Los Angeles: het was eigenlijk bedoeld als de grand finale van onze campertour door het westen van de Verenigde Staten. Maar dat werd het niet. We liepen erop stuk. L.A. is de stad waar menigeen zijn reis door Amerika eindigt of begint. Maar reken er niet op efficiënt openbaar vervoer, dus ben je afhankelijk van je eigen wielen. Dan maakt het wel een verschil of je met een luxe wagen rondrijdt, of met een camper van goed negen meter zoals wij. Je kan zo’n ding simpelweg nergens achter laten. Wat hier volgt is dus een verslag van een gekunstelde tour langs de highlights van Los Angeles per camper.

Laatste update: 3 februari 2021

Geschatte leestijd: 15 minuten

travelkees video call

Bumper aan bumper naar Los Angeles met onze camper

De rit door de Mojavewoestijn vanuit Las Vegas duurde een uur of vier. Las Vegas en Los Angeles: twee grote steden aan het einde van onze trip die drie weken eerder startte in Denver. Die ons tot nu toe door de Rockies en langs imposante nationale parken als Yellowstone en de verrassende Badlands leidde. Of door het totaal niet toeristische Nebraska en over de voormalige bizonjachtvelden van Wyoming. De stad Los Angeles kondigt zich al vrij snel aan door het flink toenemende verkeer op de Interstate. Al in de woestijn rijd je bumper aan bumper, twee rijen dik.

los angeles, traffic, verkeer, highway,
In zes rijen dik gaat het verkeer dag en nacht door Los Angeles.

Koe in de achtertuin

Ter hoogte van San Bernardino bereiken we de eerste voorsteden van Los Angeles. Eigenlijk bestaat de stad uitsluitend uit voorsteden, dus je weet nooit precies waar Los Angeles nou exact begint. Maar in ieder geval arriveren we na nog eens anderhalf uur rijden door al die voorsteden in onze eigen suburb: Van Nuys in de San Fernando Valley. De mensen van het Balboa RV Park nemen echt de tijd voor je. Het inchecken duurt een eeuwigheid. Dat komt omdat de familie die het park beheert alles over ons Nederlanders wil weten. “Waarom zijn de Nederlanders toch zo slank? Door de melk? Oh ja, want jullie hebben allemaal een eigen koe in je achtertuin toch? Maar als je melk direct van de koe drinkt, dan is die melk toch veel te vet? Jij bent veel dunner dan ik, hoe doen jullie dat in Nederland toch?” Dat soort gesprekken.

Na een kwartier komt de rest van de familie die in de camper zit te wachten toch eens bezorgd kijken wat er zich in het kantoortje afspeelt. Onze reservering is toch wel in orde? Ik kan ze geruststellen. Maar pas na een behoorlijke tijd kletsen gaat er iemand met me mee om onze plek te wijzen. En om te helpen om de camper aan te sluiten op de hook-ups. Vrij ongebruikelijk hier. Als kampeerder doe je dat natuurlijk altijd zelf.

balboa rv park, camping, camper, los angeles
Met deze wagen kom je nergens aan de bak in Los Angeles.

Vijf bijrijders

De plannen voor het verkennen van Los Angeles met onze camper zijn al lang vooraf gemaakt. Hollywood, Sunset Boulevard en Venice Beach staan op de lijst. Maar dan hebben we niets geleerd van onze ervaringen in Las Vegas. Waar we voor de camper nergens een parkeerplaats konden vinden. Ik ruik al onraad als ik probeer in de buurt van de Hollywood Bowl de wagen kwijt te raken. Het zoeken naar een parkeerplaats ontaardt in oneindig blokjes om te rijden. Zijn we er toch weer ingetuind. In mijn ijverige zoektocht beland ik met ons gevaarte op een schier ontoegankelijk weggetje midden in een woonwijk. Met behulp van vijf bijrijders weet ik me te ontworstelen uit dit wijkje.

marilyn monroe, hollywood, los angeles, youri dijkman,
De oude diva brengt ook de jongste generatie het hoofd op hol.

Walk of Fame in vijftien minuten

Dan vinden we eindelijk een parkeerterrein. Ja parkeren, dat kan. Maar dat kost $50. Per uur. Dikke doei. Ik verzin snel een alternatief en drop het hele gezelschap midden op Hollywood Boulevard. Krijgen ze een kwartier om foto’s te maken van de Walk of Fame en rijd ik inmiddels een paar blokjes, om iedereen straks weer op te pikken. En passant kom ik langs het voormalige Landmark Motor Hotel (nu Highland Gardens Hotel), het hotel waar in 1970 Janis Joplin zichzelf om zeep hielp met een overdosis heroïne. Heb ik er gelijk een beeld bij.Hotel California

We vervolgen onze tour over Sunset Boulevard en passeren beroemde wijken als Beverly Hills en Bel Air. En niet te vergeten het nostalgische Beverly Hills Hotel. Je kent het wel, van de cover van het album Hotel California van the Eagles. Sunset Boulevard hoor je eigenlijk in een Corvette te berijden in plaats van met dat bakbeest van ons. Met rokende banden door Deadman’s Curve, van dat werk. Maar onze logge camper laat dat niet toe. En ik denk het LA Police Department ook niet.


Einde van de weg

Als we de kust naderen merken we dat als eerste door de lage bewolking, de zeedamp van de Pacific, die het land opdrijft. Een bezoekje aan Santa Monica en de pier zit er helaas ook niet in vanwege de ook hier onmogelijke parkeertarieven voor RV’s zoals ze campers in Amerika noemen. Pas ergens helemaal in een buitenwijk van Venice Beach vinden we een klein plekje op een hoek van een doodlopende straat. Die straat loopt dood op het strand. Toch een beetje het symbolische einde van deze reis, de rand van het continent. De weg loopt dood, verder gaat hij niet.

En zo heeft iedereen mooi nog even de gelegenheid om van het strand te genieten, om de Stile Oceaan om de enkels te voelen klotsen.

En Los Angeles? Daar komen we vast nog wel eens terug. Met z’n tweeën, in een gehuurde Corvette, die je overal kan inparkeren. Een hele week lang. Want er is zat te zien.

kees bikker travel counsellor

Venice Beach, beach, pacific coast, California, Los Angeles,
Het strand van Venice Beach is leeg; de Fishing Pier in de verte.

Travel Movie Los Angeles per camper


LOS ANGELES Reisplanner


Bouw je eigen reis naar Los Angeles


1. Vliegtickets

KLM vliegt als enige luchtvaartmaatschappij nonstop naar Los Angeles. Is natuurlijk niet altijd de goedkoopste vlucht, maar het maakt je reis wel een stuk korter. Goedkopere vliegtickets naar Los Angeles zijn er legio, maar dan dien je minimaal één maal over te stappen.


2. Immigratie en ESTA

Kom je met de rechtstreekse KLM vlucht aan of een vlucht vanaf een andere Europese luchthaven, dan moet je bij aankomst in Los Angeles nog wel even rekening houden met de wachttijden voor de immigratie. Als je via een andere Amerikaanse luchthaven bent doorgereisd, dan heb je de formaliteiten op die luchthaven al achter de rug.

In ieder geval is voor een reis naar de Verenigde Staten een ESTA verplicht, zeg maar een soort visum. Hoe je dat makkelijk zelf kan regelen lees je in mijn blog over de ESTA.

esta banner

3. Overnachten in Los Angeles

Campings in Los Angeles

Er zijn verrassend weinig campings in Los Angeles. Ook al weer een voorteken van het feit dat je Los Angeles per camper eigenlijk moet zien te skippen. Ik telde er drie in totaal, waarvan ik er nu twee heb bezocht. Op onze eerste reis, jaren geleden, stonden we op het Dockweiler RV Park. Daarvan moet je weten dat het direct onder de startbaan van LAX Airport ligt, dus met iedere minuut een laag overscherend vliegtuig. Dat in combinatie met uitzichten op petrochemische industrie maakt het niet zo’n sfeervolle plek. Voordeel is dat je direct aan het strand staat.

Vandaar dat ik deze keer koos voor een andere camping. In het verhaal hierboven heb je al kunnen lezen over de vriendelijke ontvangst bij Hollywood RV Park. Nergens op onze reis zijn we op zo’n leuke en persoonlijke manier ontvangen. “Kom binnen, waar komen jullie vandaan? Vertel eens iets over je zelf, oh Holland? Jullie zijn zo groot, komt dat omdat dat jullie zo veel melk drinken? Jullie hebben toch allemaal een koe in je tuin staan?” En vervolgens krijg je alle hulp bij het inparkeren van je camper in een van de toch wel krappe kampeerplaatsen.

Het leuke is, dat je er ook locals tegenkomt die werken in de filmindustrie. Verwacht dan niet gelijk dat je Brad Pitt tegenkomt, maar misschien wel zijn grimeur of een decorbouwer. Tenslotte hoorde ik ook nog goede berichten over Malibu RV Park. Ik ben er niet zelf geweest, maar het is een goed alternatief voor Dockweiler RV Park, want het ligt ook aan zee.

En dan nog iets over de prijzen: kamperen is duur in Los Angeles: reken al snel op 90 dollar voor een nacht. Dus als je het voor de prijs doet, dan kan een hotel vaak net zo voordelig uitpakken.

Hotels in Los Angeles

In tegenstelling tot campings zijn er plenty hotels te vinden in Los Angeles. Bij het plannen van je overnachting moet je je wel direct afvragen wáár in Los Angeles je wilt verblijven. Want de stad is eigenlijk gewoon een lappendeken van verschillende steden: Santa Monica, Anaheim (bij Disneyland), Long Beach en natuurlijk Hollywood.

Waar je precies verblijft, hangt er van af wat je allemaal wilt zien in Los Angeles. Ben je aan het begin van je reis en wil je na het afhalen van je auto liefst direct op pad, kies dan een hotel bij LAX Airport of in Marina del Rey. Bij een langer verblijf is het ook niet ongebruikelijk dat je meerdere locaties uitkiest om te verblijven.

Hieronder kan je verder zoeken naar allerlei hoteldeals die je in heel Los Angeles kan vinden:


Booking.com

4. Vervoer vanuit Los Angeles

Huurauto

In bovenstaand verhaal komt wel duidelijk naar voren dat niet een camper, maar dat een huurauto in Los Angeles het meest ideale vervoermiddel is in Los Angeles. Vertrouw niet al te veel op een wijd vertakt net van bussen en metro’s, want hoewel daar langzaam verbetering in komt, zit je in de regel altijd nog vrij ver af van een halte en laat de frequentie te wensen over. Een huurauto in Los Angeles is dan ook altijd nodig.

Huur je geen auto? Kijk dan naar de andere mogelijkheden om ergens te komen hieronder bij de stukjes over tours en excursies in Los Angeles.

autohuur USA

Los Angeles per camper

Je hebt al gezien dat dit geen promotieverhaal is geworden voor het huren van een camper. Maar als Los Angeles het startpunt is van je camperreis, dan adviseer ik je de camper pas op te halen als je uitgekeken bent in Los Angeles. Tot die tijd neem je het beste een huurauto. En vanaf het moment dat je de stad verlaat, pik dan je camper op.

Wil je een overzicht van de vele modellen en aanbiedingen, kijk dan op de site van Travelhome. Zij vertegenwoordigen praktisch alle camperverhuurders in Los Angeles, waardoor je goed kan vergelijken. En je betaalt nooit teveel, want ze hebben een laagste prijs garantie.


5. Georganiseerde reizen vanuit Los Angeles

Groepsreizen

Los Angeles is een gewild startpunt voor groepreizen door het westen van Amerika. Van de staten Californië, Nevada, Arizona en Utah krijg je dan in een week of twee een goede indruk. Voorbeelden van dit soort reizen vind je hieronder:

  • De Western Discovery duurt 17 dagen, begint en eindigt in Los Angeles, waar je één dag vrij bent om zelf de stad te gaan verkennen.
  • The Great American Crossing  – in 18 dagen dwars door Amerika, from coast to coast. Je start in New York en eindigt in Los Angeles.
  • Een groepsreis speciaal voor gezinnen: 21 Dagen Verenigde Staten Westkust is een kampeerreis die begint in San Francisco en eindigt met een driedaags verblijf in Santa Monica.
  • De Grand Tour West-Amerika duurt 22 dagen en begint en eindigt in Los Angeles. Bijzonder is dat je aan boord van het voormalige cruiseschip Queen Mary overnacht.

Individuele reizen

Je rondreis door Amerika met een huurauto langs een vooraf beschreven route afleggen heeft veel voordelen. Zo hoef je je geen zorgen te maken over waar je slaapt en je ontvangt een kant en klare routebeschrijving. Hieronder enkele voorbeelden:


6. Excursies en belevenissen

Zit je in Los Angeles en heb je geen zin of tijd om een auto te huren en wil je toch een aantal activiteiten ondernemen? Kijk dan of er wat leuke tours en excursies te boeken zijn. Rondritten langs de huizen van filmsterren, kaartjes voor Universal Studios of een wandeltocht naar de Hollywood-letters, er is oneindig veel keuze.7. Vervoer in Los Angeles

Wil je de stad zien maar heb je geen zin om het openbaar vervoer uit te spitten en ook niet je met een huurauto in het drukke verkeer te begeven? Vanuit Santa Monica en Hollywood gaat een efficiënte hop on hop off bus van City Sightseeing die een vaste route rijdt langs alle bezienswaardigheden. Er zijn maar liefst zes verschillende routes waar je uit kan kiezen. Tickets zijn te koop voor 24, 48 en 72 uur.


Meer weten over Los Angeles en camper trips door de USA ? Boek een video call!

Zijn jullie enthousiast? Maar hebben jullie duizend vragen?

Laat mij je assisteren in een persoonlijk gesprek. Ik ken Los Angeles van meerdere reizen en heb heb alleen in Amerika al drie complete campertrips gemaakt. Voor een kleine fee help ik je tijdens een video call een heel eind op weg en beantwoord al je vragen.