Na de overweldigende nationale parken van Wyoming zijn we op onze campertrip afgezakt naar Utah. Nog een klein stukje van de staat Idaho meegepikt. Het is weer even wennen om van stad naar stad te rijden. Steden met namen als Logan, Brigham City, Ogden schieten voorbij terwijl we met de camper over autosnelwegen voortrazen. De stops langs meren of riviertjes voor een picknick maken plaats voor stops op bloedhete parkeerplaatsen langs de snelweg. Ingeklemd tussen de fastfoodrestaurants. En dan kondigt de eerste grote stad op deze reis, sinds onze start in Denver, zich aan: Salt Lake City.

Geschatte leestijd: 10 minuten

Laatste update: 12 november 2022


Steden vol tempels

Al die steden die we passeren bezitten wonderlijke kerkgebouwen. Maar de kerken in Utah heten tempels. Tempels van de mormonen, want dat is wel zo’n beetje de mainstream hier. Oftewel de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Een hele mond vol. En het zijn allemaal kloeke gebouwen, die tempels. Hele steden staan er vol mee.

utah
In Utah schijn je ook prima te kunnen skiën volgens dit bord als we de grens van de staat oversteken. Ook bij 35 graden?

Kamperen bij de KOA

Een lekker vooruitzicht is het wel, vanavond sinds dagen weer eens een camping met een zwembad. Wel zo fijn als de temperaturen de 35 graden raken. In de nationale parken hoef je op dat soort faciliteiten niet te rekenen. Daar is kamperen nog écht kamperen. Vanavond slapen we op een KOA. Dat staat voor Kampgrounds Of America, een keten van up-market campings; het is goedkoper ergens een motel te boeken dan een plek met je camper op een KOA te reserveren. Maar dan sta je wel op een super mooie kampground.

En ja, onze KOA ligt ook nog eens prettig strategisch om downtown Salt Lake City te gaan bezoeken. Want de light rail, zeg maar tram, stopt voor de ingang van de camping. Dus nadat de uitgedroogde kinderen zich als een spons hebben volgezogen in het zwembad pakken we de eerste de beste trein. Om toch ook nog wat van deze bekende stad mee te krijgen.

salt lake city, public transport, tram
Met de tram kom je eenvoudig van de KOA campground in het centrum van Salt Lake City.

Party crashen bij de mormonen

Een logische plek om uit te stappen lijkt me Temple Square, het plein waar je gelijk de belangrijkste bezienswaardigheid van Salt Lake City vindt. En dat is de Salt Lake Temple met zijn zes torens. Het is de grootste en meest prominente tempel van de mormonen en eye catcher van de stad. Hoewel de kerk al lang niet meer bepalend is voor de skyline. Want na zijn oplevering in 1893 verrezen in het centrum van Salt Lake City nog diverse kantoorgebouwen die de mormonenkerk enigszins in de schaduw zetten.

De tempel zelf is niet te bezichtigen op het moment dat wij daar zijn. Maar in een bijgebouw is een bruiloftsceremonie aan de gang. Het lijkt ons leuk om daar te party crashen, maar helaas komen we niet verder dan de ontvangstruimte van het gebouw. Overal mannen die onberispelijk gekleed gaan, jasje-dasje en een keurige scheiding in het haar. Vrouwen in lange rokken en opgebonden vlechten.

salt lake city, salt lake temple, mormons
De Salt Lake Temple is met haar zes torens de meest prominente mormonentempel ter wereld.
salt lake city,
North Main Street, op de achtergrond is het Utah State Capitol nog zichtbaar.
salt lake city,
Down town Salt Lake City op een warme zomeravond.

Amerikaanse Mozes

We lopen langs het standbeeld van Brigham Young, de stichter van Salt Lake City en de man die de eerste mormoonse pioniers hier naar toe leidde. Hij werd ook wel de Amerikaanse Mozes genoemd, omdat hij gelovigen door de woestijn naar een stuk land leidde dat zij als het beloofde land zagen.

En even verderop heb je de beroemde Family History Library. Het is dus waar dat de mormonen beschikken over de grootste genealogische database ter wereld. Grote kans dat ook jouw gegevens en die van je familie en voorvaderen hier ter inzage liggen.

Shops en Fast Food in Salt Lake City

De binnensteden van Amerika zijn vaak leeg en zielloos na kantoor -en winkeltijd. Maar in het City Creek Center blijven de winkels ook na zessen nog wel even open. Na een week reizen door nationale parken kan er dus eindelijk weer geshopt worden! Iedereen stuift uit elkaar. Ik maak van de gelegenheid gebruik om de mall te verkennen om te kijken waar we even later kunnen eten. Al vrij snel kom ik terecht op een vrij behoorlijke food court. Met een ruime keuze uit een groot aantal fastfood-tentjes. Voor we het weten zitten we aan een tafel vol met eten uit plastic bakjes, papier en karton en grote, héle grote bekers met soda. En dat is dan toch wel weer een typisch Amerikaans slot aan deze dag. 

salt lake city, public transport,
Als je in het winkelcentrum van Salt Lake City moet zijn, stap dan uit bij de halte City Centre.
salt lake city, tram, light rail, public transport,
De light rail van Salt Lake City is een efficiënte manier om door de stad te reizen.

Travel Movie Salt Lake City


SALT LAKE CITY  Reisplanner

Reizen naar Salt Lake City

Er zijn directe vluchten naar Salt Lake City vanaf Amsterdam met KLM. Dan arriveer je binnen 11 uur op je bestemming. Vaak is het goedkoper om via een andere luchthaven te vliegen. Er zijn veel goedkope aanbiedingen van ondermeer Lufthansa, British Airways en United Airlines.

ESTA niet vergeten

Als je naar de Verenigde Staten reist, ben je verplicht vooraf een reistoestemming (of noem het visum, zo je wilt) aan te vragen. Alles kan je teruglezen over het ESTA in deze blog.

Met een huurauto wegrijden uit Salt Lake City

Als je met het vliegtuig naar Salt Lake City reist, kan je voor je verdere vervoer een auto regelen of een camper. Vooraf je auto boeken heeft veel voordelen en ik doe dat zelf altijd bij Sunny Cars. Die hebben echt lage tarieven en er komen geen verborgen kosten meer bij.

autohuur USA

Huur een camper in Salt Lake City

Salt Lake City is ook een goede plek om je camperrondreis te beginnen. Je zit op vijf uur rijden van parken als Grand Teton en Yellowstone ten noorden van de stad. Reis je zuidwaarts dan kom je bij Bryce National Park of de canyons rondom Moab. TravelHome heeft een compleet overzicht van alle campers.

Overnachten in Salt Lake City

Als je met een camper reist, is de meest ideale overnachtingsplaats de Salt Lake City KOA. De tram naar het centrum stopt voor de ingang en de andere kant op heb je een directe verbinding met de luchthaven. Zoals elke KOA zijn de faciliteiten tip top in orde, is er schoon sanitair en heb je een verfrissend zwembad.

Wil je in een hotel overnachten kijk dan naar de bouwsteen Salt Lake City van Riksja. Die hebben hotels geselecteerd die hun sporen hebben verdiend met een constante kwaliteit en uitgekiende ligging. Zit daar nog niets bij, check dan de aanbiedingen hieronder:


Booking.com

Meer beleven in Salt Lake City

Te weinig tijd om alles van de stad te zien? Kijk hier naar tours die je tijd en geld besparen en waarbij je toch alles wat je interesseert te zien krijgt. Zoals een bezoek aan Amerika’s eigen Dode Zee, oftewel Great Salt Lake. Of koop vooraf je ticket voor de hop on hop off bus. Ik heb de 10 leukste tours voor je op een rijtje gezet.

Rondreizen vanuit Salt Lake City

Er zijn vanuit Salt Lake City verschillende interessante routes door het westen van de Verenigde Staten te maken. Ik vond nog een compleet uitgezette route voor een reis van twee weken door ondermeer de Rocky Mountains die begint en eindigt in Salt Lake City. De rondreis heet Bizons, Cowboys en Presidenten. Echt de moeite waard om even te checken!

salt lake city,
Kruispunt in down town Salt Lake City met links de Assembly Hall van de mormonen.

Verder lezen

Verder reizen

Op dit blog zijn diverse affiliate links verwerkt naar sites die je helpen om je vakantie naar Salt Lake City samen te stellen. Klikken op sommige links en boeken via de sites waar je terecht komt, kost jou niets extra, maar geeft mij een klein bedrag aan commissie om travelkees.nl te onderhouden en verder uit te breiden.