona de Barcelona Card. Maar haal je de aanschafprijs (60 euro) er wel uit in die vijf dagen? Het antwoord lees je in de TestKees hieronder.

barcelona card

Deze zomer zijn we vijf volle dagen in Barcelona geweest. En voor het gemak besloot ik voor het eerst ook eens zo’n Barcelona Card aan te schaffen. Barcelona is een stad met een behoorlijk netwerk van bezienswaardigheden en vooraf hadden we al een inventarisatie gemaakt van wat we wilden gaan zien.

barcelona card

Openbaar vervoer met de Barcelona Card

Voor de metro en bus kan je in Barcelona uit de automaat een 10-rittenkaart kopen voor 9,95 euro. Het openbaar vervoersysteem kent in totaal 6 zones, maar je hebt aan 1 zone meer dan genoeg om al je punten te kunnen bezoeken, inclusief de trein van en naar de luchthaven. In vijf dagen tijd hebben wij in totaal 15 ritten gemaakt. Bij tweepersonen zou je dus kunnen volstaan met drie tienrittenkaarten, zodat je voor het openbaar vervoer afgerond 15 euro kwijt bent.

barcelona card

 

Attracties met de Barcelona Card

Voor ons vertrek naar Barcelona hebben we een hitlist gemaakt van de bezienswaardigheden die we hoe dan ook wilden doen. Helaas biedt de City Card in de meeste gevallen slechts een marginale korting. En soms al helemaal niet. Ik heb dus maar even een overzichtje gemaakt met het voordeel dat we zouden kunnen krijgen met de kaart. Zouden kunnen, want er is nog een andere beperking. Kom ik hierna nog even op terug.

barcelona card
  • Sagrada Familia    Korting 1 euro op de entreeprijs van 15 euro  –  Besparing 1 euro
  • Parc Güell    géén korting op de entreeprijs van 8 euro
  • Camp Nou Tour & Museum  5% Korting op de entree van 23 euro  –  Besparing 1,15 euro
  • Picasso Museum   géén korting op de entreeprijs van 11 of 16 euro
  • La Pedrera   20% korting op de entreeprijs van 20,50 euro  –  Besparing 4,10 euro
  • Teleférico del Puerto (kabelbaan)   geen korting op de ritprijs van 11 euro (enkele reis)
  • Casa Battló   Korting 3 euro op de entreeprijs van 21,50 euro  –  Besparing 3 euro

De totale besparing op ons activiteitenpakket bedraagt met de 5-daagse kaart 9,25 euro. Maar er is dus nog iets anders aan de hand. Een paar top attracties zoals de Sagrada Familia en La Pedrera (Gaudi’s Casa Mila) kennen vaak lange wachtrijen. Je kan dan via internet vooraf voor een bepaald tijdstip je kaartjes bestellen. Maar helaas, doe je dat, dan is er geen ruimte voor je korting op de Barcelona Card. Het is dus kiezen. Óf de korting pakken en toch in de rij gaan staan, óf vooraf reserveren maar dan geen korting.

Skip the queue?

En daarmee klopt gelijk de hele slogan “Skip the queues at Barcelona’s most popular attractions” niet meer. Want wil je de korting van je Barcelona Card gebruiken, dan is er wel degelijk een rij.

sagrada familia barcelona

Wat is dan wel gratis? Nou een hele lijst. Het is een opsomming van veel musea en exposities. Veel uit de categorie die je nog niet op de saaiste verregende zondag zou gaan bezoeken in je eigen stad, laat staan dat je daar helemaal voor naar Barcelona komt.

En dat is dan toch wel het jammere van zo’n kaart. Ze geven bij veel topattracties niet thuis, of geven maar een heeel klein beetje korting weg. De balans?

Barcelona Card: ja of nee?

Als ik de kaart níet zou hebben gekocht, dan was ik zeg maar 15 euro kwijt geweest aan openbaar vervoer en had ik 9,25 euro meer aan entreeprijzen uitgegeven. Dus zou ik 24,25 euro aan uitgaven hebben gehad die ik zonder die kaart niet had gehad. Maar nu ben ik op voorhand 60 euro kwijt.

Voor het verschil van grofweg 35 euro koop je dus een beetje gemak. Nou een heel klein beetje dan. Plus een kek boekje waarin je je suf zoekt naar een korting die je dan net weer niet krijgt in dat ding dat je op het punt staat om te bezoeken.

Wat zijn jouw ervaringen met de Barcelona Card? Heb jij de aanschafprijs er wél uit kunnen halen?