Indonesië bestaat uit maar liefst 17.800 eilanden – dat ga je redden in één leven. Daarnaast herbergt het land een enorme variëteit aan flora en fauna, evenals talloze taalkundige en etnische groepen en de meest ongelooflijke landschappen. Van al die duizenden eilanden worden in grote lijnen er maar een paar bezocht. Voor veel Nederlanders is Indonesië synoniem aan de eilanden Java en Bali. Maar zelfs die twee eilanden bieden al meer dan je met je 30-daagse gratis visum kan behappen. En omdat niet iedereen zo lang op reis kan, heb ik (na drie bezoeken) de beste routes voor een twee -en een drieweekse rondreis door Indonesië gemaakt.

Estimated reading time: 11 minuten

Laatste update: 7 januari 2023


travelkees video call

Planning van je rondreis over Java en Bali

Een veel opgevat misverstand bij een rondreis Java en Bali is dat Bali gezien word als het welverdiende strand na een intensieve rondreis over Java. Maar dan houd je geen rekening met wat Bali allemaal nog meer te bieden heeft. Je hebt zeker een dag of vier nodig om de belangrijkste dingen van Bali te zien. Vuistregel bij een combinatie van Java en Bali is: twee derde van je tijd op Java en één derde van je tijd op Bali doorbrengen.

Praktisch iedereen doet deze reis van west naar oost, beginnend in Jakarta. Andersom is ook mogelijk: aankomen op Bali en daarna oversteek naar Java. Veel mensen beperken zich dan tot het oostelijk deel van Java en reizen niet verder dan Yogyakarta.

governor's palace, bogor
Paleis van de gouverneur-generaal, Bogor

Route rondreis 2 weken Java en Bali

Heb je maar twee weken de tijd, dan is dit de meest ideale routeplanning voor een rondreis door Indonesië:

Jakarta – stap terug in de tijd van het oude Batavia, de haven Sunda Kelapa en krijg een mooie introductie op Indonesië in het National Museum (2 nachten).

Bandung – ga op zoek naar sporen van de Nederlandse geschiedenis en bewonder de koloniale art-deco gebouwen overal in de stad. In de omgeving van de stad vind je verder nog theeplantages en de vulkaan Tangkuban Perahu (2 nachten).

Yogyakarta – plan een verblijf van meerdere dagen in deze sultanstad en maak uitstapjes naar de tempelcomplexen van Prambanan en Borobudur. Als je nog tijd over hebt, las dan een bezoek aan de beruchte vuurberg Merapi in (3 nachten).

Malang – deze koloniale stad vormt de uitvalsbasis voor een -nachtelijk- bezoek aan de Bromo vulkaan. De ervaring van een zonsopkomst op deze plek vergeet je nooit meer van je leven (2 nachten).

Ubud (Bali) – het culturele centrum van Bali. Woon dansvoorstellingen bij, zoals de Kecak, bezichtig de ateliers van talrijke artiesten of bewonder hun werk in het Neka Art Museum (3 nachten).

Stranden van Bali – zoek aan het einde van je reis een strand uit naar eigen voorkeur: het uitgaansmekka Kuta, de familiebadplaats Sanur, de hippie-hangout Padangbai of het rustige Lovina (2 nachten).

fishing boats, pangandaran
Pandangaran

Route rondreis 3 weken Java en Bali

Heb je drie weken de tijd voor een rondreis door Indonesië? Beter! Kijk dan wat beter bij je past. Als je een slow traveller bent, dan plan je eenvoudig wat extra nachten op de genoemde bestemmingen in. Maar als je meer diversiteit wilt hebben tijdens je reis, dan kan je een aantal extra bestemmingen inlassen. Daarnaast kan je je verblijf op Bali verder uitbreiden met naar keuze extra nachten in Ubud of aan een van de stranden. De route komt er dan als volgt uit te zien:

Jakarta – Bogor – Bandung – Pangandaran – Yogyakarta – Dieng Plateau – Malang – Ubud – Stranden van Bali

Bogor – het oud-Nederlandse Buitenzorg ligt op een uur met de trein vanuit Jakarta de bergen in. Bewandel de tropische botanische tuin en bewonder het Gouverneurspaleis (1 nacht)

Pangandaran – deze enige strandplaats van Java ligt op een landengte vanwaar je toegang hebt tot een dichtbebost nationaal park. Verken de jungle van het park met een gids of sta vroeg op om de versgevangen vis verhandeld te zien worden bij de visafslag (2 nachten).

Dieng Plateau – borrelende zwavelmeertjes, kruimelige hindoetempeltjes en een verbluffend landschap van vulkanen en vergezichten zijn de redenen om dit gebied te bezoeken (1 nacht).

Rondreis Indonesië met een groep of zelfstandig?

De volgende keuze die je moet maken is of je met een groep wilt reizen of alles zelfstandig wilt doen. Als je voor een groepsreis kiest, dan weet je vooraf dat je alles wat op het programma ook gewoon te zien krijgt. Dit betekent dan wel dat er dagen zijn dat je echt vroeg moet opstaan. Uitslapen tijdens je vakantie is er niet bij.

Daar staat tegenover, dat wanneer je zelfstandig gaat reizen, en dus ter plaatse pas je vervoer gaat regelen, er snel achter zult komen dat je achter gaat lopen op je schema. Bij een groepsreis is alles efficiënt geregeld en goed op elkaar afgestemd. Ga je zelf trein – of buskaartjes regelen in Indonesië, dan kan de trein volgeboekt zijn. Of je bus maakt enorm veel stops onderweg.

Rondreizen Indonesie Van Verre

Een alternatief voor een individuele reis is om vooraf in Nederland alvast je vervoer en hotels vast te leggen. Het is -naar onze maatstaven- relatief goedkoop om een auto met chauffeur voor meerdere dagen vast te leggen in Indonesië. Daarnaast heb je ook al standaard rondreizen op basis van privé vervoer. Die hebben alle voordelen van een groepsreis, zonder dat je met een groep op pad hoeft, dus alsnog je eigen tempo aan kan houden. Ik vind dat persoonlijk een hele goede variant, waarbij je alsnog profiteert van een efficiënt georganiseerde rondreis door Indonesië, maar waarbij je niet overal op elkaar hoeft te wachten.

prambanan temple, java, rondreis indonesië
De Prambanan tempel bij Yogyakarta

Welke rondreis Indonesië past het best bij jou?

Nu je er uit bent of je met een groep of individueel wilt gaan reizen, wordt het zaak om te kijken welke reis het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Lees hier verder hoe je het verschil kan maken.

Indiduele rondreis Indonesië uitzoeken

Het mooie van een individuele rondreis is dat je deze vaak, in overleg met de reisorganisatie verder naar jouw persoonlijke wensen kan laten aanpassen. Dat heet een reis op maat. Veel touroperators publiceren als standaard een rondreis over Java en Bali, die daarna in overleg aangepast kan worden. Bijvoorbeeld door extra nachten toe te voegen op bestaande stops, of door heel andere plaatsen in te voegen. Ik noem hier drie van die standaard individuele rondreizen over Java en Bali.

 1. Groen Java en Bali (23 dagen, zonder vluchten) – een heerlijke langzaam-route over beide eilanden waarbij je de grote steden zoveel mogelijk vermijdt. Bij deze tour moet je nog apart je vluchten boeken, waardoor deze ook uitstekend als bouwsteen kan functioneren, door er bijvoorbeeld nog een extra bestemming aan toe te voegen (Lombok, Gili Eilanden?) – een offerte daarvoor heb je zo aangevraagd.
 2. Rondreis Java Bali met privéchauffeur (17 dagen, inclusief retourvlucht) – deze reis beperkt zich op Bali tot een strandverblijf. Maar verderop wordt nog de mogelijkheid geboden om dit strandverblijf te verlengen en ook een excursiepakket bij te boeken. Ook hier kan je de reis dus naar je eigen hand zetten.
 3. Nostalgisch Indonesië (22 dagen, inclusief retourvlucht) – ook zonder vlucht te boeken. Deze reis pakt over Java een meer noordelijke route (via Cirebon en Semarang). Qua route is dat het belangrijkste verschil met de eerste reis uit dit overzicht. Qua landschap is de eerste route te prefereren, maar voor mensen die meer van de koloniale geschiedenis te weten willen komen zouden voor de route Nostalgisch Indonesië moeten kiezen. Ook hier is weer een ‘maatwerk-knop’, dus een afwijkende route kan worden aangevraagd.
schoolkids, bali
Schoolkinderen, Bali

Groepsrondreis Indonesië uitzoeken

Een rondreis naar Indonesië heb je tegenwoordig voor meerdere doelgroepen. Standaard heb je de groepsrondreizen waar een gemengd gezelschap op reist. Daarnaast heb je aparte rondreizen voor singles en voor gezinnen. Maar ik kwam ook al de eerste jongerenreis tegen naar Indonesië. Hieronder een overzicht.

1. Algemene groepsreizen

 • Easy Going Groepsrondreis Java Bali (22 dagen). Een reis over Java en Bali in rustig tempo. Je blijft overal wat langer hangen, met wat extra vrije tijd. Het verblijf op Bali beperkt zich tot het strand van Sanur, tenzij je er het excursiepakket bijboekt.
 • Rondreis Java & Bali (18 dagen). Een dag langer dan bovenstaande reis, maar de route vind ik ook wat aardiger. Met bezoek aan Pangandaran en een aantrekkelijk programma op Bali.
 • Groepsrondreis Java & Bali (19 dagen). Een mooie route met als optie om de Ijen vulkaan op Oost-Java te beklimmen. En een verblijf op Bali in het niet toeristische Pemuteran aan de noordwestkust van het eiland.
 • Rondreis Java & Bali (17 dagen). Deze reis is qua route niet afwijkend van de andere reizen uit dit rijtje, maar heeft wel de beste prijs. Ik hier regelmatig aanbiedingen voor verschijnen met prijzen van rond de 1700 euro per persoon, inclusief de vlucht.

2. Familiereizen

Reizen met een rustiger reisschema, meer vrije tijd om zelf iets te ondernemen en een programma dat kinderen aanspreekt.

 • Familievakantie Java & Bali (21 dagen). Een reis met relatief veel tijd op Bali (50%). Dus na het kilometers vreten op Java is het op Bali vooral een relaxed programma met regelmatig een strand in de buurt.
 • Familiegroepsreis Bali (16 dagen). Deze reis is wat korter en beperkt zich tot Bali. Dat scheelt heel wat reistijd.
 • Familiereis Java & Bali (22 dagen). Net als de 17-daagse reis begint ook deze reis in Yogyakarta, maar doet alles nóg rustiger aan. Deze rondreis Indonesië heeft de meeste vrije dagen in het programma.
sanur beach
Het strand van Sanur, Bali

3. Single Reizen

Nieuwe vrienden maken en samen Indonesië leren kennen. Naar reisgenoten hoef je niet te zoeken. Die zijn bij deze reizen al voor je geregeld.

 • Single Groepsreis Java – Bali (18 dagen). De route volgt in grote lijnen de klassieke route over Java. Met als extra een afsteker naar het strand van Pangandaran.
 • Single Reis Java & Bali (17 dagen). Tijdens het strandverblijf op Bali kan je optionele excursies bijboeken.

balinese temple, ubud, rondreis indonesië, rondreis java en bali
Foto: Afbeelding van Michelle Maria via Pixabay

Meer lezen over Indonesië

Als je wilt weten wat je allemaal zoal tegenkomt tijdens een trektocht door Indonesië lees, dan de dagboekverhalen van mijn backpacktrip over Java en Bali.

Of lees wat meer over Pangandaran in mijn blog over ons bezoek aan die plaats op een later moment.


Rondreizen Indonesie Van Verre

Meer weten over rondreizen op Java en Bali ? Boek een video call!

Ben je enthousiast? Maar heb je duizend vragen?

Laat mij je assisteren in een persoonlijk gesprek. Ik ken Java en Bali van meerdere reizen door de jaren heen. Voor een kleine fee help ik je tijdens een video call een heel eind op weg en beantwoord al je vragen.