De kortste route van Salt Lake City naar Moab is 234 mijl, recht-zo-die-gaat. Dat moet je normaal gesproken binnen de vier uur af kunnen leggen. Onze route is nog geen 40 mijl langer, maar dan ben je zeker twee uur langer onderweg. Dat komt door een kleine omweg op het laatste stuk. Die omweg van een kleine 40 mijl is goed voor talrijke fotostops. Waarom? Lees snel verder, het verhaal van de River Road, een scenic byway in Utah. Maar we beginnen met een een obscuur tankstation en een bezoek aan ghost town Cisco.

Godverlaten

Rijdend vanuit Salt Lake City over de US6 naar het zuiden zijn er weinig plekken die uitnodigen om te stoppen. Dus een goede gelegenheid om wat asfalt te vreten, want het mooiste bewaren we vandaag voor het laatst en daar kunnen we onze tijd beter gebruiken.

Als we rond lunchtijd de snelweg afdraaien ter hoogte van Crescent Junction komen we bij een godverlaten benzinestation. We zetten we de wagen neer om onze lunch klaar te maken. Gelukkig hoeven we er niet te tanken, want de prijs voor een gallon benzine ($5) is ruim het dubbele van wat gebruikelijk is. En inderdaad, als je gaat googelen op Papa Joe, de naam van het benzinestation dan wordt duidelijk dat mensen alleen nog maar uit nieuwsgierigheid hier stoppen: “what everyone else said, only worse”  en meer van dat soort reviews lezen we.

tankstation, utah, crescent junction, papa joe,
Papa Joe’s tankstation moet een hel op aarde zijn als we de recensies op het internet moeten geloven. Feit is dat je wordt afgezet met hun prijs voor de benzine: meer dan 2x zo hoog dan gebruikelijk.
crescent junction, utah, desert road
De oude weg naar Denver wordt niet meer gebruikt sinds de Interstate er pal naast werd aangelegd.

Omweg naar Moab

Maar toch trekt het fel gekleurde roadhouse een gestage stroom bezoekers, die ook allemaal wel even komen kijken naar Lightning McQueen en Sally Carrera, twee autowrakken die zijn overgespoten en opgepimpt tot levensgrote versies van deze auto’s uit de film Cars. En even verderop staat het busje van Scooby Doo.

Vanaf Crescent Junction is Moab niet ver meer, 31 mijl. Moab is onze eindbestemming. Maar pakken we de kortste weg, dan zou je de rest van dit verhaal missen. Vandaar dat we voor de al eerder genoemde omweg kiezen. We pakken dus nog even de interstate naar het oosten toe om een mijl of twintig verderop de afslag naar de US128 te nemen. Deze weg gaat ook naar Moab, maar volgt op een gegeven moment de loop van de Colorado rivier.

utah, crescent junction, cars, pixar, lightning mcqueen, sally carrera
Lightning McQueen en Sally Carrera in real life bij het tankstation van Papa Joe.

Ghost town Cisco

Voor dat we het dal van de Colorado rivier opzoeken, pakken we een zijtak naar het plaatsje Cisco. Tenminste wat er nog van ghost town Cisco is overgebleven. Het is een spookstadje zoals je in films ziet. Niet in westernfilms, want Cisco is nog niet zo heel oud. Gesticht in 1880, verlaten in de jaren zeventig. Tot die tijd liep de oost-west verbinding van Denver naar Las Vegas dwars door het plaatsje. Toen de nieuwe Interstate snelweg buiten de plaats werd omgeleid was het snel gedaan en trok iedereen er weg. Een nieuw spookstadje was ontstaan.

utah, cisco, ghost town
Een oude opslag van autobanden verraadt waar de inwoners van Cisco ooit van leefden.
cisco, ghost town, utah
Een onweersbui barst los zodra we aankomen in het spookstadje Cisco. Toeval?

Wat we aantreffen is een verzameling uit elkaar gewaaide krotten, schuurtjes die elk moment in elkaar kunnen storten en autowrakken. En, toeval of niet, op het moment dat we de ghost town Cisco binnenrijden zwelt er een onweersbui aan en begint het onheilspellend te waaien. Gordijnen wapperen naar buiten door kapotte ruiten en deuren slaan open en dicht. De wind fluit door de telefoondraden en stof waait op. In een stuk gewaaid huisje staan nog een badkuip en stereoinstallatie: een Capehart Quadraplex met kromgetrokken draaischijf.

scenic byway, cisco, ghost town, interior
Moderne archeologie: aan de hand van de achtergelaten elektronica kan worden bepaald dat deze huizen in de jaren 70 van de vorige eeuw moeten zijn verlaten.
cisco, utah, ghost town,
Cisco was ooit een plaatsje dat leefde van mijnbouw en het bevoorraden van reizigers langs de highway naar Denver.

Johnny Cash zong over dit stadje

Youri schuilt voor de regen onder een afdakje van één van de vervallen huizen, als ineens de voordeur open gaat en er een vrouw naar buiten komt. Ze kijken elkaar aan en zo snel ze naar buiten kwam, is ze ook weer verdwenen. Wij zijn de enige bezoekers in het dorp. Wóónt zij hier? Of was zij soms een spookDe laatste inwoners moeten hier echt al een jaar of veertig geleden zijn vertrokken. Johnny Cash schreef ooit nog eens een lied over een benzinepomphouder in het stadje.

utah, cisco, ghost town, autowrak
Uitgerangeerde auto’s en bussen vinden hun laatste rustplaats in Cisco.

De afgebrande brug

Als de regen doorzet, vertrekken wij weer. De US128 wordt vrij weinig gebruikt, maar ontpopt zich tot de mooiste route die we tot nu toe op deze reis hebben gereden. Vanaf het plateau daalt de weg af en volgt de Colorado-rivier. Dat is de rivier die we aan het begin van onze reis als klein stroompje nog zijn tegengekomen in de buurt van zijn bron in de Rocky Mountains.

We stoppen nog even op het punt dat we de rivier oversteken en waar we de restanten van de in 2008 afgebrande Dewey Bridge. Een jongetje dat met zijn ouders hier kampeerde had het droge gras in brand gestoken, het een leidde tot het ander en de oude brug uit 1916 brandde helemaal af. Kinderen spelen er nu weer, maar slingerend aan de spookachtig hangende staalkabels van de oude hangbrug.

dewey bridge, utah, scenic byway
De afgebrande Dewey Bridge over de Colorado Rivier is onbedoeld een trekpleister voor toeristen geworden.

De River Road van Utah

Het landschap verandert in een soort mini-Grand Canyon die we langs de rivier volgen met boven ons steile rode rotsen. Het is een soort weg waarvan je denkt dat je het mooiste hebt gehad totdat er om de bocht zich een nog mooier panorama ontvouwt. Totdat we een waar wild-west landschap binnenrijden op het moment dat het dal zich verbreedt. Daar zien we de schitterende Fisher Towers rotsgroep. Ik begin direct een déjà vu gevoel te ontwikkelen. Want waar kén ik dit landschap van? Precies zeggen kan ik het niet, maar later lees ik dat in dit gebied talloze films zijn gedraaid.

us128, river road, utah, scenic byway
De laatste mijlen tot Moab nemen uren in beslag door de vele stops die we langs de almaar veranderende weg maken.

Het aantal fotostops neemt toe, we doen over dit stukje van 40 mijl nu al uren. Nu snap ik ook waarom dit een scenic byway wordt genoemd. Dit zijn de wegen die je verplicht zou moeten nemen als je een rit voor toeristische doeleinden maakt. En Amerika ligt er vol mee. De US128 staat ook wel bekend als de River Road van Utah, omdat deze scenic byway voor een belangrijk deel de Colorado rivier volgt.

utah, us128, scenic byway, river road, colorado,
De US128 volgt de Colorado rivier voor het grootste deel. Vandaar dat de weg ook wel bekend staat als The River Road.

Eindpunt Moab

Aan het einde van de weg, als de Colorado zich nog een keer door een smalle kloof van bloedrode rotsen heeft geperst, ligt Moab op ons te wachten. Moab ligt op een plek van waaruit er enorm veel tochten te maken zijn in een wonderschone omgeving. Daarom plannen we hier een extra overnachting. Over een week lees je meer over Moab.


utah, river road, scenic byway, us128, castle valley
Uitzicht op de Castleton Tower in Castle Valley. Als de rotsen je bekend voorkomen, dan kan dat kloppen. Er werden hier aardig wat films gedraaid.
utah, scenic byway, river road, us128
Eindeloze wildwestlandschappen langs de scenic byway US128.

Utah’s River Road Scenic Byway – Travel Movie


UTAH’s RIVER ROAD SCENIC BYWAY – Reisplanner


Overnachten

Een mooie plek om te logeren langs de scenic byway is de Sorrel River Ranch. Kamers met veranda en schommelstoel. Alsof je in een western zit. De perfecte plek om even los van alles te komen. Niet goedkoop, maar elke cent waard!

Andere plekken om te verblijven vind je in Moab:


Booking.com

Verder lezen over Utah’s River Road

☑️ – Alles over tochten en routes in de buurt van Moab

☑️ – Wat meer geschiedenis van ghost town Cisco

Verder reizen

☑️ -Richting het noorden kom je na 3 tot 4 uur rijden uit in de mormonen stad Salt Lake City

☑️ – Via de Interstate oostwaarts kom je uit bij de Rocky Moutains en Denver.autohuur USA

Op dit blog zijn diverse affiliate links verwerkt naar sites die je helpen om je vakantie naar de Verenigde Staten samen te stellen. Klikken op sommige links en boeken via de sites waar je terecht komt, kost jou niets extra, maar geeft mij een klein bedrag aan commissie om travelkees.nl te onderhouden en verder uit te breiden.