Zelf een auto huren kan je vakantie veranderen van een gezapig rond-het-zwembad vertoeven tot een avontuurlijke reis vol verrassende wendingen. Als ik een bestemming niet zelf met de auto kan bereiken, dan zorg ik dat er na de trein -of vliegreis altijd een auto klaar staat, zoals toen die keer op IJsland. Het maakt je niet afhankelijk van vertrektijden van openbaar vervoer of dure taxi’s en zorgt voor tijdswinst en flexibiliteit om je reis zo in te delen als jij wilt. En als je echt alles uit je autohuur wilt halen, lees dan mijn vijf tips bij het huren van een auto en doe er je voordeel mee.

Laatste update: 21 februari 2021

Geschatte leestijd: 5 minuten


Tip 1 – Grensoverschrijding bij huren van een auto

Met je eigen auto ben je gewend om er zonder problemen mee de grens over te gaan binnen Europa. En dat kan in veel andere EU landen ook probleemloos met je huurauto. Maar een auto huren in Zuid-Afrika en die meenemen naar Botswana? Dat doe je alleen met vooraf geregelde toestemming. De verzekering moet namelijk ook in dat andere land dekking bieden. Vergeet nooit vooraf bij boeking je reisplannen kenbaar te maken, want het regelen van een grensoverschrijding kost je haast niets, en biedt je vervolgens extra veel vrijheid op reis.

TIP bij auto huren: Ook binnen Europa gelden nog wel eens beperkingen. Zo kan je vaak niet zonder voorafgaande toestemming een auto huren in bijvoorbeeld Nederland of Duitsland en daarmee naar bepaalde Oost-Europese landen rijden, of van Kroatië naar Montenegro.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Tip 2 – Drop off box

Is je verhuurlocatie gesloten net op het moment dat jij de auto terug zou willen brengen? Ga niet direct je hele reisplan omgooien. In veel gevallen beschikt het verhuurkantoor over een zg. drop-off box waar je je autosleutels in kan achterlaten. Zo kan je alsnog je auto om vijf uur ’s ochtends achterlaten op een luchthaven als je een ultra-vroege vlucht hebt geboekt.

TIP bij auto huren:  Als je gebruik maakt van de drop off box, check dan wel of je auto geen schade heeft opgelopen en maak desnoods enkele foto’s rondom de auto!

huurauto op parkeerplaats luchthaven
De vrijheid van een huurauto die op de luchthaven voor je klaar staat.

Tip 3 – 24-Uurs regel

Let op! Je kan vaak langer van je autohuur gebruik maken dan je denkt. Een auto die voor een dag huurt en die je om 9 uur in de ochtend ophaalt, hoeft niet ’s avonds voor sluitingstijd terug te zijn. Eén huurdag is altijd 24 uur. Je hebt dan dus tot de volgende ochtend 9 uur om de auto terug te brengen. Andersom is het wel opletten geblazen. Lever je de auto een paar uur later in, dan wordt er gelijk een volle huurdag bij de huursom opgeteld. In dat geval kan je beter even bellen met de verhuurder om de auto dan maar gelijk een volle dag extra bij te boeken.

TIP bij auto huren:  Bij een aantal Amerikaanse autoverhuurders betaal je vanaf 5 dagen geen extra kosten om de week vol te maken. De laatste twee dagen zijn dus gratis. Maak hier slim gebruik van als je plannen voor een road trip in de Verenigde Staten maakt.

auto huren in ijsland
Stoppen waar je maar wilt met je eigen huurauto.

Tip 4 – Adresaflevering autohuur

Ga je niet je hele vakantie een auto huren? En zit je ook nog eens ver van de luchthaven of het dichtstbijzijnde verhuurkantoor? Check dan bij boeking de mogelijkheden voor aflevering van de auto bij je hotel of appartement. Er zijn zelfs een aantal bestemmingen waar deze service gratis is! De auto wordt dan op het afgesproken moment voorgereden, of je wordt door een shuttle opgehaald voor een korte rit naar het verhuurkantoor.

TIP bij auto huren:  Heb je een pakketreis geboekt en wordt je door de touroperator al opgehaald van de luchthaven? Dan is adresaflevering altijd een slimme optie. Het scheelt je al snel twee huurdagen én je hebt een minder grote auto nodig. Je bagage hoeft immers niet vervoerd te worden.

auto huren in IJsland
Hier gaat geen bus of trein naar toe en ben je aangewezen op je eigen vervoer

Tip 5 – Creditcard niet altijd nodig bij huren van je auto

Het is in praktisch alle landen wettelijk verplicht om een creditcard op naam van de hoofdbestuurder te kunnen overleggen. Ook al is de huurauto rondom verzekerd. Vergeet dit dus niet en vergeet ook niet de pincode van je creditcard, want er wordt in veel gevallen letterlijk tijdelijk een bedrag van de kaart ingehouden.

TIP bij auto huren:  Heb je geen creditcard en gaat je dat ook niet lukken? Via Sunny Cars kan je een auto huren zonder waarborg waar je geen credit card nodig hebt. Check op de site in welke landen je een auto kan boeken met het “Geen Waarborg Service Pakket”. 

Meer autohuur weetjes:

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars