Londen: een metropool van wereldformaat, op slechts één uur vliegen hier vandaan. Van de traditionele highlights als Buckingham Palace tot de hippe modezaakjes en bruisende clubs, je stedentrip naar Londen zal vele gezichten kennen. En tegenwoordig is het mogelijk om Londen vanaf Amsterdam of Rotterdam rechtstreeks met de trein te bereiken. De Eurostar stop daarna alleen nog maar in Brussel en Lille. Hierdoor reis je nu in ruim vier uur met de trein van Amsterdam naar Londen. En het goede nieuws is dat er nu ook goedkope tickets zijn te vinden voor de trein naar Londen, ook inclusief hotel.

Foto: Loco Steve on Foter.com / CC BY-SA

Estimated reading time: 10 minuten

Laatste update: 25 december 2022


Waarom naar Londen?

Er zijn talloze redenen om naar Londen te willen gaan. En om er telkens weer terug te willen keren. Want bij elk bezoek is er wel weer wat veranderd of kan je er een nieuwe trend ontdekken. Eeuwenoude pubs staan tegenover hypermoderne architectuur-hoogstandjes. Of je nou komt te gaan kerstshoppen, een musical wilt zien of een voetbalwedstrijd wilt beleven van Chelsea of de Spurs. Er is altijd wel een goede reden om naar Londen te gaan.

Waarom met de trein naar Londen?

Het is de laatste tijd steeds eenvoudiger geworden om met de trein naar Londen te reizen. Niet alleen werd de reistijd korter, het kan vanuit Amsterdam en Rotterdam ook zonder over te stappen. Met de Eurostar is de reisduur tussen Amsterdam en Londen nog maar ruim vier uur. Van centrum tot centrum. Als je een wedstrijd zou doen vanaf de Dam in Amsterdam dan zou de treinpassagier het winnen van de reiziger per vliegtuig.

Persoonlijk vind ik het reizen met de trein veel fijner dan een vliegreis. Je staat nergens in de rij, je hebt zeeën van beenruimte en in de trein kan je altijd even je benen strekken. Bijvoorbeeld naar het buffetrijtuig voor een vers broodje of een bak koffie. Terwijl landschappen en steden aan je voorbij trekken reis je rustig en ontspannen naar je eindbestemming. Maar de belangrijkste reden om met de trein naar Londen te gaan is wat mij betreft de duurzame manier van reizen. Zeker als je het afzet tegen de vliegreis.

royal guard, londen
Foto: Aldo de la Paz, Unsplash

Beste reistijd voor Londen

De beste reistijd voor Londen die is er niet. En dat is logisch, want Londen is een stad die elke maand van het jaar wel iets anders in petto heeft. Het hele jaar door zijn er tentoonstellingen, concerten, voetbalwedstrijden of andere evenementen. Of je hebt zelf een goede aanleiding zoals een tripje voor Valentijnsdag met je lief. Daar kunnen we dus kort over zijn.

Twee routes voor de trein naar Londen

Tot nu toe hebben we het alleen gehad over treinreizen per Eurostar. Maar er is nog een manier om met de trein in Londen aan te komen. Ik zal beide routes hieronder in het kort bespreken.

1. Londen per Eurostar

De Eurostar is een hogesnelheidstrein. Je kan opstappen in Amsterdam en Rotterdam. Verder stopt de trein nog in Brussel en Lille, voordat hij via de Kanaaltunnel onder water verdwijnt. In Londen komt de Eurostar aan op St Pancras Station. Je bent dan al direct in het hart van Londen. Vanaf Amsterdam is de reistijd op dit moment 4 uur en 10 minuten.

2. Londen met de boottrein

Dit is de klassieke manier om naar Londen te reizen. Maar de verbinding is nog steeds grotendeels intact en is vooral geschikt voor de fans van slow travelling. Het werkt ook super makkelijk: je reist met het openbaar vervoer (trein en metro) naar Hoek van Holland Haven. Of je parkeert je auto daar. Vanuit het station stap je zo op de ferry naar Harwich. Daar aangekomen staat de trein naar Londen al op je te wachten naast de boot. Omdat je ook ’s nachts kan reizen, kan je al vroeg in de ochtend in Londen aan je dag beginnen. Super efficiënt!

houses of parliament, big ben, city bus,
Foto: Aron van de Pol, Unsplash

Pakketreizen met de trein naar Londen

Het is slim om een reis met de trein naar Londen inclusief hotel te boeken. Dit is vaak voordeliger dan de optelsom van vervoer en verblijf. Je koopt alles in één pakket, met vaak de optie om leuke extra’s bij te boeken, zoals een theaterbezoek of toffe excursies. Een ander voordeel is, dat je in een vooraf geselecteerd hotel logeert. Een reisorganisatie zal heus niet met ieder willekeurig hotel in zee gaan. Kwaliteit en ligging worden vooraf goed gecheckt.

Boek je toch liever alles los? Neem dan mijn stappenplan door om dit zelf te regelen. Je staat dan zelf aan het roer van je reis, je hebt optimale flexibiliteit, maar je hebt niet de zekerheden die een pakketreis je biedt.


Waar moet je op letten bij pakketreizen?

In een stad als Londen let ik altijd als eerste op de ligging van het hotel. Londen bestaat uit vele wijken. Afhankelijk van de reden van je bezoek kan het zijn dat je in een bepaalde buurt wilt zitten. Daarnaast is altijd je budget belangrijk. Londen is helaas niet zo heel goedkoop. Wanneer je een beperkt budget hebt, dan kan je besparen door een hotel te kiezen dat dan misschien wel niet hartje centrum ligt. Met een metroritje van 15 minuten kan je al heel veel geld op je hotel besparen. En tenslotte: maak je geen illusies over de grootte van je kamer. Die valt in Londen altijd kleiner uit dan de foto’s van de website doen denken. Door de enorme vastgoedprijzen moeten hotels economisch omspringen met de ruimte die ze hebben. Maar goed, je gaat niet naar Londen om de hele dag op je kamer te zitten.

Als je een reis met de trein naar Londen inclusief hotel boekt, let dan wel op hoeveel netto tijd je in Londen hebt. Vraag dus altijd het reisschema op. Van een driedaagse reis, waarbij je om zes uur ’s avonds aankomt en om 9 uur in de ochtend vertrekt bijvoorbeeld blijft effectief maar een dag over. Dit speelt ook bij de pakketten met de boottrein via Hoek van Holland. De eerste dag wordt volledig meegeteld, maar je vertrekt pas in de avond uit de haven.

zonsondergang bij theems, londen
Foto: Lucas Peng, Unsplash

Waar boek je een reis naar Londen met de trein?

Hieronder vind je een reizen met de trein naar Londen inclusief hotel. Prima pakketreizen, waarbij je zeker bent van een hotelverblijf

 • Reizen naar Londen per Eurostar van De Jong Intra Vakanties met een mooie keuze uit verschillende hotels. Terwijl je boekt kan je gelijk ook extra’s bijboeken, zoals de Oyster Card voor Londen.
 • Bij Stedentrips.nl selecteer je eerst je hotel waarna je met één muisklik de prijsverschillen tussen vliegtuig en Eurostar kan zien. Super handig is dat.
 • Ook TUI heeft een goede selectie met treinreizen naar Londen klaar staan die makkelijk online te boeken zijn.
 • Heb je niet veel tijd, dan is een minicruise naar Londen ook een idee. Maar wel een beetje buitencategorie in dit verband. Een minicruise is een driedaags arrangement, waarbij je heen en terug met de nachtboot reist die in Harwich aansluiting heeft op de trein naar Londen. Je bent dus een volle dag in Londen, maar je overnacht er niet.


Zelf aan het roer! Bouw je eigen treinreis naar Londen

Stappenplan om je treinreis naar Londen zelf samenstellen

 1. Boek je treintickets

  treintickets


  Boek je treintickets met vertrek vanuit Amsterdam of Rotterdam. Naar keuze kies je voor de rechtstreekse Eurostar, of (met nog meer keuzes in vertrektijden) met een overstap in Brussel.

 2. Boek je hotel of appartement

  hotel

  – Maak je selectie uit een compleet overzicht van meer dan 14000 hotels in Londen
  – Backpacker of budgetreiziger? Check dan goedkope stays in hostels.
  – Ga je voor langere tijd naar Londen, of reis je met een wat groter gezelschap? Misschien is dan een appartement in Londen wel iets voor je.

 3. Regel een taxi vanaf het treinstation naar je hotel


  city transfer
  – Super makkelijk is het om vlot vervoer vanaf het station naar je hotel of appartement in Londen vooraf al geregeld te hebben. Met een taxi transfer hoef je niet in de rij te staan voor de taxistandplaats, maar je wordt direct meegenomen naar een gereedstaande auto en voor de deur van je hotel afgezet.

 4. Boek opwindende excursies

  excursies
  – Hier vind je inspiratie om je verblijf op te vullen met leuke dingen om te doen in Londen en omgeving. Wat dacht je van een Harry Potter Tour, een boottocht over de Theems naar Windsor of gewoon een simpel hop on hop off ticket voor een dubbeldekker?


🌿  Milieutip
Londen op een groene manier verkennen? Boek een fietstour door Londen. Er zijn veel soorten tours: ook speciaal voor ouders met kinderen, in een groep of met je eigen gezelschap. Je ziet Londen vanuit een heel ander perspectief en het is nog gezond ook.
🌿 kynance mews, kensington
Foto: Bruno Martins, Unsplash

Extra tips om je reis naar Londen te plannen

 • Een typisch Brits museum is het Sherlock Holmes Museum in Baker Street. Erg leuk om door het Victoriaanse woonhuis heen te lopen en zo in de slaapkamers van Sherlock en Watson verzeild te raken. Weer eens iets anders dan de Tate Gallery, en kan tóch nog zeggen dat je in een museum geweest bent. En het kost je hooguit een half uur van je tijd.
 • Een dagje de stad uit? Ga bij de Royals op visite! Een uitstapje naar Windsor Castle is echt een leuke break voor het geval je wat langer dan een paar dagen in Londen bent.
 • Is Londen leuk voor kinderen? Nou en of! Hier vind je 23 leuke activiteiten in Londen met je kinderen.