De Eifel is een uitgestrekt natuurgebied dat aan de andere kant van de grens met België en Luxemburg naadloos overgaat in de Ardennen. Overal vind je middeleeuwse kastelen en burchtruïnes als overblijfselen uit een levendig verleden. Er zijn uitgestrekte bossen en onpeilpaar diepe kratermeren die nog getuigen van de vulkanische oorsprong van dit gebied. De Eifel ligt op slechts 2,5 uur rijden van Utrecht. Zodra je er aankomt voel je je al diep in het buitenland. Hier lees je hoe je voor je zelf een perfecte vakantie regelt, welke hotels en vakantieparken in de Eifel helemaal top zijn en welke activiteiten in de Eifel je kan ondernemen.

Photo by S1L3N0Z on Foter.com / CC BY-NC-SA

Estimated reading time: 10 minuten

Laatste update: 5 januari 2023


Waarom naar de Eifel?

Ik noemde het hierboven al. De Eifel is het dichtstbijzijnde buitenlandse vakantiegebied. Meer nog dan in de Ardennen heb ik in een stadje als Monschau al het gevoel ergens diep in Midden Europa te zijn aanbeland. Overals vind je dorpjes met vakwerkhuizen, gezellige stuben en frisse natuur. Liefhebbers van wandelen en moutainbiken kunnen hun hart ophalen aan de honderden routes die kriskras door de Eifel lopen. Er zijn meren die zich in de zomer lenen voor een verkwikkende duik en het gebied ligt ingeklemd tussen twee iconische rivieren: de Rijn en de Moezel. Een wijnproeverijtje is dus nooit lastig te regelen. En de bierliefhebbers kunnen zich overal laven aan het Bitte ein Bit Pils. Aus Bitburgen. Is alcohol niet jouw ding of ben je de BOB? Proef dan het beroemde frisse bronwater uit Gerolstein.

vulkaanmeer in de eifel

Beste reistijd voor de Eifel

De gemiddelde maximum en minimum temperaturen in de Eifel zijn net even wat extremer dan de gemiddelden van Nederland. In de hoger gelegen delen kan het ’s avonds wel eerder afkoelen. Forse onweersbuien in de zomer kunnen wel eens wat hardnekkig blijven hangen, maar is de bui eenmaal voorbij dan ruiken de bossen zalig.

De Eifel is het hele jaar open voor toerisme. In de winter zijn er mogelijkheden om te langlaufen hier en daar skiën. Maar zeker niet alle dagen van de winter. De meeste sneeuw blijft liggen in de (toepasselijker kan niet) Sneeuweifel, het hoogste deel van de Eifel, dat je vindt tegen de Belgische grens.

Hotel of vakantiepark in de Eifel: waar kies je voor?

Een hotel vinden in de Eifel is niet heel ingewikkeld. In vrijwel elk dorp, hoe klein ook, vind je wel een dorpskroeg (Gaststube), die ook kamers verhuurt. De keuze aan hotels in de meer ontwikkelde toeristenplaatsen zoals Monschau of Gerolstein is zeer uitgebreid. Hotels in de Eifel zijn niet duur. Vergeet ook niet te informeren naar de prijzen voor halfpension (overnachting met ontbijt en diner), als het hotel daar zelf al niet mee komt. Ideaal voor wanneer je alleen of met z’n tweeën reist. Maar er zijn steeds meer hotels die ook familiekamers aanbieden.


Een vakantiepark in de Eifel is een logische keuze als je met een gezin of een wat groter gezelschap reist. Niet alleen ben je per bed voordeliger uit, maar ook heb je de ruimte om met elkaar te chillen. Er is wel verschil tussen de parken onderling, en je vindt ze ook niet in elke plaats. Er zijn vakantieparken in de Eifel met hele zwembadcomplexen (zoals Center Parcs en Landal), maar er zijn er ook waar je op jezelf bent aangewezen als je entertainment zoekt. Weer andere vakantieparken zijn veredelde campings, waar je alleen eenvoudige chalets of stacaravans kan huren.

burg eltz, castle
Photo by ngotoh on Foter.com / CC BY-ND

Wat kost een hotel of vakantiepark in de Eifel?

Hotelovernachtingen in Duitsland zijn niet duur. Dat geldt ook voor hotels in de Eifel. Hotels kennen wel verschillende prijzen voor hoog -en laagseizoen. Die prijzen liggen in de toeristenplaatsen wat verder uit elkaar, maar een eenvoudig dorpshotel zal in het hoogseizoen zijn prijzen nauwelijks aanpassen.

Vakantieparken in de Eifel kunnen in sommige jaargetijden, zoals het voorjaar, wekelijks andere prijzen hebben. Die hangen samen met schoolvakantieperiodes. Buiten de vakanties is het huren van een vakantiehuisje echt voordelig, zeker als je het volle aantal bedden weet te bezetten. Let wel op, want vaak ben je er nog niet met de overnachtingsprijs alleen. Er komt nog wel een rits aan toeslagen bij, zoals huur van linnengoed, schoonmaakkosten en toeristenbelasting.

Prijzen voor stacaravans of chalets op campings variëren nog het meest. Die zijn bij de start van het seizoen ronduit goedkoop (vanaf 30 euro per nacht voor een unit met zes bedden), maar in de zomervakantie kan zo’n zelfde stacaravan 180 euro of meer kosten. Een verhoging van 600%!

weg in de eifel bij zonsopkomst
Photo by jodage on Foter.com / CC BY-ND

De 5 beste vakantieparken in de Eifel

  • Gemünder Ferienpark Salzberg vind je bij het stadje Gemünd in het noordelijk deel van de Eifel. Het appartementencomplex heeft vakantiewoningen die geschikt zijn tot 6 personen. Het park is vooral geschikt voor individueel ingestelde vakantiegangers. Behalve een sauna en fitness biedt het park niet veel faciliteiten. Er zijn geen losse huisjes, de appartementen zijn verdeeld over verschillende gebouwen.
  • Grafenwald Sporthotel & Resort ligt bij de plaats Daun en vlak bij drie vulkaanmeren (maare) heeft naast hotelkamers ook drie verschillende types vakantiewoningen die plaats bieden tot 7 personen. Het enige zwembad van het resort hoort bij de spa, dus zal niet geschikt voor kinderen zijn.
  • Landal Eifeler Tor ligt in het noordelijk deel van de Eifel, op slechts een steenworp van Aken en Zuid-Limburg, fraai aan het Rurstuwmeer. De vakwerkhuisjes liggen fraai tegen een heuvel op gebouwd en het park heeft een binnen -en buitenzwembad. Geschikt dus voor gezinnen met kinderen. Er zijn vakantiewoningen tot zelfs 12 personen.
  • Lindner Nürburgring Ferienpark op een steenworp van het Formule 1-circuit, dus een prima uitvalsbasis voor de fans van Max Verstappen. Luxe vakantiehuizen bieden ruimte aan gezelschappen tot 8 personen. Het meest geschikt voor gezinnen met oudere kinderen of stellen. Zo heeft het park wel een spa, maar geen zwembad.
  • Roompot Eifelpark Kronenburger See een heerlijk vakantiepark bij het stadje Stadtkyll. Er is een zwembad en voldoende recreatiemogelijkheden voor kinderen. Dat maakt dit park bij uitstek geschikt voor een gezinsvakantie. Ouderen of mensen die minder goed te been zijn kunnen last ondervinden van het feit dat de huisjes tegen een steile helling aan liggen.
landal eifeler tor vakantiewoningen

Nog meer vakantieparken in de Eifel

De keuze uit vakantiewoningen in de Eifel houdt niet op bij de eerste selectie die ik voor je heb gemaakt. Kijk zelf verder in het complete overzicht van huisjes in de Eifel. Hier vandaan is het eenvoudig zoeken en boeken, door je eigen selectie uit te filteren.

Ontdek de beste bungalow deals bij BungalowSpecials

Leuke hotels in de Eifel vinden

Verblijven in een hotel betekent dat je niet hoeft te gaan shoppen voor je ontbijt en veel hotels in de Eifel hebben uitstekende restaurants waar je ’s avonds of tussendoor kunt eten. Welk hotel je kiest hangt in grote mate af hoe je zoekt. Ik geef je hieronder drie mogelijkheden.

  1. Hotelspecials op deze site kan je echt leuke koopjes vinden. Prima dus als je impulsief en snel een korte break in de Eifel wil boeken. Er zitten best leuke adresjes tussen, dus altijd de moeite waard om even te kijken hier. Specials kunnen per dag veranderen.
  2. Als je al vrij gericht weet in welke plaats of in welke omgeving je wilt verblijven dan is booking.com verreweg de makkelijkste ingang om een leuk hotel in de Eifel te vinden.
  3. Een andere goede site, waar je vooral op prijs goed kan vergelijken is trivago. Sommige hotels in de Eifel staan niet op booking.com en staan ze daar wel op, dan is de prijs nog wel eens lager. Dat komt omdat ze de prijzen van meerdere sites naast elkaar zetten, inclusief die van het hotel zelf.
Booking.com
hotel maas, lutzerath

Hotel Maas in Lutzerath is een voorbeeld van zo’n typisch Duits familiehotel dat je in elk dorp, groot of klein, tegenkomt. Je verblijft er doorgaans voor weinig geld en de ontvangst is zeer persoonlijk. Dat was vroeger zo en dat is nog steeds zo. Ik kwam er als kind al met mijn ouders en mijn grootvader, niet al te lang na de oorlog. Kwaliteit zit er daar dus wel ingeramd.

Vervoer naar en in de Eifel

MILIEUTIP: Wil je met de trein naar Duitsland gaan, dan kan je plaatsen als Wittlich, Euskirchen en Gerolstein binnen 4 tot 5 uur vanuit Amsterdam bereiken. Als je met het openbaar vervoer reist, dan is een verblijf op een van de vakantieparken in de Eifel minder voor de hand liggend. Deze zijn vaak minder goed bereikbaar en ze liggen gewoon niet handig ten opzichte van winkels en andere faciliteiten. Kies daarbij dus liever voor een of meer hotels in de Eifel op niet te grote afstand van een station en maak van daaruit tochtjes met de bus of trein, of maak een van de vele wandelingen.

autohuur Duitsland

Het meest praktische vervoermiddel voor de Eifel is de eigen auto. Of, wanneer je met de trein bent gekomen, huur een auto in Duitsland voor wat locale uitstapjes. Want niet alles is per openbaar vervoer te bereiken. Als je met je eigen auto reist, heb je voor steeds meer steden in Duitsland een milieusticker nodig. Deze is gebonden aan je kenteken. Je bespaart 23% op de kosten als je de milieusticker vooraf online bestelt.

Meer lezen over Duitsland op travelkees.nl

De Eifel combineren met een citytrip? Er zijn zat mogelijkheden. Meest in het oog springende stad vind ik wel Keulen, met een rijke Romeinse geschiedenis, een dom die beschikt over de relikwieën van de drie wijzen uit het oosten plus een hele serie brauhäuser waar het kölsch rijkelijk vloeit.

keulen, kölsch