Monument Valley geeft je het westernlandschap dat je kent van de films, van de sigarettenreclames, van de album covers en van de computer games. En ook van Lucky Luke, het laatste plaatje waarin hij de ondergaande zon tegemoet rijdt, klaar met weer een avontuur. Wij waren gisteren ook klaar met een avontuur. Klaar met een ánder westernlandschap: de Arches bij Moab. We zorgen in ieder geval ruim vóór zonsondergang bij Monument Valley te zijn. Misschien dat we de poor lonesome cowboy dan nog langs zien rijden.

Wilson Arch

Reizend vanuit Moab naar het zuiden komen we eerst nog langs een laatste boog. Of misschien eerder nog een gat in een berg. Wilson Arch ligt pal naast de US191 en vraagt erom beklommen te worden. En dat is nog best een inspannend klusje. Niet vanwege de hoogte, maar je glijdt makkelijk weg op de gladde zandstenen rotsen. Met deze laatste boog op deze reis laten we deze natuurfenomenen nu voorgoed achter ons.

wilson arch, utah
wilson arch, utah
Wilson Arch is vrij eenvoudig te beklimmen en je wordt beloond met best een fraai uitzicht.

Wide screen panorama’s

Wij volgen de US191 verder naar het zuiden, langs de plaatsjes Blanding en Monticello, waar bijzonder weinig te beleven valt maar prima fungeren als picknickplek en om inkopen te doen. Bij de plaats Bluff verandert het landschap weer van agrarisch naar woestijnachtig en worden de uitzichten weer wide screen. We rijden weer in onze eigen westernfilm.

En dan verschijnen de donkere silhouetten van de rode rotsen aan de horizon. De lange, rechte weg die rechtstreeks op de rotsformaties af stevent. De stop die iedereen hier maakt om midden op het asfalt dat ene plaatje te schieten, die stop maken wij natuurlijk ook. En we zetten de camper nog wel een paar keer aan de kant om de rotsen weer vanuit een andere invalshoek te bewonderen.

monument valley,
Je eerste blik op Monument Valley als je vanuit het noorden aan komt rijden.
monument valley, highway, weg
Veel mensen stoppen langs de weg zodra ze de rotsen van Monument Valley in het vizier krijgen. Om vervolgens midden op de weg opnames te maken.

Eersterangs uitzicht over Monument Valley

Monument Valley ligt op de grens van de staten Utah en Arizona en in tegenstelling tot wat velen denken, is het géén national park. Monument Valley behoort namelijk tot het grondgebied van de Navajo indianen. De Amerikaanse federale overheid heeft hier formeel niets te zeggen. En omdat het toerisme een belangrijke bron van inkomsten vormt voor de Navajo’s innen zij entreegeld tot het park. Dat wil zeggen, als je er wilt logeren of de rotsen van dichterbij wil zien dan alleen vanaf de weg.

Er zijn slechts enkele tientallen kampeerplekken voor campers. Wij prijzen ons gelukkig dat wij reeds maanden van te voren hier een plaats hebben besproken. Je staat dan op een plek met eersterangs uitzicht over de Mittens, de drie meest in het oog springende rotsen.

monument valley,
Stagecoach Butte is de eerste rotsformatie die de reiziger tegenkomt die vanuit het noorden naar Monument Valley reist.
monument valley, the view,
Uitzicht over Monument Valley vanaf The View Hotel

Valley Drive

Naast de camping dalen auto’s af om de Valley Drive te gaan doen, een rondje van 17 mijl waarbij je dwars door het gebied kunt rijden met je eigen auto. Dat is voor ons niet weggelegd. De weg is onverhard en vooral aan het begin nog al hobbelig. Met een camper is dat niet te doen. Als je met een personenauto bent en je vindt een beetje stofhappen niet erg, dan is het een must do. Ook vertrekken er vanaf de parkeerplaats georganiseerde tours die het zelfde rondje doen.

Miss Indian Arizona

Zonsondergang is een waar spektakel vanaf deze plek. Je ziet mensen vanuit hun campers en tenten kruipen met hun verrekijkers en camera’s en in stilte van het uitzicht genieten en opnamen maken. De rotsen kleuren dieprood, de aarde knaloranje, de lucht is helblauw en de struiken zijn écht groen. Net zoals op de foto’s in de reisfolders. Een uitzicht als dit verveelt nooit. Het enige wat ik mis is de stripheld op zijn paard die de ondergaande zon tegemoet rijdt. Wie ik wel voor mijn lens krijg, is Miss Indian Arizona die bezig is met een fotoshoot voor haar portfolio. Pocahontas in plaats van Lucky Luke. Fair deal.

monument valley, miss indian arizona, indian, indiaan
monument valley, miss indian arizona, indian, indiaan
Tijdens ons bezoek verschijnt Miss Indian Arizona voor een fotoshoot bij Monument Valley. Ik grijp natuurlijk mijn kans voor een eigen shoot.

Technicolor en 3D

Na zonsondergang kunnen we weinig anders doen dan de wekker te zetten voor de volgende ochtend. Dan staat namelijk de zonsopkomst weer op het programma. Samen met een groeiende groep kampeerders die ook voor dag en dauw uit hun warme slaapzakken zijn gekropen zijn we in stilte getuige van hoe de zon haar eerste gouden stralen over het landschap laat glijden. Opnieuw een show in technicolor en 3D. En dat is waarvoor je naar Monument Valley komt.

monument valley, zonsopkomst, sunrise
monument valley, zonsopkomst, sunrise
monument valley, sunrise, zonsopkomst

Monument Valley Travel Movie

monument valley, lucky luke, fin, einde, eind, end

MONUMENT VALLEY – Reisplanner

Tips voor je bezoek aan Monument Valley

Tijdsplanning

Je kan Monument Valley in een half uur gezien hebben, simpel door gewoon de US163 van Mexican Hat naar Kayenta te volgen en hier en daar wat fotostops te maken. En dat was dan dat. Prima voor mensen die op doorreis zijn en weinig tijd hebben. Als je, zoals wij, overnacht in Monument Valley, dan hangt het ervan af hoe laat je aan komt en hoe vroeg je de volgende dag weer op pad moet.

Valley Drive

Als je de Valley Drive wilt gaan doen, dan vergt dit wel enige planning. Doe je die met je eigen auto (let op: niet geschikt voor campers), ga dan zo vroeg mogelijk in de ochtend van start. Het is dan nog niet druk en je hebt het mooiste licht voor je opnames. Je doet er minimaal twee uur over, maar als je bij de verschillende stops je tijd wilt nemen, reken dan op drie tot vier uur.

Ben je met de camper, of wil je niet riskeren dat je auto beschadigd raakt op de slechte weg, boek dan vooraf een georganiseerde excursie door Monument Valley. Ter plaatse kan dat soms ook nog wel, maar dan heb je vaak een wachttijd van enkele uren of tot de volgende dag.

Reizen naar Monument Valley

Met KLM en Delta Airlines kan je naar Grand Junction, Albuquerque, Cedar City of St. George vliegen. Dit zijn allemaal luchthavens die op 4,5 tot 7 uur rijden van Monument Valley af liggen. Iedereen zal Monument Valley dan ook aandoen als onderdeel van een rondreis door de Verenigde Staten.

Voor je rondreis door de Verenigde Staten is het goed om vooraf te bepalen of je dat met een auto of een camper gaat doen. Onze camper huurden wij via Travelhome. Wil je met een huurauto je reis maken, bepaal dan vooraf waar je wilt overnachten, want in de maanden van juni tot en met september zitten de weinige hotels in Monument Valley tot de laatste kamer aan toe vol. En verdiep je vooraf in de do’s en don’ts die gelden bij het huren van een auto.


autohuur USA

Overnachten in Monument Valley

Met een camper is er in het park zelf maar één plek: The View Campground, die je echt vooraf moet reserveren, want ze zitten elke nacht vol.

monument valley, camping, campground, camper
Er zijn niet meer dan 40 plekken voor campers op The View Campground. Reserveren is dus een must.

Hotels zijn er weinig en zijn allemaal vrij prijzig. Het mooiste is The View Hotel waar je wel waar krijgt voor je geld. De naam van het hotel zegt eigenlijk alles al. Bij The View Campground kan je ook gave cabins huren. Zit dit hotel vol, dan is het dichtstbijzijnde hotel de Gouldings Lodge.

Voor andere overnachtingsplekken moet je het wat verder uit de buurt zoeken. Een overzicht vind je hieronder:


Booking.com

Verder lezen over Monument Valley

Verder reizen

  • Richting het noorden kom je na een paar uur rijden in Moab en Arches National Park.
  • Verder door naar het westen is het niet al te ver meer naar Page en de Grand Canyon.

Op dit blog zijn diverse affiliate links verwerkt naar sites die je helpen om je vakantie naar de Verenigde Staten samen te stellen. Klikken op sommige links en boeken via de sites waar je terecht komt, kost jou niets extra, maar geeft mij een klein bedrag aan commissie om travelkees.nl te onderhouden en verder uit te breiden.