Taipei is een stad die de meeste Nederlanders niet bewust bezoeken. Meestal kom je hier verzeild op een tussenstop in Taiwan onderweg naar een andere bestemming. Als je een (goedkoop) ticket boekt met China Airlines of EVA Air, kan het zijn dat je zo maar een dag of een etmaal moet wachten op je doorverbinding. Zo kwamen ook wij, onderweg naar Vietnam, terecht op een tussenstop in Tapei. En als je het slim aanpakt, kan je nog heel wat zien van de Taiwanese hoofdstad.

Laatste update: 19 januari 2022

Geschatte leestijd: 12 minuten


Taoyuan International Airport

De supermoderne luchthaven van Taipei ligt op zo’n 40 kilometer van het centrum van de stad. Als je op een tussenstop in Taiwan bent, hoef je niet achter je bagage aan: die is vaak al doorgestuurd naar je eindbestemming. De immigratie kan helaas nog wel wat tijd in beslag nemen. Calculeer maar een uurtje in, wellicht valt het mee. Met je Nederlandse paspoort krijg je direct een gratis visum voor 90 dagen gestempeld.

In de aankomsthal zijn voldoende pinautomaten om alvast wat contanten op te nemen. Die heb je vrijwel ook direct nodig, voor bijvoorbeeld een taxi of misschien heb je gewoon trek ergens in.

Mocht je op de luchthaven willen verblijven, dan is het Novotel een aanrader. Je komt er met een gratis shuttle die elk half uur vertrekt. Kamers hebben een uniek uitzicht over de startbaan. Bij een korte tussenstop vind ik een hotel op de luchthaven meestal wel fijner. Geen gedoe met vast raken in het verkeer op het moment dat je je vlucht moet halen.

immigratie taoyuan airport
Welkom in Taiwan

Metro naar de stad

Zowel de luchthaven als het Novotel hebben een directe aansluiting op het metronetwerk dat je in 50 minuten naar het centum van Taipei brengt. De metro’s zijn schoon, snel en zeer efficiënt. Voor een stop van maximaal 24 uur zoals wij deden, kan je het beste de Taiwan iPass kopen. Dit is de Taiwanese versie van onze OV Chip Card. Je zet er naar keuze een bedrag van TWD 200 of 400 op, om maar eens mee te beginnen. Vervolgens kan je heel eenvoudig overal je kaart verder opladen.

De metro’s rijden ieder kwartier en stipt op tijd. En met stipt bedoel ik ook echt stipt. Toen wij met zijn vijven aan kwamen lopen bij een wachtende trein gingen de deuren automatisch dicht toen drie van ons al binnen waren. Twee anderen bleven verbouwereerd achter op het perron. Dankzij de uitstekend werkende WiFi op alle stations konden we met elkaar in contact blijven en waren we een kwartier later weer herenigd op het volgende station.

Taipei Main Station

Main Station is het zenuwcentrum van alle openbaar vervoer in Taipei en omstreken. Vanuit hier gaan metrolijnen door de hele stad en vertrekken treinen over het eiland. Als je in het station de roltrappen naar beneden volgt, kom je onmiddellijk terecht in een winkelcentrum met onafzienbare lange gangen. Links en rechts met name kledingwinkels en winkels met artikelen uit de categorie Made in Taiwan. Het is het begin dan ook even lastig oriënteren aan welke kant van het station je terecht bent gekomen als je één van de uitgangen hebt gevonden.

Mocht je ervoor gekozen hebben om niet bij de luchthaven te overnachten, dan heb je rond het Main Station een ruime keuze uit diverse hotels en hostels.

Taipei Main Station,
Taipei Main Station is de verkeershub voor alle treinen en metro’s binnen en buiten Taipei.

Hoe verken je Taipei het best tijdens je tussenstop in Taiwan?

Er zijn een paar manieren om je dag in Taipei te besteden. Een hele efficiënte manier is om een kaartje te boeken voor de Taipei Hop-on Hop-off bustour. Daarmee rijd je een route langs alle highlights. Je krijgt gegarandeerd de belangrijkste bezienswaardigheden van Taipei te zien. Dat is één methode. Prima deal, maar past niet zo bij de manier waarop ik een stad wil leren kennen.

Dé manier om een stad goed te zien als je weinig tijd hebt, is het boeken van een tour waarbij je alle highlights te zien krijgt. Je krijgt dan in ieder geval een goede indruk van hoe de stad in elkaar zit, ziet toch de meeste highlights en je kan gelijk bepalen of het de moeite waard is om later nog eens terug te komen. Nadeel is dat alles wel heel snel aan je netvlies voorbij trekt. Maar ja, je had maar een paar uur voor de stad he? Met de Taipei Half Day City Tour, krijg je echt een goede indruk van de stad binnen een uur of vier.

Als je dit verhaal leest omdat je net als wij op een korte tussenstop in Taiwan bent, kijk dan of je in aanmerking komt voor een gratis city tour in Taipei. Tot 2019 vertrokken deze vanaf de luchthaven en werden georganiseerd door het toeristenbureau van Taiwan. Deze tours zijn geschikt als je minimaal 7 uur overstaptijd hebt. Het lijkt erop dat ze sinds corona niet meer worden uitgevoerd, maar het is wel de moeite waard om het even te checken.

kerk in taipei,
Presbyteriaanse kerk in het centrum van Taipei

Random dwalen door Zongshan District

Mijn favoriete manier om een stad te leren kennen is om random te gaan lopen en kijken waar ik terecht kom. Om niet al te veel te verdwalen heb ik voor de zekerheid de kaart van Taipei vooraf al op mijn telefoon gedownload in Google Maps.

Het hele gebied ten noordoosten van Main Station behoort tot het Zongshan District. Een wijk met veel moderne gebouwen en winkelcentra. We zijn een van de weinige toeristen als we al dwalend uitkomen bij het Lin Sen Park, waar nanny’s kinderen uitlaten en zakenmannen bij elkaar clusteren tijdens hun lunchpauze.

lin sen park, taipei
Het Lin Sen park is een groene oase in het drukken centrum van Taipei
park, lin sen park, taipei, tussenstop in Taipei, standbeeld
Standbeeld in het Lin Sen Park voor Yue Fei, een Chinese generaal uit de 12e eeuw.

Al dwalend komen we uit bij een klein tempeltje, waar het een drukte van belang is. We zijn bij de Changchun Phra Phrom. Bij de ingang worden bloemen en wierook verkocht. Bezoekers van alle leeftijden, oude dametjes, studenten en mannen in keurige kantoorpakken betuigen hun eer aan de vierkoppige Phra Phrom. De schrijn is van oorsprong een hindoegod, welke in Thailand maar sinds kort ook in Taiwan en in China door veel mensen wordt bezocht. Mensen die op zoek zijn naar een oplossing voor allerlei problemen. Alle vier de gezichten, gericht naar de verschillende windstreken, wordt aanbeden.


Ningxia Night Market

Waarom zou je gaan eten op de night market en niet in een restaurant? Ik kan maar een reden bedenken en dat is omdat je zo veel mogelijk verschillende van die Taiwanese snacks wil eten. De bekendste night market van Taipei is de Ninxia Night Market. Je kan er over de Taiwanese hoofden lopen. Wil je de Taiwanezen echt leren kennen, dan is een bezoek aan deze of een soortgelijke markt elders in Taipei een must.

Maar dan komt de stress: waar moet je beginnen? Sommige gerechten zien er zo al fantastisch uit. Maar zouden zo net zo voortreffelijk smaken? Andere gerechten zien er gewoon smerig uit. Maar ja, laat je ze liggen, welke smaakverrassing ontzeg je je zelf dan? Het antwoord kan ik je ook niet geven. Een van de beste manieren om daar achter te komen is om mee te gaan met een locale expert op pad te gaan. En dat is weer simpel te regelen door de Street Food Tour te boeken. Daar zul je geen spijt van krijgen!

In ons geval zijn wij minder goed voorbereid, kiezen op goed geluk een paar gerechten waarvan we nog enigszins kunnen herleiden van welk dier of plant ze zijn gemaakt en strijken neer op een paar van die lage plastic stoeltjes op het trottoir. Zo verorberen we in halve hurkzitting het ene na het andere gerecht. Om de beurt vliegen we van onze plek om weer wat nieuws te halen.

Ningxia nightmarket
Ruim voldoende keuze uit snacks op Ningxia Nightmarket.
ningxia nightmarket,
Ningxia Nightmarket ligt op korte afstand van het Zhongshan MRT station.

Travel Movie Tussenstop in Taiwan
Meer reistips voor een tussenstop in Taiwan

1. Beste reistijd voor Taiwan

Als je op een tussenstop in Taiwan bent, zal het klimaat wat minder van invloed zijn op je reisplannen. Echt koud is het echter nooit. Taiwan heeft zachte winters met temperaturen van gemiddeld 18 graden. In de zomer wordt het gemiddeld tot 33 graden in de hoofdstad Taipei. Taiwan is een eiland voor de zuidoostkust van China. In het noorden van het eiland, waar Taipei ook ligt, heb je van oktober tot en met maart de regentijd. Zelf vind ik de maanden april tot en met september daarmee de beste reismaanden.


2. Paspoort en visum voor Taiwan

Het goede nieuws is dat je geen visum nodig hebt voor Taiwan. Je paspoort moet nog wel minimaal zes maanden geldig zijn bij aankomst in Taiwan. Je mag tot drie maanden zonder visum in Taiwan verblijven.


3. Georganiseerde reizen naar Taiwan

Heb je op je tussenstop in Taiwan de smaak te pakken gekregen en wil je meer zien van Taiwan? Ik vond de volgende georganiseerde rondreizen naar Taiwan:

  • Rondreis Taiwan, 15 dagen – na een tweedaags bezoek aan Taipei reis je in twee weken het hele eiland over, met veel aandacht voor de prachtige natuur.
  • 15-Daagse Groepsrondreis Taiwan – met deze reis ben je zelfs vier dagen in Taipei, inclusief een vrije dag voor je weer terugvliegt. De route is weer wat anders dan de reis hierboven, dus vergelijken heeft wel zin.

4. Vliegtickets naar Taiwan

Er zijn maar liefst drie luchtvaartmaatschappijen die rechtstreekse vluchten aanbieden naar Taipei, de hoofdstad van Taiwan. KLM vliegt als enige Nederlandse maatschappij naar Taipei. Daarnaast wordt de stad door twee Taiwanese luchtvaartmaatschappijen bediend: China Airlines en Eva Air. Het verdient aanbeveling om de tarieven van deze maatschappijen goed met elkaar te vergelijken. Qua service en comfort is er namelijk weinig verschil.

Hoef je niet perse direct te vliegen, maar zoek je gewoon het goedkoopste tarief? Check dan de tickets van alle luchtvaartmaatschappijen naar Taiwan bijelkaar.


5. Hotels in Taipei

Indien je langer verblijft in Taipei dan kan je via het onderstaande blok kijken of er een leuke hoteldeal te vinden is. Verblijf je liever op de luchthaven dan is het Novotel Taipei Taoyuan International Airport verreweg je beste keuze.

Booking.com

6. Vertrekken uit Taipei

Taiwan is net zo groot als Nederland. Als je meer van het land wilt zien, staat er een uiterst efficiënt vervoersnetwerk voor je klaar. Zo brengt de THSR (Taiwan High Speed Rail) je in slechts 90 minuten naar Kaoshiung. En dan heb je Taiwan van noord naar zuid helemaal doorkruist. Het treinsysteem kan je vergelijken met dat van Japan met haar wereldberoemde Shinkansen. Check de dienstregeling en de prijzen hieronder.

Powered by 12Go system

7. Dingen om te doen in Taipei

Een korte tussenstop in Taipei kan je natuurlijk ook altijd verlengen met een paar extra dagen. Je bent er nu toch. Je kan dan gelijk de stad en haar inwoners veel beter leren kennen. Voor ideeën raadpleeg het kadertje hieronder en je vindt van alles om je verblijf leuk en makkelijk te maken. Niet alleen in de stad zelf, maar ook meerdaagse tours verderop in Taiwan.Taiwan is een afgesplitste Chinese provincie en leeft sindsdien op gespannen voet met het moederland. Elders op deze site vind je een aantal blogs van mijn reizen door China.