Een rondreis op eigen tempo door het mooiste deel van Marokko: naar de randen van de Sahara, door het machtige Atlasgebergte, langs kasba’s uit 1001 nacht en lome berber-stadjes. Ik vind een rondreis eigenlijk de beste manier om alles van Marokko te zien, want de bestemmingen liggen best ver uit elkaar. Te ver om alles vanuit één plek te kunnen bezoeken. Je ziet alles en doet dat op je gemak met je eigen huurauto. Er is best een groot aanbod aan fly drive rondreizen door Marokko, die zich lastig laten vergelijken. Maar ik vond een paar goeie. Welke? Dat leg ik hieronder uit.

Laatste update: 30 december 2022

Estimated reading time: 7 minuten


Fly Drive Marokko: de facts

Beste reistijd: ik zou zeggen voor -of najaar, want de zomermaanden zijn simpelweg te heet voor een rondreis. In die periode kan je Marokko beter skippen. In de wintermaanden ga je niet perse voor het mooie weer. Maar als cultuur en landschap belangrijker voor je zijn dan bruin worden dan is het prima toeven in Marokko. Bovendien zijn er zijn lekker weinig toeristen.

Hoe zit een fly drive Marokko in elkaar? Een pakketreis omvat in het algemeen een (charter) vlucht naar Agadir of Marrakesh. Op de luchthaven word je eerst opgehaald omdat je vaak de eerste nacht of langer in de stad verblijft. Je hebt dan de auto nog niet nodig. Op dag 2 of 3 neem je de huurauto in ontvangst. Daarmee rijd je naar je eerstvolgende overnachtingsadres. Na afloop van de reis lever je de auto weer in op de luchthaven. Vervolgens krijg je voor alle overnachtingen vouchers en een routebeschrijving. De rest doe je zelf.

Aantal dagen /nachten   8 dagen (7 nachten) duurt de kortste fly drive Marokko. Langere tours zijn eveneens mogelijk.

Voorbeeldroute  dit is een voorbeeld van een veel voorkomende route, maar er zijn veel variaties mogelijk.

 • 1e dag Amsterdam – Marrakesh
 • 2e dag Marrakesh
 • 3e dag Marrakesh – Ouarzazate (200 km)
 • 4e en 5e dag Ouarzazate – Zagora (165 km)
 • 6e dag Zagora – Taroudant (360 km)
 • 7e dag Taroudant – Tafraout (170 km)
 • 8e en 9e dag Taftaout – Agadir (200 km)
 • 10e dag Agadir – Amsterdam

Hassan II moskee, Casablanca, moskee aan zee
Casablanca Foto:MehmetAl, Pixabay

Zelf je fly drive Marokko samenstellen

Heb je tijd om je in de route te verdiepen en ook nog in de plaatsen waar je wilt overnachten, volg dan de volgende stappen om zelf je fly drive Marokko in elkaar te zetten.

1. Reistijd en tickets naar Marokko

Als je zelf je fly drive Marokko wilt samenstellen, begin dan eerst met het zoeken naar goedkope vliegtickets naar Marokko.

De vliegreis naar Marrakesh of Agadir duurt ongeveer vier uur en in Marokko is het één uur vroeger dan in Nederland. Vanuit Amsterdam wordt er rechtstreeks gevlogen met Transavia en TUI. Je kan ook naar Casablanca vliegen met Royal Air Maroc. Ryanair vliegt vanaf Eindhoven naar Fez en Marrakesh.


vliegticket Marokko voor fly drive marokko

2. Huurauto Marokko

Als je je vlucht hebt geboekt dan is de volgende stap voor je rondreis Marokko het vastleggen van je huurauto in Marokko. Bekijk, afhankelijk van de route, wat voor auto je kiest. Als je de bergen in gaat, zorg dan dat je een auto kiest met wat meer vermogen.

Het rijden in Marokko is niet al te moeilijk. Borden zijn tweetalig: in het Arabisch en in het Frans.


All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

3. Hotels in Marokko

Zodra je de route hebt bepaald, ga je aan de slag met je overnachtingsadressen. Marokko kent een mooie mix van moderne hotels en traditionele, locale hotels, de zg. riads. Daarnaast vind je rond Marrakesh en aan de kust in Agadir een ruime keuze aan vakantieresorts.

Booking.com

4. Van luchthaven naar hotel

Wil je niet gelijk achter het stuur na aankomt voor je rondreis in Marokko? Regel dan simpel een taxi via een betrouwbare organisatie. Daarmee voorkom je wachttijden, er is geen gedoe over de prijs, en je bent gewoon snel en simpel in je hotel. Klik hieronder naar je transfers in Marrakesh, Agadir en Casablanca.


blauw geschilderd straatje in Chefchaouen
Het blauwe stadje Chefchaouen Foto:Motamid2006, Pixabay

Voordelige fly drive Marokko vergelijken

Hieronder vind je een aantal kant en klare fly drives in Marokko. Daar hoef je niets meer aan te doen, die boek je als een complete reis.

Als je fly drive rondreizen door Marokko gaat vergelijken dan is het belangrijk om te kijken naar de route. Je moet er dan op letten of de route datgene biedt wat je ook wilt zien. Vanuit Marrakesh kan je in grote lijnen twee totaal verschillende reizen maken. Eentje naar het gebied ten noorden van Marrakesh, waarbij je vooral de koningssteden gaat bezoeken en een reis die het Atlasgebergte over gaat, waarbij je door woestijnen en langs kasba’s gaat. Hieronder een paar voorbeelden.

De Fly Drive Magisch Marokko start in Marrakesh en doet de route langs de noordelijke koningssteden, waarvan ik persoonlijk Fez wel het hoogtepunt vind.

De naam van de Fly Drive Het Zuiden van Marokko, verraadt de route al: deze duikt het zuiden van Marokko in. Landschappelijk is deze route verreweg het meest spectaculair: de besneeuwde pieken van het Atlasgebergte, zandduinen van de Sahara, kasba’s en zelfs nog een dagje strand aan de Atlantische kust. Het kan niet anders dat deze reis langer duurt: 12 dagen in totaal.

De 9-daagse Route van 1000 Kasbahs is een andere variatie. De reis start en eindigt in Marrakesh.


touareg in de zandwoestijn
Touareg in de Marokkaanse Sahara Foto: wbwolfgang, Pixabay

Tips van TravelKees

Beste reisgids voor je reis naar Marokko:


kasba, fly drive marokko
Kasba in het zuiden van Marokko Foto: pasja1000, Pixabay

Inspiratie voor bestemmingen in Marokko: zoek je weer eens wat anders, neem dan de volgende plaatsen in je route op. Die zijn allemaal om uiteenlopende redenen de moeite waard.

 • Chefchaouen: Hier ga je heen om de prachtige blauwe medina te zien en daarnaast te genieten van de relaxte sfeer. Het stadje ligt redelijk noordelijk, aan de rand van het Rifgebergte.
 • Essaouira: Dit is een alternatief voor het drukke en toeristische Agadir. Hier vind je wel een fijn strand, maar niet de drukte van resorts en massatoerisme.
 • Zagora: Dit is een stadje met het ultieme end of the road gevoel. Je komt er na een schitterende rit door het dal van de Draa. Er staat een bord met een kameel erop met de tekst Tomboctou 52 Jours. Nog verder reizen? Er vertrekken nog wel wat weggetjes vanuit Zagora, maar die gaan allemaal vroeg of laat in de zanderige Sahara op.

Leuke dingen om te doen – met een quad langs Berberdorpjes, een kookcursus of met een gids door het enorme doolhof van de medina van Fez? Regel het eenvoudig via een betrouwbare organisatie, zodat je je geen zorgen om de planning hoeft te maken.