In een eerder artikel heb ik al eens een tip gegeven voor een prachtige rondreis over Cuba, maar je kan natuurlijk ook alleen afreizen naar dit land voor zijn onbedorven stranden en een week lang alleen maar afkicken van je jachtige leventje hier. Dat kan uitstekend door je over te geven aan het Cubaanse ritme en dat ligt niet hoog. Hoe je zelf eenvoudig een mooie Cuba all inclusive vakantie regelt leg ik hieronder uit.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Laatste update: 18 januari 2023


Beste reistijd voor Cuba

Hier zou ik hoe dan ook sterk rekening houden met het jaarlijkse orkaanseizoen. Dat begint in juli en eindigt in oktober. Daaruit volgt automatisch dat de maanden november tot en met april de beste reismaanden zijn, waarvan november de beste maand is als je weet dat het aantal toeristen dan nog gering is.

cuba strand, cuba all inclusive
Afbeelding van feario_com via Pixabay

Hoe werkt dat, een Cuba all inclusive?

Je boekt een Cuba all inclusive als een gewone pakketreis. In het pakket dat je boekt zit je vliegticket, opvang op de luchthaven, vervoer naar je hotel en het verblijf in een strandhotel op basis van all inclusive.

Wat dat all inclusive exact inhoudt, verschilt van hotel tot hotel, maar in de basis mag je uitgaan van minimaal drie maaltijden per dag en gratis drankjes in aangewezen hotelbars en tijdens het eten. Wil je weten wat er allemaal exact is inbegrepen bij het hotel van jouw keuze, check dan onder de all inclusive formule van het hotel wat allemaal is inbegrepen.

cuba all inclusive, cocktail
Afbeelding van Olga Oginskaya via Pixabay

De all inclusive hotels in Cuba liggen voor een groot gedeelte in de badplaats Varadero, op ongeveer twee uur van Havana maar heeft ook een eigen luchthaven. Een andere populaire plaats met all inclusive hotels vind je in het oostelijk deel van Cuba: Guardalavaca met zijn schitterende stranden biedt ook een mooie keuze aan all inclusive resorts op Cuba. Hier kom je het makkelijkst via de luchthaven van Holguin.


Wat kost een all inclusive vakantie naar Cuba?

Buiten het hoogseizoen kan je een 9-daagse reis (met zeven overnachtingen) boeken vanaf zo’n 600 euro. Dit is op basis van een driesterrenhotel. Een viersterrenhotel begint bij 700 euro en voor vijfsterrenhotels zijn er last-minute aanbiedingen van rond de 850 euro. Het verschil tussen een drie -en een vijfsterrenhotel in Cuba is levensgroot, dus kijk altijd welk prijsverschil er is en weeg dat af tegen veel meer comfort (en beter eten en drinken!).

Cuba all inclusive, resort, Cuba
Afbeelding van Matthias Burtscher via Pixabay

Over het algemeen geldt: ben je actief en ga je veel op pad, dan is een driesterrenhotel prima. Wordt het smeren en keren en blijf je in je hotel plakken, investeer dan wat extra in de kwaliteit van je hotel. Je wordt er ieder moment van je vakantie mee geconfronteerd.


Visum voor Cuba

visum Cuba,

Ja, voor Cuba is een visum noodzakelijk en nee, het is niet moeilijk dit te regelen, mits je een pakketreis hebt geboekt. Want als je een pakketreis boekt via een Nederlandse reisorganisatie, dan ontvang je het visum in de vorm van een klein formuliertje (een toeristenkaart) bij je reisbescheiden. Het is dan de bedoeling dat je deze toeristenkaart voor Cuba voor aankomst hebt ingevuld en aan de douane overhandigt. In ruil ontvang je een visumstempel in je paspoort.


cuba all inclusive, strand, Caribbean
Afbeelding van Elisa Furkert via Pixabay

Waar vind je de beste pakketreizen?

In heel veel gevallen zal je een pakketreis van TUI boeken want zij zijn de ‘fabrikant’ van veel reizen naar Cuba met hun eigen vluchten naar Varadero en Holguin. Maar vergeet ook niet deze drie sites te checken, waar veel aanbiedingen op terechtkomen:

  1. De Vakantiediscounter
  2. Prijsvrij
  3. alltours

Zelf je all inclusive vakantie naar Cuba samenstellen

Er zijn allerlei redenen om geen standaard pakketreis te boeken, maar om zelf je reis naar Cuba samen te stellen. Bijvoorbeeld wanneer je niet alleen all inclusive in Cuba aan het strand wilt verblijven maar dat wilt combineren met een rondreis over Cuba of een combinatiereis stad (Havana) en strand. Volg in dat geval de volgende stappen om verschillende reisonderdelen zelf op elkaar af te stemmen.

1. Vliegtickets naar Cuba

De vliegreis naar Cuba duurt ongeveer 10 uur bij een rechtstreekse vlucht en een paar uur langer als je moet overstappen of een tussenlanding maakt. Dit zijn de meest gangbare routes vanuit Nederland:

Andere veelgebruikte tickets naar Cuba gaan via Parijs (Air France) of Madrid.

vliegticket Cuba,

2. Huurauto Cuba

Een huurauto op Cuba kan handig uitkomen als je wat meer wilt gaan zien en als je flexibel wilt zijn. Prijzen lopen behoorlijk uiteen en je moet een huurauto op Cuba vroeg boeken: er zijn er niet veel van en een auto huren op Cuba is behoorlijk populair. Houd er rekening mee, dat je behalve de huursom die je vooraf betaalt, altijd ter plaatse nog de verzekering apart moet afrekenen.

cuba huurauto
Photo by Flo P on Unsplash

3. All inclusive hotel in Cuba

Als je gaat zoeken op de goedkoopste pakketreizen voor een Cuba all inclusive, dan komt qua prijs heel vaak Club Amigo Atlantico als voordeligste aanbieding uit de bus. Het hotel ligt aan het prachtige strand van Guardalavaca en heeft daarnaast nog eens vier zwembaden.

cuba all inclusive, club amigo atlantico, guardalavaca
Club Amigo Atlantico, Guardalavaca

Hier vind je een lijst met hotels in Varadero die je los kan boeken. Varadero heeft eigenlijk wel de grootste verzameling all inclusive hotels en ligt nog enigszins in de buurt voor een dagtrip naar Havana.

Booking.com

4. Van luchthaven naar je hotel

Zodra je je vliegticket en je hotel geboekt hebt, kan je ook direct het vervoer van de luchthaven naar je hotel in Cuba regelen. Dat kan voordelig, door te kiezen voor een shuttle. Je wordt dan ingedeeld met andere passagiers, dus er zal nog wel een wachttijd zijn voordat je gaat rijden. Je kan ook voor een taxi kiezen. Dan krijg je de VIP-behandeling: je wordt opgewacht door je chauffeur en je gaat rechtstreeks naar je hotel. Super makkelijk en zonder stress direct naar je hotel na je lange vliegreis.


Tips van TravelKees

De tijd op Cuba heeft overal een beetje stilgestaan. Daarom liggen de standaarden van de hotels lager dan je zou verwachten vergeleken met andere (Caribische) bestemmingen. Dit betekent ook dat hotels eenvoudiger zijn en niet altijd beschikken over de laatste moderne faciliteiten. Hierdoor kan het voorkomen dat het eten niet op temperatuur is, af en toe de elektriciteit uitvalt en je soms koud of lauw water uit de douche krijgt. 

Internet was tot voor enkele jaren geleden niet aanwezig in Cuba. De laatste jaren zie je de mogelijkheden wel toenemen, maar stel je in op een digi-detoxvakantie.

De beste reisgids voor je vakantie in Cuba: