Al heel wat jaren rijd ik schadevrij rond op de Nederlandse en Europese wegen. Geen vuiltje aan de lucht dus als ik in het buitenland een auto ga huren, zou je denken. Een chauffeur als ik hoeft zich niet extra bij te verzekeren. Zo’n verzekering voor het eigen risico op je huurauto die de huursom dan toch weer zo veel duurder maakt dan de geadverteerde prijs. Sinds mijn reis door Zuid-Afrika, doorspekt van incidenten, weet ik wel beter…

Daar staan we dan. Midden in een safaripark met een woeste olifant voor ons en in een auto met forse schade.

Inbraak in Kaapstad

Het begint gelijk goed in Kaapstad, waar we nog maar net zijn aangekomen bij het Guesthouse in de buitenwijk Seapoint. Onze incheck wordt vrij tumultueus onderbroken door een ander Nederlands stel, die in paniek komen melden dat hun auto is opengebroken. Al hun tassen met spullen, geld, credit cards en paspoorten zijn verdwenen. We zijn gelijk gewaarschuwd: niets maar dan ook niets in de auto achterlaten, dashboardkastje geopend laten en achterbank naar voren klappen. Zodat men van buiten af al kan zien dat er niets in de kofferbak zit.

Maar zelfs die goede tips hebben niet tot gevolg dat onze auto met rust wordt gelaten. Ook wij treffen de auto ’s ochtends aan met ingeslagen ruitjes. Was het alleen maar baldadigheid of dachten de boefjes toch echt iets op het spoor te zijn geweest? We zullen het nooit weten, maar omdat we eigenlijk op het punt staan Kaapstad te verlaten voor onze reis langs de Tuinroute willen we wel graag de auto in orde hebben. De glasschade valt binnen de verzekering van het eigen risico van de huurauto. En ik ben supersnel geholpen bij het depot van de verhuurder. Binnen tien minuten rijd ik weer weg met een nieuw Toyota.

eigen risico
Bij een schadegeval komt een hoop papierwerk kijken; in het buitenland ook nog eens een hoop gedoe daar omheen.

Rekensommetje

Een week later. In Coffee Bay aan de Wild Coast rijdt de auto niet zo lekker het erf van het hotel af in de ochtend. Ik zie al snel dat de rechter achterband lek is. De band kan ik zelf nog wel verwisselen. Maar ik kan op kosten van de verzekering de kapotte band in de dichtstbijzijnde grote stad laten repareren. Ik begin onderhand een rekensommetje te maken van wat ik kwijt zou zijn geweest als ik het eigen risico op de huurauto niet had afgekocht. De verhuurder zei later nog tegen mij dat ik die band echt zelf niet had hoeven te verwisselen. Had ik ze gebeld, dan hadden ze een mannetje gestuurd. Valt allemaal binnen de pechhulp die ook verzekerd is.

band verwisselen zuid-afrika
Zelf bandje verwisselen of toch de pechdienst laten komen? Check altijd of pechhulp mee verzekerd is.

Macho olifant

Toch moet de grootste klapper dan nog komen. Weer een paar dagen later rijden we stapvoets door het Hluhluwe wildreservaat als we moeten stoppen achter een kleine file van auto’s. Er zal wel weer wat te zien zijn. Wat heet: een jonge olifant vertoont wat macho-gedrag door midden op de weg wat misbaar te maken. Maar wat er exact aan de hand is ontgaat mij, daar staan al te veel auto’s tussen ons en de olifant. Ineens wordt de situatie grimmig: de olifant doet een schijnaanval op de voorste auto in de rij. Direct komen auto’s in beweging en flitsen achteruitrijlampen voor mij op. Auto’s stuiven in paniek in hun achteruit onze kant op.

Snel kijk ik in mijn spiegels waar er ruimte is voor onze auto. Maat het gaat al mis als een safaribusje voor mij vol achteruit tegen onze Toyota aan rijdt. Daar staan we dan. Midden in een safaripark met een woeste olifant voor ons, een auto met forse schade en een veroorzaker die weg probeert te komen. Regel één in elk safaripark is: stap nooit uit je auto. Dus de schade die moeten we later maar bekijken. Via open autoraampjes spreken we af bij de uitgang van het park om daar op een veilige plek de schade verder af te handelen. Die is niet gering: behalve behoorlijke blikschade nog een scheef hangende bumper en een koplamp aan diggelen. Gelukkig lekt de radiator niet dus kunnen we voorlopig verder rijden.

eigen risico

Geruisloos

Als ik met onze autoverhuurder bel en alles meld, wordt de naam van ons hotel genoteerd. Ik krijg te horen dat ze zo snel mogelijk iemand sturen. Die avond heb ik niemand meer gezien, maar ’s ochtends ligt er bij de receptie een setje sleutels voor me klaar van een andere auto. De onze is vannacht opgehaald en ik kan de sleutels van de kapotte auto gewoon bij de receptie achterlaten. Toch wel het toppunt van gemak: zo’n geruisloze autowissel. Je hoeft nergens heen, alles wordt voor je geregeld terwijl je zelf verder vakantie viert. Geen gedoe, alles geregeld want het eigen risico op de huurauto was afgekocht. En dat is op reis toch wel waar het om draait allemaal.

Onze Zuid-Afrikaanse autoverhuurder weet wat er komt kijken bij het ontzorgen bij ongelukken of incidenten. Sinds deze reis vertrouw ik dus wat minder op de no-claim status bij mijn Nederlandse autoverzekering. In andere landen kan je toch nét even in een situatie terecht komen die je niet zou verwachten. En daarom verzeker ik mijn huurauto ook altijd zo goed mogelijk: behalve het schadebedrag dat je kwijt bent wil ik gewoon op vakantie niet dat gedoe. Daar is mijn vakantie te kostbaar voor. En ik heb er geen tijd voor ook.

Hoe doe ik dat?

Hoe en waar je je huurauto het beste kan verzekeren, lees je in deze tips van Independer, die onder andere een eind maken aan het misverstand dat je reisverzekering opdraait voor schade aan je huurauto in het buitenland.

scooter italië
Ook (of juist) bij het huren van een scooter is een goede verzekering super belangrijk.

Meer autohuur weetjes: