“En toch is dit de mooiste tijd van het jaar voor een trekking” verkondigt Mu, onze gids, blijmoedig. We zijn net druipend van de regen aangekomen bij een shelter waar we op verhaal zitten te komen. “Juist nu het elke dag regent laat het land zijn mooiste tinten groen zien.” Ik kan niet anders dan haar gelijk geven. Je ziet het sappige groen niet alleen overal, maar je ruikt het ook. En de regen? Die is eerder verkwikkend dan een hinder. Enige nadeel zijn de spekgladde paden. Ik sta al snel op een beschamende 1-0 achterstand als ik -nog geen kwartier onderweg- vol onderuit ga. Onze pubers hebben dolle pret. Of je een Sapa trekking met kinderen kan maken? Lees snel verder.

Laatste update: 19 december 2022

Estimated reading time: 14 minuten

travelkees video call

Van Hanoi naar Sapa voor trekking met kinderen

Het is nog geen twaalf uur maar het lijkt nu al of we al dagen op pad zijn met Mu. Vanochtend om zes uur rolde de nachttrein vanuit Hanoi het station van Lào Cai, op de grens met China, binnen. Buiten het station staat een mannetje met busje al op ons te wachten. Vanaf hier is het nog een uur tot aan Sapa, waar we via een al maar klimmende weg naar toe rijden. Daar worden we afgezet bij het Sapa Garden Hotel. Mu is een kleine maar kordate jonge vrouw die al haar hele leven hier woont. Het organiseren van trekkings is haar beroep.

cafe in de bergen, vietnam

Voorbereiding met Mu

Organiseren, dat moeten wij ook nog even snel: we krijgen een kamer waarin we al onze spullen ‘even’ moeten her-ordenen. Wat laten we achter en wat nemen we mee op de trek? Ga er maar eens aan staan met een gezin van vijf. Inmiddels heb ik de ultieme paklijst wel paraat.

In de lobby van het hotel doen we een korte maar grondige voorbereiding met Mu. Ze geeft ons zelfs nog enkele opties voor verschillende routes door de bergen. We hebben haar vastgelegd voor drie dagen. Korter kan en langer ook.

rijstterrassen bij sapa in vietnam
Het uiterst vruchtbare groene landschap van de bergen rond Sapa.

Sapa trekking met kinderen

Vooraf had ik al afgestemd met Mu dat we met drie kinderen zouden gaan lopen, variërend in leeftijd van 10 tot 17 jaar. Met die leeftijden hoef je je niet meer af te vragen of de Sapa trekking met kinderen fysiek haalbaar voor ze is. Maar wel of het aantrekkelijk en afwisselend genoeg is. Dit was toch wel het onderdeel van de reis naar Vietnam waar onze pubers vooraf het meest tegenop zagen. “Een beetje suf wandelen door de bergen, weten jullie niets beters?” Dat soort discussies.

Anouk van 10 liep behoorlijk goed mee maar als junior kreeg ze speciale attentie van Mu op de gladde en steile stukken. Anouk zelf vond het super stoer allemaal. En de mannen van 15 en 17, die hadden genoeg te kijken onderweg: grappige mensen, een wedstrijdje doen met pa wie het meest onderuit zou gaan, lekker eten bij de stops, maar vooral: lekker buiten en sportief bezig zijn in een supergaaf landschap. Over de regen klaagde werkelijk niemand.

Alle kids vonden het contact met de locale bewoners prachtig. Anouk kon eindeloos met de kleine kinderen spelen en de jongens namen deel aan de gesprekken met gids Mu en onze gastheren -en dames, in eenvoudig Engels. Conclusie: na afloop van onze reis door Vietnam stond de trekking in Sapa hoog in de top 3 van leukste activiteiten bij alle kinderen.

brug in het dorp Ban Ho, Vietnam
Wandelen door de bergen van Vietnam hoeft niet suf te zijn.
sapa trekking met kinderen, vietnam
Een trekking met kinderen in Sapa slaat altijd aan, ongeacht wat ze er vooraf over te zeggen hebben.

Groen en nat

Sapa is als stadje nog wel groter dan ik me had voorgesteld, dus het duurt nog heel even voor we dit al wandelend achter ons hebben gelaten. Dat doen we al dalende. Maar dan, als we een laatste bruggetje zijn overgestoken, laten we ook de laatste huizen achter ons en ligt er een weids en groen dal voor ons. Het is al even aan het regenen maar ook de voeten worden nu nat als het geen zin meer heeft om steeds diepe plassen te ontwijken. Als we ook nog een paar bergbeken hebben doorwaad is iedereen definitief doorweekt.

Nadat we een rivier zijn overgestoken kunnen we even schuilen in een shelter waar bergbewoonsters fruit verkopen: wilde perziken en longans, een soort lychees. Daar vertelt Mu over het weer hier. Veel toeristen komen hier vooral in de wintermaanden, wanneer het droger is (dus minder groen) maar ook echt fris. Daar moet je ook wel op voorbereid zijn.

dorpsbewoner met baby, sapa
Overal kom je onderweg kleurrijk geklede bergbewoners tegen.
trekking in sapa, vietnam
Met onze gids Mu wandelen we van het ene hoogtepunt naar het andere.

Homestay in Lao Chai

Niet lang na deze break komt dan toch ook de zon tevoorschijn en zo drogen we weer lekker op, terwijl we heuvel op, heuvel af achter Mu aan langs rijstvelden en kleine boerderijtjes slenteren. Onze eindbestemming voor vandaag is Lao Chai (niet te verwarren dus met de stad Lao Cài, waar het treinstation is). Maar voor we daar aankomen trekt Mu ons mee naar binnen in een werkplaats waar mensen bezig zijn met het weven van tapijten en het maken van indigo, de blauwe kleurstof. Onze pubers hebben meer interesse voor de marihuanaplanten die buiten manshoog langs de weg groeien.

We kunnen vanavond eten en slapen in de homestay van de broer van Mu in Lao Chai. Zijn huis ligt aan een steil pad omhoog, midden tussen de terrasvormige rijstvelden. Met een veranda waar vandaan we een werelduitzicht over die rijstterrassen en de vallei hebben. Even lijkt het of er niemand thuis is. Er is namelijk een feest aan de gang beneden in het dorp en broerlief is weliswaar net terug, maar ligt nu te slapen. Zijn vrouw is wel bij de wakkeren, maar de rode blosjes op haar wangen verraden dat ook zij het daar gezellig heeft gehad. Na het eten, als de goedlachse broer inmiddels is aangehaakt, komt de fles met rijstwijn op tafel. Weigeren is geen optie.

uitzicht vanuit guesthouse over rijstterrassen, sapa
Mu vertelt graag over haar geboortestreek tijdens de thee na aankomst in de homestay.

Dienst en wederdienst

De volgende ochtend worden wij allemaal voorzien van een stevige bamboestok. En of we die nodig zullen hebben. Want het duurt niet lang of we ploeteren weer door drek en modder die de stenen ondergrond spekglad maken. Schoenen veranderen in onherkenbare klompen modder. Mu heeft niet het makkelijkste pad gekozen, want dat loopt in het dal beneden ons. Maar als je daar loopt heb je niet de uitzichten die wij genieten. Ta Van is het eerste dorp waar we langs lopen.

Aan de rand van een stuk bamboebos is er een verplicht stop. Mu zegt dat we ons allemaal extra met muggenolie moeten insmeren. Want in het bamboebos wemelt het van de dazen. Ben je eenmaal door zo’n beest gestoken dan trekt dat nog meer paardenvliegen aan. Het pad gaat nu steil naar beneden door het bamboebos. Overeind blijven en je evenwicht houden is verheven tot een sport. Waarbij mij achterstand van gisteren al snel is omgebogen tot een voorsprong: 1-3! Niet geheel toevallig lopen vanaf het begin van de ochtend al twee locale vrouwen met ons mee. Zij assisteren sommigen van ons bij het overeind blijven. Op de moeilijkste stuken reiken hun pezige handen naar onze naar evenwicht zoekende armen.

Als het moeilijkste stuk achter de rug is kunnen we ons in een riviertje bij een waterval enigszins schoonmaken. Kort daarna houden de vrouwtjes het voor gezien, maar niet nadat we als wederdienst wat handwerkjes van ze hebben gekocht. Want zo werkt dat hier.

sapa trekking met kinderen,
Mu gaat ons voor door het prachtige landschap en bestookt ons onderweg met tal van leuke verhalen en anekdotes.
trekking group, sapa trekking met kinderen,
Op de foto samen met twee bergbewoonsters, die ons in de bergen hielpen op de gladde stukken.

Ban Ho en Nam Toong villages

De weg is nu makkelijker maar zonder schaduw in de volle zon. In Su Pan hebben we lunch en die komt als geroepen want iedereen heeft behoorlijk wat trek. Er volgt daar nog een pittige afdaling dwars door de velden en door snelstromende beekjes, totdat we in het dorp Ban Ho aankomen, een dorp dat gedomineerd wordt door mensen van het Tay volk. Ban Ho ligt aan een rivier in een vruchtbaar dal. We ploffen neer in de Hoang Thi Du Homestay. Er zijn leuke kleine kindjes die niet verlegen zijn en na het eten is er weer rijstwijn. Want daar slapen we zo lekker op.

Op de laatste dag doen we alleen een wandeling naar het dorp Nam Toong. We lopen eerst nog door Ban Ho, steken twee maal een rivier over en beginnen dan aan de klim naar Nam Toong. Hier woont het Red Dao volk, te herkennen aan rode mutsen en donkerblauwe shirts. We krijgen uitzichten over weer een stuwdam in aanbouw. In het dorp aangekomen waarschuwt Mu ons voor wat opdringerige honden omdat hier soms nog rabiës voorkomt. Die wordt overgebracht door wolven in het bos. De terugweg vergt weer iets van onze knieën en enkels maar verloopt zonder gênante glijpartijen.

locale vrouw in de rijstvelden, sapa
Bergbewoners lopen vaak de zelfde routes als wij.
rijstterrassen in sapa, vietnam
Overal waar je kijkt groeit rijst tegen de klippen op in Sapa.

Het nachtleven van Sapa

Na de lunch staat ons busje te wachten en zo staan we drie kwartier later weer in het drukke centrum van Sapa, dat de bijnaam ” Stad in de Mist” heeft. Tegenwoordig ook wel “Stad in het Stof” genoemd, vanwege de vele bouwwerkzaamheden. We logeren in het Sapa House Hotel.

Sapa kent een behoorlijk gezellig nachtleven dat zich deels op straat afspeelt. Bij de Notre Dame Cathedral wordt driftig gedanst op straat. Echt van alles. De lambada, een Weense wals, maar ook op Italiaanse schlagers: we zijn niet alleen weer terug in de bewoonde wereld, maar ook bijna in de westerse wereld.


Travel Movie
Sapa trekking met kinderen – Travel Centre

1. Beste reistijd voor Sapa

Sapa ligt op een hoogte van 1500 meter en is omringd door bergen van meer dan 2500 meter, met daarbij de hoogste berg van Vietnam, de Fansipan (3143 m). Die hoogte betekent dat het met name in de winter flink kan afkoelen. De wintermaanden zijn fris, maar relatief droog. De zomermaanden warm en nat. Heel nat soms. Ook dan dien je warme kleding mee te nemen voor de wat frisse en vochtige avonden.

Hieronder geef ik per seizoen de kenmerken, kies dus wat het beste voor je uitkomt:

 • Maart tot mei: prima weer – warm en droog – beste tijd voor trekking.
 • Juni tot september: warm met veel regen. Relatief veel Vietnamese toeristen.
 • Eind september – midden december: koel en droog weer, prima voor trekking en fotografie
 • Midden december tot februari: fris winterweer, droog en minder toeristen

2. Paklijst voor een Sapa trekking met kinderen

Tip 1: neem zo min mogelijk mee. Je kan de bulk van je bagage bij je hotel in Sapa of in Hanoi achterlaten. Ga je in de winter, dan is wat extra warme kleding voor de nachten geen overbodige luxe.

 • Toch iets warms voor de avonden
 • Lange broek
 • Korte broek
 • Waterdicht jack
 • Hoofddeksel
 • Zonnebrand
 • Insectenspray (horzels!)
 • Wandelschoenen met profiel – tijdens het natte seizoen liep ik op Teva wandelsandalen; dat was best een uitkomst.

3. Reizen van Hanoi naar Sapa

Veel reizigers kiezen voor de nachttrein vanuit Hanoi. Wij ook. Voordeel is dat je toch wel een goede nachtrust hebt. Treinen rijden behoorlijk op tijd en zijn daarmee een betrouwbaar vervoermiddel.

De bus hebben we ook gedaan: op de terugweg. Er zijn veel soorten bussen, maar het meest comfortabel zijn toch wel de slaapbussen. Vooraf boeken is verstandig en goedkoper dan ter plaatse de laatste plekken proberen te verkrijgen tegen een dan hoger tarief. Via het zoekscherm hieronder wordt alle vervoer voor je vergeleken. Bussen, treinen en taxi’s.

Powered by 12Go Asia system

vliegticket hanoi

4. Paspoort en visum Vietnam

Als je een trekking in Sapa wilt gaan maken, heb je een visum voor Vietnam nodig. Er zijn verschillende soorten visa, maar het e-visum dat je sinds 2018 met enige gebruiksaanwijzingen vooraf zelf kan regelen, is het voordeligst.


5. Georganiseerde trekkings in Sapa met en zonder kinderen

👉 Een compleet overzicht van trekkings vanuit Sapa, van 3 tot 6 dagen.

Hilltribes van Sapa is een vijfdaagse tour met vertrek uit Hanoi, waarbij je op de middelste drie dagen bezoeken brengt aan diverse dorpen waar je kennis maakt met de verschillende bergstammen.


Meer weten over Sapa trekking met je kinderen?
Boek een video call!

Zijn jullie enthousiast? Maar hebben jullie duizend vragen?

Laat mij je assisteren in een persoonlijk gesprek. Ik ken het noorden van Vietnam uit eigen ervaring en heb daar goed om me heen gekeken. Voor een kleine fee help ik je tijdens een video call een heel eind op weg en beantwoord al je vragen. En, niet onbelangrijk, laat je kinderen ook mee doen, dan kunnen zij hun eigen vragen stellen. 😉