De Azoren: dat is niet je gemiddelde zonnige bestemming. Het is veel meer dan dat. Er is een adembenemende natuur, je vindt er pittoreske plaatsjes. Het is een sprookjeswonderland vol met kraters, watervallen, grotten, warmwaterbronnen en een zee vol walvissen en dolfijnen. Het zijn eilanden die erom vragen om ontdekt te worden. Maar hoeveel van die Azoren zijn er? Op welk eiland moet je zijn? Of misschien moet je wel twee of meer eilanden afreizen? Ik ga je vertellen hoe je kan eilandhoppen op de Azoren en wat daarvoor de belangrijkste eilanden zijn. En ik laat je zien welke eilanden je goed kan combineren.

Geschatte leestijd: 0 minuten

Laatste update: 29 december 2022


Waarom naar de Azoren?

Allereerst: je gaat niet naar de Azoren voor een strandvakantie, ondanks het feit dat de eilanden al behoorlijk zuidelijk liggen en dat de naam exotisch klinkt.

De Azoren liggen midden in de Atlantische Oceaan, op ongeveer één derde tussen Europa en Amerika. Ze zijn allen vulkanisch van oorsprong en dat is niet verwonderlijk als je weet dat ze op de grens van de Europese en Amerikaanse tektonische platen liggen. Het is dus een flink eind over zee vliegen en als je aankomt krijg je ontegenzeggelijk dat einde-van-de-wereld gevoel.

Als je houdt van actieve vakanties met wandelen, duiken, walvis spotten en door grotten dwalen, dan ben je hier goed. Verder vind je ook in deze uithoek een unieke en eeuwenoude cultuur met trotse inwoners die zich vrij voelen van het moederland Portugal. En het kan niet anders of je loopt ook wat Amerikaanse invloeden tegen het lijf.

Beste reistijd voor de Azoren

De beste tijd om naar de Azoren te reizen zijn de maanden mei tot en met september. Maar het hangt er een beetje van af waar je voor komt. Ik zou dan met name voor het voor -of najaar kiezen, als de temperaturen gematigd zijn (13-21 graden) en het licht het mooiste is.

Maar ook in de winter is het goed toeven op de Azoren. Overdag wordt het nog makkelijk 16 graden en ’s avonds wordt het zelden kouder dan 10 graden.

Kom je om walvissen en dolfijnen te spotten, dan kan dit van mei tot en met oktober.

kerk op de azoren
Foto: Maria e Fernando Cabral, Pixabay

Hoe werkt dat: eilandhoppen op de Azoren?

De Azoren bestaan uit 9 bewoonde eilanden en je kan de archipel grofweg opdelen in 3 eilandgroepen (van oost naar west:

  1. São Miguel en Santa Maria
  2. Pico, Faial, São Jorge, Terceira en Graciosa
  3. Flores en Corvo

Het is helemaal afhankelijk van de tijd je hebt hoeveel eilanden je kan gaan bezoeken. Onderling zijn de eilanden die in de zelfde groep liggen het eenvoudigst te combineren in verband met de relatief korte vaartijden.

São Miguel is het grootste eiland en is het meest afwisselend. Hier vind je ook de grootste gateway van de eilandengroep: de luchthaven van Ponta Delgada. Als je maar een week hebt of korter, blijf dan op dit eiland. Er is genoeg te zien, dus geen reden om het te verlaten voor een ander eiland.

Eerste conclusie is dus dat eilandhoppen op de Azoren pas de moeite waard is bij een verblijf van langer dan een week. Tenzij het niet je eerste bezoek is. Onderling zijn de eilanden met een systeem van veerdiensten verbonden. Reis je in de winter, dan zijn een aantal veerdiensten uit de vaart. Bereid dit dus goed voor. Daarnaast worden er door SATA luchtverbindingen onderhouden tussen de eilanden.

Er zijn vooraf georganiseerde eilandhop reizen in de Azoren, maar je kan ook zelf je eigen route samenstellen. Hierover straks allemaal meer.


Wat kost eilandhoppen op de Azoren?

Deze vraag is vrij moeilijk te beantwoorden, want dat hangt samen met je reisduur, het seizoen waarin je reist, welke eilanden je kiest en hoe je er overnacht. Maar wil je een grove richtlijn hebben, kijk dan eens naar de prijzen van de georganiseerde reizen naar de Azoren met eilandhoppen.

Verderop in dit artikel ga ik in op de prijzen van zowel pakketreizen als zelf georganiseerde reizen en hoe je die het best samenstelt.

Reisdocumenten voor de Azoren

Op de Azoren ben je op Portugees grondgebied en daarmee val je binnen de Schengen-zone. Een (geldig) paspoort of identiteitskaart is dus het enige wat je nodig hebt. Uiteraard geldt deze informatie uitsluitend voor mensen met een Nederlands -of een Schengen paspoort.

bloemen en landschap, azoren
Foto: Mr Xerty, Unsplash

Pakketreizen eilandhoppen op de Azoren

Met een georganiseerde pakketreis eilandhoppen op de Azoren betekent dat je vluchten, je route, je hotels en zo mogelijk ook alle vervoer tussen en op de eilanden voor je geregeld is (ferries, vluchten en huurauto). En indien het een groepsreis betreft, ook de excursies en de reisbegeleiding. Hieronder geef ik een aantal soorten reizen met eilandhoppen op de Azoren.

Individuele reizen

Bij individuele reizen is een huurauto inbegrepen in de reissom op de meeste eilanden.

Eilandhoppen op maat

Bieden bovenstaande pakketreizen niet jouw ideale reisroute aan? Deze reisorganisatie laat jou over de Azoren eilandhoppen op de manier die jij wilt. Je kiest zelf de reisduur, de eilanden en de tijd dat je per eiland nodig hebt. En je ontvangt vervolgens een reisvoorstel op maat. En het voordeel is, dat alles is geregeld: je vliegreis, de hotels, het tussenliggende vervoer, je autohuur, alles.


Groepsreizen

Rondreis Azoren, 10 dagen – deze reis vertrekt een paar keer per jaar. Je ziet in totaal 4 eilanden: Faial, Pico, São Jorge en São Miguel. Omdat het een groepsreis is, is alles veel efficiënter geregeld en heb je minder tijd nodig om dingen voor te bereiden.

Actieve reizen

De Azoren lenen zich met name voor een actieve vakantie: wandelen, fietsen, duiken. Bij deze reizen wordt eilandhoppen op de Azoren gecombineerd met de mooiste wandelingen of fietstochten:Eilandhoppen Azoren zelf samenstellen

Vind je het leuk om zelf alles uit te pluizen en niet erg om er dan wat meer tijd in te steken? Gebruik dan mijn Stappenplan Eilandhoppen Azoren om zelf aan het roer te staan van een onvergetelijke reis.


1. Vliegtickets naar de Azoren

Kies uit de rechtstreekse vluchten van TUI; 2x per week naar São Miguel en 1x per week naar Terceira van mei tot en met september. Of dagelijkse vluchten met de TAP. Deze gaan het hele jaar door, maar je moet in Lissabon overstappen. Hiermee ben je natuurlijk weer flexibeler in je reisdata én een stop in Lissabon behoort tot de mogelijkheden. Bijna alle vluchten gaan naar Ponta Delgada, maar Terceira wordt door TUI ook aangedaan. Zoals altijd: vroeg boeken is geld besparen.


2. Boek een huurauto op de Azoren

Verwacht niet al te veel opties op het gebied van openbaar vervoer, behalve taxi’s en privé vervoer van hotels die hun eigen gasten van de luchthaven afhalen. Het busnetwerk op de eilanden is puur gericht op vervoer van en naar de belangrijkste stadjes en dorpen, maar brengen je niet naar al die prachtige plekjes op de eilanden.

Op vrijwel alle eilanden kan je direct vanaf de luchthaven een auto huren. Het is de enige mogelijkheid om je vrij te kunnen bewegen over de eilanden. Met een huurauto op de Azoren stop je een hoop flexibiliteit in je reis.

Portugal autohuur

3. Azoren Eilandhoppen per vliegtuig

Als je serieus wilt gaan eilandhoppen op de Azoren, check dan de vluchten van SATA. Deze luchtvaartmaatschappij onderhoudt verbindingen tussen al de eilanden. In de zomer neemt de frequentie met de drukte toe.

Check ook of je in aanmerking komt voor een GRATIS binnenlandse vlucht!

SATA Air Açores biedt gratis binnenlands retourticket aan voor passagiers die zijn opgestapt op een luchthaven op het Portugese vasteland of op Madeira (geldt dus niet bij een overstap). Check de voorwaarden en vraag je gratis ticket aan op de speciale website van SATA.

SATA route map
Het routenetwerk van SATA, de luchtvaartmaatschappij van de Azoren

4. Eilandhoppen per veerdienst

De vliegverbindingen zijn snel, maar duur. Een goed alternatief is de veerboot, zeker voor eilanden die wat dichter bij elkaar liggen. Check de dienstregelingen en tarieven op de site van Atlântico. Veerboten zijn goedkoop, maar je moet wel rekening houden met een langere reistijd. Bovendien kan de zee (met name in de winter) vrij ruig zijn. Dit is het midden van de Atlantische Oceaan. Zeebenen zijn dan een vereiste!

VLIEGTUIG OF VEERDIENST OP DE AZOREN? De keuze van je vervoersmiddel tussen de eilanden hangt het meest af van de afstand die je moet afleggen. Zoals je op de kaart kan zien, bestaan de Azoren grofweg uit drie eilandgroepen, die onderling vrij ver uit elkaar liggen. Vuistregel wat mij betreft is dat je binnen een eilandgroep de ferry pakt en voor een reis tussen de eilandgroepen het vliegtuig pakt.


eilandhoppen azoren
Eilandhoppen op de Azoren: varen van de ene naar de andere haven. (Foto: Antonio Pedroso, Pixabay)

5. Boek je hotels op de Azoren

Vooraf je hotels boeken is een goed idee. Niet alleen weet je direct wat je kwijt bent aan je overnachtingen, maar je bent eenmaal op je bestemming ook niet nog eens uren bezig met zoeken en selecteren van je hotels. Gebruik het boekvenster hieronder voor een uitgebreid overzicht van de leukste adresjes.

Booking.com

6. Boek tours en activiteiten op de Azoren

De Azoren zijn outdoor eilanden bij uitstek. Je moet er echt op uit trekken om dingen te gaan zien, ondergaan en ontdekken. Je reis is niet compleet zonder het aanhaken bij enkele van de vele tours die worden georganiseerd. Bij deze tours zit voor iedereen wel wat tussen:


TIPS VAN TRAVELKEES:
Als je gaat eilandhoppen op de Azoren, plan dan een wat langer verblijf (minimaal twee nachten) op het laatste eiland waar vandaan je vlucht naar huis vertrekt. Zo voorkom je het missen van de aansluiting op de zelfde dag, mocht je binnenlandse vlucht wegens bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden geannuleerd worden.
Vergeet niet op tijd je huurauto op de Azoren te boeken. Vooral op de kleinere eilanden zijn de vloten niet zo uitgebreid en dus snel uitverkocht. Dat geldt nog eens extra voor het hoogseizoen.


7. Meer lezen over de Azoren


8. Meer eilandhoppen?

eilandhoppen skiathos skopelos

Is eilandhoppen helemaal jouw ding? Elders op mijn blog vind je nog enkele artikelen over eilandhoppen terug. Eén verhaal brengt je op wat verschillende ideeën: Eilandhoppen, niet alleen voor hippies. Een ander verhaal is een eerste kennismaking met de wat minder bekende Griekse eilanden Skiathos en Skopelos. Hoewel, dat laatste eiland werd in één klap wereldberoemd toen het als decor fungeerde voor een musical-film.


algarve last minute