In het voorjaar is het heerlijk in Canada. De kou is uit de lucht, de sneeuw is weg en het land ontwaakt uit een winterslaap. Het oosten van Canada biedt je niet alleen boeiende wereldsteden als Toronto, Montreal en Québec, maar ook de imposante Niagara Falls of het ongerepte Algonquin Provincial Park. Beide natuurfenomenen vind je op een paar uur rijden van Toronto. Daarmee kan je in een goede week al een hele afwisselende reis maken. Heb je langer, dan kan je nog veel meer in je route opnemen. Lees daarom hier alles over een fly drive naar Toronto. Hoe je dat plant en waar je dat boekt.

Estimated reading time: 10 minuten

Laatste update: 31 december 2022


Waar ligt Toronto precies?

Toronto is de hoofdstad van de Canadese provincie Ontario en ligt vrij centraal ten opzichte van een aantal opzienbarende uitspattingen van de natuur. De bekendste daarvan zijn natuurlijk de Niagara Falls. Deze vind je op de grens met de Verenigde Staten, waar de watervallen zich opsplitsen in een Amerikaans en een Canadees deel. Maar vergis je ook niet in de meren en bossen van het Algonquin Provincial Park. De vluchtduur van Amsterdam naar Toronto is goed acht uur en als je aankomt in Toronto is het zes uur vroeger dan in Nederland.

Waarom een fly drive vanuit Toronto?

Toronto is verreweg de voordeligste luchthaven van Canada om tickets naar toe te boeken vanuit Nederland. Dat komt omdat er relatief veel luchtvaartmaatschappijen tickets aanbieden. Voor mensen die voor het eerst naar Canada reizen is de provincie Ontario een uitstekende introductie tot dit enorme land. Je komt aan in een stad, die op zich zelf al een city trip waard is, dus houd daar rekening mee in je planning. Een of twee dagen sightseeing in Toronto moet je zeker in je reisplan opnemen. Maar juist het contrast met de natuur die je later op je reis te zien krijgt, maakt dat een fly drive vanuit Toronto zo veel afwisseling biedt.

rivier en bossen, canada
Foto: Joe Breuer, Pixabay

Beste reistijd voor een Toronto fly drive

Over het algemeen wordt gesteld dat de maanden juni tot en met september de fijnste maanden zijn om het oosten van Canada te bezoeken. Dat is volledig in lijn met de fijne zomertemperaturen die je er dan aantreft.

Toch biedt ook de winter zo bepaalde voordelen en dat weet ik uit eigen ervaring. Hoewel het ongenadig koud kan zijn als er blizzards (poolwinden met sneeuwstormen) opsteken, zal ik nooit mijn eerste bezoek aan dit deel van Canada vergeten. We bezochten de bevroren Niagara Falls en maakten tochten op cross country ski’s door een sprookjesachtig Algonquin Provincial Park.

niagara falls, fly drive toronto
Foto: ArtTower, Pixabay

Hoe werkt een fly drive in Toronto?

Als je gaat zoeken naar fly drive reizen naar Toronto dan heb je grofweg twee soorten aanbiedingen. Bij een standaard fly drive boek je een pakket waarin alleen een vliegticket en je huurauto zijn inbegrepen. De huurauto haal je direct op de luchthaven op en vanaf dan kan je gaan waar je wilt.

Daarnaast heb je ook de fly drives waarbij je hotels voor onderweg ook al zijn geboekt. Je boekt dan voor een vaste route die je gaat afleggen. Voordelen? Voldoende: vooral in het hoogseizoen hoef je je onderweg geen zorgen te maken waar je gaat overnachten en je bent tijdens je reis veel minder met de logistiek bezig. Bovendien ontvang je vaak een uitgebreide beschrijving van de route met de bezienswaardigheden die je tegenkomt. Efficiënt op reis dus. Nadeel is natuurlijk dat je je reis onderweg niet verder naar je hand kan zetten en minder flexibel bent.

Ik zou je adviseren om voor bij korte reizen (7 tot 12 dagen) een reis inclusief hotels te boeken. Bij een langere reis hou je meer tijd over om onderweg je route aan te passen aan de omstandigheden en je persoonlijke wensen. Dan is het soms handiger om niet overal een overnachting te hebben geboekt. Tenzij je het gewoon fijn vindt om een vaste route te hebben om je aan vast te houden. Voorbeelden daarvan vind je even verderop in dit artikel.

algonquin park, meer met kano, fly drive toronto
Het Algonquin Park is per kano prima te verkennen. Foto: Allan Joyner, Pixabay

Routes voor een fly drive vanuit Toronto

De 9-daagse rondreis Eastern Express is een goed voorbeeld van een standaard route waarbij je behalve Toronto ook de andere belangrijke steden in het oosten van Canada te zien krijgt. De route loopt langs Ottawa, Québec en Montréal. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de Niagara Falls te bezoeken.

Op de 16-daagse rondreis See it all East-Canada gaat langs alle steden uit de vorige route. Naast historische steden krijg je op deze reis volop natuurspektakel: Algonquin Provincial Park, Thousand Islands en Georgian Bay Islands National Park om maar eens wat te noemen.

Een andere tweeweekse reis is de 16-daagse rondreis Great Parks of the East. Deze reis pakt ongeveer de zelfde route als de See it All East-Canada, maar lijkt op veel data wel goedkoper.

🌿 Duurzame reis
Als natuur het allerbelangrijkste voor je is, dan is de 7-daagse Niagara Wine & Waterfront Trails reis misschien echt iets voor jou. In kleine groepjes fiets je door het gebied rondom de Niagara Falls. Je overnacht in locale guesthouses. De groepen zijn nooit groter dan 12 deelnemers en je bevindt je in een internationaal gezelschap.
🌿


Niet vergeten: eTA visum Canada

Om Canada binnen te komen heb je een reistoestemming nodig, het eTA (Electronic Travel Authorization). Het is niet duur, (CAD 7) en is gelijk vijf jaar geldig. Je vraagt het electronisch aan en alles wat je er over wilt weten lees je op mijn blog over het eTA.vissen op een meer in ontario
Foto: Scott Gardner, Pixabay

Zelf aan het roer: bouw je eigen reis!

Stappenplan om je fly drive naar Toronto zelf samenstellen

 1. Boek je vlucht

  vliegtickets
  Vergelijk vliegtickets naar Toronto op de volgende onderdelen: naast directe vluchten (KLM, Air Transat en Air Canada), heb je ook vluchten met een overstap op een andere luchthaven. Deze kunnen goedkoper zijn, maar kunnen ook voor oponthoud en gedoe zorgen. Zo moet je, bij een overtap in de Verenigde Staten vooraf een ESTA hebben aangevraagd.

 2. Boek je huurauto

  huurauto
  Je huurauto in Toronto regel je het best vanaf de luchthaven. Zie je op tegen het rijden direct na je lange vliegreis, boek dan eerst een hotel bij de luchthaven en haal de volgende ochtend, fris en fruitig je auto op. Of doe eerst een paar dagen Toronto waar je misschien wel geen auto nodig hebt, en haal hem daarna in de stad op.

 3. Boek je hotel of appartement

  hotel
  Ga aan de slag om je hotels in Ontario te boeken via de route die je zelf bedacht hebt. Heb je inspiratie nodig? Bekijk dan dit overzicht van bouwstenen aan de hand waarvan je ook een mooie reis kan samenstellen.

 4. Regel een taxi van de luchthaven naar je hotel

  taxi
  Late aankomst of geen zin om direct je huurauto op te halen? Wat is er lekkerder dan dat er iemand staat die op je wacht en voor jou en je bagage een transfer in Toronto naar je hotel heeft geregeld?

 5. Boek opwindende excursies

  excursies
  Maak je fly drive vanuit Toronto leuker en afwisselender door het inplannen van leuke dingen om te doen onderweg in Ontario. Een sightseeing cruise in Ottawa, tokkelen bij de Niagara Watervallen of een helikoptervlucht boven 1000 Islands.

eta canada

💰 Budgettip! Startpakket fly drive Toronto

Je ticket en huurauto in één pakket boeken biedt voordelen. Sowieso omdat de totaalprijs van een fly drive pakket vaak lager is dan de som van een los ticket en een huurauto apart. Daarnaast boek je dit altijd via een reisorganisatie dus bij calamiteiten heb je een stevige back up. Plus je blijft super flexibel, want je route en de hotels bepaal je nog steeds allemaal zelf. Kijk en vergelijk de prijzen van een Fly Drive Toronto met wanneer je het allemaal los boekt.

Een soort gelijk pakket kan je boeken voor een vlucht en een camper, oftewel een Fly & Camper Toronto. Weer een heel ander soort reis, maar zeker voor de natuurliefhebbers een uitstekend alternatief voor een rondreis langs hotels.

💰


✅ – TravelKees TIPS:

1. De grens over met de Verenigde Staten? Geen probleem, zolang je je huurauto maar wel in Canada terug inlevert. Je hebt ook geen ESTA nodig om overland de USA binnen te komen. Uitsluitend een geldig paspoort en je beste pokerface.

2. Vergeet niet dat je voor een huurauto in Canada altijd over een credit card moet beschikken die op naam van de hoofdbestuurder staat. Ook al heb je de huur al helemaal vooraf betaald. De credit card is bedoeld voor de borg en zonder krijg je de auto niet mee.


fly drive toronto, weg door de bossen van ontario