Als er één plek is waarvoor het waard is de reis naar Vietnam te maken, dan is dat de omgeving van Nin Binh. En dan met name het gebied Tam Coc. En toch wordt deze streek door lang niet alle reisorganisaties in hun rondreizen door Vietnam opgenomen. Van die routes die met hun zevenmijlspassen Vietnam doorkruisen. Waardoor je dus van alles overslaat. In dit geval de honderden mystieke kalksteenrotsen die uit de grond oprijzen temidden van de rijstvelden. Lees hier hoe je alles haalt uit je verblijf in Ninh Binh en Tam Coc.

Laatste update: 15 juli 2021

Geschatte leestijd: 17 minuten


De Droge Halong Bay

Toeristenfolders noemen het gebied ook wel de Droge Halong Bay. En daar is in zoverre iets voor te zeggen, dat je hier in feite het zelfde type landschap aantreft als in de Halong Bay, maar dan is de open zee vervangen door een knalgroen landschap van meanderende rivieren, rijstvelden, kanaaltjes en meertjes.

Onze rit vanuit Cat Ba duurder iets van vijf uur en was op het eerste stuk na, waarbij we per ferry het eiland verlieten, niet al te inspirerend. We reden door het vlakke landschap van de Rode Rivierdelta. Een dichtbevolkt agrarisch landschap. Niets wees erop dat we aanstonds in een sprookjesachtige omgeving zouden arriveren.

Beste advies: sla Ninh Binh maar over

Het volgende klinkt misschien wat paradoxaal. Maar het enige wat je tijdens je verblijf in Ninh Binh kan skippen, is Ninh Binh. En daarmee bedoel ik de stad zelf. Daar is sowieso geen bal te beleven. Onze bus stopt daar maar heel even, maar niet veel mensen stappen uit, hoewel Ninh Binh wel de eindbestemming van de bus is. Maar het gros van de mensen heeft een van de hotel geboekt in de buurt van Tam Coc, het gebied waarin sampans vertrekken voor een idyllische rondvaart. We zijn dan op vijf kilometer buiten het centrum van de stad en in een compleet andere wereld. Dit is de plek waar je ook de leukste gemoedelijke homestays en guesthouses vindt.

Sommige van die hotelletjes zijn zo wonderschoon gelegen, dat je alleen al een dag zou moeten inplannen om daar al van te kunnen genieten. Maar voor ons staan vijf fietsen klaar. We worden erop uitgestuurd door de o zo hulpvaardige mensen van Nguyen Shack. We krijgen nog iets van een kaartje van de omgeving in de handen gedrukt, met daarop de stops die we moeten maken. Er valt hier genoeg te zien, dus gebruik je tijd. En succes he!

bamboehutjes van nguyen shack homestay bij ninh binh in mooie vallei
De bamboehutjes van Nguyen Shack liggen in een verborgen vallei.

Bestaat de perfecte homestay?

Nguyen Shack is zo’n plek waar je je reisplannen voor aanpast. Wat mij betreft is het de beste accommodatie in de wijde omtrek van Ninh Binh. Komend vanaf de weg loop je nietsvermoedend te midden van rijstvelden onderlangs zo’n kalkstenen rots. Als je op een boerenerf komt denk je “ik zit verkeerd”, maar de bewoners wuiven je toe en gebaren je door te lopen. Dan een bocht en er opent zich een dalletje als een amfitheater. Daarin een meertje omringd door kalksteenrotsen. Een troep eenden en allemaal rieten hutjes met hangmatten op palen boven het water, waarvan er straks één voor jou is. Mits je hebt gereserveerd. Want ze zitten vol, dag na dag. Wat wil je met een 5,0 op Tripadvisor. Genoeg reclame.

groet van vietnamese vrouw op fiets in ninh binh
De fiets is het beste vervoermiddel in de omgeving van Ninh Binh. Zowel voor de locale bewoners als voor bezoekers.

Fiets of scooter?

Fietsen in Vietnam zijn niet gebouwd voor een ambitieuze trektocht. Plan er geen al te lange tochten mee want de kans dat je je een breuk zit is vrij groot. Maar wat is er een beter vervoermiddel om lekker door het Vietnamese platteland te kuieren. Ga je meer dan twintig kilometer afleggen, overweeg dan een scooter te huren.

Bich Dong Tempel

Aan de hand van ons kaartje komen we aan bij een pracht van een poortje, waar achter de Bich Dong tempel schuil gaat. Maar eerst een stenen bruggetje over, dat dan wel half verzakt is van ouderdom, dan wel overstroomd is. Want het is regentijd. Algengroei op het brugdek veroorzaakt menig glijpartij van nietsvermoedende toeristen. Het schitterend gedecoreerde poortje ziet eruit of het toegang geeft tot een sprookjeswereld. Uit een Chinees prentenboek.

bich dong, gate, pond
Alleen de entree naar de Bich Dong pagodes is al veelbelovend.

Door de poort lopend komen we terecht in een oase van rust. Een tuin waarin we drie verschillende pagodes treffen. Deze zijn gebouwd op diverse niveaus verbonden door een paar trappen. Zodra we de pagodes betreden worden we verwelkomd door boeddhabeelden en de geur van wierook. Opvallend weinig bezoekers hier voor zo’n mooie plek. En weer die uitzichten op groene bergen en jungle om ons heen.

gele en rode lampions hangen voor de tempel van Bich Dong
De tempels van Bich Dong zijn versierd met lampions.
bich dong, vijver, lelies
Lelievijver voor de toegangspoort naar de Bich Dong Pagode.

Thung Nham vogelpark

Op het kaartje dat we in het guesthouse hadden gekregen stond nog een naam: Thung Nham. Maar ik was vergeten wat dat precies was. De mannen bij de slagboom waar we entree moeten betalen kan ik het niet vragen. Die spreken alleen Vietnamees. We tasten dus een beetje in het duister want zelfs onze reisgids vermeldt niets over Thung Nham. Na nog een stukje fietsen komen we terecht in weer zo’n smaragdgroen dal. Met aan het eind parkeerplaatsen.

Thung Nham blijkt een enorm recreatiegebied te zijn met een aangeharkt parklandschap dat vooral door veel Vietnamese dagjesmensen wordt bezocht. Hoofdattractie is het vogelpark, waar we zo midden op de dag gewoon te vroeg voor zijn. De vogels keren hier aan het eind van de middag terug, wat een fraai schouwspel oplevert van hele zwermen ooievaars, reigers en kraanvogels. Ik heb me laten vertellen dat de bomen dan tjokvol vogels zitten. Daar kunnen wij niet op wachten, ons wacht nog een kilometer of twaalf terug fietsen. En de wekker zetten, want morgen vroeg willen we vanaf een speciale plek de zon zien opkomen.

fiets moet uitwijken voor koeien op de weg in thung nham
In het Thung Nham vogelpark delen we de weg hier en daar ook met andere dieren.

Hang Mua viewpoint

Het uitzicht vanaf de Hang Mua Peak is er zo eentje dat met stip binnenkomt in je persoonlijke top 10 “waanzinnige vergezichten”. Het woord sprookjesachtig is al een paar keer gevallen in dit verhaal en ik val bewust in de herhaling. Het begint al onderaan de klim waar we door een vervaarlijk uitziende draak welkom worden geheten op de brede in rotsen uitgehouwen trap. Nee dit is niet de Efteling. Vervolgens benemen eerst vijfhonderd treden je de adem. Daarna het uitzicht. Het maakt niet uit welke kant je op kijkt. Overal schieten kalksteenbergen tussen de rijstvelden omhoog. Aan de ene kant zien we de Ngo Dong rivier tussen de bergen door meanderen. Aan de andere kant opent het landschap zich in de richting van de stad Ninh Binh en de vlakte van de Rode Rivierdelta. Met op de voorgrond nog die kleine pagode om het plaatje af te maken.

hang mua, tam coc, trappen, klim
De veelbelovende start van de klim naar het Hang Mua view point.
hang mua, viewpoint
Hoe vroeger je de klim naar het Hang Mua viewpoint maakt, hoe minder mensen je daarboven tegenkomt.
uitzicht vanaf hang mua viewpoint bij ninh binh op ondergelopen rijstvelden en kleine pagode
De beloning na 500 treden de berg op klimmen. Een uitzicht dat je bij blijft.

Plattelandsleven

Later die ochtend knetteren we met onze gehuurde scooters over boeren landweggetjes, langs kippen die verschrikt de berm in stuiven. Op het land rond Ninh Binh en Tam Coc bewerken boeren hun akkers gebukt onder hun non la, tot aan hun enkels in het water. In de sloten zwemmen eenden met horden tegelijk allemaal met hun snavel in de zelfde richting, schoksgewijs. Waterbuffels laten zich de huid schoonpikken door reigers en ossenpikkers.

ninh binh, rice field, farmer, rice farmer,
Rondom Ninh Binh en Tam Coc kan je het Vietnamese plattelandsleven van dichtbij aanschouwen.
rijstvelden worden door boeren bewerkt in het karstlandschap van ninh binh
Overal in de rijstvelden zie je mensen aan het werk.

Peddelend door Trang An

Op een paar plekken rond Ninh Binh kan je je laten rondvaren in sampans, kleine roeibootjes die altijd door vrouwen worden bestuurd. Je vaart dan tussen de kalksteenbergen en door grotten. Wij parkeren de scooters bij Trang An. Hier is het letterlijk een komen en gaan van bootjes. Het zijn voornamelijk Vietnamese en Chinese toeristen die zich laten rondvaren, waardoor er een constante stroom van bootjes vertrekt.

genummerde bootjes in Trang An bij Ninh Binh
Bootjes liggen klaar voor de stroom bezoekers die willen worden rondgevaren door het karstgebied van Trang An.

We krijgen ook gelegenheid om mooie plekken aan de wal te bekijken. We worden afgezet bij enkele tempels die langs de route liggen. Wel goed het nummer van je bootje onthouden, want de bootjes en hun roeisters zien er echt allemaal het zelfde uit. Wij hebben nummer 1047.

Als we door grotten heen varen komt het aan op de stuurmanskunst van de roeisters. Het water staat best hoog deze zomer wat ervoor zorgt dat we helemaal plat in de boot moeten gaan liggen om te voorkomen dat we met onze hoofden tegen de vervaarlijk opdoemende stalactieten aan stoten.

roeibootjes over de rivier bij Trang An met kalksteenbergen
De vele roeibootjes die allemaal in de zelfde richting varen voegen nog iets extra toe aan het landschap bij Trang An.

Druk met onthaasten

Terug op onze scooters zoeken we weer de rustige landweggetjes op en voor we het weten slingeren we tussen de bergen waarbij we soms aan de kant moeten voor wat koeien op de weg en dan weer voor een koe in het water. Maar dat laatste is om wat opnames te maken van zo’n fotogenieke waterbuffel.

Waar we geen tijd meer voor hebben is een bezoek aan de Bai Ding Pagode. Dat wil zeggen, we komen er nog wel, maar we zijn zo druk geweest met onthaasten geweest (fotostops, uitgebreid lunchen), dat we geen tijd meer overhouden om dit uitgestrekte tempelcomplex te kunnen bekijken. Het loopt naar het einde van de middag, het is nog een goed half uur terug met de scooters en in de Nguyen Shack is het prima borrelen langs de waterkant. Dus dat doen we dan maar. In ons meest favoriete hotel van deze reis.

bai dinh, pagode, motorfiets, bike
Een half uur met de motorfiets vanaf Tam Coc ligt het Bai Dinh tempelcomplex, in totaal zo’n 700 hectare. Van al heel ver zie je de enorme pagode opdoemen.

Ninh Binh en Tam Coc Travel Movie


Ninh Binh Reisplanner1. Beste reistijd voor Ninh Binh en Tam Coc

Net als in de rest van het noorden van Vietnam kent Ninh Binh van november tot april een droog maar koel klimaat en van mei tot oktober een nat en heet klimaat. Het natte seizoen, dat in onze zomer valt, is prima te doen en zorgt ervoor dat de natuur er intens groen bij ligt en de velden vol rijst staan.

Wil je de rijstvelden in hun rijpe goudgele kleuren zien, zorg dan dat je tussen mei en begin juli hier bent. Óf in september en oktober, wanneer de tweede oogst wordt binnengehaald. Ben je een fan van lotusbloemen, kom dan in juni, waneer de vijvers en meertjes vol met deze roze bloemen staan.


2. De reis naar Ninh Binh en Tam Coc

De regio ligt op een paar uur ten zuiden van Hanoi. Hanoi wordt steeds frequenter aangevlogen door steeds meer luchtvaartmaatschappijen. Via onderstaande link zal je geen moeite hebben om een voordelig vliegticket te vinden.


vliegticket hanoi

Van Hanoi naar Ninh Binh

Ninh Binh heeft een treinstation waar alle doorgaande treinen vanuit Hanoi naar het zuiden stoppen. Die doen ongeveer 2 uur en een kwartier over de rit. Daarnaast heb je ook bussen, minibusjes en taxi’s. Het mooie is dat je al deze reizen hieronder met elkaar kan vergelijken en boeken:


Powered by 12Go Asia system

Van Halong Bay en Cat Ba naar Ninh Binh

Ook vanuit Halong Bay en Cat Ba Island is Ninh Binh goed bereikbaar, alleen niet per trein. De gecombineerde bus en ferrytocht duurde bij ons ongeveer 5 uur.

Powered by 12Go Asia system

3. Paspoort en visum Vietnam

Vergeet niet voordat je naar Vietnam afreist, tijdig je visum te regelen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, onder meer afhankelijk van de lengte van je verblijf. Ik heb een heel apart blog over het visum voor Vietnam geschreven. Wat je voor elk type visum in ieder geval nodig hebt, is een paspoort dat nog lang genoeg geldig is na je verblijf in Vietnam (momenteel tot 6 maanden).


4. Georganiseerde reizen naar Ninh Binh

In mijn artikel gaf ik al aan dat lang niet elke touroperator de streek rond Ninh Binh in zijn reisprogramma heeft opgenomen. Tijdens de volgende reizen verblijf je minimaal 2 nachten in Ninh Binh of Tam Coc en dat is wat mij betreft ook wel het absolute minimum wat je nodig hebt.

  • Rondreis Vietnam – een vrij intensieve 22-daagse reis waarin je voldoende tijd krijgt om het beste van Ninh Binh te zien.
  • De Familiereis Vietnam duurt 23 dagen en combineert het beste van het noorden en het zuiden met elkaar. Dat alles in een rustig tempo, dus ideaal voor gezinnen. De zelfde reis kan je ook met je gezin als privéreis maken.
  • De 21-Daagse Groepsrondreis Vietnam van de ANWB doet Ninh Binh kort aan voor een overnachting.
  • Handig: Rivieren en Rotsen Ninh Binh, een 2 daags pakket inclusief een overnachting in een schitterende homestay, fietstocht en roei-excursie.


5. Dingen om te doen in Ninh Binh

Ninh Binh ligt niet al te ver van Hanoi, wat het ook een ideale bestemming maakt om daar vanuit een dagtocht of een meerdaagse excursie te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de volgende tipjes waarbij je op een efficiënte manier alles uit mijn verhaal te zien krijgt.


6. Mijn favoriete hotel in de omgeving van Ninh Binh

Je hebt het al eerder kunnen lezen in dit artikel. Ik stak mijn enthousiasme voor de Nguyen Shack niet onder stoelen of banken. Maar het is niet alleen de fantastische ligging van de bamboe hutjes boven het water in de verborgen vallei. Het is ook de gastvrijheid en de warmte van de stafleden die uitzonderlijk zijn. Altijd hebben ze tijd voor een praatje, je krijgt waardevolle tips en ze weten precies wat je wanneer nodig hebt.

Er zijn nog meer echt hele goede adresjes te vinden rondom Tam Coc. Vul je reisdata in en vind ze hieronder.

Booking.com

7. Fiets of motorfiets huren in Ninh Binh?

Het mooie van Ninh Binh is dat veel plekken op fietsafstand van elkaar gelegen zijn. Je kan ook overal fietsen huren voor weinig geld. Veel hotels hebben ook een paar fietsen voor hun gasten klaar staan, die je gratis kan gebruiken. Wij hebben op meerdere plekken in Vietnam gefietst en het is super relaxt om op zo je eigen tempo te kunnen bepalen. Wel waren de fietsen niet altijd van dusdanige kwaliteit dat je er hele tochten op kan maken. Kleine ongemakken zoals niet vastzittende zadels, langzaam leeglopende banden en slechte remmen maken je fietstocht minder relaxt.

Plan je meer dan 20 kilometer per dag te fietsen, overweeg dan een motorfiets te huren. Als je jezelf niet verleidt om de gashendel te ver open te trekken dan houd je het veilig en kan je ook nog wat om je heen kijken. Wij sukkelden zo met een gangetje van 30 km/h over de boeren landweggetjes. Ik zeg daar direct bij dat je niet verzekerd bent op een motorfiets. Gewoon niet. Nada. Niet via je reisverzekering en ook niet via je aansprakelijkheidsverzekering.

met de motorfiets in Ninh Binh en Tam Coc
Een motorfiets stelt je in staat om in relatief korte tijd veel te zien in de omgeving van Ninh Binh.


8. Verder lezen

Lees ook de volgende verhalen over bestemmingen in Vietnam die ik heb bezocht:

Met de volgende reisgidsen kom je een stuk verder bij het plannen van je reis door Vietnam.