Op slechts 12 kilometer van de Turkse kust vind je Rhodos, het grootste eiland van de Griekse Dodekanesos eilandengroep. Het eiland was altijd een klassieke strandbestemming met meer dan 300 dagen zon en eindeloze zandstranden. Maar de laatste jaren is Rhodos zich opnieuw aan het uitvinden als bestemming met hippe boetiekhotels en culinaire hotspots waarbij het haar culturele erfgoed herontdekt. Wat wil je met een hoofdstad waarvan het complete middeleeuwse centrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. En met een groen binnenland ligt te wachten om ontdekt te worden via avontuurlijke autoroutes. Dat alles ligt verscholen achter de drukbezochte stranden in het noorden. Reis mee op een fly drive over Rhodos waarbij je alles voor één bedrag geregeld kan hebben: tickets, appartement en je eigen auto. Die staat op de luchthaven al voor je klaar. Lees hier hoe je dat het beste voor je zelf kan regelen.

Foto bij titel:  solar.empire on Foter.com / CC BY-NC

Geschatte leestijd: 13 minutes

Laatste update: 14 maart 2022


Beste reistijd voor Rhodos

Aan het aanbod van pakketreizen naar Rhodos kan je ook wel aflezen wat de beste reistijd voor Rhodos is. Dat is van april tot oktober. Dan zijn de temperaturen gemiddeld van 18 graden in april tot 32 graden overdag in juli. Temperaturen aan de oostkust, die wat uit de wind ligt, zijn nog net even wat hoger dan die aan de westkust. Rhodos is zeer droog en er valt in de zomer zo goed als geen regen. In de wintermaanden wordt het eiland nauwelijks door toeristen bezocht maar met temperaturen van 12 tot 15 graden is het er zeker niet slecht. Wil je in de winter naar Rhodos, houd er dan wel rekening mee dat veel hotels dicht zijn (bereid dat stuk dus goed voor thuis!) en dat er geen rechtstreekse vluchten gaan.

rhodos fly drive
Photo by gholzer on Foter.com / CC BY-NC

Waar let je op bij het boeken van een Fly Drive naar Rhodos?

Lang niet alle pakketreizen komen met een huurauto in het pakket. Vuistregel is: hoe kleinschaliger je hotel, hoe groter de kans dat een touroperator een huurauto in het pakket doet. Doen ze dat niet, dan moet de transferbus te veel stops maken. Veel liever brengen ze een hele hap passagiers tegelijk naar een (groot) hotel, dan een milk run langs allerlei adresjes te maken over het eiland.

Zit er geen huurauto in je pakket, dan kan je dat vaak relatief eenvoudig bijboeken. Ik zou dan die auto niet direct vanaf de luchthaven oppikken. De reisorganisatie heeft immers al een transfer voor je geregeld. Het is veel relaxter om de huurauto bijvoorbeeld de volgende dag op te halen of nog mooier: bij je hotel te laten afleveren. Ook een uitkomst als je met meerdere mensen of een gezin met veel bagage reist. Je hoeft dan niet direct een groter model te huren voor alle bagage.

Waar je ook op moet letten is de locatie van je hotel. Het is bijvoorbeeld niet ideaal om in het hartje van Rhodos stad te zitten met een huurauto, alleen al vanwege de parkeerproblemen. De beste uitvalsbasis om het eiland te verkennen vind ik persoonlijk de noordoostkust, zo ongeveer tussen Faliraki en Lindos.

Wat zijn de populairste plaatsen op Rhodos?

Rhodos stad, de hoofdstad op de noordpunt van het eiland is het absolute centrum van het eiland, waarvandaan alle verbindingen over, van en naar het eiland lopen, met een haven, een luchthaven en een busstation. Houd je van drukte en levendigheid, dan kan je hier je hotel zoeken. Maar check dan vooraf goed of je wel een auto voor je gehele verblijf nodig hebt, en of deze bij je hotel geparkeerd kan blijven. Voor zandstranden moet je sowieso de stad uit, er is alleen een kiezelstrand.

Westkust van Rhodos

Trianda (of Ialyssos) en Ixia – in deze badplaatsen met kiezelstrand vind je veel van de hotels en appartementen die in een pakketreis worden aangeboden. Er is een enorme keuze aan accommodaties, restaurants en bars. Zon, zee en strand is het credo hier.

Oostkust van Rhodos

Kalithea– als je Rhodos stad via de oostkust verlaat, kom je als eerste langs Kalithea. Bekend vanwege de bronnen die er ooit waren. Nu alleen nog maar de gerestaureerde gebouwen van het oude kuuroord. Daaromheen vind je diverse luxe hotelresorts. Komt alles je daar een beetje bekend voor, dan ben je waarschijnlijk een filmfan, want er zijn opnames van beroemde films als The Guns of Navarone en Zorba de Griek op deze plek gemaakt.

kallithea, rhodos
Photo by Axiraa on Foter.com / CC BY-NC-ND

Faliraki badplaats met het beste strand van Rhodos, 5 kilometer lang zandstrand aan de noordoostkust. Het dorp zelf ligt aan het zuidelijke eind van dat strand en dit is waar je de complete toeristische infrastructuur vindt van bars, nachtclubs en fastfood restaurants.

Kolymbia – het volgende badplaatsje langs de oostkust. Hier gaat het alweer een stuk rustiger aan toe dan in Faliraki. Met een OK-zandstrand en verspreid een aantal uitstekende hotels, waaronder het in korte tijd zeer populair geworden Casa Cook.

Lindos – excursiebestemming en badplaats in één. Het is een schilderachtig stadje met witte huisjes tegen een helling op gebouwd waarvan de geschiedenis terug gaat tot in de oudheid. In de omgeving vind je diverse idyllische baaitjes met strandjes. Als de dagjesmensen weg zijn is het er ’s avonds heerlijk toeven. Ik vind dit strategisch gezien de beste plaats voor een fly drive op Rhodos. Zowel het noordelijk als het zuidelijke deel van het eiland liggen dichtbij.

In Lindos zijn we inmiddels zo’n 50 kilometer ten zuiden van Rhodos stad. De zuidelijke helft van het eiland telt nauwelijks nog grotere vakantieplaatsen, maar je vindt er incidenteel wel mooie vakantieadresjes. Ook het binnenland is verder het verkennen meer dan de moeite waard.

rhodos old town
Photo by David Spender on Foter.com / CC BY

Wat kost een Fly Drive naar Rhodos?

De prijs van een fly drive vakantie op Rhodos is enorm afhankelijk van het seizoen waarin je reist. En van het hotel of appartement van je keuze. Reëel zijn prijzen voor het hele pakket vanaf ongeveer 450 euro per persoon. Daarvoor krijg je dan een vliegticket vanuit Nederland, een week accommodatie en de beschikking over een huurauto voor de gehele periode. Maar als je leuk wilt kunnen kiezen en je bent ook afhankelijk van bijvoorbeeld een schoolvakantie, dan moet je een bedrag tussen de 700 en 900 euro per persoon begroten.

Een andere mogelijkheid is om een goedkope pakketreis naar Rhodos te boeken, waarna je apart je huurauto boekt. Je hebt last-minutes naar Rhodos vanaf ca. 250 euro per persoon. Voor dat bedrag heb je dan natuurlijk wel een hotel dat net even wat minder goed beoordeeld werd. Onder de streep zijn je kosten dan wel lager, maar niet elk hotel leent zich voor een fly drive vakantie. Zo kan je niet overal je auto goed parkeren (het centrum van Rhodos stad is auto-vrij).

fly drive rhodos
Photo by David Spender on Foter.com / CC BY

Waar boek je een Fly Drive Rhodos?

Je kan op meerdere manieren jouw fly drive op Rhodos boeken. Allereerst heb je de pakketreizen naar (kleinschalige) hotels en appartementen, waarbij je direct op de luchthaven al een auto ophaalt. Je rijdt op eigen gelegenheid naar je accommodatie. Een variant daarop zijn de fly & drive rondreizen naar Rhodos, waarbij je op meerdere plekken op het eiland verblijft. Tenslotte heb je nog de gewone pakketreizen inclusief transfer tussen luchthaven en je hotel. Daarbij boek je je huurauto apart. Check het aanbod hieronder.

Fly Drive pakketreizen Rhodos

  • Eliza Was Here heeft een dozijn ‘adresjes’ (zoals zij hun accommodaties noemen) op Rhodos. De meeste plekjes zijn echt voor de rustzoekers. Hun meest populaire ontdekking is White Village, helemaal in het zuiden van het eiland.
  • Karin’s Choice heeft ook alleen maar kleinschalige accommodaties voor mensen die buiten de main stream van hun vakantie willen genieten. Je boekt een pakket met vlucht, accommodatie en huurauto waarmee je zelf naar je hideaway rijdt.

Fly Drive rondreizen Rhodos

Rhodos is groot genoeg om het te ontdekken door middel van een rondreis. Zo krijg je meerdere kanten van het eiland te zien. Dit vind ik de leukste drie fly drive rondreizen op Rhodos:

  • Rhodos East meets West combineer in 8 dagen een verblijf in Rhodos stad en Lardos en blaas uit aan de stranden van Ixia.
  • Rhodos Couleur Locale een 8 daagse reis die ideaal is voor de rustzoeker: je verblijft op twee plaatsen. Eerst naar het rustieke Embonas in het groene binnenland en dan naar het witte stadje Lindos aan de oostkust.
Griekenland 468x60

Pakketreizen Rhodos met optioneel huurauto

Je kan ook eerst een pakketreis boeken en daarna pas je huurauto toevoegen. Voordeel is dat je na aankomst door de reisorganisatie naar je hotel of appartement wordt gebracht en je dus niet zelf hoeft zoeken. Laat je gewoon de volgende ochtend de auto bij je accommodatie afleveren. Het is dan slim om voor een appartement te kiezen of een hotel met alleen ontbijt. Zo blijft je dagindeling flexibel. Boek je liever all-inclusive? Bekijk dan voor je zelf of een fly drive wel zo’n handig idee is. Begin hier met zoeken.


weg op Rhodos
Photo by AndreyFilippov.com on Foter.com / CC BY

Zelf samenstellen van je fly drive Rhodos

Heb je zelf al een mooi appartement gevonden dat niet als pakketreis wordt verkocht? Volg dan deze stappen om een complete Fly Drive Rhodos samen te stellen. Je speelt dan zelf je eigen reisbureau. Maar houd er dan ook rekening mee, dat je voor elk onderdeel van de reis zelf verantwoordelijk bent. Gaat de luchtvaartmaatschappij failliet? Dan komen de kosten van nieuwe tickets voor je eigen rekening. Is je hotel overboekt? Regel zelf wat anders.

Dit zijn de stappen die je kan volgen:

1. Boek je vliegtickets -directe vluchten gaan van april tot oktober. Kijk en vergelijk bij Transavia, TUI en Corendon. Houd bij je prijs rekening met het aantal stuks bagage dat je apart nog bij wil boeken. Je kan ook zoeken op lijndiensttickets. Dat geeft nog veel meer mogelijkheden, maar het kan zijn dat je moet overstappen of dat je vanuit België of Duitsland vertrekt.


2. Zoek een hotel of appartement op Rhodos – enorm veel keuze. Gebruik mijn overzicht van vakantieplaatsen om te bepalen waar je gaat zitten. Ben je een rustzoeker? Kies dan voor de zuidelijke helft van Rhodos, pakweg onder Lindos. Voor stranden is Faliraki misschien wel de beste keuze maar houd je meer van dynamiek, kies dan voor een hotel in Rhodos stad. En check of dat hotel ook parkeergelegenheid heeft voor je huurauto.

Booking.com

3. Regel je huurauto op Rhodos – kijk vooraf wat je het best uitkomt, direct na aankomst op de luchthaven of de volgende dag bij je hotel. Het kan allemaal vooraf geregeld worden. Gebruik je de links in mijn artikel voor je huurauto, dan kom je bij Sunny Cars terecht. Dit is bij mijn weten de enige verhuurder, waarbij je echt all-inclusive een auto huurt. Zonder verborgen extra’s.

autohuur Griekenland

4. TIP: Leuk je vakantie wat op: boek een jeep safari! Rijd over weggetjes en geitenpaadjes waar je met je huurauto niet mag komen. Niets mooier dan een jeep (onder leiding van een gids die de weg weet) op plekken te komen die je anders nooit zou hebben ontdekt. Fly drive op Rhodos vanuit een ander perspectief.


5. Last but not least: vergeet je reisverzekering niet! Er zijn zo veel dingen te bedenken waardoor je vakantie in het water kan vallen. Een verzekering is onmisbaar. Als je me niet gelooft, lees dan mijn verzameling waar gebeurde vakantie-horror-verhalen.

De leukste reisgidsen voor Rhodos


Ben je ooit zelf op Rhodos geweest? Ik hoor graag ook jouw ervaringen. En als je nog meer tips of aanbevelingen hebt, zou ik het op prijs stellen als je ze in de reacties hieronder kunt delen! Heel erg bedankt!

Dit blogartikel bevat mijn persoonlijke aanbevelingen in de vorm van zogenaamde affiliate links. Als je via deze links iets boekt of koopt, ontvang ik een kleine commissie. Voor jou verandert dit niets aan de prijs. Indien je hier gebruik van maakt: enorm bedankt!


karpathos last minute
Karpathos last minute: hoe boek je dat?