De dikke rook die mijn neus penetreert is zwanger van de geuren van de orient. Het veelkleurige neonlicht van de Soi Rambuttri, het leukere alternatief voor Khao San Road, schijnt wazig door die rook heen. De avond is net begonnen. Haast ongemerkt hebben de eetstalletjes van Bangkok hun plekken ingenomen langs de stoepranden en op pleintjes.

Estimated reading time: 7 minuten

Laatste update: 31 december 2022


Kaleidoscoop

In de populaire backpackerswijk Banglampoo, waar wij ook dit maal weer verblijven in het eenvoudige Rambuttri Village Plaza Hotel hoeven we maar een hoek om te slaan om terecht te komen in een kaleidoscoop van rijk uitgestalde etenswaren die voor je neus worden klaargemaakt. Veel stalletjes hebben zelfs  een eigen terrasje uitgestald van plastic tafeltjes en krukjes waar de hongerige eetgasten kunnen plaatsnemen. De tafels uitgerust met een flesje sojasaus en servetjes.

eetstalletjes van Bangkok, saté
Heerlijke saté, vers klaargemaakt terwijl je wacht.

Doorstroming

Wie eerder in Bangkok is geweest herkent onmiddellijk de geur van de tweetakt-uitlaatgassen vermengd met de eetdampen van de lekkerste gerechten. En dat is precies het dilemma waar Bangkok mee kampt. De talloze eetstalletjes staan een goede doorstroming van het ook al maar toenemende verkeer flink in de weg. Reden waarom het stadsbestuur van Bangkok eerder in 2017 besloot alle eetstalletjes van Bangkok uit het centrum te weren. Gelukkig is men inmiddels al weer van dit besluit teruggekomen.

eetstalletjes van Bangkok, Soi Rambuttri
Drive-in: een Thaise moeder haalt haar kant-en-klare maaltijd bij een eetstalletje.

Coffee Bolan

Het is niet alleen in de avond dat je op straat kan eten in Bangkok. Overal en op alle tijdstippen van de dag kan je terecht voor een schotel pad thai, mee grorp of tom yum soep. Dat kan al in de ochtend, direct na het opstaan, wanneer je nooit lang hoeft te lopen voordat je een bordje rijstsoep of tom yum soep zal scoren. Een prima alternatief voor eieren met spek uit je hotel. De rijstsoep smaakt uitstekend met een vers kopje coffee bolan. Als je deze Thaise variant van de koffie hebt geproefd, dan hoef je dat slappe goedje van ons nooit meer te hebben. En terwijl je je tegoed doet bij een eetstalletje aan je ontbijt, brengen de monniken in hun feloranje kledij de eerste kleur aan in de grijze ochtend.

eetstalletjes van bangkok, soi rambuttri
fruitshake stalletje, soi rambuttri, bangkok
In plaats van een biertje of een colaatje: de lekkerste verse vruchtensappen, vers voor jou geperst voor een paar Baht.

Ketting van eetstalletjes in Soi Rambuttri

Maar dan de avond, dan lijken alle registers pas open getrokken te worden. In Soi Rambuttri worden parasollen opgezet, gasbranders worden aangestoken en de woks worden opgewarmd. Dan vormen de eetstalletjes van Bangkok een ketting door de straten van de stad. Thais en toeristen bevolken gezamenlijk de geïmproviseerde terrassen, Thaise moeders halen op de brommer hun boodschappen voor het avondeten af en backpackers bestellen hun banana pancakes. Je kan zo een hele avond bezig zijn met een walking dinner. Soep in stalletje A, pad thai in stalletje B en een heerlijke i-dtim mat phrao (kokosijs) als toetje in stalletje C. En als wij voldaan teruglopen naar ons hotel weten de eetstalletjes nog van geen ophouden. Want als de laatste venters hun biezen hebben gepakt staan de eersten al weer klaar om in hun eigen karretjes het ontbijt voor te bereiden.

saté op drijvende markt
Overal waar je komt, kom je de eetstalletjes tegen, zelfs op het water.

De lekkerste eetstalletjes van Bangkok zijn hier

  • Convent Road, een zijstraat van Silom Road in het business district van Bangkok. Hier vind je veel kantoren. Dat betekent dus dat het hier rond lunchtijd het drukst is, als het kantoorpersoneel pauze heeft.
  • Yaowarat Road, de belangrijkste straat in Chinatown, waar je vooral veel seafood vindt. In de zijstraten vind je veel Isan food, afkomstig uit het oosten van Thailand, bekend om haar eigen specifieke keuken met fantastische gerechten zoals Som Tam (papayasalade).
  • Soi Rambuttri – verblijf je in het populaire backpackersdistrict Banglampoo, dan is deze straat nooit verder dan een paar blokken van je hotel. Hier natuurlijk de wat toegankelijkere gerechten en ook de banana pancakes ontbreken niet, maar wat te denken van een schotel gebakken insecten?

eetstalletjes van Bangkok


Bangkok Reisplanner

Reizen naar Bangkok

Nonstop vluchten naar Bangkok boek je ondermeer op de site van KLM. Maar er zijn nog wel zo’n dertig luchtvaartmaatschappijen die je via via naar Bangkok brengen, vaak tegen zeer scherpe prijzen, de concurrentie is moordend op de routes vanuit Europa. Een goed overzicht vind je op vliegtickets.nl.

Waar slaap je in Bangkok

Mijn all time favoriete budgethotel in Bangkok is het New Siam Riverside Hotel. De naam zegt het al, pal aan de Chao Phraya rivier en op een paar minuten lopen van Soi Rambuttri, in Bangkok, waar je gelijk al heel veel eetstalletjes vindt. Prijs vs kwaliteit is dik in orde en daar doen ze dan nog een copieus ontbijtbuffet bij.

Absoluut géén budgetaccommodatie, maar veel sfeervoller dan in de Chakrabongse Villas vind je het nergens. Een kleine verzameling kamers en suites in traditionele teakhouten huisjes in de oude stad, direct aan de rivier omringd door een tropische tuin. Werkelijk een oase in de stad.


Booking.com

Pakketreizen naar Bangkok

TUI heeft stedenreizen naar Bangkok, die je ook prima kan gebruiken als start voor een langere reis. De truc is om bij de reisorganisatie een latere terugvlucht aan te vragen.

Riksja Online heeft een bouwsteen Bangkok, die je los kan boeken als je zelf al een vliegticket hebt geboekt. Je hebt dan een pakket met een paar hotelovernachtingen plus het vervoer vanaf de luchthaven bij aankomst.

Als je uit de eerste hand zelf Thais wilt leren koken boek dan een kookcursus waarbij je zelf op de markt de ingrediënten gaat inkopen.

Verder lezen

Hier vind je enkele goede reisgidsen voor Bangkok en Thailand.

Lees ook mijn belevenissen in het Bangkok van 30 jaar geleden.

Ook in Praag kan je culinaire avonturen meemaken.