Waarom een groepsreis met de bus naar Parijs zal je vragen. We hebben toch de snelle Thalys? En anders toch de eigen auto? Klopt, de Thalys is lekker snel én milieuvriendelijk. De bus is minder snel, maar net zo milieuvriendelijk. Plus, de belangrijkste reden om voor de bus te kiezen is voor mij de prijs. Want van alle vervoersvormen zijn busreizen per saldo het aller-voordeligst. Een busreis naar Parijs is door de jaren heen ook steeds comfortabeler geworden dankzij steeds modernere bussen met meer comfort aan boord. Zo heb je voldoende beenruimte, is er WiFi aan boord en zijn er oplaadpunten voor je telefoon of tablet. Nou heb je busreizen in alle soorten, dus tijd voor een overzicht van de mogelijkheden.

Laatste update: 22 april 2021


Rotsvast op nummer 1 in de Top 100 van mooiste steden van de wereld, ooit door de ANWB uitgeroepen: Parijs. En daar valt wel wat voor te zeggen. Parijs blijft altijd trekken. Eén bezoek is niet genoeg. Daarom is het zo fijn dat de stad zo lekker dicht bij is dan kan je wat vaker heen. Nou is de trein lekker snel, maar valt altijd weer duurder uit dan je verwacht. Wil je dus goedkoop en prijsbewust naar Parijs dan is een busreis de beste keuze. Gewoon simpel, lekker achteroverleunen over de snelwegen door België en Frankrijk, op naar de lichtstad.

straat in parijs
Photo by G.Hoelzel on Foter.com / CC BY

Busreis Parijs: de verschillende soorten

Busreizen naar Parijs heb je in alle soorten en maten: er zijn georganiseerde groepsreizen, je hebt lijndiensten met de bus naar Parijs, er zijn dagtochten en je hebt busreizen naar Disneyland, al dan niet gecombineerd met Parijs. En tenslotte heb je ook nog de stadsrondritten per bus door Parijs. Hieronder ga ik verder in op al deze busreizen, geef voorbeelden, voordelen, nadelen en tips om deze te boeken.

Groepsreis per bus naar Parijs

Het is een misverstand om te zeggen dat je bij een groepsreis naar Parijs vast zit aan een overvol dagprogramma. Dat zou overigens wel kunnen, maar daar kies je dan zelf voor. Dat komt omdat de reisorganisaties, om de reis voor een zo aantrekkelijk mogelijke prijs aan te bieden, alle extra’s uit de aanbiedingsprijs weglaten. Je kan dan extra’s zoals een stadsrondrit of een vaartocht over de Seine apart bijboeken. In de praktijk komt het er dus op neer dat je alleen vervoer en overnachting boekt voor de basisprijs.

montmartre

Waar moet je op letten bij het boeken van een groepsreis naar Parijs?

Niets is wat het lijkt. Daarom geef ik hier wat tips om rekening mee te houden als je een groepsreis naar Parijs gaat boeken.

  1. Wat is in begrepen? – Zoals ik hierboven al aangaf, je boekt in beginsel voor het vervoer naar Parijs en je overnachtingen. En ook al publiceert de reisorganisatie een aantrekkelijk dagprogramma, vaak bevat dit alleen maar suggesties voor wat je met je dag kan doen. Er zijn legio toeslagen: voor diners, excursies en avondprogramma’s. Maar soms ook voor een plaatsreservering in de bus (wat ik persoonlijk onzin vind).
  2. Waar staat je hotel? – Hoe het hotel er uit ziet vind ik wat minder relevant, want je bent van vroeg tot laat in de stad te vinden. In je hotel slaap je slechts. Maar wat wel belangrijk is, dat is de ligging van het hotel. Veel busbedrijven droppen hun gasten in een Ibis-achtig hotel in de buitenwijken van Parijs. Wat dan wel belangrijk is, is dat er een metro in de buurt dient te zijn, of dat je in ieder geval door de reisorganisatie tijdens een ‘vrije dag’ in Parijs wordt afgehaald en teruggebracht naar je hotel.
  3. Opstapplaats -en tijd – Een aantal busbedrijven opereren vanuit de regio, dus dan heb je altijd wel een opstapplaats bij jou in de buurt. Maar als je te maken hebt met een wat grotere reisorganisatie, zoals KRAS, dan moet je misschien nog aanvullend vervoer regelen naar de opstapplaats. Niet zelden vertrekt de bus in het holst van de nacht, dus houd daar rekening mee.
  4. De reserveringskosten – Voor hun bemiddeling berekenen veel reisorganisaties nog een bedrag aan reserveringskosten. Houd hier dus rekening mee in je begroting.
champs des elysees, paris

Drie, -vier en vijfdaagse groepsreizen naar Parijs

Bij deze reizen ziet het dagprogramma van een groepsreis naar Parijs er ongeveer als volgt uit.

  • Eerste dag – na de middag kom je aan in Parijs, waarbij je wordt afgezet op een plek in het centrum waarvandaan je bijvoorbeeld een rondvaart over de Seine kan maken of de Eiffeltoren kan bezoeken. Er wordt een tijd afgesproken waarop je wordt opgehaald om naar je hotel te worden gebracht.
  • Tussenliggende dagen – deze dagen vul je in naar eigen believen, maar je kan ook ‘meeliften’ op een rit naar bijvoorbeeld Versailles. Dit is geen echte excursie, want ter plekke regel je zelf entree voor het paleis en een rondleiding. Alleen het vervoer is geregeld.
  • Laatste dag – veel reisorganisaties brengen je ’s ochtends naar de wijk Montmartre, waar je wat kan rondlopen in deze schilderachtige wijk. Anderen laten je nog wat rondlopen over de vlooienmarkt van Saint Ouen.

De meest populaire busreis naar Parijs is de vierdaagse reis. Deze vertrekt tot twee keer per week. Heb je minder tijd, maar wil je toch even weg, dan gaan er ook driedaagse reizen. Voor de liefhebbers worden er ook vijfdaagse reizen georganiseerd, maar deze vertrekken maar een keer per maand.

arc de triomphe, busreis parijs

Ultra kort: 2-daagse busreis Parijs en dagtochten

Heb je eigenlijk geen tijd, maar wil je er tóch even tussenuit, boek dan een tweedaagse reis, of ga voor een dagtocht naar Parijs. Zo kort? Kan handig zijn als je komt voor een speciaal evenement, zoals de Tour de France of als je wilt gaan kerstshoppen in Parijs. Dan is een busreis een goedkope en efficiënte manier om in Parijs te komen. Houd er dan wel rekening mee, dat je vaak al de nacht van te voren vertrekt.


Combineer busreis Parijs met Disneyland

Twee bestemmingen in een reis. Er zijn busreizen die een voordelige overnachting in Parijs combineren met een bezoek aan Europa’s grootste pretpark. Bij de vierdaagse busreis Parijs en Disneyland Paris ben je op dag twee de hele dag in Disneyland.

disneyland paris

Lijndienst per bus naar Parijs

Als je zelf wilt bepalen hoe je je verblijf in Parijs indeelt en vooral waar je overnacht, maar tóch goedkoop wilt reizen, dan is een buslijndienst naar Parijs, bijvoorbeeld van Flixbus, voor jou de handigste oplossing. Voordeel, los van de lage prijs (reken op twee tientjes voor een enkele reis), is het grote aantal vertrekmogelijkheden, vanuit meerdere Nederlandse steden. Er zijn nachtbussen en bussen die overdag rijden. Elk moment van de dag rijdt er wel een bus weg uit Amsterdam.

Het vervoer is telkens van en naar de rand van de stad, met directe ov-verbindingen met het centrum of waar je ook moet wezen. Elke zitplaats heeft een stopcontact voor je telefoon en er is gratis WiFi. Zo kom je de rit wel door. Die rit duurt overigens gemiddeld zo’n zeven uur en ’s nachts nog een uurtje korter.

En tenslotte: ook niet onbelangrijk: je kan op deze toch al zo milieuvriendelijke busreis naar Parijs alsnog je CO2 voetafdruk compenseren.

FlixBus

Busrondritten in Parijs

Stel je bent nog nooit eerder in Parijs geweest, dan weet je haast niet waar je moet beginnen om het belangrijkste van de stad te zien. Ik vind het dat een uitkomst om een ticket voor een hop-on hop-off bus te kopen. Dat is een eenvoudig concept: een dubbeldekker die een vaste route volgt door de stad waarbij je geheid langs de top-bezienswaardigheden komt. Je stapt uit waar je wilt en je hoeft daarna nooit lang te wachten op de volgende bus. Met deze hop-on hop-off bus kan je kiezen uit drie verschillende routes. Dat red je natuurlijk in een dag, dus kan je voor weinig extra de geldigheid met een of twee dagen uitbreiden.


Conclusie TravelKees

Uiteindelijk zijn er, wat mij betreft, twee redenen die de doorslag geven om met de bus naar Parijs te gaan: 1) budget en 2) milieu, in willekeurige volgorde. Grootste nadeel kan de reisduur zijn, maar dat vind ik maar een relatief nadeel. Voor mij is de reis altijd part of the fun. Dat je niet gelijk aan een groep vast zit heeft mijn verhaal hopelijk wel duidelijk gemaakt. Want met de Flixbus bouw je je eigen spotgoedkope weekendje Parijs.

Ben je wel eens met de bus naar Parijs geweest? Ik hoor graag ook jouw ervaringen. En als je nog meer tips of aanbevelingen hebt, zou ik het op prijs stellen als je ze in de reacties hieronder kunt delen! Heel erg bedankt!

Dit blogartikel bevat mijn persoonlijke aanbevelingen in de vorm van zogenaamde affiliate links. Als je via deze links iets boekt of koopt, ontvang ik een kleine commissie. Voor jou verandert dit niets aan de prijs. Indien je hier gebruik van maakt: enorm bedankt!