Een stedentrip naar Beijing is niet zomaar een trip naar een stad. Het is veel meer dan dan dat. Het is een reis terug in de tijd, maar ook een reis naar de toekomst. Een reis naar een compleet andere cultuur. Beijing is ook echt op en top China. Je bezoekt niet alleen de stad, maar ook het gebied erom heen, zoals de Ming Tombes en de Chinese Muur. Ben je een city trip naar Beijing aan het plannen? Ik neem je stap voor stap mee en vertel je hoe je dat aanpakt.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Laatste update: 29 december 2022


Wat is de beste reistijd voor Beijing?

Als je het aan mij persoonlijk vraagt is de beste reistijd voor een stedentrip naar Beijing het vroege voorjaar, als parken geuren van de bloesembomen en deze zich ook van hun mooiste kant laten zien. Met een kleine 20 graden is de temperatuur ook ideaal voor het ondernemen van allerlei activiteiten. In grote lijnen kan je zeggen dat Beijing minder geschikt is voor een bezoek in de zomer en in de winter, in verband met de dan wat extremere temperaturen. In augustus wordt het meer dan dertig graden (met ook nog wel veel neerslag) en in januari kan het hard vriezen. Daarmee zijn voorjaar en najaar de beste maanden om Beijing te bezoeken.

Wat is de reisduur naar Beijing?

Open deur: dat hangt er vanaf of je met de trein naar Beijing of met het vliegtuig naar Beijing reist. Dat eerste is dus zeker mogelijk. Wil je weten hoe dat in zijn werk gaat, lees dan mijn artikelen die ik over de Transsiberië Express schreef. Maar de kans is groter dat je wilt gaan vliegen. Kies je voor een non-stop vlucht, reken dan op een vluchttijd van negen en en half uur. Je overbrugt een tijdsverschil van zes uur.

verboden stad, beijing, stedentrip beijing
Photo by Ling Tang on Unsplash

Wat kan je doen in Beijing?

Bij een verblijf van rond de 8 dagen in Beijing houd je voldoende tijd om alle belangrijke bezienswaardigheden goed te kunnen zien. Daarnaast is er ruimte voor extra tripjes buiten het centrum, al naar behoefte. Persoonlijk houd ik niet van zo’n overladen dagprogramma. Ik neem graag de tijd voor de verschillende bezienswaardigheden. Daarnaast las ik graag een rustmomentje in zoals een lekkere lunch of gewoon even gewoon lui op een bankje in een park liggen. Korter dan 8 dagen kan ook, maar dan moet je óf dingen skippen uit je programma, óf elke avond op je hotelkamer met je voeten in een teiltje. Ik heb een voorbeeldprogramma gemaakt voor een 8-daagse city trip naar Beijing zonder stress.

hemelpaleis, beijing
Het Hemelpaleis bezoek je het beste vroeg in de ochtend.

Reisplan 8 dagen Beijing

 • Dag 1 Aankomst in Beijing
  Of je nu met de trein of het vliegtuig aankomt, gebruik wat er nog over is van de dag om te wennen aan je nieuwe omgeving.
 • Dag 2 Bezoek de Hemeltempel en het Tiantan Park
  Mocht je nog een jetlag hebben en je wordt vroeg wakker, dan is dit het moment om het Tiantan Park te bezoeken en zien hoe de inwoners van Beijing ontwaken met tai chi, stijldansen en andere activiteiten.
  Breng later op de dag een bezoek aan het Plein van de Hemelse Vrede en sluit aan in de rij voor het Mausoleum van Mao Zedong.
 • Dag 3 Ga fietsen in Beijing
  Regel een fiets en volg een van te voren uitgestippelde route, of fiets gewoon op goed geluk ergens heen. De beste manier om een stad als Beijing te leren kennen.
 • Dag 4 Bezoek de Verboden Stad
  Trek een volle dag uit voor dit uitgestrekte complex waar je meer dan een eeuw terug in de tijd gaat en een idee krijgt hoe de keizers van China leefden.
 • Dag 5 De Ming Tombes en de Chinese Muur
  Boek een excursie naar de Chinese Muur. Onderweg wordt er vaak ook gestop bij de Ming Tombes. Die krijg je er gratis bij zeg maar. Prima om dit op één dag te combineren.
 • Dag 6 Het Zomerpaleis
  Ook weer even weg uit de hectiek van de stad om het oude buitenverblijf van de keizers te bezoeken. Reken weer op veel lopen.
 • Dag 7 Lamatempel en hutongs
  Een mooi doel voor de laatste dag is de Lama Tempel, de enige Tibetaanse tempel in de hoofdstad. Half dagje is genoeg, de rest van de dag naar eigen inzicht besteden. Bijvoorbeeld een bezoek aan de hutongs, de oude traditionele wijkjes waar de metropool Beijing even uit beeld is.
 • Dag 8 Vertrek uit Beijing

chinese muur
Photo by Avery Steadman on Unsplash

Wat kost een stedentrip naar Beijing?

De kosten van een stedentrip naar Beijing zijn afhankelijk van de volgende factoren:

 • Koop je een ticket voor een non-stop vlucht of vlieg je via een andere stad
 • De ligging en luxe van je hotel
 • Het seizoen waarin je reist
 • Boek je een pakketreis of stel je de reis zelf samen

Buiten het hoogseizoen heb ik pakketreizen gezien van rond de 650 euro, waarbij je tegen een toeslag dan nog een voordelige excursiepakket kan bijboeken. Je logeert dan in een driesterrenhotel, dat wel centraal is gelegen.

Als je zelf je reis gaat samenstellen, sta je per reisonderdeel zelf aan het roer van de prijs.

Waar boek je een stedentrip naar Beijing?

Als je ervoor kiest om een pakketreis naar Beijing te boeken, dan ga je voor het pakketvoordeel en de inkoopkracht van een reisorganisatie. Bovendien zou je mogen kunnen rekenen op ondersteuning in het geval dingen niet zo lopen als je gehoopt of gepland had. Check daarvoor de volgende reisbureaus:

 • De stedentrip Keizerlijk Beijing is een 8-daagse reis – dat is vlucht, transfer en hotel. Er zijn altijd wel een paar data beschikbaar voor een bedrag van ongeveer 700 euro. Een tip is het excursiepakket bij te boeken: 5 excursies voor 109 euro.
 • Handig is het vierdaagse Ni Hao! Welkom in Beijing startpakket, inclusief transfers bij aankomst en vertrek en een aantal excursies. Ideaal voor een stop in Beijing onderweg naar je volgende bestemming. Je kan het pakket ook verlengen tot vijf, zes of zeven dagen Beijing. Bij dit pakket moet je nog wel je eigen vlucht los bij boeken.

verboden stad, beijing, stedentrip beijing

Je stedentrip naar Beijing zelf samenstellen

Volg mijn stappenplan waarmee je je eigen stedentrip naar Beijing kan samenstellen.

1. Boek je reis naar Beijing

Persoonlijk ben ik een fan van treinreizen en wat is er mooier dan met de Transsiberië Express in Beijing aan te komen, helemaal door Rusland en Mongolië heen? Daarover kan je alles lezen in mijn reisverslag vanaf Moskou. Is ook wel een hele groene reis zo.

Heb je minder tijd, zoals de meesten, dan zal je een vliegticket naar Beijing boeken. Directe vluchten worden uitgevoerd door KLM en China Southern Airlines en duren ca. 10 uur.

Daarnaast kan je altijd nog de tickets van alle luchtvaartmaatschappijen met elkaar vergelijken, maar dan wel vaak met een tussenstop.

stedentrip beijing

2. Boek je hotel in Beijing

De leukste buurten om in te verblijven in Beijing vind ik de hutongs. Dit zijn oude volkswijken, waar die tot nu toe wisten te ontkomen voor de ongebreidelde bouwwoede van de projectontwikkelaars. In de hutongs kan je nog door steegjes en achterafstraatjes lopen en vind je typisch Chinese tafereeltjes. De volgende hotels kan ik je aanraden:

 • 161 Lama Temple Courtyard Hotel – in een hutong op loopafstand van de Lama Tempel. Kleinschalig hotel met niet al te grote kamers allemaal voorzien van fotowanden van de lokale bezienswaardigheden.
 • Double Happiness Beijing Courtyard Hotel – in de wijk Dongcheng, meer richting de Verboden Stad. Het is een populair adres onder reizigers. Heel veel prachtige details.

Booking.com

3. Het visum voor China

Geen onbelangrijk onderdeel van je stedentrip naar Beijing: het visum voor China. Dit is verplicht, niet goedkoop en kan vrij tijdrovend zijn. Als je via een reisbureau boekt dan kunnen ze je daar nog wel behulpzaam zijn bij het aanvragen van een visum voor China.

Er is nog wel een foefje om aan een gratis visum te komen. Dat is wanneer je Beijing bezoekt op doorreis naar een ander land. Dan kom je in aanmerking voor een gratis visa on arrival voor een verblijf van maximaal 144 uur. Check deze regel altijd voordat je op reis gaat, want China staat er om bekend om (soms tijdelijk) de regels te veranderen.


4. Van de luchthaven naar je hotel

Je hebt nu je vliegticket naar Beijing geboekt en je weet waar je gaat logeren. Tijd dus om het vervoer van de luchthaven van Beijing naar je hotel te regelen. Na een lange vlucht naar een vreemde stad is het heerlijk om te weten dat er iemand op je staat te wachten die je straight naar je hotel brengt.


5. Tours en excursies in Beijing

Alles is nu rond voor je reis naar Beijing en je verblijf. Tijd om je te buigen over het inhoudelijke deel van je stedentrip naar Beijing: wat ga je allemaal bekijken? Welke tours en belevenissen wil je boeken? Verlies je in de mogelijkheden en check het hieronder:


6. Meer lezen over een stedentrip naar Beijing

Ik schreef zes blogs over mijn verblijf in Beijing. Hierin kan je meer lezen over ondermeer uitstapjes naar het Zomerpaleis, de Chinese Muur en hoe je Beijing per fiets kan ontdekken.

Heel veel praktische informatie kan je in de Lonely Planet terugvinden en hun waterproof city map is super praktisch.