De meivakantie is een uitgelezen periode om met je gezin te genieten van een vakantie in het zuiden van Frankrijk. Want: het weer is al prima en accommodatie is super betaalabaar. Een luxe stacaravan op een vijfsterren camping in Zuid-Frankrijk die je in het hoogseizoen niet voor onder de 1300 euro per week huurt, krijg je in de meivakantie voor slechts een fractie van dat bedrag. De Languedoc in de meivakantie is een heerlijke streek met nog stille campings, bruisende steden, uitgestrekte wijngaarden en een keuken om van te houden. I’m on my way!

Photo by byb64 on Foter.com / CC BY-NC-SA

Estimated reading time: 10 minuten

Laatste update: 24 december 2022


Waar ligt de Languedoc?

languedoc-roussillon map

De officiële naam van deze Franse landstreek is Languedoc-Roussillon. Dat is een samenvoeging van de beide historische provincies Languedoc en Roussillon. Hoofdstad is het gezellige Montpellier, maar je vindt nog een groot aantal andere aantrekkelijke steden en stadjes in deze streek, zoals Albi, Béziers en Narbonne.

Montpellier ligt op ca. 1190 kilometer van Utrecht met de auto, een afstand die je met de auto in ca. 13 tot 14 uur af kan leggen, inclusief pauzes. De streek is ook prima per vliegtuig, trein of bus te bereiken. Maar daarover later meer.

Carcassonne, Languedoc
Carcassonne, Photo by dalem on Foter.com / CC BY-NC


Waarom in de meivakantie naar de Languedoc?

Sowieso is de Languedoc in alle jaargetijden een super interessante streek om te bezoeken. Vanaf april kan je zwemmen in de Middellandse Zee, maar het achterland biedt ook voldoende afwisseling voor de actieve vakantieganger. Te midden van pastorale landschappen die kunnen wedijveren met de Provence of Toscane vind je historische steden, vergeten dorpjes en geheime burchtruïnes uit de tijd van de Katharen. Langs de Middellandse Zee zijn er heerlijke lange zandstranden, maar de stranden van de Languedoc liggen nog zeker niet vol en vanaf je camping loop je zo de Middellandse Zee in.

Het grootste voordeel van een reis in de meivakantie naar de Languedoc is toch wel het uitstekende klimaat in combinatie met de lage kosten van verblijf, zeker als je met je gezin een stacaravan of een tent huurt op een van de gezellige campings aan de kust van de Languedoc. Je vindt al een week comfortabel onderdak voor een bedrag tussen de 200 en 300 euro voor het hele gezin.


Is de meivakantie de beste reistijd voor de Languedoc?

Zoals hierboven al aangegeven is het in de meivakantie een prima periode om voor de Languedoc te kiezen. Met gemiddeld 22 graden is het al aangenaam weer. Warm genoeg voor een lekkere duik in je zwembad of in de Middellande Zee, maar ook prima omstandigheden om een van de vele historische steden te bezoeken of om activiteiten te ondernemen zoals wandelen, fietsen of mountainbiken.


Hotel, camping of vakantiepark in de Languedoc: waar kies je voor?

Wil je als gezin zo voordelig mogelijk in de meivakantie in de Languedoc verblijven, dan kan je het beste kiezen voor een stacaravan of een ingerichte tent op een van de vele campings, die je vooral langs de kust vindt. De meeste tenten en stacaravans zijn geschikt voor families tot zes personen. Zeker als je met kinderen reist, biedt een camping een heel scala aan mogelijkheden voor iedereen om zich te vermaken.

Als je een wat comfortabeler verblijf zoekt, dan zijn de huursommen voor (particuliere) vakantiewoningen ook nog best aantrekkelijk vergeleken met de zomervakantie.

Reis je alleen of met z’n tweeën dan zal een hotelarrangement in de Languedoc vaak voordeliger uitkomen, zeker als je bedenkt dat veel hotels nog wat extra’s bieden zoals gratis ontbijt, etc.


camping
Photo on Foter.com

Wat kost de Languedoc in de meivakantie?

Mijn belangrijkste budgettip voor een voordelige meivakantie in de Languedoc is om vooral te zoeken naar een stacaravan of een ingerichte tent op een van de campings. Huursommen van tussen de 200 en 300 euro per week zijn eerder regel dan uitzondering in de meivakantie.

Als je goed zoekt, kan je tussen de vakantiewoningen ook nog wel aantrekkelijke aanbiedingen vinden, reken vanaf 350 euro voor een week. Maar omdat hier erg veel verschil in bestaat, lopen de prijzen ook veel verder uit elkaar. Het scheelt nogal of je een eenvoudig appartementje huurt of een villa met zwembad. Je krijgt wat je betaalt in dit segment.

Hotels hoeven in de meivakantie niet al te duur te zijn. Wel zijn de hotels aan de kust over het algemeen wat hoger geprijsd dan wanneer je een kilometer of tien in het achterland zit. Daar vind je hotels met kamerprijzen vanaf ca. 55 euro per nacht.


restaurant, languedoc
Bar-Restaurant de l’Abbaye, St Hilaire, Aude, Photo by Brian Scott on Unsplash

Waar vind je aanbiedingen voor de meivakantie naar de Languedoc?

Aanbiedingen voor vakanties naar de Languedoc vind je via meerdere organisaties. Maar als je onderstaand lijstje afwerkt, dan heb je wel een mooi deel van het aanbod onder ogen gekregen.

  • TUI heeft een behoorlijk veelzijdig aanbod voor je klaar staan, van (vijfsterren) campings met stacaravans, chalets en ingerichte tenten, appartementen en hotels, maar je zal een overlap zien van dit aanbod op andere sites.
  • Bungalowspecials geeft je een keuze uit goed dertig bungalowparken en appartementen in de Languedoc.
  • De Jong Intra heeft wel een wat kleinere selectie maar hun vijfsterrencampings worden hoog gewaardeerd
  • Campings met stacaravans langs de hele kust.
  • Natuurhuisje is een relatief jonge organisatie met veel verrassende kleinschalige accommodaties. Hier dus géén grote campings met glijbanen, maar wel de rust en eenvoud van het plattelandsleven.
  • De Vakantiediscounter moet je ook niet overslaan als je op zoek bent naar een aanbieding in de meivakantie naar de Languedoc.


montpellier
Montpellier, Photo on Foter.com

Hoe reis je naar de Languedoc?

Je kan natuurlijk op meerdere manieren naar de Languedoc toe reizen. Ik zet alles even voor je op een rijtje, uiteraard op volgorde van duurzaamheid. Alle reistijden zijn berekend tot aan Montpellier.

Trein – Reistijd per trein vanaf Amsterdam naar Montpellier is ruim 7 uur. Je reist met een overstap in Brussel of Parijs. Na Montpellier stopt de TGV nog in Agde, Narbonne en Perpignan.

Bus – Met de Flixbus is de reistijd vanaf Amsterdam Sloterdijk naar Montpellier 21 uur. Qua kosten zit je ongeveer op 50% van een treinkaartje, maar je reis duurt tot drie maal langer.

FlixBus

Met de auto – de afstand van Utrecht naar Montpellier is 1180 km. Maar houd wel rekening met tolwegen en milieuzones in Frankrijk en bereid je autoreis naar Frankrijk goed voor.

Vliegtuig – van centrum naar centrum is het vliegtuig niet eens zo heel veel sneller dan de trein, maar wel veel meer CO2 uitstoot. Probeer dan in ieder geval een directe vlucht te boeken als je vliegtickets gaat zoeken.

Huurauto – om toch flexibel te zijn wanneer je niet met je eigen auto bent aangekomen, is het slim om ter plekke een auto te huren. Als je je eigen vervoer hebt blijf je zelf aan het roer van je vakantie en kan je zorgeloos genieten van de prachtige landschappen. Je kan een auto huren op veel verschillende plaatsen in de Languedoc.

autohuur Frankrijk
zonnebloemen, languedoc
Photo by Edgardo W. Olivera on Foter.com / CC BY

Booking.com

Tips van TravelKees

Tussen Perpignan en Carcassonne vind je het Pays Cathare, oftewel de Katharenstreek. De Katharen leefden vooral in deze streek rond de 12e en 13e eeuw en bestond uit een groep christenen die een mystieke uitleg gaven aan de bijbelverhalen. Toen zij in hun leer te veel afweken van die van de kerk, werd de groep vervolgd wegens ketterij. Daarna werden zij min of meer weggevaagd door de Rooms Katholieke kerk. Wat er nu nog rest is een hele bende ruïnes van voormalige katharenburchten in deze streken. In deze streek kan je een prachtige route rijden van de ene burcht naar de andere.

Meer lezen over de Languedoc en Frankrijk

Als je echt in de sfeer van de Dan Brown-achtige mystiek van deze streek wil komen, lees dan Het Verloren Labyrint van Kate Mosse. Ik heb het boek zelf in een adem uitgelezen en speelt zich af in het Middeleeuwse én hedendaagse Carcassonne en de Pays Cathare af.

Als je meer wilt lezen over Frankrijk dan vind je op TravelKees nog de volgende artikelen:

Om je goed op een reis naar de Languedoc voor te bereiden raad ik de volgende reisgidsen aan:


Canal du Midi. Ecluse de l’Eveque. Photo by Floyd@Overdoz.com on Foter.com / CC BY-NC