Het is vijf uur in de ochtend en ik ken de weg rondom het Hoan Kiemmeer bij Hanoi Old Quarter niet meer terug. Duizenden fietsers en hardlopers hebben de plaats ingenomen van de even zo vele motorfietsen die je hier overdag van je sokken rijden. Over minder dan een half uur zal de zon opkomen maar nu reeds ligt er een violet licht over de stad die al een tijdje niet meer slaapt.

Laatste update: 29 december 2022

Estimated reading time: 16 minuten


Hoe Hanoi ontwaakt

In het park rond het meer doen mannen en vrouwen hun tai chi oefeningen of doen aan de een of andere vorm van fitness. Het Ly Thai To Park is het domein van een groep mensen die daar hun oefeningen doen. Uit een gettoblaster komt de oorverdovende upbeat muziek waarop jong en oud danspasjes voortbrengt. De meesten klassikaal onder leiding van een voorgangster. Een enkele individualist op zijn of haar eigen plekje even verderop maar toch mooi even mee liftend op de opzwepende maar zwaar over-gemoduleerde discobeat. Een man van middelbare leeftijd loopt in trance voor -en achteruit.

hanoi old quarter, hoan kiemmeer, fitness
Onder leiding van een ‘voorgangster’ wordt er massaal gefitnesst vanaf 5 uur elke ochtend.
hanoi old quarter, hanoi
Fitness is echt iets voor iedereen, of je dat nou in een klasje doet of helemaal alleen.
hanoi old quarter, fitness, hanoi
Iedereen doet zijn ding tijdens de early morning fitness op het Ly Thai To plein in Hanoi.
hanoi, fitness
Fitness in de vroege ochtend is echt iets voor alle leeftijden.

Lachyoga werkt aanstekelijk

Op nog geen honderd meter van de zich in het zweet bewegende menigte is een andere groep mensen met iets heel anders bezig. Om de haverklap slaat men zich op de dijen van het lachen. Dan weer gaan de armen de lucht in en wordt er opnieuw luidruchtig gelachen. Dit alles zonder muziek, maar wel onder de bezielende leiding van een man die er uit ziet als de dorpsgek van Hanoi. Toch weet hij hier elke ochtend rond een uur of zes een groep van zo’n dertig, veertig volgers op te trommelen voor zijn dagelijkse portie lachyoga. In groepsverband worden gekke bekken naar elkaar te getrokken en lachsalvo’s afgevuurd. Ik moet toegeven dat het aanstekelijk werkt als mijn glimlach bijna ook in een schaterlach verandert.

hanoi old quarter, lachyoga, lach yoga,
Vietnamese dijenkletsers tijdens de lachyoga in Hanoi.
hanoi old quarter, lach yoga, lachyoga,
Vrolijke gezichten tijdens de lachyoga
hanoi old quarter, lach yoga, hoan kiemmeer,
Mensen slaan elkaar letterlijk op de rug van het lachen. tijdens de lachyoga.

Het Hoan Kiemmeer

Het Hoan Kiemmeer en de directe omgeving daarvan is het epicentrum van al deze activiteiten. Dit is hoe Hanoi elke dag ontwaakt; als je de wekker om 5 uur zet, ben je nog maar net op tijd om hier getuige van te zijn. Nog een uur en de motorfietsjes en auto’s zullen de straten weer hebben overgenomen van de joggers, wandelaars en fietsers.

Rondom het meer strekken zich ook gelijk de meest aantrekkelijke wijken van Hanoi uit: ten noorden van het meer de oude wijk (Old Quarter) en aan de oostzijde loop je zo de koloniale Franse wijk (French Quarter) in. Je zit hier hartje centrum Hanoi, maar het mooie is, dat er nog nergens enorme wolkenkrabbers of mega winkelcentra te vinden zijn, zoals in Bangkok of Beijing. Er zijn schaduwrijke lanen met veel groen en kleine tempeltjes en winkeltjes.

hanoi old quarter, hoan kiemmeer
Tháp Rùa, de schildpaddentoren in het Hoan Kiemmeer. Tot 2016 leefde hier een oude schildpad.
hanoi old quarter, vietnamese girl
Het Hoan Kiemmeer is een heerlijke groene oase midden in de miljoenenstad Hanoi.

Ngoc Son Tempel

In het meer loopt een zeer fotogeniek bruggetje naar een eilandje. En als je daar naar toe wandelt en je betaalt een bescheiden toegangsprijs dan ben je in de Ngoc Son Tempel. De toegangspoort voor de brug met zijn Chinese karakters ziet er wild mooi uit; het is een van de fraaiste tempelpoorten van de stad. Als je op het eilandje en bij de tempel bent en er zijn niet te veel andere toeristen, dan kan je hier heerlijk genieten van een rustmomentje aan het water midden in deze miljoenenstad. Vanaf 8 uur in de ochtend kan je er terecht.

Plan je verblijf in Hanoi

Je blijft makkelijk langer in Hanoi dan je oorspronkelijk gepland hebt. Zo’n stad is het. Dat komt ook omdat de stad zo centraal ligt, met naar alle windrichtingen reisdoelen op enkele uren tot een halve dag reisafstand (Sapa, Halong Baai, Nin Binh). Je komt dus ook weer makkelijk terug in Hanoi na een uitstapje van een paar dagen. Veel wegen lopen via Hanoi. Het maakt dus niet uit als je na aankomst te weinig tijd hebt om de stad goed te leren kennen. Tenzij je direct naar het zuiden vertrekt (en dus niet naar Sapa en/of de Ha Long Baai gaat, zal Hanoi nog wel een of twee keer op je route terugkomen. Tijdens ons eerste bezoek aan Hanoi hebben wij ons ook voornamelijk beperkt tot Hanoi Old Quarter.

Vergis je niet: ook buiten Hanoi Old Quarter zijn nog veel meer bezienswaardigheden te vinden zoals de Tempel van de Literatuur of wat te denken van het mausoleum van Ho Chi Minh, met bijbehorend park, het huis waar hij woonde en museum te zijner nagedachtenis?

Ik ga hier niet al te veel uitweiden over wat leuke restaurantjes in het Hanoi Old Quarter zijn. Deze komen op en gaan weer weg voor je er erg in hebt. Bovendien is het eten ons nooit en nergens tegengevallen. Altijd vers, heet en snel op tafel.

Hanoi Old Quarter: een dorp in een stad

The Old Quarter, dat is Khao San Road in Bangkok van pak ‘m beet dertig jaar terug. Maar dan niet één straat, nee een heel doolhof van straatjes. Met overal winkeltjes, barretjes en hier en daar een verscholen tempeltje. Ons hotel staat daar midden in. We zitten hier in het epicentrum van een wereldstad in wording, maar als ik naar buiten loop, dan lijkt het meer een uit de kluiten gewassen dorp. Door de smalle straatjes schieten kleine autootjes, scooters, fietsen, mannen met trekkarren, en riksja’s rakelings langs elkaar en de voetgangers heen. Het gaat allemaal telkens net goed.

hanoi old quarter, hanoi old city gate,
Hanoi Old City Gate is de laatst overgebleven stadspoort van de muur die ooit de oude stad omringde.

Vrouwen zitten gehurkt langs het trottoir met hun handeltje groente, fruit of vis. Een door de helft gehakte vis spartelt nog wat na: zombievis. Een terrasje pakken? Dat kan hier overal. Je bent dan wel gelijk één met de Vietnamezen, die klaarblijkelijk al hurkend door het leven gaan. We zitten gezellig op elkaar gepakt op de ministoeltjes en krukjes van het toch wel erg goedkope Hanoi Bia te proeven. “Bia” dat is Vietnamees voor bier. Maar dat spreekt vanzelf. Vijftig cent per glas, ja een rondje voor de hele straat is hier nog betaalbaar.

Het waterpoppentheater

Een behoorlijk toeristische attractie, maar toch ook wel weer heel aardig, is het waterpoppentheater. We arriveren er toevallig op het moment dat een bus Nederlandse toeristen het theater binnen gaat. Een man roept in Guus Meeuwis dialect waar hij de toiletten kan vinden. De voorstelling duurt niet al te lang, een uurtje later staan we weer buiten. Je ziet een kunstmatige vijver, waarin poppen als marionetten een stukje theater opvoeren. Het hele verhaal wordt begeleid door muziek een orkestje met oorspronkelijke snaar -en tokkelinstrumenten en slagwerk. De poppenspelers staan achter een doek zelf ook tot aan hun middel in het water. Zij vertonen zich tenslotte na afloop van de show.

hanoi old quarter, waterpoppentheater, water puppet theatre, hanoi
Het waterpoppentheater is leuk voor jong en oud. Neem ook rustig je kinderen mee.
hanoi old quarter, waterpoppenshow, orkest
Een orkestje speelt traditionele muziek tijdens de waterpoppenshow.

Een kathedraal in Hanoi

Aan de westzijde van het Hoan Kiemmeer lopen we tegen een heuse kathedraal aan. Dat verwacht je niet zo snel in Azië. Maar dit is Vietnam en hier is er niet echt één religie die de boventoon voert. En in de Franse koloniale tijd heeft naast het boeddhisme en het confucianisme ook de katholieke kerk vaste voet aan de grond gekregen. Later op deze reis leren we dat veel Vietnamezen vooral ook aan voorouderverering doen. In de neo gotische St-Joseph’s Kathedraal ben je weer even terug in Europa. Zelfs de terrasjes aan het pleintje voor de kathedraal doen je aan Parijs denken.

hanoi old quarter, st. joseph's cathedral, hanoi
St. Joseph’s Cathedral is gewoon weer een stukje gotisch Frankrijk in Vietnam.

Pub street roept

Als het begint te schemeren dan voelen we pub street vlak bij ons hotel als een magneet aan ons trekken. Waar je al lopend langs proppers die menukaartjes onder je neus duwen haast niet kan kiezen waar je zal gaan zitten. Want elk krukje is even laag, overal is het eten gewoon goed en het bier betaalbaar. En ja, echt laat wordt het nooit want rond middernacht zie je dat stoeltjes worden weggehaald en restaurantjes gaan sluiten. Vanuit de politiek wordt nog steeds behoorlijk de hand gehouden aan een strikt sluitingsbeleid, maar als je goed zoekt, vind je altijd nog wel een barretje waar het after hours gewoon nog door gaat achter een semi gesloten rolgordijn.

Daar zal je dan niet de typen meer treffen die de volgende ochtend om vijf uur al weer op snoeiharde muziek staan te fitnessen bij het Hoan Kiemmeer.

hanoi old quarter, pub street
Het begin van ‘pub street’ midden in Hanoi Old Quarter, die ook elke avond bijtijds weer wordt schoongeveegd door de autoriteiten als de barretjes te lang open blijven.
hanoi old quarter, hanoi, nightlife,
Scooters en auto’s duiken overal vandaan op in Hanoi Old Quarter.

Hanoi Reisplanner


1. Beste reistijd voor Hanoi

We zitten hier in de tropen, en dan heb je twee seizoenen. Het droge seizoen, die loopt van oktober tot april en het regenseizoen, van mei tot september. Van december tot maart zijn de temperaturen aan de lage kant ( zo rond de 22 graden); tijdens het regenseizoen kan je rekenen op 33 graden. Wij waren in de maand juli in Hanoi, maar hebben niet extreem veel last gehad van de regen. Juli en augustus zijn wel gelijk de drukste maanden in Hanoi.


2. Goedkope vliegtickets naar Hanoi

De regel is nog altijd: hoe korter de reistijd, hoe duurder je ticket is. Nu zijn er vanaf Nederland geen directe vluchten naar Hanoi, dus overstappen moet je sowieso. KLM biedt vluchten aan met een overstap in Parijs of Guangzhou. Dit doen zij in samenwerking met andere luchtvaartmaatschappijen. Zelf vlogen wij met China Airlines met een stopover in Taipei. Kijk hier zelf naar goedkope tickets naar Hanoi.


vliegticket hanoi

3. Paspoort en visum Vietnam

Voor Vietnam is een visum verplicht. Allereerst moet je er voor zorgen dat je paspoort nog in ieder geval 6 maanden na aankomst in Vietnam geldig is. Meer informatie over het visum voor Vietnam kan je lezen in mijn aparte blog over het visum voor Vietnam.


4. Overnachten in Hanoi Old Quarter

Aan keuze in hotels heb je geen gebrek, ook niet in Hanoi Old Quarter. Je kan dus echt doorselecteren op hotels binnen jouw budget en met de faciliteiten die je zoekt. Zo was het voor onze kinderen wel fijn dat er een hotel met zwembad was. Dat vonden we in het Hanoi Nostalgia Hotel & Spa, midden in Hanoi Old Quarter. Best een tip trouwens, dat hotel. We werden zeer gastvrij ontvangen. Een andere tip die ik kreeg van een collega uit de reiswereld is Maison d'Orient. Dit leuke hotelletje vind je in de buurt van de St-Joseph's Cathedral. Wil je gaan zoeken naar het perfecte hotel voor jou? Gebruik dan de zoekbalk hieronder.


Booking.com

5. Vervoer van en naar Hanoi

Ik schreef het hierboven al. Hanoi ligt lekker centraal in het noorden van Vietnam. Zo kan je vanuit deze stad veel andere bezienswaardigheden van Vietnam bezoeken. En je kan ook nog eens kiezen uit veel vervoersmogelijkheden: treinen, bussen, minibusjes en vliegverbindingen. En het mooiste is dat je nergens in de rij hoeft te staan voor een kaartje. Vervoer van en naar Hanoi kan je heel eenvoudig online regelen.

Powered by 12Go Asia system

6. Georganiseerde reizen naar Hanoi en Vietnam

Elke georganiseerde reis naar Vietnam begint en/of eindigt in Hanoi. Er zijn twee soorten georganiseerde reizen: in een groep of individueel. Groepsreizen kennen vaste vertrekdata, maar een individuele reis kan elke dag van start gaan. Je gaat dan met je eigen gezelschap (met je partner, gezin of clubje vrienden) in een minibusje met chauffeur en gids op pad. De leukste reizen heb ik even voor je op een rijtje gezet:

  • Kookreis Vietnam: de naam zegt het al, een culinaire reis. Op deze 15-daagse groepsreis ga je van Saigon naar het noorden en eindig je in Hanoi, en ook in Hanoi wordt er kookles gegeven.
  • Vietnam met de kids: een uitgebreide groepsreis door Vietnam van 23 dagen en helemaal geschikt om met kinderen vanaf 6 jaar te gaan doen. De reis eindigt in Hanoi.
  • Singlereis Veelbelovend Vietnam voor als je alleen op pad gaat. De reis duurt 17 dagen, begint in Hanoi en met de trein en vliegtuig reis je door naar het zuiden.
  • 23-Daagse Rondreis Vietnam: van alle rondreizen krijg je op deze reis wel het meest te zien van het noorden van Vietnam, met veel aandacht voor de bergvolken.
  • Wandelreizen en trekkings in Vietnam: een selectie van wandelreizen en trekkings in heel Vietnam
  • Handig! Startpakket Hallo Hanoi - gewoon een paar nachten hotel, transfer vanaf de luchthaven, een paar nachten hotel en een heerlijke foodsafari. Ben je gelijk thuis in Hanoi.Te verlengen zo lang je wilt.

7. Excursies en belevenissen

Eén van de leukste dingen om te ondernemen in Hanoi is zelf een fiets huren en op de bonnefooi wat rondkarren. Gewoon net als thuis. Wij Nederlanders laten ons niet zo snel gek maken op de fiets in het drukke verkeer. Maar nog leuker is om met een gids mee te gaan. Er zijn speciale fietstours door Hanoi met een lokale gids die precies de zijweggetjes pakt waar je zelf aan voorbij zou rijden. En die je veel verhalen kan vertellen over wat je allemaal ziet. Via de link hieronder vind je nog veel meer leuke dingen om te doen in Hanoi.

hanoi old quarter, hanoi city tour, hop on hop off,
Heb je niet veel tijd, koop dan een dagkaart voor de hop on hof off bus.

Heb je minder tijd, spring dan op een hop on hop off bus in Hanoi.

hanoi jeep tour

Of, nog leuker: boek een originele jeeptour door Hanoi en Old Quarter met een oude legerjeep.8. Verder lezen

Lees meer over onze reis door Vietnam in deze blogs:

Bereid je reis voor:9. Travel Movie