Dit is geen toeval meer. Gewapend met onze camera’s lopen we om half acht in de ochtend door het oude centrum van Hoi An. Letterlijk op elke hoek van de straat een elkaar verliefd in de ogen kijkend stelletje dat in trouwkostuum -en jurk op de foto gaat. Het kan niet anders of Hoi An is het meest romantische stadje van Vietnam. De vroege ochtend is hét moment voor bruidsreportages.

Laatste update: 8 augustus 2022

Geschatte leestijd: 15 minuten


Openluchtmuseum

Hoe anders ligt het UNESCO stadje erbij dan toen we hier gisterenmiddag plompverloren binnenvielen. Gelukkig kon ik er doorheen kijken, door stratenvol met backpackers, Aziatische toeristen en andere groepjes die gedwee achter een gids met omhooggestoken parasol struinen. Ik zag even door de bomen het bos niet meer. Zijn we in Disneyland? Hoi An had een tweede kans nodig, vandaar dat we op dag twee de wekker zetten om het stadje wat meer voor ons zelf te hebben.

wedding couple in Hoi An old town
Als je vroeg genoeg in de ochtend op straat bent, kom je de bruidspaartjes tegen die met hun fotoreportage bezig zijn.
bruidspaar in Hoi An

Het oude centrum van Hoi An staat vol met van die karakteristieke koloniale huizen. De meesten daarvan geverfd in een warm gele kleur. In de 16e en 17e eeuw werd in het stadje driftig handel gedreven met vooral Chinese, Japanse en Nederlandse handelaren. Veel huizen uit die tijd staan nog overeind en dat maakt het stadje een waar openluchtmuseum. Tel daarbij op de duizenden lampionnen die de huizen en straten sieren en de gunstige ligging vlak achter de kust en je hebt een toeristenattractie van wereldformaat.

koloniaal huis in het centrum van Hoi An
Veel huizen in het centrum van Hoi An hebben een okergele kleur.

De straten in het oude centrum zijn vrij van auto’s en scooters, dus dat is dan wel weer on-Vietnamees relaxt. Als je de oude stad gaat verkennen dan kan je een aantal historische huizen van binnen bekijken. Bij de Japanse brug kan je een passe-partout kopen waarmee je in een keer de entree betaalt voor vijf huizen.


Fietsen of wandelen?

Het oude centrum van Hoi An is klein en overzichtelijk, dus valt uitstekend wandelend te verkennen. Ga je verder buiten het centrum, dan is het prettig om over een fiets te huren. Want er is meer dan alleen een oud koloniaal centrum, dat iets landinwaarts is gelegen aan de Thu Bon rivier. Het platteland dat het stadje omgeeft is erg aantrekkelijk om fietstochtjes doorheen te maken. En even verderop lonkt het strand van Cua Dai. Daarmee is Hoi An een vrij complete bestemming, waardoor het ook geschikt is voor een langer vakantieverblijf. Op onze reis hadden wij er vier volle dagen voor ingepland, maar ik kan me voorstellen dat je hier makkelijk een dag of tien kunt doorbrengen op een vakantie waarin strand en activiteiten gecombineerd kunnen worden.

brug in de oude stad van Hoi An

Belangrijkste bezienswaardigheden in het oude centrum van Hoi An

Het kan niet anders of je komt al snel uit bij de Japanse brug. De roze geverfde overdekte brug is in de 17e eeuw gebouwd door handelaren uit Japan. De brug beschikt ook over een eigen tempel. De brug ligt vrij centraal, dus je zal hem wel een paar keer kruisen op je zwerftochten door Hoi An.

Japanse brug in Hoi An
De Japanse brug is een eye cather in het centrum van Hoi An.

De Phuc Kien Assembly Hall is ruim vierhonderd jaar geleden gebouwd speciaal voor Chinese bezoekers en handelaren uit Fujian. Ik vond vooral de toegangspoort heel apart, die wel uit roze bakstenen opgetrokken lijkt te zijn.

De Phuc Kien Assembly Hall

De waterkant is het domein van de vele restaurantjes, waarlangs je heerlijk kan flaneren. Het zoeken naar tips waar en in welk restaurant je het beste eet is niet nodig. Reputaties komen en gaan, maar nergens waar wij aten hadden wij te klagen. ’s Avonds zijn niet alleen de straten en huizen verlicht, maar dragen de talloze bootjes in de rivier kleurrijke lampionnen en drijven er papieren schuitjes met brandende kaarsjes in het water. De bootjes worden bestuurd door vrouwen met hun typische Vietnamese punthoeden. Ze zullen je wenken om aan boord te komen voor een vaartochtje.

bootje in de rivier bij Hoi An
Een vaartochtje is een welkome afwisseling tijdens het shoppen in Hoi An

Shopaholics en fotografen kunnen hun slag slaan op de Central Market. Op deze markt doen de inwoners hun boodschappen, maar komen ook toeristen shoppen voor souvenirs. Je kan er maatkleding laten maken, maar ook de ingrediënten voor een maaltijd bij elkaar kopen. Ben je echt een fan van markten, sta dan eens extra vroeg op voor een sunrise cruise langs de vismarkten.

markt in Hoi An, Vietnam
Op de Central Market van Hoi An kom je ogen te kort.

Welke traditionele huizen moet je bezoeken?

Niet allemaal in ieder geval. Je koopt een passe-partout waarmee je maximaal vijf huizen en tempels kan bezoeken, terwijl er misschien wel vijftien te bezoeken zijn. Wij vonden na een aantal huizen van binnen te hebben bekeken dat ze onderling niet al te veel van elkaar verschilden.

winkeltje in Hoi An, nacht
Winkeltjes blijven tot laat open in Hoi An.

Maar als je één huis gaat bezoeken, sla dan in ieder geval niet het Phung Hunghuis over. Het ligt vlak bij de Japanse Brug en vanaf het balkon heb je een fraaie blik over deze brug. Na binnenkomst krijg je eerst een korte uitleg over de geschiedenis van het huis (reeds eeuwenlang in het bezig van de zelfde koopmansfamilie) en als je rond gaat kijken staat het huis vol met kunstobjecten en souvenirs. Hier is duidelijk een verzamelaar aan de gang geweest.

Cua Dai en An Bang: de stranden van Hoi An

Ik zei het hier boven al: op slechts vijf kilometer van het oude centrum vind je het zacht golvende zandstrand van Cua Dai. Je kan er prima op de fiets heen. Het is niet moeilijk een rustig plekje te vinden voor je zelf, want er is plek zat op het lange en brede zandstrand. Koop een kokosnoot, wat fruit of een paar flesjes water bij de vrouwen onder de palmbomen. Dan ben je even van ze af en wat kost het nou helemaal.

strand van Hoi An
Voor de liefhebber heeft Hoi An kilometers mooi zandstrand.

Heb je trek gekregen van het zwemmen, maak dan je keuze uit een van de talrijke restaurantjes langs het strand. Voor een heerlijke visschotel bijvoorbeeld.

Loop of fiets wat verder in de richting van Da Nang en je komt op het An Bangstrand. Mogelijk nog mooier dan het strand van Cua Dai, dat minder te lijden heeft gehad van erosie en nog mooi geleidelijk in zee afloopt.

Fietsen in Hoi An

De omgeving is zo plat als een pannenkoek en het duurt nooit lang voordat je je op het rustige platteland bevindt. Een van de leukste tochtjes die je kan fietsen in Hoi An is een ritje naar het dorp Cam Thanh, beter bekend als het dorp van het bos met kokospalmen. Deze bevindt zich in de delta van de rivier waar de steeds smaller wordende weg stopt.

Maar dat hoeft niet het einde van het fietsen in Hoi An te zijn. Want overal in rivier drijven ronde mandjes met vrouwen erin die mensen rond peddelen. Het zijn de zg. basket boats en je kan ermee langs mangroven en de kokosbossen varen, die half in het water staan. Een leuk vervolg op je fietstocht.

basket boat in Hoi An
Maak eens een tour met een basket boat door de rivierdelta bij Hoi An.

Een ander mooie trip om te fietsen in Hoi An gaat door de rijstvelden waarin buffels met hun dikke buiken in het water hun ruggen laten schoonpikken door reigers. Overal lopen smalle paadjes of kleine weggetjes door de velden en langs lelievijvers. Vooral in de vroege ochtend of wat later in de middag is het heerlijk rondkarren op je fiets.

Eindeloze fietsroutes rondom Hoi An.

Een langer verblijf in Hoi An

Hoi An is heel goed geschikt voor een vakantie van een week of langer, waarin je een perfecte combinatie van strand, stadje en een fraaie omgeving hebt. Daarnaast zijn er ook nog eens uitstapjes te maken. Wat te denken bijvoorbeeld van My Son, het wereldberoemde UNESCO tempelcomplex (40 km). Of de levendige stad Da Nang (30 km). Wat mij betreft meer dan voldoende om je een dag of tien te vermaken.

boer met buffel in de rijstvelden bij Hoi An

Hoi An is dus perfect voor een langer verblijf als je het rustig aan wilt doen en je niet wilt haasten. Dompel je zelf onder in de locale sfeer, bekijk een paar historische huizen in het centrum. Ga fietsen in Hoi An. En morgen nog een keer. Maar zet niet te veel op je programma; je kan gewoon niet elke tempel of elk museum bezoeken. Relax en geniet van je tijd in Hoi An!

Hoi An Travel Movie


Hoi An Reisplanner1. Beste reistijd voor Hoi An

Er zijn grofweg twee seizoenen: droog en nat. Het droge seizoen is van februari tot en met augustus. Daarbij kunnen in juli en augustus de temperaturen nog behoorlijk oplopen tot boven de 38 graden. Het natte seizoen heb je van september tot en met januari. Houd er rekening mee dat het dan ook nog wel benauwd kan zijn. Kort door de bocht blijven de maanden februari tot april de beste reistijd voor Hoi An: het is droog en nog niet al te heet.


2. Bereikbaarheid van Hoi An

Da Nang ligt op een half uurtje rijden van Hoi An. Als dit ook gelijk je eindbestemming is dan kan je het best een vliegticket naar Da Nang kopen. Doe je Hoi An aan tijdens een rondreis door Vietnam, dan zal je waarschijnlijk starten in Hanoi of Ho Chi Minhstad.

vliegticket Da Nang

vliegtuig op de luchthaven van Da Nang
De luchthaven van Da Nang is op slechts 40 minuten verwijderd van Hoi An.

Binnenlandse tickets voor trein of bus zijn eenvoudig online te boeken. Als je naar Hoi An te weinig mogelijkheden te zien krijgt, zoek dan op eindbestemming Da Nang. Daar vandaan gaan er voldoende taxi’s en minibusjes naar Hoi An. Gebruik anders het volgende formuliertje voor de beste verbindingen:

Powered by 12Go Asia system

3. Paspoort en visum Vietnam

Je zou het makkelijk kunnen vergeten, maar voor Vietnam is een visum verplicht. Daarnaast moet je paspoort nog zes maanden geldig zijn tot na je verblijf in Vietnam. Meer informatie over het aanvragen van je visum voor Vietnam vind je terug in mijn aparte blog hierover.


4. Georganiseerde reizen naar Hoi An

Je kan Hoi An bezoeken als stop op een rondreis, maar er zijn ook pakketreizen met een vlucht en uitsluitend verblijf in Hoi An te boeken. Voor dat laatste is het plaatsje ook echt wel geschikt. Er valt genoeg te zien en te doen. Hieronder geef ik je een aantal voorbeelden.

  • Bijna elke rondreis door Vietnam doet Hoi An wel voor enkele dagen aan, zoals deze 21-daagse groepsrondreis Vietnam.
  • Goedkope pakketreizen naar Hoi An: het komt vaak voor dat je niet van Schiphol vertrekt, maar vanuit België of Duitsland
  • Luxe Strandvakanties in Hoi An – je kan ook prima een strandvakantie van een week of langer boeken in Hoi An, dankzij de uitstekende vliegverbindingen naar de luchthaven van Danang.
  • Georganiseerd, maar toch individueel: boek een vierdaagse bouwsteen Hoi An. Je logeert in een hotel met zwembad, er staan fietsen voor je klaar en er gaat ook een keer een gids met je mee waar je een mooie route door de rijstvelden aflegt.


5. Dingen om te doen in Hoi An

Zoals ik al schreef, er zijn volop dingen om te doen in Hoi An en in de omgeving daarvan. Het is niet moeilijk om een afwisselend programma voor een verblijf van een week of twee te maken, zonder je een dag te vervelen.

Het goedkoopst is om met een gehuurde fiets zelf wat te gaan rondfietsen in Hoi An en zo je eigen excursies maken.


6. Mijn favoriete hotel in Hoi An

De plek waar je gaat verblijven is zeer afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Het stadje en het strand liggen op ca. 5 kilometer van elkaar verwijderd. Ben je een strandliefhebber, dan zal je daar je hotel willen hebben. Ben je een shop-fanaat, dan wil je wellicht in het stadje zelf verblijven.

Wij kozen voor een locatie in het midden. Het Hoi An Riverside Resort ligt aan een bocht in de Thu Bonrivier die het stadje met de zee verbindt. Als gast van het hotel kan je gratis gebruik maken van fietsen voor tripjes in Hoi An, waardoor je superflexibel blijft. Je fietst in ca. 15 minuten naar het oude centrum en in 5 minuten naar het strand. Het hotel zelf is ook een prima plek met een mooie tuin, een verkoelend zwembad en je ontbijt ’s ochtends aan het water.

Hoi An Riverside Resort

Dit zou dus mijn tip zijn, maar misschien zoek je wel iets heel anders. Kijk hieronder even rond, er is veel keuze uit echt leuke hotels in Hoi An.


Booking.com

7. Verder lezen over Hoi An en Vietnam

Dit zijn de andere artikelen die ik heb geschreven na onze reis door Vietnam:

Verder zijn de volgende reisgidsen erg fijn om je te helpen bij de voorbereiding van je reis naar Vietnam maar zijn ook een bron van informatie onderweg.

id=”bol_1555187417926″>