Via de ronduit schitterende River Road zijn we in Moab terecht gekomen. Moab is dé uitvalsbasis voor trektochten en rondritten door een spectaculair deel van Utah. Maar wat nog mooier is, er ligt een compleet National Park vlak om de hoek. Het Arches National Park heeft er een paar miljoen jaar over gedaan om zijn attracties op orde te krijgen voor een dagelijkse stroom bezoekers aan het park. En aan het eind van de dag is er nog een toetje: Dead Horse Point. Maar we beginnen bij het begin.

Geschatte leestijd: 12 minuten

Laatste update: 1 november 2021


Geologische wolkenkrabbers

De weg stijgt onmiddellijk en na een paar bochten staan we stil bij Park Avenue Viewpoint. En jaar hoor, daar komt het stereotype weer even uit de kast: een landschap als in een wildwestfilm.  Hoog oprijzende kliffen begrenzen een diep dal waar een trail doorheen loopt. Dan loop je onderlangs die hoog boven het dal uittorende rotsen. Alsof je door een straat met wolkenkrabbers loopt. Het zal vroegere bezoekers hebben doen denken aan de straten van een stad als New York. Vandaar waarschijnlijk de naam Park Avenue. Je kan, als je wilt dat pad langs de geologische wolkenkrabbers volgen om een stuk later weer verder langs de weg uit te komen. Waar je familie, partner en/of chauffeur hopelijk met de auto op je staat te wachten. Tot aan dit punt nog geen bogen te bekennen overigens.


arches, national park, moab, arches national park
Met een beetje fantasie zie je een aantal wolkenkrabbers op een rijtje staan. Daarom de naam Park Avenue in dit deel van Arches National Park.

Het stuk weg daarna is zonder meer spectaculair. Rechts van ons een gebied van grote bolvormige rostsformaties: de Petrified Dunes. Het zijn ook echt versteende duinen. Zo van een afstandje lijken ze van heerlijk fijn zand, maar vergis je niet. Het is tegenwoordig knoerthard zandsteen.


arches, national park
Waar je ook uitstapt om te gaan wandelen, neem altijd meer dan voldoende drinken mee. Je droogt in een mum van tijd uit.

Balanced Rock

We stoppen weer even bij Balanced Rock. De naam zegt het al: een rots die op een voetstuk lijkt te balanceren. Afhankelijk van de kijkhoek verandert de vorm van de rots voor je ogen. Vanaf een bepaald punt lijkt het op een enorm ei dat balanceert op een zandhoop. Je kan er stoppen om een trail rondom de rots te lopen. Maar de parkeerplaats heeft zelden een plekje vrij, zeker niet voor een 30-voets camper waar wij mee reizen. Gelukkig is de rots vanaf de weg ook prima te zien.


arches, national park, moab, arches national park
Je kan uren blijven kijken naar Balanced Rock. Je verwacht toch stiekem dat ‘ie elk moment van z’n sokkel zal vallen.

Delicate Arch

De eerste bogen die je vanaf de weg kan zien zijn The Windows. Maar daar blijft het bij, want de weg erheen is gesloten voor onderhoud. Dus stomen we direct op naar het punt waar vandaan je Delicate Arch kunt zien liggen. Qua bogen is dit toch wel de meest beroemde van het park. Zo beroemd, dat hij is uitgegroeid tot symbool van de staat Utah. Hij staat op elke nummerplaat in deze staat. Delicate Arch is op twee manieren te bewonderen: je kan er naar toe lopen of hem van een behoorlijke afstand zien liggen. De eerste optie is niet te doen vandaag. De temperaturen zijn alweer hard op weg naar de veertig graden, het pad er naar toe is zonder schaduw en de wandeling is toch nog 5 kilometer heen en terug. Voornamelijk de tijd is een probleem. Je kan ook in dit relatief kleine nationale park gewoon niet alles op één dag doen. We rijden door naar het punt waarvandaan je de boog kan zien liggen op een tegenovergelegen bergrug. De 18 meter hoge boog lijkt maar een klein boogje van die afstand. Maar dat is natuurlijk gezichtsbedrog.


arches, national park, arches national park, delicate arch,
Vanaf het viewpoint lijkt de Delicate Arch maar een heel klein boogje, hier helemaal links op de foto.
arches, national park, arches national park, delicate arch,
Delicate Arch gespot via de telelens. Een closeup opname is alleen mogelijk na een wandeling van 5 kilometer.

Devils Garden

Devils Garden ligt aan het einde van de weg door Arches National Park. En daar gaan we wél aan de wandel. Want hier kan je minimaal zeven bogen bewonderen, waarvan drie op relatief korte loopafstand. Tunnel Arch ligt hoog boven in de rotsen. Het is meer een diep gat in de rotsen, een soort tunnel dus, dan een boog. Vandaar zijn naam. Maar Pine Tree Arch is echt een boog waar je onder door kunt lopen. Pine Tree Arch is mijn favoriete boog. Als je er alleen bent, en als het zou mogen, dan is dit de perfecte kampeerplek. Er is veel schaduw en lekker warm zand.

arches, national park, arches national park, tunnel arch,
Tunnel Arch in Devils Garden.
arches, national park, arches national park, pine tree arch,
Pine Tree Arch zou een prima kampeerplek kunnen zijn als het mocht: veel schaduw en geniale uitzichten.

Landscape Arch

De meeste bezoekers missen deze bogen en lopen direct door naar Landscape Arch, het kroonjuweel van Devils Garden.Het is een op het oog flinterdunne boog, héél hoog ook. De grootste die we tot nu toe hebben gezien. Groter kan ook niet, want het is de grootste boog (qua spanwijdte) van de wereld. Heen en terug is het 1,6 mijl lopen, op het laatst best zwaar door mul zand. Heel lang lijkt deze boog niet meer te bestaan. In de jaren 90 is er al een flink stuk van naar beneden komen zetten, waardoor de overspanning alleen nog maar dunner is geworden.


arches, national park, arches national park, landscape arch,
Landscape Arch is -zo lang hij nog in tact blijft- de grootste natuurlijke boog ter wereld.

Voorbij Landscape Arch kan je nog verder, maar het wordt dan wat uitdagender. Je kan een trail volgen naar nog vierbogen. Die zijn niet voor ons gezelschap weggelegd. En ook zeker niet met deze temperaturen, zo midden op de dag. Dat is voor een ander jaargetijde meer geschikt.


arches, national park, arches national park, visitors,
Het pad in Devils Garden is uitstekend te lopen tot aan Landscape Arch. Daarna wordt het wat lastiger voor de gemiddelde wandelaar.

Dead Horse Point

De mooiste toegift op een dag in het Arches National Park is volgens mij een rit naar een ander park, het Dead Horse Point State Park. Je rijdt er in 40 minuten heen vanaf Moab en je moet via de zelfde weg weer terug. Het is geen groot park en er is niet bijzonder veel te doen. Behalve één ding. Het uitzicht. Dat uitzicht is de hele rit dubbel en dwars waard. Je kijkt er uit over een bocht in de Colorado Rivier (daar heb je ‘m weer), die 600 meter onder je zich kronkelend een weg baant tussen steile kliffen. Het uitzicht over het canyonlandschap is haast oneindig en telkens ontdek je weer nieuwe details. We blijven er rondhangen tot zonsondergang en terwijl in de verte onweerswolken zich samenballen en het flink begint te waaien, nuttigen wij het avondeten beschut in onze camper.


dead horse point, state park,
De laatste zonnestralen schijnen over Dead Horse Point.
dead horse point, state park,
Je krijgt haast vleugels bij uitzichten als deze.
dead horse point, state park,
Daar is de Colorado rivier weer. Nu 600 meter onder ons.
dead horse point, state park,
Dead Horse Point staat garant voor panorama’s zoals je die maar zelden ziet.

Travel Movie Arches National Park


MOAB EN OMGEVING – Reisplanner

Reizen naar Moab

Als je het hele stuk naar Moab wilt vliegen, dan kost dat wel wat puzzelwerk. Vluchtroutes gaan over het algemeen via Denver. En je zal zelden de hele reis op één dag kunnen doen. Je kan ook tickets naar Moab zelf boeken. De kleine Canyonlands luchthaven ligt wat ten noorden van het stadje. Check dan ook goed de voorwaarden van een ticket. Sommige luchtvaartmaatschappijen betalen voor je hotel bij een lange stopover.

Maar je kan er ook voor kiezen om tot Denver te vliegen en vanaf daar overland verder te gaan. Bijvoorbeeld door een auto te huren.

ESTA niet vergeten

Ticket geboekt? Dan direct ook maar je ESTA regelen, de reistoestemming voor de Verenigde Staten. Alle ins en outs kan je teruglezen over het ESTA in deze blog. Boek je via een reisbureau, dan zullen zij je goed op weg kunnen helpen met het correct regelen van je ESTA.

esta USA

Je kan niet zonder huurauto

Er is geen openbaar vervoer in Moab. Punt. Wil je wat gaan ondernemen, zoals de scenic road uit mijn vorige blog gaan rijden, dan heb je je eigen wielen nodig. De rit naar Dead Horse Point zou je ook voor geen goud willen missen. Vooraf je auto boeken is dus essentieel. Ik doe dat zelf altijd bij Sunny Cars. Ze hebben all inclusive prijzen: er komen geen verborgen kosten meer bij.

autohuur USA

Kom met een camper

De omgeving van Moab leent zich uitstekend om met een camper te verkennen. Dit is verreweg ook het voordeligste vervoermiddel als je met een gezin of een groepje vanaf 4 personen reist. Bij Travelhome maken ze goede vergelijkingen tussen de verschillende campers.

Overnachten in Moab en Arches National Park

Op onze reis met de camper boekten wij een plek op de Slickrock Campground, net buiten Moab. Er is een heerlijk zwembad en ze hebben plekken met schaduw.

In Arches National Park kan je prachtig kamperen op de camping bij Devils Garden. Boek ruim van te voren! Ook bij Dead Horse Point is een eenvoudige camping en je kan er in yurts overnachten.

Ik vond daarnaast ook deze driedaagse Moab package inclusief een raft excursie en optioneel kan je er nog een hummersafari bij boeken. Overnachten kan gewoon in een hotel, maar er is ook een glamping mogelijkheid.

Andere aanbiedingen voor hotels in Moab kan je hieronder checken:


Booking.com

Verder lezen

Op dit blog zijn diverse affiliate links verwerkt naar sites die je helpen om je vakantie naar Moab en Arches National Park samen te stellen. Klikken op sommige links en boeken via de sites waar je terecht komt, kost jou niets extra, maar geeft mij een klein bedrag aan commissie om travelkees.nl te onderhouden en verder uit te breiden.

Ben je ooit in Moab en Arches NP geweest? Ik hoor graag ook jouw ervaringen. En als je nog meer tips of aanbevelingen hebt, zou ik het op prijs stellen als je ze in de reacties hieronder kunt delen! Heel erg bedankt!