Eén van de steenbokken in Artis heeft mazzel: hij is geadopteerd door zijn moederland. Het verkeersbureau van Graubünden heeft zich (financieel) over hem ontfermd. Of hij ooit zelf nog in zijn land van herkomst over de Alpentoppen zal springen, dat valt te betwijfelen. Hij zal wel niet weten wat hij mist. En ik geloof dat dat net zo geldt voor een hele hoop mensen die dit Zwitserse kanton nog niet eerder hebben bezocht. Ik ga je tien mogelijkheden geven voor op je afvinklijstje. Lees snel door en ontdek hoe veelzijdig dit pure stukje Europa kan zijn.

steenbok graubünden

Waar is Graubünden?

Graubünden beslaat een groot deel van het oosten van Zwitserland. Het is het enige kanton waar drie van de vier talen in Zwitserland worden gesproken: Duits, Italiaans en Rheto-Romaans. Je komt er het prettigst met de trein: in 8 uur naar Zürich waar je overstapt naar je eindbestemming in Graubünden. Met de auto ligt het kanton op zo’n 900 kilometer van Nederland verwijderd.

kaart graubünden

1. Het Zwitsers Nationale Park

Er bestaat in heel Zwitserland maar één Nationaal Park en het is geen toeval dat dat in Graubünden ligt. Op een oppervlakte van 172 km2 vind je meer dan 80 kilometer aan uitgezette wandelpaden. Wil je het gebied bezoeken begin dan je tocht bij het bezoekerscentrum in Zernez.

graubünden

2. Bernina – en Glacier Express

Twee hele bijzondere treinen die je door de allermooiste delen van Graubünden leiden. De wagons beschikken over grote panoramavensters voor een complete beleving van het landschap waar je onderweg doorheen rijdt. De Bernina Express brengt je van Davos en Chur naar het Italiaanse Tirano. Vanaf daar kan je je reis vervolgen per bus naar Lugano. De Glacier Express start in St. Moritz en rijdt via Chur en de Gotthard naar Zermatt.

rhätische bahn, graubünden

3. Heidi-dorp

graubünden

Je kent natuurlijk Heidi en dat zij uit Zwitserland komt. Maar wist je ook dat het verhaal zich afspeelde in het dorp Maienfeld in Graubünden? Hier kan je o.a. het Heidi-huis bezoeken en thematische wandelroutes lopen langs plekken uit het boek.

4.  Rijnkloof

De nog jonge Rijn moet zich al vroeg op haar traject door een weerbarstig bergmassief heen werken. Tussen Ilanz en Reichenau vind je de Zwitserse versie van de Grand Canyon waar je door heen kunt wandelen, raften of mountainbiken. Ook komt de Glacier Express op zijn rit naar Wallis door de Rijnkloof.

Graubünden

5. St. Moritz

Mondaine vakantieplaats midden in de overweldigende natuur van de Oberengadin. De vakantieplaats ontvangt al sinds 1864 toeristen voor wintervakanties en vormt daarmee de bakermat voor het wintertoerisme in Europa. Daarnaast heeft de plaats ook al twee maal de Olympische Winterspelen gehost.

graubünden

6. Chur

Hoofdstad van het kanton Graubünden en tegelijk ook oudste stad van Zwitserland. Dit is een plaats van waar uit je alle plekken in Graubünden eenvoudig kunt bezoeken. Maar het is ook bestemming op zich zelf met oude straatjes en sfeervolle winkeltjes en cafeetjes.

graubünden

7. Guarda

Guarda kan worden gerekend tot één van de mooiste dorpen van de Alpen. Je parkeert de auto aan het begin van het dorp, want auto’s worden niet toegelaten. De goed onderhouden huizen zijn veelal versierd met muurschilderingen en sgraffito.

graubünden

8. Therme Vals

Onthaasten, Graubünden lijkt er wel voor gemaakt te zijn. Maar nergens gaat dat zo relaxt en comfortabel als in de Therme Vals. De thermen zijn uit gneis opgetrokken. Eenmaal binnen lijkt het wel of je één bent geworden met het omliggende landschap. Kies uit diverse soorten baden zoals een vuurbad, een ijsbad of een bloesembad.

graubünden therme vals

9. Mountain Bike Tour Nr. 90

De mountainbiker vindt in Graubünden meer dan 4000 kilometer aan hoogwaardige trails. Maar de ultieme mountainbike ervaring is Mountainbike Tour 90, een rit van 375 kilometer verdeeld over 11 etappes. Start en finish zijn in Trun. En van daaruit gaat er een bergwereld voor je open.

graubünden moutainbike

10. Tektonikarena Sardona

Een markant berglandschap boven Laax is in 2008 op de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO opgenomen. Het unieke van dit berggebied is dat je heel duidelijk kan zien dat er een ouder gesteente bovenop een jonger gesteente ligt. Het gebied heeft daardoor veel bijgedragen aan de kennis omtrent het ontstaan van gebergten.

Graubünden

Op een persbijeenkomst met het Verkeersbureau van Graubünden heb ik me laten informeren over de verrassende vakantiemogelijkheden van dit Zwitserse kanton. Ben jij ook nieuwsgierig of er iets voor je tussen zit? Reageer dan even onder aan dit blog.

Foto’s:  Graubünden Ferien Schweiz


Booking.com