Zimbabwe wil weer terug op de toeristische kaart van Afrika. En sinds 2015 heeft het land ook een eigen verkeersbureau in Nederland. Kort geleden ben ik op een persbijeenkomst geweest die werd georganiseerd door het gloednieuwe verkeersbureau van Zimbabwe. Om te ontdekken welke geheimen dit land tot nu toe verborgen hield.

Wat wist ik voor die tijd eigenlijk van de bestemming Zimbabwe? Eigenlijk maar een paar dingen: dat de hoofdstad Harare heet, dat je er de Victoria Falls hebt (die ze dan weer delen met Zambia) en dat ze een hoogbejaarde, vrij controversiële president hebben. En natuurlijk een boel beesten.

zimbabwe map

Safari in Zimbabwe

Eén ding is al snel duidelijk. Net als veel van de omringende landen zoals Zuid-Afrika en Botswana is ook in Zimbabwe safari de rode draad waarlangs je reis uitgestippeld wordt. Het land telt net als zijn buurlanden ook een groot aantal wildparken. Daar kan je onbelemmerd genieten van het groot wild, vogels en vooralsnog niet al te veel andere toeristen. Maar ook als je nog nooit eerder in een Afrikaans land hebt gereisd is Zimbabwe een prima kennismaking met de Afrikaanse way of life. Voor welke plekken moet je de reis naar Zimbabwe maken? Hieronder mijn ontdekkingen:

zimbabwe

Victoria Falls

Alleen al de reis waard naar dit deel van de wereld. Veel mensen die een rondreis door Zuid-Afrika maken toppen hun trip af met een bezoek aan de Victoria Falls. Een flink stuk van hun route verwijderd. Ik geloof dat deze plek niet echt een nadere toelichting nodig heeft. Alleen als je zelf het trillen van de grond onder je voeten hebt gevoeld weet je met welke krachten de natuur hier speelt.

zimbabwe

Harare en Bulawayo

Twee belangrijke steden; Harare is de hoofdstad en Bulawayo de tweede stad van het land. Bulawayo is een aantrekkelijke, relaxte stad met veel koloniale architectuur, waar je zeker een dag extra kan blijven. Maar ook Harare is, in tegenstelling tot veel Afrikaanse hoofdsteden, een veilige en rustige stad met brede lanen vol met jacaranda’s. Die geven de stad een zomerse uitstraling. Niet overslaan dus.

zimbabwe

Mana Pools National Park

Niet een heel bekend park, maar zeker de moeite waard. Want hier ga je naartoe voor een wandelsafari. Je doet dat uiteraard met een gids. Maar op de een of andere manier zijn de dieren hier zo relaxt met mensen, dat ze geen gevaar vormen. Althans volgens de parkrangers. En wie weet kom je thuis met een selfie samen met een paar leeuwen?

zimbabwe

Gonarezhou National Park

Een grensoverschrijdend park in het zuidoosten van Zimbabwe. Ze doen samen met het aangrenzende Kruger Park in Zuid-Afrika en het Limpopo National Park in Mozambique. Daarmee vormen ze één groot internationaal natuurpark: het Great Limpopo Transfrontier Park. Als je olifanten zoekt, hier lopen ze bij kuddes rond.

Hoe regel je je reis naar Zimbabwe?

Vluchtroutes naar Harare lopen bijvoorbeeld via Johannesburg (South African Airways), Nairobi (KLM & Kenya Airways), maar ook Ethiopian Airways en Emirates bieden tickets aan. Boek je je ticket en hotels tegelijkertijd, dan kan je via veel reisorganisaties profiteren van lager geprijsde ‘IT’ tickets. Informeer hier altijd naar!

De wegen in Zimbabwe zijn prima te berijden. Buiten de steden is het nergens echt druk. In de parken kom je weliswaar grindwegen tegen, maar je hebt niet echt een 4×4 nodig. Wel in sommige delen van het land een auto met hogere as. Er zijn autoverhuurstations in Harare, Bulawayo en bij Victoria Falls. Vooraf je auto huren is altijd beter dan ter plaatse. Zeker in een land als Zimbabwe, waar autoverhuurders snel door hun vloot heen zijn. Sunny Cars heeft hele goede prijsafspraken voor huurauto’s in Zimbabwe zonder verborgen kosten.

zimbabwe

Zimbabwe is qua oppervlakte ongeveer 75% van Frankrijk. Vergis je dus niet in de afstanden die af te leggen zijn. Een standaard routine voor een rondreis is een dagafstand van zo’n 300 tot 400 kilometer. Probeer aan het begin van de middag op je bestemming aan te komen. En dan de volgende dag nemen om je bestemming goed te verkennen.

Accommodaties komen in alle varianten: van budget tot luxe. Het zal niet meevallen om aanbod te vinden van rondreizen door Zimbabwe. Toch heb ik contact weten te leggen met enkele goede locale reisorganisaties, die elke reis naar eigen wens kunnen samenstellen. Het loont dus zeker de moeite eens te informeren.