Toen het duidelijk werd dat we onze vakantie in Mexico zouden gaan doorbrengen, ben ik mij gelijk gaan oriënteren op een auto die ik in Mexico voor deze reis wilde gaan huren. Omdat we gewend zijn om tijdens onze vakanties er veel op uit te trekken, komt een auto goed van pas. Natuurlijk zijn er haken en ogen. In dit artikel lees je onze ervaringen en waar je rekening mee moet houden als je veilig een auto wilt huren in Mexico.

Geschatte leestijd: 12 minuten

Laatste update: 2 januari 2022


Ervaringen met het verkeer in Mexico

Ik moet direct zeggen dat ik het verkeer veel chaotischer en ongedisciplineerder had verwacht. Het tegendeel is waar: er wordt rustig gereden en de voorrangsregels worden goed gehanteerd. Hieronder mijn tips en observaties. Lees mijn ervaringen goed door als je een auto in Mexico wil gaan huren!

De belangrijkste weetjes eerst

 • In Mexico wordt rechts gereden. Da’s dus alvast makkelijk.
 • In veel steden heb je eenrichtingsverkeer. Omdat bijna alle steden net als in de USA uit blokken van ca. 100 meter zijn opgebouwd, is het relatief eenvoudig je weg te vinden.
 • De maximum snelheid in Mexico varieert plaatselijk: van 30 tot 50 km binnen de bebouwde kom en van 80 tot 110 buiten de bebouwde kom. Ik zag niet veel mensen harder rijden dan toegestaan.
 • Er wordt streng gelet op het dragen van veiligheidsgordels, hebben wij ook tot onze eigen schade en schande bemerkt.
 • Als een auto je wil inhalen, en er is ruimte, wijk dan iets uit richting de vluchtstrook.
 • Voor het rijden van een auto in Mexico is een gewoon Nederlands rijbewijs voldoende. Koop dus niet zo maar een Internationaal Rijbewijs, er wordt niet om gevraagd.
 • Voorrang dien je te geven aan verkeer van rechts. Behalve: 1) als er een stop (alto)-bord staat, dan krijgt alle verkeer op de weg die je kruist voorrang en 2) op een gelijkwaardige kruising geef je voorrang aan het verkeer dat zich al op de kruising bevindt of wat er al staat te wachten.
 • Let heel erg goed op de verkeersdrempels (topes). Ze liggen werkelijk overal. Mis je er eentje dan mag je bidden dat er niets aan je auto is beschadigd. Sommige zijn echte hufters.
 • De alarmlichten: die worden hier te pas en te onpas gebruikt. Vaak als extra remlicht; gaat een auto vaart verminderen, dan laat hij dat zo weten.

volkswagen kever in mexico, auto huren
Oude Volskwagen Kevers zie je nog volop rijden in Mexico, maar ze zijn niet meer te huur.

Voordelen auto huren in Mexico: mijn ervaringen

Vooraf alvast even een misverstand uit de weg ruimen: het openbaar vervoer is prima geregeld in Mexico. Bussen rijden regelmatig tussen de grote steden en de kaartjes zijn niet duur. Daarnaast is het super makkelijk om je bustickets in Mexico online te regelen.

Maar wil je zelf je stops inplannen, of de afgelegen Maya ruïnes of cenotes bezoeken, dan is het essentieel om een auto te huren in Mexico. De voordelen van een huurauto in Mexico zijn legio:

 • Je kan je eigen tijd indelen
 • Zelf je route uitzetten is avontuurlijker!
 • Je reis efficiënter wanneer je niet afhankelijk bent van dienstregelingen van bussen
 • Je kan vroeg en voor de drukte uit arriveren bij de bezienswaardigheden

auto huren in mexico

10 Tips om veilig een auto te huren in Mexico

Over het algemeen vond ik autorijden over het schiereiland Yucatan erg veilig. De wegen zijn uitstekend, vooral tussen de steden. Het verkeersbeeld was niet chaotisch, maar houd er wel rekening mee dat een gemiddelde Mexicaanse chauffeur, als het even kan, zijn voorrang pakt, ook al heeft hij dat niet. Defensief rijden is het credo.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

1. Waar en wanneer boek je je autohuur in Mexico?

In de vakantieperiodes loont het de moeite om je huurauto ruim van tevoren te reserveren, zowel qua prijs als qua beschikbaarheid. Zorg ervoor dat je rondkijkt en vergelijkt en reserveer je huurauto van tevoren voor de beste prijs. Boek sowieso ruim voor vertrek, zodat je zeker weet de auto van jouw keuze er is. Bovendien profiteer je altijd van vroegboekvoordeel.

TIP: Ik heb veel ervaring met Sunny Cars om mijn auto te huren in Mexico. Sunny Cars werkt samen met de beste verhuurders in Mexico.


2. Aansprakelijkheidsverzekering bij autohuur in Mexico

Dit is uniek voor Mexico en kan je huurkosten aanzienlijk verhogen, dus lees dit goed!

Third Party Liability (TPL) / Public Liability Insurance (PLI) zijn verplichte verzekeringen die vereist zijn voor alle chauffeurs in Mexico. De verzekering dekt bij een ongeval tegen letsel of schade aan een derde (bijvoorbeeld de andere bestuurder). Mexicaanse autoverhuurbedrijven staan ​​je niet toe een auto te huren zonder deze verplichte verzekering.

Kies niet direct voor de goedkoopste optie als je een auto wil huren in Mexico. Zorg ervoor dat je controleert of de TPL / PLI-verzekering is inbegrepen en, zo niet, reken dan op ca. $ 20 per dag extra om een ​​eerlijke vergelijking mogelijk te maken.

Vervelende verrassing: Verzekering die je zeker niet nodig hebt

TIP: Als je bij Sunny Cars je huurauto in Mexico boekt, is de TPL/PLI-verzekering altijd bij je huursom inbegrepen, met daarboven op nog een extra verhoogde WA dekking tot 7,5 miljoen euro.


centrum van Campeche
Het oude centrum van Campeche, waar het verkeersbeeld redelijk rustig is.

3. Vanaf welke leeftijd mag je een auto huren in Mexico?

De meeste verhuurbedrijven eisen dat chauffeurs minimaal 21 jaar oud zijn en om een auto te huren in Mexico heb je ook minimaal een jaar rij-ervaring nodig. Ben je jonger dan 25? Dan geldt meestal nog een extra toeslag per dag die je ter plaatse op je huurcontract bij moet betalen.


In Mexico wordt gewoon aan de rechter kant van de weg gereden. Dat scheelt je dus weer wat extra stress 😉


5. Is het veilig om een auto te huren in Mexico en er te rijden?

Een van de meest gestelde vragen over het huren van een auto in Mexico is of het veilig is. Wij reden in de zomer van 2019 drie weken rond op het schiereiland Yucatan en voelden ons altijd op ons gemak. Er zijn veel politiecontroleposten verspreid over het land en de agenten waren best behulpzaam en vriendelijk. Ze controleerden altijd onze geplande routes en heetten ons graag welkom in Mexico.

Over het algemeen zijn de lokale chauffeurs in Yucatan aardig en beleefd, hoewel ze wel een sportieve rijstijl hebben. Zeker tijdens de spits in het verkeer van grote steden kan rijden stressvol zijn, maar dit is hetzelfde als elke andere drukke stad of stad in welk land dan ook.

6. Verkeersdrempels: leer er mee leven

Je kan er niet omheen en maar heel voorzichtig overheen. Verkeersdrempels (’topes’) in Mexico verdienen een aparte vermelding. Ik heb al in heel wat landen met huurauto’s gereden en ontdekten dat Mexico de meest extreme verkeersdrempels heeft die ik ben tegengekomen. Sommige verkeersdrempels in Mexico moet je met maximaal 10km/h nemen. Ik heb natuurlijk geen probleem met verkeersdrempels. Ze zijn nodig om ervoor te zorgen dat het verkeer langzamer gaat rijden. Maar de drempels in Mexico kunnen extreem groot zijn en ze zijn niet allemaal duidelijk genoeg overal aangegeven met borden.

TIP: het is geen grap om tegen een verkeersdrempel aan te rijden met behoorlijke snelheid, dus houd de drempels goed in de gaten. Zo breng je het eigen risico van de huurauto in Mexico niet in gevaar.


verkeersbord bij een verkeersdrempel in mexico
Dit bord waarschuwt je overal in Mexico voor de vele verkeersdrempels (’topes’).

7. Brandstof

De meeste huurauto’s in Mexico rijden op normale benzine en er zijn voldoende tankstations verspreid over het hele land. Elk station dat ik tegenkwam, had servicemedewerkers die de auto vulden en de betaling aannamen bij de pomp, zowel cash als card. Ik heb de creditcard gebruikt bij een aantal benzinestations van grote merken waar het personeel mobiele creditcard terminals heeft zodat je niet naar een kantoortje hoeft om af te rekenen.

TIP: Het geven van een kleine fooi wordt verwacht. Een paar pesos is voldoende, maar doet wonderen. Je ramen worden schoongemaakt en je krijgt er een big smile voor terug!

8. Navigatie

Ik gebruikte Google Maps voor de navigatie en het werkte prima. Het scheelde ons nogal wat tijd in steden als Cancun en Mérida. De straten zijn wel in overzichtelijke blokken opgedeeld, maar elk kruispunt lijkt op elkaar en met de navigatie ontweken we vooral de opstoppingen en files.

Hoewel het mobiele netwerk bijna overal goed werkt, kan er onderweg in dunbevolkte delen even geen bereik zijn. Zorg er dus voor dat je je kaarten opslaat voordat je een rit gaat maken, zodat je de navigatie niet kwijtraakt. U kunt dit eenvoudig doen door OK ​​maps in de zoekbalk van je Google Maps-app te typen voordat je vertrekt en het gebied te selecteren en op te slaan. Super handig!

9. Parkeren

Alle hotels waar ik verbleef, ook in de steden, hadden gratis (bewaakte) parkeerplaatsen. Parkeren was ook gratis bij veel archeologische vindplaatsen zoals Chichén Itzá en cenotes die ik bezocht. Wat je altijd moet doen is een fooi geven aan de parkeerwachters. Veel van deze jongens zien er misschien niet officieel uit, maar ze zijn er om je auto in de gaten te houden en helpen meestal met het parkeren en verlaten van de parkeerplaats. Ik gaf ze over het algemeen iets van 20 pesos om voor de auto te zorgen. Soms wat meer, ook een beetje afhankelijk van de tijd dat je auto geparkeerd staat.

Als je van plan bent om met de veerboot naar een van de eilanden, zoals Isla Holbox, te gaan, is er voldoende betaalde parkeergelegenheid in de havens.

golfkarretje op isla holbox, auto huren
Op eilanden als Isla Holbox heb je niets aan je huurauto. Daar huur je beter een golfkarretje of je gebruikt de benenwagen.

In de meeste steden en dorpen kan je prima langs de weg parkeren. Ik parkeerde overal langs de weg in Mérida, Izamal en in Valladolid. In Cancun en Tulum is het wat drukker, daar moest ik wat langer zoeken naar geschikte parkeerplaatsen. Langs de strandweg in Tulum is er bijna helemaal geen parkeergelegenheid op straat, daar zul je moeten betalen voor een van de privéparkeerplaatsen langs de weg. In ons geval had het hotel daar ook geen parkeerplaatsen. Er wordt 100 Pesos voor 24 uur gevraagd.

Als je naar een parkeerplaats zoekt, let dan niet op borden met een P (parking), zoals je overal verwacht, maar zoek naar borden met de hoofdletter E (estacionamiento):

10. De politie is corrupt. Deal with it.

Wij waren vooraf gewaarschuwd. Meerdere malen. Maar op dag 1 ging het direct mis. Overal in Mexico heb je road blocks waar naar je papieren gevraagd kan worden. Bij toeristen wordt altijd erg goed gelet op kleine details waar ze je op kunnen pakken: verlichting die niet goed staat afgesteld, een te zachte band, een portier die niet goed sluit. Je mag dan direct uitstappen. Er zal verwezen worden naar het politiebureau in de stad waar je je boete van enkele duizenden pesos mag gaan afrekenen. Maar er is ook een makkelijkere weg, voor allebei. Wij kwamen weg met een ‘boete’ van 100 pesos, direct af te rekenen op de plaats delict.

mexican police
De politie in Mexico zet je voor het minste aan de kant.

En dat waren al mijn tips voor het veilig huren van een auto in Mexico. Ik hoop dat je ook besluit een auto te huren als je in Mexico bent. Het is een geweldige manier om het schiereiland Yucatan en de rest van het land te zien en je zult er geen spijt van krijgen.