Een inschattingsfout, zo mag je het best noemen. Om 5 uur in de ochtend geeft mijn iPhone aan dat het 4 graden is buiten terwijl ik lig te rillen onder mijn enkele lakentje achter in de camper. Gisterenmiddag hebben we de rit gemaakt vanuit het snikhete Denver. We waren zo eager om bij onze eerste bestemming aan te komen dat we niet goed hebben nagedacht over onze kampeeruitrusting. En zo staan we hier op de campground bij Grand Lake vlak bij het Rocky Mountain National Park. Met op het programma voor vandaag een superrit over de Trail Ridge Road.

Geschatte leestijd: 11 minuten

Laatste update: 1 november 2021


Laaiend vuur

Meer dan een setje lakens hadden we niet meegekregen van de camperverhuurder. Maar dat gaf niet dachten we. Mochten we het onderweg koud krijgen, dan kopen we bij de Walmart wel een paar slaapzakken. Maar ja, bij Grand Lake zit je echt al midden in de Rocky Mountains he. Op 2550 meter en daar koelt alles behoorlijk af in de nacht. Daarom sta ik bij het eerste streepje licht op. Samen met dochter Anouk die in haar trainingspak heeft geslapen, ga ik er op uit om hout te sprokkelen. Niet veel later brandt er een laaiend vuur en kunnen we de overige gezinsleden uitnodigen voor een kop thee en ontbijt bij het vuur. Ons camperavontuur is nu echt begonnen.

rocky mountain national park, rocky mountains, green ridge campground
Shadow Mountain Lake in de ochtend
rocky mountain national park, rocky mountains, green ridge campground
Anouk begroet de zon die ons nu snel gaat helpen warm te worden.

Grand Lake ligt bij de zuidelijke toegangspoort tot het Rocky Mountain National Park. Het is een park dat zich met de auto vrij eenvoudig laat verkennen. Er gaat welgeteld één geasfalteerde weg doorheen. Langs die weg talloze plekken om uit te stappen van waaruit je het park verder kan verkennen. Dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door alleen maar de vele informatiepanelen op de parkeerplaatsen te bestuderen, tot en met meerdaagse trektochten door het wilde landschap.

rocky mountain national park, rocky mountains, green ridge campground
Ontbijt op de camping op een knisperende ochtend bij een behaaglijk kampvuurtje.
rocky mountain national park, rocky mountains, green ridge campground
De Green Ridge Campground is onbemand; je vooraf gemaakte reservering is echter keurig in orde gemaakt met je naam bij de gereserveerde plaats.

De Trail Ridge Road

Die weg door het park is tegelijk ook één van de meest spectaculaire autoroutes van de Verenigde Staten en staat bekend als de Trail Ridge Road. De weg verbindt de plaatsen Grand Lake en Estes Park met elkaar over een afstand van 48 mijl. Een ritje van maximaal twee uur onder normale omstandigheden, ware het niet dat er zo veel interessante stops te maken zijn, dat je met gemak een volle dag kan nemen om deze rit te maken.

rocky mountain national park, flowers

Het hoogste punt van de weg ligt op 3713 meter. Ik ken in Europa geen enkele bergpas die met de auto te bereiken is die zo hoog komt. Dan kom ik niet verder dan de Ötztaler Gletscherstraße in Oostenrijk met 2829 meter.

Amerikaanse geschiedenis in het Rocky Mountain National Park

Maar voor we die hoogte gaan bereiken starten we onze rit door het park binnen te rijden bij het Grand Lake Entrance Station. Hier schaffen we ons de America the Beautiful Annual Pass aan. Voor 80 dollar kunnen we met het hele gezin een jaar lang alle Nationale Parken van de Verenigde Staten bezoeken met deze pas. Dat heb je er na vier parken al uit.

We rijden noordwaarts door de Kawuneeche Valley met links van ons de toppen van de Never Summer Mountains, een wat onheilspellende naam. We stoppen even voor een korte wandeling bij de Holzwarth Historic Site. Het is een soort mini-openluchtmuseum: een voormalige ranch. We treffen een groepje houten gebouwtjes in het bos. Weer een voorbeeld van hoe de Amerikanen elk sprankje geschiedenis aangrijpen om er uitvoerige aandacht aan te teven. Er loopt net zo veel staff rond als in een volwaardig museum.

holzwarth historic site, trail ridge road, rocky mountain national park
We kunnen een 100 jaar oude ‘wasmachine’ uitproberen bij de Holzwarth Historic Site.
holzwarth historic site, trail ridge road, rocky mountain national park
Een park ranger bij de Holzwarth Historic Site vertelt honderduit over het leven uit de pionierstijd in de Rockies.

Bij de bron van de Colorado rivier

Interessanter is de bovenloop van de Colorado rivier, hier nog een smal beekje op nog maar negen mijl van de bron. Die rivier zullen we later op deze reis nog wel enkele malen tegenkomen maar dan onderin diep uitgesleten canyons. Lachend doorwaden we nu de Colorado rivier blootsvoets in een paar seconden.

Dan weer vlot de weg op want er staat ons nog veel meer moois te wachten. We pakken een paar flinke haarspeldbochten waarmee we vlot hoogte winnen en komen uit bij Fairview Curve, met een terugblik in het dal waardoorheen we zojuist reden.

rocky mountain national park, trail ridge road
De bovenloop van de Colorado rivier, op nog maar 9 mijl verwijderd van de bron.
colorado rivier, bron, rocky mountain national park, trail ridge road
De Colorado rivier in de buurt van zijn bron is nog een kabbelend stroompje.
fairview curve viewpoint, trail ridge road, rocky mountain national park
Uitzicht vanaf het Fairview Curve Viewpoint. We kijken terug in de Kawuneeche Valley, waar we zojuist doorheen kwamen.

Boven op de waterscheiding

Even verderop, op de Milner Pass passeren we de Continental Divide, de Noord-Amerikaanse waterscheiding. Alle regen die ten westen van deze lijn valt, komt terecht in rivieren die naar de Pacific stromen, terwijl het water ten oosten van deze lijn richting de Atlantische Oceaan gaat. Dat is lang geleden dat ik de uitleg hiervan heb moeten ophoesten bij een proefwerk aardrijkskunde. Leuk feitje, maar er valt verder weinig van te zien.

Kort na het Alpine Visitor Centre passeren we het hoogste punt van de Trail Ridge Road op 3713 meter. Als we uitstappen merken we hoe ijl de lucht is. Er waait bovendien een snijdend koude wind. Het punt waar de weg deze hoogte bereikt wordt verder niet aangegeven. De reden is dat de weg daar te smal is om te stoppen. Om te voorkomen dat er uitgebreide fotosessies door toeristen worden gemaakt bij het bord, met gevaar aangereden te worden, heeft men het bord met daarop de pashoogte maar weggehaald.

rocky mountain national park, trail ridge road
De Trail Ridge Road brengt je dicht bij de toppen van de Rocky Mountains
trail ridge road, rocky mountain national park
De Trail Ridge Road bereikt hier vlak bij zijn hoogste punt op 3713 meter boven zeeniveau. Foto: NPS

The Shining

Na dit letterlijke hoogtepunt van de route daalt de weg ook weer in rap tempo af in de richting van Estes Park, een bedrijvig plaatsje, dat overduidelijk drijft op het toerisme naar het Rocky Mountain National Park. En eenmaal in Estes Park moeten we natuurlijk even langs het monumentale Stanley Hotel, beter bekend als het Overlook Hotel uit het boek The Shining van Stephen King. Tijdens zijn bezoek aan dit hotel werd de schrijver geïnspireerd tot dit verhaal. De gelijknamige film uit 1980 werd opgenomen in een ander hotel in de staat Oregon, maar later werd er nog een miniserie onder de zelfde naam opgenomen die wel weer in het Stanley Hotel werd gedraaid. Het hotel organiseert historische tours voor fans van beroemde filmlocaties.

Een overnachting in het hotel valt buiten onze scope en in plaats daarvan steken we onze camper achteruit in een kampeerplaats van de Estes Park Campground at Mary’s Lake, even buiten de plaats. Daar eindigen we de dag zoals we die zijn begonnen: met een laaiend kampvuur.

The Shining, Stanley Hotel, Estes Park
Het Stanley Hotel in Estes Park was het decor voor de roman The Shining van Stephen King.

Trail Ridge Road Travel Movie


ROCKY MOUNTAIN NATIONAL PARK – Reisplanner


1. Reizen naar Rocky Mountain National Park

De dichtstbijzijnde internationale luchthaven is die van Denver. KLM heeft samen met Delta Airlines prima dagelijkse verbindingen met deze stad. Zoek je meer mogelijkheden kijk dan op de site van vliegtickets.nl.

Hoe je verder de Rockies in gaat, hangt van je voorkeuren af. Als je net zoals wij een camper wil gaan huren, vergelijk dan vooraf tarieven van alle camperbedrijven. Wil je niet kamperen maar comfortabel in hotels overnachten, check dan de prijzen voor all-in autohuur op de site van Sunny Cars.


autohuur USA

2. ESTA niet vergeten

Iedereen die naar de Verenigde Staten reist, is verplicht vooraf een reistoestemming (of noem het visum, zo je wilt) aan te vragen. Alles over het ESTA in deze blog. Als je via een reisbureau hebt geboekt, dan zullen zij je graag helpen met het goed regelen van je ESTA.

esta USA

3. Overnachten in Rocky Mountain National Park

In het hoogseizoen reserveer je het beste je accommodatie vooraf. Check hier regelmatig de aanbiedingen voor hotels:


Booking.com

Wij kampeerden zowel in Grand Lake als in Estes Park op plekken buiten het Rocky Mountain National Park. Binnen het park vind je nog vijf campings. Deze zijn geopend vanaf eind mei tot medio september/oktober en kan je boeken op de site van de National Park Service.

estes park, marys lake
Marys Lake bij Estes Park. Een prima plek voor de nacht in je camper.

4. Rondreizen door de Rocky Mountains

Er zijn ook een aantal vooraf georganiseerde self-drive rondreizen door de Rocky Mountains en het westen van de Verenigde Staten. Een aantal autoroutes hebben Denver als startpunt. Je kan ook weer eindige in Denver, of in een heel andere plaats zoals San Francisco of Las Vegas.


5. Verder lezen