De Algarve kent in meerder opzichten twee gezichten. Allereerst is er de ruige rotskust met indrukwekkende kliffen en uitgestrekte stranden. Daar tegenover heb je de laagvlaktes in het oosten met moerassen, lagunes en natuurgebieden. De stilte en rust die je vindt in deze gebieden staat ook weer in schril contrast met het uitbundige uitgaansleven en vakantieplezier in de resorts. Deze laatste vind je voornamelijk rond plaatsen als Albufeira en Praia da Rocha. Kan je wel wat hulp gebruiken bij het zoeken en boeken van een all inclusive resort aan de Algarve, lees dan snel verder.

Photo by PortoBay Trade on Foter.com / CC BY-ND

Estimated reading time: 11 minuten

Laatste update: 22 december 2022


Waar ligt de Algarve?

algarve location

De Algarve strekt zich uit over de volledige zuidkust van Portugal. Als we het over de Algarve hebben, dan wordt daar vaak de kust mee bedoeld, maar de gelijknamige provincie beslaat nog een flink deel van het achterland. Daar vind je zachtglooiende heuvels en dromerige dorpjes. Aan de oostzijde wordt de Algarve begrensd door de Rio Guadiana, de grensrivier met Spanje. Het meest westelijke punt, Cabo Sao Vicente, staat fier overeind boven de Atlantische Oceaan en is de meest zuidwestelijke punt van het continent van Europa. De hoofdstad van de provincie is Faro. Dit is ook de plaats waar je de luchthaven vindt.

Waarom een all inclusive aan de Algarve boeken?

De zuidkust van Portugal is eigenlijk het hele jaar door wel geschikt voor een luie all inclusive vakantie. In de zomer is de Algarve bruisend. In het voor -en najaar kan je ook af en toe een tripje maken naar het verrassende achterland en in de winter is het heerlijk genieten van het zachte klimaat met relatief een hoog aantal zonuren.

Voor wie is de Algarve geschikt?

Maar het belangrijkste: de Algarve heeft voor ieder type vakantieganger wel een vakantieplaats. Check daarom mijn handige overzicht hieronder. Zo weet je direct welke plaats aan de Algarve het best geschikt is voor wat jij belangrijk vindt.

  • Jonge gezinnen – Carvoerio, Praia da Luz, Alvor
  • Gezinnen met teeners – Albufeira, Praia da Rocha
  • Cultuur en geschiedenis – Lagos, Tavira, Faro, Olhão, Silves
  • Feesten en uitgaan – Albufeira, Praia da Rocha, Lagos
  • Relax en rust – Tavira, Alvor, Carvoeiro
  • Dorpsleven – Praia da Luz, Cabanas, Burgau
  • Golfen – Vilamoura, Albufeira, Quarteira
  • Stijlvol en luxe – Vilamoura
  • Surfen – Sagres
  • Kerstvakantie – Lagos, Praia da Rocha, Albufeira
meisje, oceaan, algarve all inclusive,
Photo by EuamoBrasil

Beste reistijd voor de Algarve

Om te weten te komen wat voor jou de beste reistijd is naar de Algarve, moet je je zelf eerst de vraag stellen wat je wilt gaan doen. Voor een luie all inclusive vakantie aan de Algarve zijn de warme zomermaanden het meest ideaal. Vooral in juni en juli heb je nog lange hete zomerdagen en is het volop genieten van de warmte en de zon.

De wat actievere vakantieganger zal misschien eerder voor het voor -of najaar kiezen, wanneer de temerparturen overdag het toelaten om tochten en excursies te maken.

Waar moet je op letten bij het boeken van een all inclusive aan de Algarve?

Het aanbod van all inclusive reizen naar de Algarve die je kan boeken is best groot. Het is dus belangrijk om vooraf je uitgangspunten goed te bepalen. Bij de Algarve is het best belangrijk dat je vooraf een beetje weet kijkt naar je vakantieplaats. Want niet elke plaats is geschikt voor ieder type vakantieganger. Check ook mijn overzicht van vakantieplaatsen hierboven.

Het tweede waar je op moet letten bij het boeken is wat de all inclusive formule van je hotel exact inhoudt. Elk hotel geeft z’n eigen definitie aan het begrip all inclusive. Dit kan bijvoorbeeld betekenen, dat het ene hotel zijn bar al om 22 uur sluit voor gratis drankjes, terwijl je bij het andere hotel kunt blijven bestellen tot in de kleine uurtjes. Worden er tussendoor snacks geserveerd, zijn er ook a la carte mogelijkheden, welke sporten zijn gratis? Dit zijn allemaal punten om te checken.

Tenslotte: boek je een pakketreis of boek je het hotel en je vervoer los van elkaar? Beide methodes hebben hun specifieke voor -en nadelen. Belangrijkste voordeel van een pakketreis voor het boeken van een all inclusive naar de Algarve is dat je nogal wat garanties hebt. Er is namelijk altijd sprake van een verantwoordelijke reisorganisatie die moet optreden in geval van een calamiteit. Zoals assistentie en opvang bij vluchtvertraging en een aanspreekpunt ter plaatse in geval van nood.

Wl je je all inclusive vakantie naar de Algarve zelf samenstellen en boeken? Pak dan mijn stappenplan erbij, zodat je niets vergeet.

largo da se, faro
Largo da Sé, Faro

Wat kost een all inclusive vakantie aan de Algarve?

Ik vond de laagste reissommen voor een all inclusive aan de Algarve in de maanden december en januari (met uitzondering van de kerstvakantie uiteraard). Vijf of zes dagen kan je dan boeken voor minder dan 300 euro per persoon. Dit deel van de vraag is dan ook wel snel beantwoord.

Wat je werkelijk kwijt bent voor je vakantie hangt natuurlijk sterk af naar je voorkeur voor je hotel, periode waarin je reist en hoe lang je op vakantie gaat. Zo liggen de ‘vanaf’ prijzen in de zomervakantie rond de 800 euro per persoon. Gemiddeld zou je in juli en augustus moeten rekenen op zo’n 1100 euro per persoon voor een week all inclusive.Waar boek je een all inclusive naar de Algarve?

Naar de Algarve worden het hele jaar door all inclusive pakketreizen aangeboden door diverse touroperators en reisorganisaties. De pakketreis omvat in de meeste gevallen je vlucht, hotel en transfer van de luchthaven naar je hotel. Let bij dat laatste wel goed op. Steeds vaker zie je dat de transfer uit het pakket wordt gehaald zodat je die nog los bij moet boeken. Bij een pakketreis naar de Algarve vlieg je altijd naar de luchthaven van Faro.

Als ik zoek naar all inclusive vakanties naar de Algarve, dan gebruik ik altijd het aanbod van de volgende vijf organisaties. Ik weet dan zeker dat ik het grootste deel van het totaalaanbod heb gecheckt.

  1. TUI – Deze touroperator heeft een mooie selectie van all inclusive resorts aan de Algarve. Zij werken veel met eigen vakantieformules, zoals Robinson, TUIBlue en RIU hotels.
  2. Sunweb heeft een aantal unieke all inclusive hotels die je nergens anders kan boeken.
  3. Corendon is gespecialiseerd in all inclusive deals naar de Algarve, maar de transfers zijn niet opgenomen in de reissom.
  4. De Vakantiediscounter vertegenwoordigt het aanbod van meerdere touroperators.
  5. Alltours -een voor velen wat onbekende organisatie. Komt uit Duitsland dus met veel aanbod vanaf Duitse luchthavens, maar ook vanaf Schiphol.
algarve cliffs, algarve all inclusive,


Zelf je all inclusive vakantie naar de Algarve samenstellen

Wil je een verblijf in een all inclusive resort combineren met bijvoorbeeld een bezoek aan de Costa Verde of Lissabon? Of heb je een all inclusive hotel gezien dat niet in een pakketreis wordt aangeboden? Gebruik dan mijn handige stappenplan om zelf je vakantie samen te stellen.

Stappenplan om je reis naar de Algarve zelf te regelen

  1. Boek je vlucht

    vliegtickets
    – Kies als aanvlieghaven voor Faro. Heel soms worden ook Lissabon of Sevilla in Spanje gebruikt om vandaar uit naar de Algarve te reizen, maar dat is alleen handig als je je verblijf aan de Algarve wilt combineren met een van deze bestemmingen. De vlucht naar Faro duurt ongeveer 3 uur. Het is in Portugal bij aankomst een uur vroeger.
    – Er gaan zowel chartervluchten als lijndiensten naar Faro.
    Charters gaan veelal direct, maar maken soms ergens een tussenlanding om andere passagiers op te pikken. Nadeel van een charter is, dat de vluchttijden eenvoudig omgegooid kunnen worden, zelfs nog op het laatste moment. Zoek goedkope chartertickets bijvoorbeeld bij TUI.
    Lijndiensten naar Faro kan je zowel direct als met een overstap boeken. Dat laatste is niet heel duurzaam en zal je nauwelijks een voordeliger ticket opleveren. Zoek naar vluchten vanaf Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Brussel of Düsseldorf.

  2. Boek je all inclusive hotel

    hotel
    – Zoek aan de hand van de vele filters van booking.com je ideale hotel aan de Algarve uit en filter op all inclusive
    – Let op! De goedkoopste hoteldeals moeten direct via je creditcard afgerekend worden en kunnen vaak niet terugbetaald worden als je plannen veranderen. Check dus altijd of er een iets duurder tarief is waarmee je nog gratis kan annuleren.

  3. Regel een taxi van de luchthaven naar je hotel

    taxi
    – Klein detail, groot plezier. Het vooruitzicht dat er iemand op de luchthaven op je staat te wachten om je voor de deur van je hotel af te zetten. Regel je transfer vooraf voor het ultieme vakantiegevoel.

  4. Boek je huurauto

    huurauto
    – In plaats van een transfer met je eigen huurauto naar je hotel toe rijden. Verbaas je over de vaak verrassend lage autohuur deals in Portugal. Ook mogelijk: per transfer naar je hotel en de auto de volgende ochtend daar af laten leveren. Dan heb je gelijk een auto bij de hand om leuke tochtjes mee te maken.

  5. Boek opwindende excursies

    excursies
    – Een actief dagje plannen tijdens je verblijf in het resort? Tochtjes naar grotten, dolfijnen, boottochten, jeepsafari’s, de Algarve heeft meer leuke dingen om te doen dan je misschien zou verwachten.Tips van TravelKees

– De Algarve heeft een spectaculaire kustlijn en een verrassend achterland waar je de leukste ontdekkingen kan doen. Dat doe je het makkelijkst met je eigen huurauto.

– Even heel wat anders: een wandelvakanties aan de Algarve laten je een heel andere kant van de Algarve zien. Ver weg van alle resorts, loop je langs woeste rotspartijen, doodstille duinpannen en imposante zandstranden.


Meer lezen over Portugal

Als je meer wilt lezen over bestemmingen in Portugal, kijk dan naar mijn volgende artikelen:


Ben je ooit aan de Algarve in een all inclusive resort geweest? Ik hoor graag ook jouw ervaringen. En als je nog meer tips of aanbevelingen hebt, zou ik het op prijs stellen als je ze in de reacties hieronder kunt delen! Heel erg bedankt!

Dit blogartikel bevat mijn persoonlijke aanbevelingen in de vorm van zogenaamde affiliate links. Als je via deze links iets boekt of koopt, ontvang ik een kleine commissie. Voor jou verandert dit niets aan de prijs. Indien je hier gebruik van maakt: enorm bedankt!