Door de stromende regen rennen we naar het Visitor Centre van het Custer State Park. Dat ligt aan de overkant van de camping, maar dat is onder deze omstandigheden altijd te ver weg. We hebben dringend behoefte aan informatie. Er liggen namelijk wat tunnels op onze route door de Black Hills naar Mount Rushmore vandaag. En de vraag is of we daar onder door kunnen met onze camper. We gaan het Bill vragen. Bill is ranger van het Custer State Park en als hij het niet weet dan weet niemand het.

Geschatte leestijd: 12 minuten

Laatste update: 18 juli 2022


Het Visitor Centre weet het niet

De hoogte van onze camper is 12 feet. Inclusief de airco op het dak. Op de kaart van Custer State Park staat bij de laagste tunnel op de Iron Mountain Road een hoogte van 11 feet aangegeven. Maar op een informatiebord op de camping staat voor de zelfde tunnel een clearance van 12,6 feet. De kale en besnorde Bill durft het niet aan ons een advies te geven. Blijkt dat hij vorige maand pas vanuit North Carolina is ingevlogen als vrijwilliger. En tja, de Iron Mountain Road heeft hij zelf nog nooit eerder gereden.

Omdat ik geen zin heb om voor het eigen risico van onze camper op te draaien besluiten we om dan toch maar via een minder fraaie route naar Mount Rushmore te rijden. We kiezen dus niet voor de route van 17 mijl met 314 bochten, 14 haarspeldbochten, 3 tunnels en een viaduct, maar voor de minder spectaculaire variant via Keystone.

Mount Rushmore: symbool van racisme

Wat een tegenstelling met gisteren. De dorre droogte van de Badlands heeft plaats gemaakt voor een landschap in vol bruisende riviertjes en sappige weitjes. Maar ja, de Badlands krijgen ook niet elke dag die hoeveelheid hemelwater die ons vandaag ten deel valt. Bij Mount Rushmore aangekomen spettert het nog wat na. Het is er een komen en gaan van dagjesmensen die maar één ding voor ogen hebben, een selfie of groepsfoto met de beelden van de vier presidenten op de achtergrond. Het in de bergen uitgehouwen monument is net zo zeer symbool voor Amerika als het Vrijheidsbeeld in New York. Er is bijna onafgebroken aan gewerkt tussen 1927 en 1941, het jaar waarin de architect Gutzon Borglum overleed. En eigenlijk was het geld toen ook wel op. Zijn oorspronkelijke plan om de presidenten vanaf hun middel af te beelden werd daardoor nooit volledig uitgevoerd.

entrance, Mount Rushmore
De entree voor Mount Rushmore is gratis, je betaalt alleen om te parkeren.
Mount Rushmore
Van links naar rechts: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln.

Weinig mensen weten dat dit hele monument is voortgekomen uit racistische motieven. Niet alleen is het land waarop de immense beeldengroep illegaal verkregen van de oorspronkelijke bewoners, de Sioux. Maar ook was de van origine Deense architect Gutzon Borglum verbonden aan de Ku Klux Klan en werd het project financieel gesteund door deze racistische beweging. Reeds in 1908 schreef hij het volgende in een artikel: “Art in America should be American, drawn from American sources, memorializing American achievement.” Goed, we hebben het gezien, we kunnen het afstrepen, maar dat is dan ook alles. Ik vind het een godvergeten lelijk gedrocht.

Mount Rushmore
Een blik op Mount Rushmore vanuit het bezoekerscentrum.

De Wildlife Loop: bizons bij de vleet

Nee, dan is het middagprogramma in de Black Hills wel iets aantrekkelijker. We rijden terug naar het Custer State Park om naar wild op zoek te gaan. Met name bizons, maar wie weet wat we allemaal nog meer tegenkomen. De Wildlife Loop is een u-vormige route waarlangs je de meeste kans maakt op het spotten van kuddes bizons, maar ook herten en steenbokken. We rijden in safari-tempo. Dus niet harder dan 30 mijl per uur met een zoekende blik om ons heen. Maar uiteindelijk weet je pas dat er iets te zien is wanneer je zo’n twintig auto’s voor je in de berm geparkeerd ziet staan.

bizons, Custer State Park, Black Hills

Op een meter of 200 van ons vandaan, aan de rand van een bos is een complete kudde met bizons te zien. Vanuit het bos komen er steeds meer aan lopen. Terwijl de dieren daar rustig wat aan het rond grazen zijn, pakken wij onze camera’s, statieven en lenzen te voorschijn en staan het volgende half uur opnames te maken. En dankzij het feit dat we ons huisje (in de vorm van een camper) bij ons hebben kunnen we tijdens het spotten onze lunch opeten.

bizons, kudde, Custer State Park, Black Hills
Dit is waar je voor naar het Custer State Park komt: hele kuddes bizons bij elkaar.
Bizon, Custer State Park, Black Hills
Bizons zijn vrij makkelijk te spotten in Custer State Park, zo lang je er maar de tijd voor neemt.

Dichter bij de natuur op de Prairie Trail

Even verderop is de start van de Prairie Trail, een wandeling van ongeveer 3 mijl door een heuvelachtig terrein dwars door de Black Hills. We passeren riviertjes, bossen en lopen over open stukken. En ook hier valt het nodige wild te spotten: prairiehonden, fazanten en in de bosjes weet ik nog van vrij dichtbij een hert te filmen.

Custer State Park, Prairie Trail, flowers, Black Hills
In het voorjaar en de zomer vind je allerlei soorten wilde bloemen langs de Prairie Trail.
Custer State Park, Black Hills, Prairie Trail, wandeling
De Prairie Trail is een eenvoudige maar afwisselende wandeling van zo’n 3 mijl waarvoor je 1,5 tot 2 uur voor moet rekenen om deze in een rustig tempo te belopen.

Terug op de weg maken we nieuwe vrienden onder een groepje ezels die zich altijd rond een bepaalde plek ophouden. Omdat ze weten dat er uit die auto’s altijd wel wat eten te voorschijn komt. En jawel hoor, vanuit de wagen achter ons gaat een heel brood op deze toch niet hele achterlijke dieren. Als dank mag je dan op een selfie met zo’n ezel.

Het einde van de Wildlife Loop is bij onze camping, waar de dag eindigt zoals deze begon: met een flinke plensbui en onweer.

ezels, Custer State Park, Black Hills, burros
De wilde ezels in Custer State Park zijn niet zo wild als je zou denken. Voor een stukje brood maak je dikke vrienden met ze.
Custer State Park, Black Hills, gaffelbok, fauna, antelope
Niet alleen bizons laten zich zien, maar ook deze gaffelbok, een soort antilope, komt voor in het Custer State Park.

Black Hills Travel Movie

>

BLACK HILLS & CUSTER STATE PARK – Reisplanner


Autoroutes in de Black Hills

Hierboven lees je een impressie van de Wildlife Loop Road. Als je komt om wild te spotten, dan kan je het beste deze route rijden. De route loopt door prairielandschap afgewisseld met bos door een aantrekkelijk landschap. 

De Iron Mountain Road, ook hierboven genoemd, loopt van Custer State Park naar Mount Rushmore. Wij hebben het niet aangedurfd deze weg te rijden met een camper vanwege de tegenstrijdige informatie over de hoogtes van de tunnels. Heb je een gewone wagen, rijd dan gerust deze weg; hij schijnt erg fraai te zijn.

De Needles Highway voert je langs bizarre granieten rotsformaties die als spelden omhoog steken. Vandaar de naam. Ook niet geschikt voor campers vanwege enkele hele lage en smalle tunnels.

Custer State Park, Black Hills, bizons, wild spotten

Wandelingen in de Black Hills

Langs alle bovengenoemde autoroutes kan je op diverse plekken stoppen om via wandelroutes de natuur van veel dichterbij te beleven. Eén van die wandelroutes is de Prairie Trail langs de Wildlife Loop. Voor deze wandeling moet je een paar uurtjes uittrekken met veel kans om prairiehonden en herten te spotten.


Algemene tips voor de Black Hills

  • Iedere laatste vrijdag van september trilt de grond en stuift het stof hoog op in het Custer State Park. Dan wordt de complete kudde van zo’n 1300 bizons voor de winter bij elkaar gedreven. Inmiddels is het ook een toeristische attractie geworden en bekend als de Buffalo Roundup. Mocht je dus in de buurt zijn rond die tijd, maak dan tijd vrij om je eigen Dances With Wolves momentje mee te pakken.
  • Eén van de mooiste plekjes in Custer State Park is ongetwijfeld Sylvan Lake. Het meer wordt omgeven door bijzonder gevormde rotsformaties. Het is een heel romantisch plekje. In de zomer kan je er zwemmen, vissen en kano’s huren.
  • Omdat het Custer State Park geen National Park is (maar een State Park) geldt je America The Beautiful Pass niet als entreebewijs voor het park. Het beste koop je een weekpas van USD 20 die geldig is voor je auto en alle inzittenden.

Reizen naar de Black Hills en Custer State Park

De Black Hills kunnen uitstekend worden opgenomen in een rondreis door de Rocky Mountains of een andere road trip. Als je direct vanuit Europa naar de Black Hills wilt vliegen, dan kan je het beste een vliegticket naar Rapid City, South Dakota boeken. Reken op een reistijd van 12 tot 17 uur.

Onze road trip deden we met een camper die we huurden via Travelhome. Deze reisorganisatie heeft zich gespecialiseerd in campers en hebben dan ook contracten met diverse locale verhuurders.

Ben je niet zo’n kampeerder en slaap je liever in hotels, check dan de prijzen voor all-in autohuur in Rapid City, of een andere plek in de Verenigde Staten. Door de transparantie all-inclusive tarieven van Sunny Cars weet je gelijk waar je aan toe bent en haal je zo meer uit je autohuur.

autohuur USA

Overnachten in de Black Hills

De meest praktische plek om te overnachten als je met de camper bent is de Game Lodge Campground. Hier begint niet alleen de Wildlife Loop, maar zit je ook recht tegenover het Visitor Centre van het Custer State Park. Elke plek heeft een picknickbank en een plek voor een kampvuur.

Custer State Park, Black Hills, camping, Game Lodge Campground, camper, kampvuur, mount rushmore
Op de Game Lodge Campground zijn kampvuren toegestaan. Dat geeft altijd iets extra’s aan je verblijf.

Als je een hotel zoekt, dan kan je overnachten in Rapid City, maar je vindt ook verschillende hotels en lodges overal in de Black Hills en Custer State Park.


Booking.com

Verder lezen

Verder reizen

  • Vlakbij de Black Hills, en dus goed te combineren, is een ander natuurgebied van geheel andere aard, de Badlands. En wat zuidelijker vind je het indrukwekkende Rocky Mountain National Park.
  • Een logische volgende stop op je reis zijn Devil’s Tower en Sheridan, aan de voet van de Big Horn Mountains in de staat Wyoming.