Zeg eens eerlijk, van idee tot uitvoering, hoe lang ben je tegenwoordig bezig je eigen vakantie te organiseren? Hoe veel tijd besteed je aan zoeken, vergelijken en voorbereiden? Steeds meer mensen laten deze klus weer over aan hun reisbureau. Ik weet moeiteloos tien voordelen van het reisbureau bij elkaar te bedenken.

Laatste update: 1 oktober 2019

Eindeloze telefoongesprekken

Als je van voor pak ‘m beet 1982 bent, dan weet je nog wel hoe het eraan toe ging in een reisbureau: de stapels reisgidsen, vuistdikke naslagwerken en eindeloze telefoongesprekken die erbij te pas kwamen. Om maar niet te spreken van de lange wachttijden in het reisbureau.

Vintage

In 1995 telde Nederland zo’n 2500 reisbureaus. Dat aantal is inmiddels meer dan gehalveerd. Overbodig geworden omdat vliegtickets, hotels en pakketreizen eenvoudig boekbaar op het internet staan. Het reisbureau is daarmee helemaal overbodig geworden en zelfs behoorlijk vintage. Of toch niet?

Verhoog je eigen productiviteit en zet het reisbureau voor je aan de slag te terwijl je werkt.

10 Eigentijdse redenen voor het reisbureau

Het tegendeel is waar. Er is een hele nieuwe groep mensen die hun vakanties weer laten regelen door de mensen van het reisbureau. En daar hebben zij uitstekende redenen voor. Ik noem hier tien voordelen van het reisbureau, maar ik zou er zo nog twintig extra kunnen opnoemen.

1.Het reisbureau heeft een totaaloverzicht van de mogelijkheden. Ze doen dagelijks niet anders dan mensen de weg wijzen door de ontelbare vakantiemogelijkheden op het internet. Het reisbureau filtert en geeft je enkele persoonlijke reisvoorstellen op een presenteerblaadje. Ze bekijken of jouw plannen haalbaar zijn. Heel Australië in drie weken? Forget it. Een avontuurlijke vakantie op Menorca? Zoek nog even verder.

2. Je reisspecialist kent het verhaal achter de aanbieding die te mooi lijkt om waar te zijn. Hij zal je wijzen op de addertjes onder het gras, zodat je de aanbieding goed op waarde kan schatten. Waarom kost een reis soms maar 199 euro? Op Malta hoef je in februari echt niet fantastisch weer te vinden.

3. Het maximale uit je reis halen: dat kan alleen je reisbureau. Tips voor niet te missen excursies, leuke restaurantjes of slimme routes maken je vakantie compleet.

4. Reisadvocaat, dat is je reisspecialist ook. Je ligt ondanks een goede voorbereiding toch overhoop met de luchtvaartmaatschappij, hotelier of met de verzekering? Het reisbureau springt voor je in de bres.

winkelinterieur van GoodBookers Haarlem
GoodBookers in Haarlem – met centraal een grote leestafel en honderden meters aan gidsen.

5. Het reisbureau neemt je werk uit handen, veel werk. Zoals ik dit stuk al begon: heb je weleens opgeteld hoeveel uren je besteed hebt aan het bij elkaar zoeken van die vakantie? Verhoog je eigen productiviteit ook en zet je eigen reisspecialist voor je aan de slag terwijl je op je werk bent.

6. Kennis uit het veld: je reisadviseur is zelf een ervaren reiziger, hij komt overal en verzamelt informatie die hij later weer met je kan delen: routes, bestemmingen, hotels, lokale tips, you name it. Zeker één van de voordelen van het reisbureau.


egypte met kinderen

7. Waar is het veilig om te reizen? Waar moet je wegblijven? Het reisbureau kent de hot spots in de wereld. Maar men kan je ook geruststellen als je twijfelt over een bestemming. Want het reisbureau beschikt over waardevolle ervaringen van mensen die recent van jouw bestemming teruggekeerd zijn. En je reisbureau kan je tips geven om niet in de problemen te komen.

8. Ontzorgen. Je reisbureau denkt vooruit aan de details die je vooraf moet regelen. Zodat je er niet op Schiphol pas achter komt dat je een visum voor India nodig had. En je niet alsnog stress krijgt terwijl je je juist hoort te ontspannen.

winkelinterieur D-reizen
D-reizen in Apeldoorn. De gidsen zijn verdwenen en alle informatie komt uit beeldschermen.

9. Organisatie. Ook nadat je reis is geboekt, is er nog veel te doen. Alles (op tijd!) betalen, communicatie met de bestemming, reisdocumenten tijdig opleveren, de visabepalingen natrekken, mogelijke vaccinaties checken, het in elkaar zetten van het reisschema, tussentijdse vluchtwijzigingen oppakken en hierop acteren (vlucht is een uur eerder, dan ook de taxi een uur eerder bestellen) en had een van je reisgenoten niet een glutenvrij dieet? Gereserveerde stoelen in het vliegtuig, extra bagage bijboeken, begeleiding op de luchthavens voor de oudere reizigers, en probleemloos inchecken.

10. Boekhouder. Je reisbureau kan budgetteren als geen ander. Als de reis te duur is zal jij hem nooit van hem kopen. Dat snapt hij zelf ook wel. Heb je dus een bepaald bedrag gespaard? Geef je budget op aan je reisbureau en je krijgt een voorstel dat binnen de perken blijft. Mission impossible? Dan keert hij het om en krijg je een voorstel voor wat je wel met je beschikbare geld kan doen.

11. Voordeel nummer elf. Tien voordelen waren er toch? Maar deze moet je niet onderschatten. Soms gaat het jarenlang goed, totdat je ineens weer opgeschrikt wordt door een mega-faillissement in de reiswereld. Op 30 september 2019 viel het doek voor Thomas Cook, bekend van onder andere het merk Neckermann. Natuurlijk hebben we sinds jaar en dag het Garantiefonds, dus financieel loop je geen risico. Financieel niet, maar zoek maar eens zo snel een nieuwe vakantie bij elkaar. Waar moet je beginnen? Hoe haal je je vooruit betaalde reissom terug? Juist daar heb je echt iets aan je reisbureau. Die staan in contact met een hele rits touroperators, luchtvaartmaatschappijen en hoteliers en voor je het weet is je vakantie weer gerepareerd.

Twijfel je nog steeds? Loop dan eens lukraak een reisbureau binnen en stel gewoon een paar vragen. Laat ze desnoods dit lezen en daag ze maar uit. Laat ze maar zien of zij de voordelen van het reisbureau kunnen bewijzen.


Gilde

Het is waar dat heel veel reisbureaus van vroeger nu niet meer bestaan. De reden is eenvoudig: het internet heeft de simpelste handelingen wel overgenomen. De point-to-point vliegtickets, weekendjes weg en eenvoudige pakketreisjes. De klussen die blijven liggen zijn best wel taai. Echt iets voor de cracks. Vakidioten die zijn blijven hangen in de betere reisbureaus. Die hebben de omarming van het internet door onze maatschappij overleefd. Bij dit gilde is je vakantie in goede handen.