Toen ik in de gelegenheid kwam om een kort bezoek aan Praag te brengen, was mijn eerste reactie been there, done that. Hoewel, dat is wel inmiddels vijfentwintig jaar terug. Een nieuwe kennismaking moet wel wat toevoegen vond ik. En dat kwam goed toen ik een uitnodiging ontving om aan te haken bij een food tour in Praag. Ik hoor je goulash en vette worst denken. Laten dát nou de dingen zijn die we op deze tour niet zijn tegengekomen.

Laatste update: 9 juni 2023

Een hoog Sinterklaasgehalte

Aan het begin van de middag meld ik mij bij het veel gefotografeerde peperkoekwinkeltje Pernickuv sen (“peperkoekdroom”) in de Stare Mesto (Oude Stad) van Praag. Dit is het startpunt van de food tour in Praag. Een zwerftocht langs het lekkerste van wat Praag te bieden heeft. Waarvan wij nu nog niet weten waar die zal gaan eindigen. Ik beland in een klein gezelschap samengesteld uit diverse nationaliteiten, aangevoerd door gids Helena. Ze vertelt wat over zich zelf, maar noteert ook van iedereen de persoonlijke passies op het gebied van eten.

En voor we er erg in hebben liggen er al een aantal heerlijke gebakjes voor onze neus, waaronder de bekende koláče. Terwijl wij proeven, praat Helena ons bij over de geschiedenis, samenstelling en receptuur van deze heerlijkheden, die niet eens al te zoet smaken. Onze taaitaai zou er niet tussen hebben misstaan. Sowieso heeft het hele winkeltje een vrij hoog Sinterklaasgehalte.

peperkoek of gingerbread in Praag
De peperkoek in Pernickuv sen smaakt lichtzoet en heeft best wel wat weg van onze taaitaai.

Open sandwiches en vleeswaren

Tijd voor iets hartigers. We verlaten de Tsjechische versie van het snoephuisje, slaan een paar bochten om en staan dan in een galerij tussen twee delicatessenzaken. Helena sleept wat met opklaptafeltjes en niet veel later staan er twee rijk gevulde schalen voor ons opgesteld. We maken kennis met een andere Tsjechische specialiteit: de open sandwich, in goed Tsjechisch chlebíčky. Een stevig sneetje brood waar boven op een waar kunststukje is gemaakt van verrassende, verse ingrediënten. Wat bijvoorbeeld te denken van wortelschuim, pekelharing met wasabi of geitenkaas met rode biet? Sisters Bistro is de plek waar al dat lekkers vers wordt klaargemaakt.

open sandwich en bier in Praag
Heerlijk voor lunch: een paar chlebíčky samen met een half litertje bier.

Er tegenover is Naše Maso, een slager waar je de worst of steak die je koopt ter plekke kan laten grillen en oppeuzelen. Je kan er prima zitten en een tapje kan je gelijk bij je eten bestellen. De steaks zijn wat machtig zo vroeg op de middag, maar een schotel van de lekkerste fijne vleeswaren met brood en mosterd smaakt direct naar meer.

vitrine bij bistro Sisters, food tour door Praag
De vitrine van Bistro Sisters ligt vol met de lekkerste snacks.

Bier kan niet uitblijven

Een food tour in Praag kan niet voorbij gaan aan het enorme aantal bezienswaardigheden in een stad als Praag. En tenslotte moet je ook al die heerlijke hapjes een beetje verteren. Daarom gaan al de proeverijen prima samen met een verkwikkende wandeling. En dan blijkt dat Helena, die oorspronkelijk uit Slowakije afkomstig is, behoorlijk goed thuis is in Praag. Waar ze nu ook al weer zo’n twaalf jaar woont. Op elke straathoek krijgen we uitleg over wat we zien en waar we zijn. We staan stil bij etalages waar zij iets bijzonders spot en en we krijgen tips voor rooftop bars en andere aparte eetadresjes.

bistro Spejle, food tour door Praag
In Bistro Spejle wordt alleen bier van eigen brouwerij getapt.

Omdat bij een food tour in Praag bier niet kan uitblijven, komen op de tweede helft van de wandeltocht ook de glazen op tafel om de gerechten wat kracht bij te zetten. Bij Spejle staan we ook weer oog in oog met een vitrine vol met open sandwiches en andere lekkere hapjes. Die kan je hier per stuk zelf pakken. Alle hapjes hebben de zelfde prijs en worden bij elkaar gehouden door een prikker. Aan het eind reken je het aantal prikkertjes die op je bord liggen af, opgeteld met het aantal glazen bier die je erbij hebt besteld. Prima concept hoor.

snacks in de vitrine van bistro Spejle
In de vitrine van Bistro Spejle bedien je jezelf. De gerechtjes worden steeds vers aangevuld.

De geschiedenis druipt van de muren

Café Louvre is een stuk minder hip, maar de geschiedenis druipt er van de muren. Geopend in 1902 is dit etablissement getuige geweest van tal van roerige perioden in de recente Europese geschiedenis. Tot haar gasten mocht ze Albert Einstein en Franz Kafka rekenen. Op de kaart staan veel traditionele Tsjechische gerechten. De bekendste daarvan, Svíčková na smetaně, krijgen wij te proeven. Het is sirloin steak overgoten met een zachte saus van vele groenten en geserveerd met knoedels, cranberry compote en slagroom. Een heel palet van uiteenlopende smaken op je bord. En dat gaat heel goed samen met een donker Bernard bier.

Persoonlijke tip van Helena

We zijn al ruim over de geplande vier uur van de food tour in Praag heen, maar Helena weet van geen ophouden. Het maakt haar ook niet zo heel veel uit. Ze heeft er duidelijk lol in om te vertellen over haar favoriete bezigheid in Praag. En dat is het steeds weer ontdekken van nieuwe eetadresjes. Nadat ze ons langs een lange rij voor een ijssalon heeft geloodst nemen we plaats voor onze laatste proeverij. IJs natuurlijk, dat kan niet anders. Walnoten -en cranberry-ijs, smaken die representatief zijn voor producten uit Bohemen.

open sandwiches tijdens de food tour door Praag
Gids Helena tovert het ene na het andere gerechtje tevoorschijn.

En daarna? Dan zijn we vrij om te gaan, de stad in. Maar niet zonder allemaal een persoonlijke tip te hebben ontvangen van Helena. Op basis van wat ze aan het begin van de tour allemaal van ons had opgeschreven. Ik kan niet wachten om het zelf allemaal te gaan ontdekken. Maar ja, voor nu, na een hele middag van alles proeven, is de grootste trek wel even weg. Hoewel, een groot glas bier daar zeg ik geen nee tegen. Ik beland in de John Lennonpub op het rustige Kampa-eiland in de Moldau. De ideale opmaat naar een lange Praagse nacht.

bier in de John Lennon pub, Praag
Na een middag vol met proeverijen is het nu ongecompliceerd borrelen.

Regel je eigen food tour in Praag

Als je mijn verhaal helemaal tot hier hebt gelezen, dan ben je vast en zeker geïnteresseerd hoe je zelf een foodtour door Praag kunt regelen. Blijf dus nog even hangen voor alle tips & tricks. Die ga ik je hieronder geven.


1. Beste reistijd voor Praag

De beste reistijd voor Praag die is er eigenlijk niet vind ik. Op deze trip was ik er in een warm augustusweekend, waarbij het heerlijk was om zonder jas door de stad te struinen, neer te strijken in een park of lekker buiten op een terrasje zitten. Maar ook de herfst heeft haar charme als de bomen goudgeel verkleuren. Of wat te denken van de winter, als een vers laagje sneeuw de stad een nóg romantischer aanblik geeft. De kerstmarkt geeft zelfs nog een extra dimensie aan het middeleeuwse karakter van de stad. Ik vind Praag echt een stad van alle seizoenen.


2. Bereikbaarheid van Praag

Auto: Vanaf Utrecht bereik je Praag via de Duitse snelwegen binnen 8 tot 9 uur (860 km); de route gaat via Leipzig en Dresden.

Trein: Een reis met de trein naar Praag is altijd nog wel wat relaxter dan het gescheur over de snelwegen. Je doet er 10,5 uur over en reist langs o.a. Berlijn en Dresden. Wel een idee om, als je tijd hebt, ook deze steden in je reisplan op te nemen.

Nieuw is de nachttrein naar Praag van GreenCity Trip. ’s Avonds vertrekken en wakker worden in Praag met de hele dag nog voor je. Een mooie duurzame manier om op city trip te gaan. Ook te boeken als pakketreis met hotel.


Bus: Met de Flixbus duurt de rit vanaf Amsterdam ook wel een uur of 12. Zit qua prijs gemiddeld wat lager dan de trein, maar het hangt er sterk vanaf wanneer je je tickets boekt.

Vliegtuig: Niet het meest milieuvriendelijk, maar in slechts vijf kwartiertjes sta je op de luchthaven van Praag. En daarna binnen een half uur hartje centrum. Vliegtickets naar Praag zijn ook nog eens zeer betaalbaar. Er zijn directe vluchten vanaf Amsterdam en Eindhoven.

vliegtickets naar Praag

3. Overnachten in Praag

De stad zit natuurlijk vol met hotels en voor Europese begrippen is het nog steeds niet duur om een kamer te boeken. Op deze trip verbleef ik zelf in Motel One. Het is een fris en opgeruimd hotel. Toch was ik nog verbaasd dat er maar drie sterren op de gevel stonden. Daar mag er best wel eentje bij.


motel one prague

Tijdens mijn zwerftocht door Praag kwam ik in de wijk Hradcany het Romantický Hotel U Raka tegen. Niets wat je voorstelt bij een hotel in de grote stad. Hradcany is de wijk vlak achter de Prager Burcht. Je hebt hier totaal niet het gevoel in de grote stad te zijn. Maar met de bus ben je binnen 20 minuten beneden in de stad.


Hotel U Raka, Prague

Booking.com

4. Pakketreizen naar Praag

In plaats van los je hotel en vervoer te regelen, kan je ook alles in één keer regelen door een pakketreis te boeken. Op Stedentrips.nl kan je daarna ook direct nog andere dingen bijboeken. Zoals een kaartje voor het openbaar vervoer en transfers vanaf de luchthaven.



5. Regel je eigen food tour in Praag

De food tour in Praag zoals ik hierboven heb beschreven kan je zelf ook heel eenvoudig boeken. Groepen zijn niet al te groot en de rondleidingen worden enorm goed beoordeeld: unaniem vijf sterren in alle reviews. De tours vertrekken allemaal rond het middaguur en duren ruim vier uur. Plan dus je diner niet al te vroeg die dag, want zo tegen zes uur heb je nog niet al te veel trek. Het beste maak je na afloop nog een lekkere wandeling. Bijvoorbeeld naar de Petrínheuvel aan de overkant van de Moldau.


6. Meer tours door Praag

Een food tour in Praag is slechts een van de mogelijkheden om de stad vanuit een ander perspectief te leren kennen. Praag is vooral ook heel bekend vanwege het bier, dus mag een Praagse biertour niet ontbreken tijdens je bezoek. En wat te denken van het afhuren van een bierfiets? In Nederland overal verboden, maar in Praag nog volop mogelijk.

Al dat eten en dat bier moet ook weer netjes verteerd worden, dus wat dacht je van een fietstour door Praag? Je kan zowel tours met gids boeken als alleen een fiets huren en dan je eigen plan trekken.



7. Meer food tours op andere plekken

Houd je ervan om een bestemming te leren kennen aan de hand van de locale keuken? Lees dan ook de volgende artikelen die ik schreef over locale gerechten en dranken op bestemmingen in de hele wereld:

De wandelweek op Schiermonnikoog

De eetstalletjes van Bangkok: een walking diner

Het Kölsch, de kastelein en Clinton; Keulse gastvrijheid


8. Meer lezen over Praag

Mijn favoriete gids voor Praag is toch nog steeds de Lonely Planet. Staat bol van achtergrondinformatie en leuke adresjes.


9. Verantwoording

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van het Tsjechisch Verkeersbureau en Eating Prague Tours.

In dit artikel vind je verschillende linkjes terug naar diensten, hotels en reizen die ik aanbeveel. Ben je enthousiast en wil je iets boeken, gebruik dan deze links. Het kost je niets extra, maar levert mij elke keer een klein bedrag aan commissie op, waarmee ik deze site verder kan uitbreiden en onderhouden.

Heb jij ook een food tour door Praag gedaan? Ik hoor graag ook jouw ervaringen. En als je nog meer tips of aanbevelingen hebt, zou ik het op prijs stellen als je ze in de reacties hieronder kunt delen! Heel erg bedankt!