Denver in Colorado is voor veel mensen de start van een rondreis door de Rocky Mountains of wie weet nog verder. Het is de stad waar je aankomt met het vliegtuig en waarna je zo snel mogelijk de Rockies in trekt. Want die zie je zo liggen. Aan weinig is nu nog te merken dat deze stad krap een eeuw geleden nog een echt wild-weststadje was met saloons en postkoetsen in de straten.

Geschatte leestijd: 10 minuten

Laatste update: 12 november 2022


In de avond en ochtend die wij er doorbrengen, krijgen we toch een vrij behoorlijke indruk van de stad, die eigenlijk meer aandacht had verdiend van ons. Maar ja, de besneeuwde toppen van de Rockies blijven als een magneet aan ons trekken en we hebben nog een hele reis voor ons. En toch, voor een volgende keer blijven er nog voldoende dingen over om te doen in Denver, de hoofdstad van Colorado. Ik neem je eerst mee naar hoe wij die paar uur in Denver hebben doorgebracht en laat daarna nog wat dingen zien die ik bij een volgend bezoek zeker niet zou overslaan in de Mile High City. Die naam kreeg de stad omdat deze gemiddeld precies op 1609 meter boven de zeespiegel ligt.

Overnachting en ontbijt in Denver

We hebben gekozen voor een budgethotel in het centrum van Denver. Het 11th Ave Hotel & Hostel ligt aan Broadway en dat is op loopafstand van een aantal belangrijke bezienswaardigheden. Je kan een eenvoudige hotelkamer boeken of een bed in een slaapzaal. Op ontbijt hoef je niet te rekenen maar om de hoek is een supermarkt en de ontvangst is zeer gastvrij, niet wat je zou verwachten in een budgethotel. Wij kiezen ervoor om een heerlijk Amerikaans ontbijt te gaan halen een paar straten verderop, bij DJ’s. Binnen de kortste keren is onze tafel gevuld met glazen ijswater, orange juice, pancakes, waffles, eieren op alle manier bereid en bagels.

denver 11th ave hotel and hostel
Het 11th Ave Hotel and Hostel is het meest centraal gelegen budgethotel van de stad.
denver dj's cafe
In DJ’s Cafe kan je urenlang blijven ontbijten.

Een paar uur de tijd voor Denver

Omdat we in de middag al onze camper op kunnen halen hebben we slechts een halve dag voor een verdere kennismaking met Denver. Vanuit ons hotel kunnen we lopend een aardige impressie krijgen van downtown Denver. We slaan een bezoek aan het History Colorado Center over. Maar als je meer tijd hebt dan de paar dagen die wij hebben voor Denver en Colorado, dan is dit een prima introductie.

denver city art mural prince
Op veel plekken in Denver kom je muurschilderingen tegen, zoals deze vlak bij onze hostel aan Broadway.

Om de hoek ligt het Civic Centre Park, waar de half tamme eekhoorns gewillig poseren voor onze camera’s. Met op de achtergrond het State Capitol, het neoklassieke gebouw in Denver waarin het parlement van de staat Colorado gehuisvest is. Dat staat te pronken op Capitol Hill (ja zeker, net als dat andere Capitool in Washington).

denver civic centre park
Het Civic Centre Park is één van de vele groene plekken die Denver rijk is.
denver state capitol
Het State Capitol is het gebouw waar het parlement van de staat Colorado bijeenkomt.

Europese sferen in 16th Street Mall

En vanuit het park staan we zo ineens aan het begin van de kaarsrechte 16th Street Mall, dé winkelstraat van Denver. Blok na blok loop je langs een keur aan winkels, met overal terrasjes. Amerikanen vinden dat er een Europese sfeer hangt en dat is ook wel een beetje zo. Want terrasjes, die zie je niet zo veel in dit land. Jong en oud vermaken zich met gratis attracties, zoals zakgooien (gooi een zakje bonen van een afstandje door een gat in een houten bord), of in de rondte tollende schommelstoelen. En voor de muzikant in spé staat er een opgepimpte piano, gewoon midden op straat. Nee, hier houd je het wel even vol ook al houd je niet van winkelen.

Qua architectuur wordt de belangstelling getrokken door de bijna 100 meter hoge D&F Tower uit 1910. Wat mij betreft een wanstaltig kitsche kopie van de toren op het San Marcoplein in Venetië. Ja die hang naar Europese sferen zie je hier ook wel weer in terug.

16th street mall
Een minder geslaagde imitatie van de campanile van Venetië.
piano in 16th street mall
Langs 16th Street Mall kan elke muzikant in spe zich zelf in de picture spelen.

Wat heeft Denver nog meer?

Voor ons houdt de kennismaking met Denver op na deze korte wandeling. We keren terug naar ons hotel, waar we worden opgehaald voor een rit naar het camperbedrijf. Maar dat is een ander verhaal. Ik geef je nog enkele tips voor andere bezienswaardigheden die ik bij een volgend bezoek zeker zou aandoen.

LoDo

Oftewel Lower Downtown. De plek waar Denver in 1858 werd gesticht, dus hier vind je de meeste oude gebouwen zoals het Union Station en de winkels aan Larimer Square met de meeste restaurants en nachtclubs van Denver kort bij elkaar. Leuk om te doen is een food tour langs locale restaurants en pubs.

denver lodo larimer square
Europese sferen met volle terrasjes op Larimer Square in LoDo. Foto: VISIT DENVER

Denver Beer Trail

Denver is de thuisbasis van het bekende Amerikaanse biermerk Coors. Maar daarnaast bestaan er in de stad meer dan 100 grotere en kleine brouwerijen die stuk voor stuk mooie en ambachtelijke bieren maken. Een kroegentocht kan je zelf eenvoudig organiseren.

denver beer trail
Denver Beer Company in Lower Downtown (DoDo) – Foto: VISIT DENVER

Red Rocks Amphitheatre

Je kent vast wel de beroemde video van U2, Under a Blood Red Sky. Het is een registratie van het legendarische concert dat de band in het Red Rocks Amphitheatre even buiten Denver hield in 1983. Waarin brandende fakkels de omringende rotsen in een spookachtig licht zet. Ook The Beatles speelden er tijdens hun Amerikaanse toernee in 1964. Overdag is het omringende park een gewilde plek voor picknicks en wandelingen.

denver red rocks amphitheatre
Volle bak als er weer een concert plaatsvindt in het Red Rocks Amphitheatre. Foto: VISIT DENVER

Travel Movie Denver, Colorado


DENVER reisplanner


1. Reizen naar Denver, Colorado

Vliegtickets naar Denver kan je alleen boeken met een Europese of Amerikaanse overstap. Er zijn geen directe vluchten vanaf Amsterdam, maar wij vlogen met Lufthansa, wat ik een prima vlucht vond en de overstap in Duitsland ging snel en efficiënt. KLM heeft ook aanbiedingen maar dan veelal via Amerikaanse steden zoals Minneapolis of Detroit.


2. ESTA niet vergeten

Iedereen die naar de Verenigde Staten reist, is verplicht vooraf een reistoestemming (of noem het visum, zo je wilt) aan te vragen. Alles over het ESTA in deze blog.


3. Met een huurauto wegrijden uit Denver, Colorado

autohuur USA

Als je met het vliegtuig naar Denver reist, kan je voor je verdere vervoer een auto regelen of een camper. Vooraf je huurauto in Denver reserveren heeft veel voordelen en ik doe dat zelf altijd bij Sunny Cars. Die hebben echt lage tarieven en er komt niks meer bij.


4. Je eigen camper

Zoek je nog meer vrijheid, kijk dan of een camper wat voor je is. Campings vind je in overvloed en vaak kan je zonder reservering vooraf een plek vinden. Hoe eerder je je camper thuis al vastlegt, hoe lager de huursommen en dankzij de lage prijzen van veel campings in de Verenigde Staten houd je de kosten in de hand. Travelhome heeft een compleet overzicht van alle campers.


5. Overnachten in Denver, Colorado

Wij kozen bewust voor een budgethotel zo centraal mogelijk. En dan is het 11th Ave Hotel & Hostel een prima plek. De Lumber Baron B&B ziet er ook wel uit als een klein kasteeltje. Voor mensen die zich iets meer luxe veroorloven en houden van een zeer persoonlijke sfeer. Alleen maar goede reviews!

Steeds wisselende hotelaanbiedingen vind je verder hier:

Booking.com

6. Rondreizen vanuit Denver, Colorado

Denver wordt door velen gebruikt als startpunt van een rondreis door onder andere de Rocky Mountains en de staat Colorado. Vanuit Denver is het mogelijk een heel afwisselende rondreis te maken die je via vijf staten door een mooi deel van de Rocky Mountains voert. De 15-daagse rondreis Cowboys en Indians is een goed voorbeeld van zo’n route. Hoewel ik zelf al snel drie weken zou plannen voor deze route.


7. Verder lezen