Waar lopen de meesten mensen tegenaan als zij een auto willen huren? Dat zijn de kosten die achteraf nog bij het huren van een auto komen kijken. Veel verhuurders en brokers adverteren met lokkertjes en uitgeklede netto prijzen. Verhuurders die transparant en eerlijk zijn over hun prijzen vind je niet makkelijk. Maar ik ken toch één verhuurder die all-in en goedkoop tegelijk is en die de kosten om een auto te huren per week duidelijk voorrekent in één vast bedrag. Wil je (veel) geld besparen? Lees dan onderstaand verhaal aandachtig door.

Laatste update: 9 maart 2021

Geschatte leestijd: 7 minuten

Oerwoud van tarieven en voorwaarden

Allereerst: waar regel je je auto? Doe je dat pas als je op vakantiebestemming bent aangekomen of regel je je auto thuis al? Al snel kom je in een oerwoud van tarieven en voorwaarden terecht en niks is wat het lijkt. Wacht je er mee tot je op je vakantieadres bent aangekomen, dan wordt het vergelijken helemaal een lastig verhaal. Aan de voorkant zien de prijzen er dan nog wel aantrekkelijk uit, maar als je doorvraagt naar verzekeringen, brandstof, extra bestuurder, etc. dan rinkelt de kassa al snel flink door. De kosten per week om een auto te huren overstijgen vaak met gemak de aanvankelijke huursom.

Verborgen kosten in beeld

Zo ook op de tientallen websites waarop verhuurders en tussenpersonen hun prijzen presenteren. Onlangs viste ik een mailtje uit mijn spambox afkomstig van zo’n tussenpersoon. Auto’s in Spanje tegen onwaarschijnlijk lage bedragen. En ja hoor, op mijn offerte verscheen een bedrag van 18,76 euro. Niet per dag maar per week (!).

weekaanbieding huurauto
De aanbieding voor een heel week autohuur in Malaga: 18,76 euro. Haast niet te geloven. En je zal zien, het kán ook niet.

Achterdochtig geworden stuur ik een mail met de vraag of werkelijk alles is inbegrepen. Het antwoord komt al snel. Er wordt bevestigend gereageerd. Het is de totale prijs en “er komen geen andere kosten bij”. Maar dan vraag ik door over de afkoop van het eigen risico en de ‘brandstofservice’. Het rondom verzekeren van je huurauto blijkt nog geen sinecure. Hieronder leg ik uit wat er bij komt kijken. Plus nog een rijtje toeslagen. Tel je mee?

1. Kosten auto huren met extra bestuurder

Reis je met z’n tweeën of meer, dan kan het handig zijn om meerdere chauffeurs vast te leggen op het contract. Zodat bij een onverhoopt ongeval ook iedere chauffeur verzekerd is. De kosten die daarvoor op deze auto bijkomen zijn 28 euro. Per extra bestuurder. Dat is alvast meer dan de basisprijs voor een hele week huur.

extra kosten autohuur
Voor een extra bestuurder kan je zo maar 28 euro kwijt zijn. Per week…

2. Kosten auto huren met afkoop eigen risico

De huursom blijkt dus wel een verzekering te bevatten, maar een zeer onvolledige verzekering. De verhuurder mag bij de overdracht van de auto een bedrag dat kan oplopen tot 3000 euro van je credit card als borg nemen. Dat heet ‘eigen risico’. Het eigen risico ontvang je niet terug als de auto schade oploopt. Wil je het afkopen? Dat kan. De premie daarvoor bedraagt in dit voorbeeld 19 euro per dag, dus voor de hele week 133 euro.

Kosten auto huren afkoop eigen risico
Kosten extra bestuurder en voor de afkoop eigen risico.

3. Kosten auto huren met verzekering voor band- en ruitschade

En let op. Denk je rondom verzekerd te zijn, dan nog is schade aan de banden, voorruit, glas en onderkant van de auto steeds niet verzekerd! In de boeking staat vermeld “controleer dit bij aankomst bij de autoverhuurder”, wat zo veel wil zeggen dat de lokale verhuurder je daar nog een extra verzekering voor zal verkopen. In Europa is dat meestal 3 tot 4 euro per dag.

4. Kosten auto huren met brandstofregeling

Je krijgt de auto mee met een volle tank. Dat is mooi. Dan ook weer vol inleveren zou je zeggen en de kous is af. Niets is minder waar. Deze verhuurder vraagt voor de volle tank (die door de laatste huurder is betaald) een borg van een onbekend bedrag.

kosten autohuur Brandstofregeling
De brandstofregeling is meer een brandstofkostenpost.

Dit bedrag is dan opgebouwd uit de kosten voor een volle tank plus een fors bedrag aan administratiekosten. Breng je de auto half vol terug, dan wordt de helft van het bedrag voor de tankvulling aan je gerestitueerd, plus het bedrag aan administratiekosten.

Maar nou komt ‘ie: breng je de auto keurig afgetankt terug bij de verhuurder, dan worden evengoed de administratiekosten in rekening gebracht. Hoe hoog die kosten zijn, dat wordt bij boeking niet duidelijk gemaakt. Je tekent dus een blanco cheque.

De optelsom

Al met al lopen de kosten voor die voordelige huurauto dus nog aardig op. Ik tel het volgende op, uitgaande van de kosten om voor een week een auto te huren:

  • Huursom                                       € 18,76
  • Extra bestuurder                           € 28,00
  • Afkoop eigen risico                     € 133,00
  • Verzekering voor schade aan
    banden, ruiten en onderstel           € 21,00
  • Brandstofregeling                           ?

Totaal bekende kosten:                   € 200,76
(plus een onbekend bedrag voor de brandstofregeling)

Voor dat bedrag heb ik een auto waarbij ik geen idee heb wanneer de kassa stopt met rinkelen. Bovendien weet ik niet bij wie ik moet wezen als ik de gevolgen van een schadegeval moet afwikkelen.

Veel van deze voordelige autohuur aanbiedingen zijn afkomstig van Car Trawler, een Iers bedrijf. Hun producten wordt via een groot aantal websites met uiteenlopende namen zoals FindRentalCar.nl etc. in Nederland verkocht. Maar let op, ook als je via Transavia een auto huurt kom je bij deze jongens terecht.

Kan het ook anders?

Ik werk zelf al heel wat jaren graag met Sunny Cars, een bemiddelaar in autohuur. Zij verhuren auto’s van alle bekende bedrijven zoals AVIS, Hertz, Sixt en Europcar, maar ook van goede lokale verhuurders, als die uitblinken in service en goede prijzen hebben.

all in prijs auto huren
Voorbeeld van een huurauto waarbij je gelijk de eindprijs ziet.

Hierboven zie je de zelfde auto nog een keer, maar nu voor één totale prijs, waarbij alles is inbegrepen. Je hebt gegarandeerd geen extra kosten bij het huren van je auto. En je krijgt een keurig voucher mee, waarop duidelijk staat uitgelegd aan de lokale verhuurder dat alle benodigde verzekeringen reeds zijn afgesloten. Einde discussie. Hieronder nog even een opsomming van wat er bij deze prijs is inbegrepen:

inbegrepen bij kosten auto huren
De checklist van wat er allemaal is inbegrepen bij het tarief van Sunny Cars.

Sunny Cars heeft zich inmiddels al zo goed bewezen dat praktisch alle Nederlandse reisbureaus de auto’s via deze organisatie aan hun klanten aanbieden. Hier geen verborgen kosten bij auto huren in het buitenland. Voor mij dus een transparante en betrouwbare verhuurder. Want ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik wil op vakantie absoluut geen gedoe met contracten en kleine lettertjes.

Meer autohuur weetjes:

kosten auto huren

Dit blogartikel bevat mijn persoonlijke aanbevelingen in de vorm van zogenaamde affiliate links. Als je via deze links iets boekt of koopt, ontvang ik een kleine commissie. Voor jou verandert dit niets aan de prijs. Indien je hier gebruik van maakt: enorm bedankt!