Het Balkanland Macedonië is weer helemaal terug van weggeweest. Vijfentwintig jaar geleden, nog als onderdeel van Joegoslavië, gingen er al charters vol toeristen naar het Meer van Ohrid dat destijds een zeer voordelige vakantiebestemming was. Sinds die tijd is er een heel nieuwe groep eigentijdse hotels bijgekomen. Wat dat betreft is er nog niet veel veranderd, want de prijzen zijn er onverminderd laag. Dat zie je ook terug in de reissom voor een last minute deal naar Ohrid in Macedonië. Maar waar vind je die en hoe boek je het beste voor je zelf? Dat lees je hier.

Foto: Milana Jovanov

Geschatte leestijd: 10 minuten

Laatste update: 16 juli 2022


Waar ligt Macedonië?

Als we het over Macedonië hebben, dan moeten we tegenwoordig eigenlijk Noord-Macedonië zeggen. Deze nieuwe naam heeft het land zich zelf moeten aanmeten toen Griekenland al vrij snel na de onafhankelijkheid van het land bezwaar begon te maken tegen de naam Macedonië. Dit omdat het noordelijk deel van Griekenland ook al deze naam heeft. De (Noord)-Macedoniërs zouden er wel eens aanspraak op kunnen gaan maken. Vandaar spreken we sinds 2019 officieel over Noord-Macedonië. In de volksmond wordt het land echter nog steeds Macedonië genoemd. Om die reden houd ik in dit stuk die naam ook nog aan.

meer van ohrid, macedonië last minute,
Meer van Ohrid | Foto: Blueberry Nights

Waarom een last minute naar Macedonië?

Wie bovenstaand kaartje heeft bekeken, snapt niet direct waarom je naar Macedonië zou moeten gaan voor een strandvakantie. Want nergens grenst het land aan de zee. Dat heb je goed gezien. Trekpleister is dan ook een van de mooiste meren van Europa, het Meer van Ohrid. Het stadje Ohrid heeft een eigen luchthaven, er zijn uitstekende stranden en er is een hele trits aan hotels in alle prijsklassen. De schitterende omgeving leent zich voor vele opwindende excursies.

De hoofdstad van het land is Skopje en ook deze stad wordt steeds vaker ontdekt als een secret city trip, niet in de laatste plaats vanwege het zeer gezellige uitgaansleven en de lage prijzen. Over prijzen gesproken: dat geldt wel voor het hele land. Macedonië is echt een budget bestemming, waar je niet snel door je vakantiebudget heen bent.

skopje, macedonië last minute
Skopje | Foto: Alskikow, foter.com

Beste reistijd voor Macedonië

De maanden mei tot en met september zijn veruit de beste maanden voor wanneer je voor het zonnige weer naar Macedonië wil reizen. Voor en najaar kunnen best nog wel wisselvallig zijn want Ohrid ligt in een bergachtige omgeving en daar kan het soms stevig onweren. De maanden juli en augustus zijn heet en droog. Voor een strandvakantie prima, maar voor een actieve vakantie zou ik eerder in het voor -of najaar gaan.

Waar let je op bij het boeken van een last minute naar Macedonië?

Zoals hierboven al aangegeven, hebben 99% van alle vakanties naar Macedonië het Meer van Ohrid als bestemming. De hoofdstad Skopje is haast nog niet ontdekt als city trip. Niet dat dat niet de moeite waar is overigens, Skopje is een echte geheimtip.

Een last minute naar Ohrid wordt door een klein aantal touroperators aangeboden en het aanbod bestaat uit appartementen, hotels en een groeiend aantal all inclusive hotels. In alle gevallen is een pakketreis je voordeligste optie. Je hebt dan vlucht, hotel en transfer in één deal tegelijk geregeld.

Bij het uitzoeken van je hotel moet je echt ook wel letten op het doel van je vakantie. Het heeft geen zin om all inclusive te boeken als je van plan bent om veel op pad te gaan. Een gezin is vaak voordeliger uit met het boeken van een appartement.

Ohrid is veruit de meest toeristische en levendige plaats, gevolgd door Struga. Plaatsen in opkomst zijn Trpejca en Pestani, beiden gelegen zuidelijk van Ohrid met hun eigen strandjes aan het meer. De rustzoekers komen hier wat meer tot hun recht.

lake ohrid, north macedonia, macedonië last minute,
Ohrid gezien vanaf het meer | Foto: Bojan Bodanovski

Wat kost een last minute naar Ohrid in Macedonië?

De voordeligste last minute pakketreizen naar Ohrid in Macedonië kan je vinden voor prijzen tussen de 200 en 300 euro per persoon. En dat is niet veel voor een achtdaagse reis, inclusief vlucht en hotel. Stel je wel in op een wat lagere standaard in de hotels in Macedonië. Een viersterrenhotel in Ohrid zou bij ons nog maar net drie sterren halen. Onthoud dus dat de prijs niet alles is. Als je gesteld bent op iets meer comfort, je door 50 of 100 euro per persoon meer uit te geven, een significant beter hotel kan boeken.

aquaduct in skopje, vrouw op paard
Aquaduct bij Skopje | Foto: Slavcho Malezanov

Waar boek ik een last minute naar Macedonië?

Het seizoen voor pakketreizen naar Macedonië begint in mei en eindigt in september. Wil je buiten die periode naar Macedonië reizen, dan zul je je reis naar Macedonië zelf moeten organiseren, al dan niet met behulp van je reisbureau. Zoek voor last minutes naar Macedonië bij de volgende reisorganisaties:


 • TUI – Een mooie selectie hotels en appartementen rond het meer van Ohrid. Top accommodatie vind ik Hotel Granit, de beste keuze voor en gezinsvakantie. TUI heeft vaak last minute deals naar Macedonië.
 • Stip Reizen – Hier kan je ook short breaks vinden waarbij een korte vakantie van 4 of 5 dagen al mogelijk is.
 • Corendon – Naast een mooie selectie hotels (géén appartementen!) kan je hier ook kiezen voor een excursiereis naar Macedonië. Vanuit je hotel zijn dan een aantal interessante excursies inbegrepen, waaronder een dagtocht naar Albanië.
 • Het aanbod van bovenstaande reisorganisaties kan je ook terugvinden bij De Vakantiediscounter.

man met kaart van macedonië, macedonië last minute,
Foto: Blueberry Nights

Zelf je last minute reis naar Macedonië samenstellen

Vind je niets tussen de pakketreizen via de organisaties hierboven? Of ga je op vakantie buiten het hoogseizoen? Stel dan je reis samen aan de hand van onderstaand stappenplan.

Stappenplan om je reis naar Macedonië zelf samenstellen

 1. Boek je vlucht

  vliegtickets
  – Bepaal vooraf op je naar Ohrid (voor het meer en de nationale parken) of naar Skopje (voor een city trip) wil vliegen. plaatsen kunnen ook goed dienen als vertrekpunt voor een rondreis of een fly drive door Macedonië.
  – Naar Skopje gaan alleen lijndiensten. Die gaan dagelijks, maar je moet wel overstappen waardoor de reis makkelijk een uur of acht kan duren
  – Naar Ohrid gaan directe chartervluchten. Je hoeft niet over te stappen, maar het kan wel zijn dat je een tussenlanding maakt, bijvoorbeeld in Montenegro. Check tickets voor directe chartervluchten op TUI of Corendon.
  Lijndiensten naar Ohrid zijn duur en omslachtig. Eventueel kan je kiezen voor een vlucht naar Skopje. Boek vervolgens een voordelige taxi voor een comfortabele rit naar Ohrid.

 2. Boek je hotel of appartement

  hotel
  – Rondom het meer van Ohrid zijn Struga en Ohrid zelf de drukste vakantieplaatsen. Zoek je wat meer de luwte, wijk dan uit naar Pestani of Trpejca.
  – Er zijn ook plenty budget hotels en hostels in Ohrid te vinden.
  – Reis je met een groter gezelschap, check dan de villa’s en vakantiewoningen in Ohrid.

 3. Regel een taxi van de luchthaven naar je hotel

  taxi
  – Te laat voor de laatste bus, vlucht vertraagd of geen zin om je in het openbaar vervoer op een vreemde bestemming te storten? Regel dan eenvoudig een taxi op de luchthaven in Macedonië. Dat kan vanuit huis en heel eenvoudig.

 4. Boek je huurauto

  huurauto
  – Wil je verder kijken dan alleen je hotel of je vakantieplaats, huur dan een auto in Ohrid. Dat kan al bij de luchthaven van Ohrid, maar ook in de plaats zelf of je kan de auto bij je hotel laten afleveren.

 5. Boek opwindende excursies

  excursies
  – Er zijn tal van leuke dingen om te de doen in Ohrid en omgeving. Ongerepte nationale parken, mysterieuze grotten en afgelegen kloosters liggen op je te wachten.


sveti jovan kaneo, ohrid
Sveti Jovan Kaneo, Ohrid | Foto: Gorjan Ivanovski

Duurzame reizen naar Macedonië

Slow travel gaat het helemaal worden: al wandelend of fietsend je bestemming leren kennen en overnachten in duurzame hotels. Er zijn een aantal mooie wandelreizen naar Macedonië die je ook last minute kunt boeken waarbij je je meer zal kunnen verdiepen in de bestemming. Met bezoeken aan nationale parken, wandeltochten met boeren en herders over hun landerijen en bezoeken aan orthodoxe kloosters en kerkjes.Galichnik Wedding Festival, North Macedonia
Muzikanten op een bruiloft in het bergdorp Galichnik. Foto: Stefan Petrushevski