Eigenlijk niet meer weg te denken uit je vakantie: je eigen auto huren voor een stuk extra vrijheid op je reis. Niet afhankelijk van openbaar vervoer of (te) dure excursies maar je eigen plan trekken. Toch is de ene huurauto de andere niet en vooral: het ene huurcontract is niet het andere huurcontract. Elk seizoen word ik nog geconfronteerd met verhalen van vakantiegangers die op de een of andere manier tegen de lamp zijn gelopen bij het huren van een auto. En, toegegeven, daar hoor ik zelf ook bij. Maar daarover meer in een ander blog. Maar welke valkuilen kan je tegenkomen bij je huurauto in het buitenland?

Ford Probe
Met een Ford Probe door Arizona

1. Da’s pech, alle auto’s weg

huurauto valkuilen

Veel mensen verwachten dat het op de luchthaven bij aankomst nog wel kan: een auto huren bij één van de vele balies. En ze zijn er hoor, keurig op een rij, de balies van AVIS, Europcar, Sixt, en nog een aantal locale verhuurders. Iets minder keurig zijn de lange rijen voor de balies. Heb je nog steeds zin om nu nog een auto te regelen? En de kans dat áls je aan de beurt bent, direct weg kunt rijden is niet eens zo heel erg groot. Los van de prijs die nu wat lastig te vergelijken is. Tenzij je bij de volgende balie weer achter aan wilt sluiten in de rij.

Valkuil nummer 1 is je huurauto pas bij aankomst in het buitenland te regelen.

TIP: Boek voor vertrek, en wist je dat je nergens aan vast hoeft te zitten? Vaak kan de besproken auto later dan weer gratis gewijzigd worden of zelfs zonder kosten geannuleerd als je plannen zijn veranderd.

2. Dure brandstof

Veel contracten die zogenaamd “all in” zijn bevatten een verplichte afname van de eerste tank brandstof, die natuurlijk nog niet in het all in tarief zit. Ze hebben de auto dan alvast even voor je volgetankt en je mag ‘m aan het eind van de huurperiode leeg inleveren. Voor deze service betaal je niet zelden een flink extra bedrag.  Zo betaalde ik eens een dikke 90 euro voor een volle tank in Ierland, terwijl ik tijdens latere tankbeurten de auto niet voller kon tanken dan voor 42 euro. En hoe rijd je een auto met een lege tank terug? Voor de ongebruikte benzine wordt niets vergoed.

Valkuil nummer 2 is niet vooraf te hebben geregeld dat je huurauto met een volle tank kan worden ingeleverd.

TIP:  Zorg dat je een contract hebt waarbij je de auto met volle tank kan worden ingeleverd. 

Renault 4, Marokko
Soms kan je ze nog huren in Marokko: de klassieke Renault 4

3. Onbruikbare verzekeringen

Je hebt thuis keurig een auto gereserveerd voor een echt all in tarief. Begint die man achter de balie in dat bedompte kantoortje op Sicilië over alle risico’s die je wel niet loopt met deze auto. Zet maar even je paraaf bij dat kruisje en je koopt een flink eigen risico af van een getal met drie nullen. Fijn gevoel denk je dan nog, tot dat je een maand later het afschrift van je creditcard onder ogen krijgt. Want om 1000 euro eigen risico af te kopen is er een bedrag van 189 euro extra van je creditcard afgeboekt.

Valkuil nummer 3 zijn de ondoorzichtige extra verzekeringen op je huurauto.

TIP: Alle auto’s die je via Sunny Cars huurt zijn voor het eigen risico herverzekerd in Nederland. Sluit dus ter plaatse niets extra’s af. Bij schade wordt aanvankelijk de borg van je credit card ingehouden, maar dit wordt bij thuiskomst direct voor je gecompenseerd. En die opdringerige Siciliaan? Die wijs je even op de tekst op zijn kopie van het voucher, waarin staat dat hij geen extra diensten hoeft aan te bieden.

nummerplaat Orlando, Florida

4. Borg = credit card + pin code

Regel nr. 1 voor als je überhaupt een auto wilt huren: zonder credit card wordt het op steeds meer plaatsen lastig om je borg te regelen. En: de borg wordt vaak ook daadwerkelijk (tijdelijk) van je credit card gehaald. Dus heb je daarvoor je pincode nodig. Zonder pincode geen borg. En zonder borg geen auto. Toen ik een paar jaar terug een auto in Milaan wilde ophalen kwam ik er tot mijn schrik achter, dat ik die pincode niet eens wist! Slechts door een familielid thuis aan de telefoon instructies te geven om in onze computer de gewraakte code terug te vinden redde onze vakantie.

Valkuil nummer 4 is er ter plekke achter komen dat je geen geldige credit card voor je huurauto hebt.

TIP: Geen credit card? Via Sunny Cars kan je op steeds meer bestemmingen een auto huren zonder creditcard. 

5. Toeslag bij neerslag

huurauto valkuilen

Regen op je bestemming leidt tot hogere huursommen voor auto’s. Werkelijk waar. In landen als Oostenrijk en Italië zie je de locale tarieven meestijgen met de weersverwachtingen. Bij ons verblijf in Zwitserland jaren terug zag je dat het in het ene deel van het land dagenlang kon regenen, terwijl het een paar bergen verderop, aan het Meer van Genève, een heerlijk zonnetje scheen. In Interlaken en Bern waren de auto’s ineens een flink stuk duurder.

TIP: Zelfs vanaf je vakantieadres kan je online bij Sunny Cars nog een auto huren tegen hele scherpe all-inclusive tarieven.

Meer weten? Tips voor mooie routes?   Simpel, laat een berichtje onder dit artikel achter, ook voor alleen info.


Meer autohuur weetjes:

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Sunny Cars. Ik schrijf alleen maar over reizen en producten die ik zelf heb ervaren. 

Heb jij ervaringen met autohuur in het buitenland? Ik hoor graag ook jouw ervaringen. Ik zou het op prijs stellen als je ze in de reacties hieronder kunt delen! Heel erg bedankt!