Ik geloof dat Yellowstone het eerste nationale park is waar ik als kind ooit van heb gehoord. Maar dan wel via de stripjes van Yogi Bear, de illustere bewoner van Jellystone Park. En Yellowstone is ook het eerste stuk natuur ter wereld dat ooit het stempel Nationaal Park kreeg. Niet voor niets, dat hebben we al rap in de gaten. Het natuurgebied is een luilekkerland voor liefhebbers van extreem natuurgeweld. Pruttelende warmwaterbronnen, geisers, immense watervallen, bossen vol beren en prairies met briesende bizons. En dat allemaal boven op de top van een gigantische vulkaan die zich tot op heden nog onder het aardoppervlak bevindt. Tot op heden dus.

Geschatte leestijd: 14 minuten

Laatste update: 12 november 2022


Afgebrande fakkels

Als het aan ons ligt, houdt die verborgen vulkaan zich de komende dagen nog wel even rustig. Totdat wij alle uithoeken van Yellowstone hebben kunnen bewonderen. Wat op zich al een onmogelijke opgave is. We hebben maar voor twee nachten geboekt. Het park in het uiterste noordwesten van Wyoming is zeg maar honderd bij honderd kilometer groot. Een kwart van Nederland. Dat “doe” je niet even in een paar dagen. Keuzes maken is onvermijdelijk.

yellowstone
North Fork Highway, de weg van Cody naar Yellowstone is verreweg de mooiste entree tot het nationale park.

We rijden het park binnen komend vanuit Cody, door de East Entrance en over de Sylvan Pass. Direct daarna krijg je zicht op het uitgestrekte Lake Yellowstone. Het eerste wat opvalt zijn onafzienbare bossen van kale boomstammen die als afgebrande fakkels nog steeds fier overeind staan. Het resultaat van de enorme natuurbranden van 1988. Nog steeds een onheilspellend gezicht. Maar ook mooi om te zien hoe fris jong groen opleeft tussen al dat dode hout.

yellowstone, national park, camper
De enorme ‘bossen’ met afgebrande bomen zijn een litteken van de grote natuurbranden in Yellowstone van 1988.

West Thumb geiserveld

Lake Yellowstone vormt een hele bijzondere achtergrond voor het eerste geiserveld dat we bezoeken bij West Thumb. Zoals bij alle geiservelden loop je over boardwalks tussen pruttelende poeltjes maar ook basins met glashelder en diepblauw water. Als je niet beter wist zou je zo een duik nemen. Duidelijk is ook te zien dat onder het wateroppervlak nog geisers liggen. We voelen de warme dampen op onze huid neerdalen. Eerst lekker warm, daarna verkoelend in de vroege ochtendzon.

west thumb, yellowstone, national park, spring
Het West Thumb geiserveld ligt aan de oevers van Lake Yellowstone. Het lijkt wel alsof je in een saunalandschap bent.
Yellowstone, national park, meer, West Thumb,
De warme dampen die de aarde ontstijgen bij West Thumb geven de omgeving iets mysterieus.
kajak, yellowstone, west thumb,
Wil je de geisers vanaf het water bewonderen, dan kan je een kajak huren.
lake yellowstone, Yellowstone, meer
Lake Yellowstone is betoverend in de vroege ochtend.

Old Faithful

Logische volgende stop is de wereldberoemde geiser Old Faithful. Het is de bekendste attractie van Yellowstone. Iedereen die het nationale park bezoekt, gaat in ieder geval deze geiser bekijken. We merken al snel dat naast Old Faithful nog tientallen andere geisers actief zijn. Van kleine pruttelpotjes tot regelmatig spuitende fonteinen.

old faithful, yellowstone, national park
Ongeveer elke 90 minuten komt de Old Faithful tot uitbarsting, gadegeslagen door honderden toeristen die op veilige afstand worden gehouden.

Old Faithful zelf komt zo’n beetje elke 90 minuten tot uitbarsting. Het is een hele show, mensen gaan er massaal voor zitten – een hoop ooohs en aaahs. Op de een of andere manier had ik er meer van verwacht. Dat komt omdat ik de Old Faitfhul direct vergelijk met de uitbarstingen van de Strokkur geiser op IJsland, waar ik een paar jaar eerder was. Die geiser spoot elke 10 minuten en daarbij kwam een enorme kracht vrij. Het was kort maar o zo krachtig. De Old Faithful komt maar langzaam op gang als een vermoeide oude man, maar als hij eenmaal op gang is, dan duurt een eruptie ook gelijk enkele minuten. Dichterbij dan zo’n meter of honderd kan je niet komen. Veiligheid boven alles.

yellowstone, old faithful inn
In de Old Faithful Inn kan je dicht bij de geiser overnachten en heb je een eersterangs blik op het geiserveld.
geiser, Yellowstone, national park,
De Lion geiser is één van de vele geisers die je vindt langs het wandelpad over Geyser Hill. Een prima wandeling om te doen terwijl je wacht totdat Old Faithful uitbarst.

Grand Prismatic Spring

We volgen de weg en weten waar we weer moeten stoppen als we een file van auto’s en campers voor een parkeerplaats zien staan. We zijn aangekomen bij de Grand Prismatic Spring. Deze enorme bron heeft een magnifiek kleurenpatroon: van diepblauw tot knaloranje. Ook wel bekend uit National Geographic. Pas als je deze bron van bovenaf bekijkt, krijg je pas een goede indruk van haar bizarre vormen en kleurpalet. Maar daarvoor hadden we een andere afslag moeten nemen de bergen in. We hebben niet overal tijd voor vandaag. In Yellowstone heb je altijd te weinig tijd.

yellowstone, grand prismatic spring, national park
yellowstone, grand prismatic spring, national park,
De kleuren en geuren van de Grand Prismatic Spring maken een onuitwisbare indruk op je.

Norris geiserveld

Hoewel onze Anouk zegt inmiddels geiser-moe te zijn geworden rijden we gewoon door naar het volgende geiserveld bij Norris. Daar vind je de grootste geiser ter wereld, de Steamboat Geiser. Als hij uitbarst, dan komt de straal tot 90 meter hoog. Áls hij uitbarst. De laatste keer was dat 3 jaar geleden. Als wij er zijn is de geiser niet meer dan een sputterend bronnetje.

yellowstone, norris, national park
yellowstone, national park, norris
Voor het Norris geiserveld kan je ook zo een halve dag uittrekken.

Grand Canyon of the Yellowstone

Dan laten we alle geisers definitief achter ons en verplaatsen ons naar Canyon Village, de plek waar twee van de mooiste watervallen van Yellowstone te bewonderen zijn. En dat zijn dan gelijk niet de kleinste watervallen. In de verte zien we de Upper Falls met donderend geraas dik 30 meter naar beneden storten. Vervolgens dalen we af tot aan de top van de Lower Falls, zeker zo imposant, maar drie maal zo hoog. Na tot twee keer toe met donderend geraas naar beneden te zijn gevallen snijdt de Yellowstone River zich een weg door de enge kloof van de Grand Canyon of the Yellowstone. Je hebt het talloze malen op foto’s in tijdschriften gezien, maar ook hier geldt: in het echt is het beter dan op de foto.

yellowstone, upper falls
Vanuit de verte zien we de Upper Falls zo’n 30 meter naar beneden storten.
Yellowstone, Grand Canyon of the Yellowstone, Yellowstone River,
De Yellowstone River heeft een diepe kloof uitgesleten nadat hij twee keer van grote hoogte naar beneden is gevallen.
Lower Falls, national park,
Met je neus boven op het natuurgeweld bij de Lower Falls.

Bizons in Hayden Valley

Het begint al te schemeren als we terug willen rijden naar onze camping bij Bridge Bay, aan het meer. De route loopt door de bedding van de Yellowstone River in Hayden Valley. Maar de dag kent nog een toegift. We komen in een file terecht en een file kan in Yellowstone maar één ding betekenen: wild op de weg. Dat wordt al snel duidelijk als we steeds meer bizons om ons heen zien verschijnen. Grazend in Hayden Valley, waar doorheen de Yellowstone nog vredig meandert. Het wordt een echte safari met bizons naast, voor en achter de wagen. Totdat ze worden weggejaagd door park rangers in hun auto’s met toeters en zwaailichten. Het is nu toch echt bedtijd tenslotte, ook voor die beesten.


yellowstone, bizon, hayden valley
De Hayden Valley is één van de beste plekken om bizons te spotten in Yellowstone National Park. Foto: Youri Dijkman
yellowstone, bizon, hayden valley
yellowstone, bizon, hayden valley
fotograferen vanuit camper
e blijft inzoomen op de beesten langs de weg.

Travel Movie Yellowstone


YELLOWSTONE Reisplanner


Tijdsplanning voor Yellowstone

Eigenlijk durf ik het nu wel rustig te stellen: als je een natuurliefhebber bent, dan is Yellowstone een aparte reis waard. Je kan er met gemak een week vol met activiteiten plannen. Ben je net zoals wij op doorreis, dan zijn twee overnachtingen het absolute minimum. Dit was mijn eerste bezoek en ik verlangde er al naar om terug te keren op de dag dat we vertrokken. Bij elk van de bezienswaardigheden in dit artikel kan je ook een hele dag rondhangen in plaats van die paar uur die wij overal voor namen. Daarnaast hebben wij slechts een zeer klein deel van het park bekeken. Er is nog heel veel meer.

Het belangrijkste wat je van je zelf moet weten voordat je je verblijf in Yellowstone plant is, of je veel wandelingen gaat maken. Die zijn er in alle lengtes: van een simpele boardwalk tot dagwandelingen en zelfs stevige meerdaagse trektochten. Maar ook de planning van je overnachtingen is belangrijk. Meer daarover verderop.

Reizen naar Yellowstone National Park

Luchthavens vind je in Cody en Jackson. De dichtstbijzijnde internationale gateway is Salt Lake City. Vanaf daar heb je dan nog een autorit van 6 uur voor de boeg. Of een korte vlucht naar Jackson. KLM vliegt rechtstreeks naar Salt Lake City.

Kamperen is de voordeligste manier om in Yellowstone te verblijven. Wij deden onze reis met een camper die we vooraf gehuurd hadden via Travelhome. Maar je kan ook met een huurauto je reis maken. In het park zijn een aantal hotels, maar die moet je wel vooraf reserveren.


autohuur USA

Overnachten in Yellowstone

Kijk bij een langer verblijf in Yellowstone of het handig is om op meerdere plaatsen in het park te verblijven. Het park is zo groot, dat het veel tijd kan kosten om aan het einde van de dag terug te keren naar je hotel of camping. Accommodaties zijn over het hele park verspreid, dus kijk daar goed naar bij je planning. Wij verbleven twee nachten op de Bridge Bay Campground. Deze ligt fijn centraal aan Lake Yellowstone.

Hotelovernachtingen in Yellowstone zelf zijn aan de prijzige kant, maar de ligging in het park van de hotels is prachtig en je bent weinig tijd om het park in en uit te reizen.

Overnachten in een cabin midden in Yellowstone met misschien ’s ochtends wel een bizon voor je veranda, dat is echt het park beleven.

Wil je voordeliger verblijven, check dan onderstaande aanbiedingen van hotels net buiten het park.


Booking.com

ESTA niet vergeten

Alle reizigers naar de Verenigde Staten zijn verplicht een ESTA, oftewel een electronische reistoestemming aan te vragen. Alle informatie daarover lees je in mijn ESTA blog.

Verder lezen


Verder reizen

  • Ten westen van Yellowstone ligt het wild-west stadje Cody waar je shoot outs en rodeo’s kan bijwonen. En verderop nog veel meer ruig natuurschoon in de staat Wyoming.
  • Direct ten zuiden van Yellowstone rijd je zo weer een ander indrukwekkend park in: het Grand Teton National Park.

Op dit blog zijn diverse affiliate links verwerkt naar sites die je helpen om je vakantie naar Yellowstone samen te stellen. Klikken op sommige links en boeken via de sites waar je terecht komt, kost jou niets extra, maar geeft mij een klein bedrag aan commissie om travelkees.nl te onderhouden en verder uit te breiden.