TravelKees

Verborgen kosten bij autohuur: waar vind je ze?

Een huurauto op je vakantiebestemming geeft je altijd een prettig gevoel van vrijheid. Niet gebonden aan dure excursies of eindeloos hoeven te wachten op een lokale bus. Door de bank genomen ben je bijvoorbeeld in Spanje een bedrag tussen de 200 en 300 euro kwijt voor een hele week je eigen auto. 

 

verborgen kosten bij autohuur

Oerwoud van tarieven en voorwaarden

Maar waar regel je je auto? Doe je dat eenmaal op de plek van bestemming of boek je je auto alvast van te voren in Nederland? Al gauw kom je in een oerwoud van tarieven en voorwaarden terecht in niks is wat het lijkt. Eenmaal ter plaatse aangekomen wordt het vergelijken helemaal een lastig verhaal. Aan de voorkant zien de prijzen er dan nog wel aantrekkelijk uit, maar als je doorvraagt naar verzekeringen, brandstof, extra bestuurder, etc. dan rinkelt de kassa al snel flink door.

Verborgen kosten in beeld

Zo ook op de tientallen websites waarop verhuurders en tussenpersonen hun prijzen presenteren. Onlangs viste ik een mailtje uit mijn spambox afkomstig van zo’n tussenpersoon. Auto’s in Spanje tegen onwaarschijnlijk lage bedragen. En ja hoor, op mijn offerte verscheen een bedrag van 18,76 euro. Niet per dag maar per week.

 

kosten autohuur

De aanbieding voor een heel week autohuur in Malaga: 18,76 euro. Haast niet te geloven. En je zal zien, het kán ook niet.

Achterdochtig geworden stuur ik een mail met de vraag of werkelijk alles is inbegrepen. Het antwoord komt al snel. Er wordt bevestigend gereageerd. Het is de totale prijs en “er komen geen andere kosten bij”. Maar dan vraag ik door over de afkoop van het eigen risico en de ‘brandstofservice’. Het rondom verzekeren van je huurauto blijkt nog geen sinecure. Hieronder leg ik uit wat er bij komt kijken. Plus de overige toeslagen waar je alsnog mee te maken krijgt. Tel je mee?

1. Kosten extra bestuurder

Reis je met z’n tweeën of meer, dan kan het handig zijn om meerdere chauffeurs vast te leggen op het contract. Zodat bij een onverhoopt ongeval ook iedere chauffeur verzekerd is. De kosten die daarvoor op deze auto bijkomen zijn 28 euro. Per extra bestuurder. En dat terwijl er in de voorwaarden even verderop 3,40 euro per dag, dus 23,80 euro staat. In ieder geval meer dan de hele huursom bij elkaar.

 

kosten autohuur

Voor een extra bestuurder kan je zo maar 28 euro kwijt zijn. Per week…

2. Kosten voor afkoop eigen risico

De huursom blijkt dus wel een verzekering te bevatten, maar een zeer onvolledige verzekering. De verhuurder mag bij de overdracht van de auto een bedrag dat kan oplopen tot 3000 euro van je credit card als borg nemen. Dit bedrag ontvang je niet terug als de auto schade oploopt. Je kan dit risico reeds bij boeking in Nederland afkopen, de premie daarvoor bedraagt in dit voorbeeld 19 euro per dag, dus voor de hele week 133 euro.

 

Kosten autohuur afkoop eigen risico

Kosten extra bestuurder en voor de afkoop eigen risico.

3. Verzekering voor band- en ruitschade

En let op: dan is nog steeds de schade aan de banden, voorruit, glas en onderkant van de auto niet verzekerd! Controleer dit bij aankomst bij de autoverhuurder staat er dan, wat zo veel wil zeggen dat de lokale verhuurder je daar nog een extra verzekering voor zal verkopen.

4. Brandstofregeling

Je krijgt de auto mee met een volle tank. Dat is mooi. Dan ook weer vol inleveren zou je zeggen en de kous is af. Niets is minder waar. Deze verhuurder vraagt voor de volle tank (die door de laatste huurder is betaald) een borg van een onbekend bedrag.

 

kosten autohuur Brandstofregeling

De brandstofregeling is meer een brandstofkostenpost.

 

Dit bedrag is dan opgebouwd uit de kosten voor een volle tank plus een fors bedrag aan administratiekosten. Breng je de auto half vol terug, dan wordt de helft van het bedrag voor de tankvulling aan je gerestitueerd, plus het bedrag aan administratiekosten. Maar nou komt ‘ie: breng je de auto keurig afgetankt terug bij de verhuurder, dan worden evengoed de administratiekosten in rekening gebracht. Hoe hoog die kosten zijn, dat wordt bij boeking niet duidelijk gemaakt. Je tekent dus een blanco cheque.

De optelsom

Al met al lopen de kosten voor die voordelige huurauto dus nog aardig op. Ik tel het volgende op:

 • Huursom                                       18,76 euro
 • Extra bestuurder                           28,00 euro
 • Afkoop eigen risico                     133,00 euro
 • Verzekering voor schade aan
  banden, ruiten en onderstel           ?
 • Brandstofregeling                           ?

Totaal bekende kosten:                        179,76 euro

Voor dat bedrag heb ik een auto waarbij ik geen idee heb wanneer de kassa stopt met rinkelen, maar het zal niet onder de 200 euro blijven. Bovendien weet ik niet bij wie ik moet wezen als ik de gevolgen van een schadegeval moet afwikkelen.

Veel van deze voordelige autohuur aanbiedingen zijn afkomstig van Car Trawler, een Iers bedrijf. Hun producten wordt via een groot aantal websites met uiteenlopende namen zoals FindRentalCar.nl etc. in Nederland verkocht. Maar let op, ook als je via Transavia een auto huurt kom je bij deze partij terecht.

Kan het ook anders?

Ik werk zelf al heel wat jaren graag met Sunny Cars, een bemiddelaar in autohuur. Zij verhuren auto’s van alle bekende bedrijven zoals AVIS, Hertz, Sixt en Europcar, maar ook van goede lokale verhuurders, als die uitblinken in service en goede prijzen hebben.

verborgen kosten bij autohuur

Voorbeeld van een huurauto waarbij je gelijk de eindprijs ziet.

 

Hierboven zie je de zelfde auto nog een keer, maar nu voor één totale prijs, waarbij alles is inbegrepen. Je hebt gegarandeerd geen extra kosten ter plaatse. En je krijgt een keurig voucher mee, waarop duidelijk staat uitgelegd aan de lokale verhuurder dat alle benodigde verzekeringen reeds zijn afgesloten. Einde discussie. Hieronder nog even een opsomming van wat er bij deze prijs is inbegrepen:

 

kosten autohuur

De checklist van wat er allemaal is inbegrepen bij het tarief van Sunny Cars.

Sunny Cars heeft zich inmiddels al zo goed bewezen dat praktisch alle Nederlandse reisbureaus de auto’s via deze organisatie aan hun klanten aanbieden. Hier geen verborgen kosten bij autohuur. Voor mij dus een transparante en betrouwbare verhuurder.

Meer autohuur weetjes:

kosten autohuur

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Sunny Cars. Ik schrijf alleen maar over reizen en producten die ik zelf heb ervaren. 

8 gedachtes aan “Verborgen kosten bij autohuur: waar vind je ze?

 1. Imad

  Ik ben net terug uit Miami, waar ik een auto heb gehuurd bij findrentalcar.nl, ik moet je vertellen dat ik het hierboven geschetste beeld van u niet herken. In Miami heb ik een Mustang gehuurd voor 35 euro per dag via de broker bij Sixt, heb een hele prettige ervaring gehad, ik kreeg namelijk ook netjes een voucher in de zelfde mail krijg ik een link waarmee ik direct mijn boeking kan wijzigen (annuleren, andere data’s, andere auto etc..) Wat wel klopt is dat je bij veel autoverhuurders moet betalen voor een extra bestuurder, ook dit verschilt per aanbieder. De door uw getoonde voorwaarde verschillen ook per aanbieder. Ik neem echter nooit verzekeringen dus ik zou toch liver 18 euro willen betalen ipv 120 euro.

  1. TravelKees Bericht auteur

   Of je verzekeringen neemt bij een huurauto is natuurlijk een persoonlijke keuze. Maar ik zou niet graag in de schoenen staan van één van mijn klanten die jaren terug in Flagstaff, Arizona, bij een aanrijding betrokken raakte waarbij hij door de klap met zijn auto op een voorligger knalde. De Amerikaan die daar in zat mankeerde ogenschijnlijk niets totdat hij na thuiskomst van een advocaat een claim kreeg van 350000 dollar: medische kosten en inkomstenderving als gevolg van een whiplash. Hij schrok zich kapot maar het gevolg was wel dat hij financieel uitgekleed werd. Ook hij had vooraf voor een heel aantrekkelijk huurbedrag gekozen. De laatste jaren kan je om deze reden bij reisbureaus niet meer onverzekerd een auto huren.

  1. TravelKees Bericht auteur

   Vandaar dat ik een auto altijd voor vertrek in Nederland al regel tegen heldere voorwaarden en zonder verrassingen achteraf. Echt nooit meer gedoe gehad op de bestemming.

 2. Pingback: De 5 valkuilen bij je huurauto in het buitenland -

 3. Pingback: Denver, de toegangspoort naar de Rockies - TravelKees

 4. Pingback: Salt Lake City, het heiligdom van de mormonen - TravelKees

 5. Pingback: Arches National Park en wat je nog meer kan doen bij Moab - TravelKees

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.